Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 48 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ξάνθη

48 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ξάνθη

0

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης από την αρχή του 2019.

Τα περισσότερα αφορούν καταγγελίες από εν διαστάσει συζύγους για την επιμέλεια των παιδιών

 

 

Δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση σε σχέση με προηγούμενα έτη – Στην Α.Δ. Ξάνθης λειτουργεί Γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας – Καταγγελίες γίνονται καλώντας το 100  ή το 15900

 

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, (25 Νοεμβρίου) ήρθαν στο φως στοιχεία που σοκάρουν και αφορούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, βιασμών και γενικότερα κακοποίησης και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  τόσο σε διεθνές επίπεδο από στοιχεία του ΟΗΕ όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο από την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Η βία και η κακοποίηση είναι γένους θηλυκού – Σοκάρουν τα στοιχεία

Είναι ενδεικτικό ότι ο Αντόνιο Γκουτιέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε πως μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει πέσει θύμα κακοποίησης, μιας από τις πιο φρικιαστικές, επίμονες και διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση  περισσότερες από τις μισές από τις 87.000 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2017 φέρεται ότι έπεσαν νεκρές από τα χέρια των πιο στενών τους ανθρώπων. Από αυτές, σχεδόν 30.000 σκοτώθηκαν από τον σύντροφό τους και άλλες 20.000 από συγγενή τους. Στην έκθεση σημειώνεται ότι περισσότερα από 8 από τα 10 θύματα ανθρωποκτονιών που διαπράχτηκαν από συντρόφους τους ήταν γυναίκες Όσον αφορά την Ευρώπη, οι γυναικοκτονίες που καταγράφηκαν ανέρχονται στις 3.000, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εντοπίζεται στην Ασία (20.000) και στην Αφρική (19.000). Σε επίπεδο χώρας: Σε σχετική έκθεση από το 2014 – 2018 στην χώρα μας καταγράφεται  μια αύξηση σε περαστικά βίας ενώ σε ποσοστό 66% αυτών είναι θύματα γυναίκες. Σε 18.583 ανέρχονται τα περιστατικά που έχουν δεχτεί τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και την 21η Νοεμβρίου του 2019. Από αυτά τα 16.603 είναι περιστατικά βίας, ενώ τα 1.980 αφορούν περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων.

Λειτουργούν Γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας – Στην Ξάνθη στεγάζεται στην Αστυνομική Διεύθυνση (2ος όροφος)

Να σημειώσουμε ότι από την 1η Νοεμβρίου λειτουργούν  Γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα . Στην Ξάνθη στεγάζεται στο δεύτερο όροφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης και δέχεται κλήσεις για καταγγελίες στο 100. Επίσης καταγγελίες γίνονται καλώντας  το 100 ή στο 15900 στην Γενική γραμματεία οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων.

Ο προϊστάμενος του γραφείου ενημέρωσης της γενικής περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης ΑΜ-Θ, αστυνόμος Β’, Αναστάσιος Τσιπλάκης δήλωσε για το θέμα: «η βία σε οποιαδήποτε μορφή κι αν εκφράζεται αποτελεί πράξη καταδικαστέα και κατακριτέα. Ενημερώνουμε τους πολίτες για τις νέες υπηρεσίες αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες λειτουργούν σε όλη τη χώρα από τις αρχές Νοεμβρίου, με στόχο οι υποθέσεις αυτές να διαχειρίζονται από εξειδικευμένο προσωπικό», ενώ κάλεσε τις γυναίκες που υφίστανται βία «να μη φοβούνται» και να το καταγγείλουν αλλά και σ’ όσους αντιλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα, να τα καταγγέλλουν στην Αστυνομία.

48 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία στην Ξάνθη από την αρχή του 2019

astynomia-ktirio 001Σ’ ότι αφορά την Ξάνθη και συγκεκριμένα την πόλη της Ξάνθης σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διέθεσε η Αστυνομική Διεύθυνση από την αρχή του έτους έγιναν 48 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Αναλυτικά: Τον Ιανουάριο έγιναν 5 καταγγελίες, τον Φεβρουάριο 5, τον Μάρτιο 4, τον Απρίλιο 7, τον Μάιο 4, τον Ιούνιο καμιά, τον Ιούλιο 6, τον Αύγουστο 4, τον Σεπτέμβριο 5, τον Οκτώβριο 5 και τον Νοέμβριο 3. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν εν διαστάσει ζευγάρια που δεν μπορούν να συνεννοηθούν για την επιμέλεια των παιδιών. Γι αυτό και τις περιόδους γιορτών όπως τον Απρίλιο (Πάσχα) έχουμε περισσότερες καταγγελίες. Όπως μας αναφέρθηκε από την Αστυνομία τα περιστατικά αφορούν εξύβριση, απειλές και άσκηση βίας αλλά όχι με πολύ σοβαρούς τραυματισμούς. Αφορούν δε όλα τα κοινωνικά στρώματα ενώ δεν υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Κάποια δε απ’ αυτά αφορούν τους ίδιους που αλληλομηνύονται επανειλημμένα. Μετά την καταγγελία και την μήνυση η αστυνομία προβαίνει σε αυτόφωρη σύλληψη διενεργείται προανάκριση και η υπόθεση μεταβιβάζεται στον εισαγγελέα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …