Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

0

Έδωσαν εξετάσεις και πέτυχαν
Όταν μια δουλειά πάει καλά, έχει επιτυχές τέλος, σημαίνει πως όλοι όσοι ασχολήθηκαν μ’ αυτή πως δούλεψαν σωστά, βάση του σχεδίου, οργανωμένα και πειθαρχημένα.
Αυτά μπορούμε να υποστηρίξουμε πως έγιναν στον ύψιστο βαθμό πριν και κατά τη διάρκεια της γιορτής για τα 100 χρόνια ελεύθερης ζωής.
Έτσι, όλοι όσοι ενεπλάκησαν τις ημέρες αυτές στη δύσκολη αυτή υπόθεση, έδωσαν εξετάσεις και κρίθηκαν ως επιτυχόντες στον τομέα τους.
Τους αξίζουν συγχαρητήρια και θα πρέπει να το λέμε και δημόσια ως οφειλόμενο.
Γ.Δ.


Άρχισε να κινείται χρήμα
Η είδηση με λίγες λέξεις είναι ότι η Τράπεζα Πειραιώς, η διοίκησή της, δήλωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως «είναι πρόθυμη αλλά και έτοιμη να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στη Θράκη».
Το χθεσινό ρεπορτάζ στη σελίδα 8, είναι απόλυτα αναλυτικό και ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Ότι άρχισε πλέον να υπάρχει χρήμα διαθέσιμο που μπορεί να διατεθεί στον πρωτογενή τομέα κυρίως αλλά και στους υπόλοιπους. Βαρύτητα δίδεται στον πρωτογενή λόγω εμπειρίας αλλά και του μεγάλου χαρτοφυλακίου πελατών που κατέχει η τράπεζα και το επί σειρά ετών ενδιαφέρον που δείχνει στον τομέα αυτόν.
-Άρχισε επομένως, να κινείται χρήμα και η πρόσκληση της Πειραιώς είναι ξεκάθαρη που περιμένει την ανάλογη ανταπόκριση.
Γ.Δ.


Αξιολόγηση των Τo.Μ.Υ
Το θέμα της Αξιολόγησης είναι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σημείο αναφοράς θα λέγαμε. Το θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό τόσο ως προς την ανθρώπινη αξιολόγηση, δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και των διαφόρων δημοσίων φορέων ή φορέων που λειτουργούν με παρεμφερές νομικό καθεστώς.
Έτσι, δεν εξέπληξε κανέναν ότι σύντομα θα υπάρξει δράση αξιολόγησης του θεσμού των Τοπικών Μονάδων Υγείας, των Τo.Μ.Υ. Θα αξιολογηθεί το μέχρι τώρα έργο, η ανταπόκριση στις ανάγκες, η αποδοχή από το κοινό και ό,τι άλλο τέλος πάντων είναι απαραίτητο προς κρίση.
Θα κριθεί ο νέος θεσμός εάν πέτυχε ή όχι. Κι αν όντως θεωρείται πετυχημένος για να συνεχιστεί, διαφορετικά ή θα εμπλουτιστεί ή θα καταργηθεί.
Γ.Δ.


Ευχάριστο ξάφνιασμα
Το τηλεφώνημα έγινε πρωινές ώρες Τετάρτης. Στην άλλη πλευρά, καταστηματάρχης της οδού Τσαλδάρη όπως ο ίδιος μας συστήθηκε. Και μας τηλεφώνησε ο άνθρωπος για να μας πει πως σαράντα χρόνια καταστηματάρχης εκεί, πως πρώτη φορά έβλεπε συνεργείο του δήμου να καθαρίζει τα πεζοδρόμια και τα ρείθρα από χόρτα και άλλες αγριάδες.
Ο άνθρωπος ξαφνιάστηκε, έμεινε με το στόμα ανοιχτό, απόρησε και χάρηκε για ό,τι έβλεπε. Κι αυτήν του την ιδιαίτερη ικανοποίηση θέλησε να μοιρασθεί μαζί μας και φυσικά μαζί σας.
-Το έχουμε πει: Άλλες ιδέες υπάρχουν στο δήμο, θα δούμε κι άλλες ευχάριστες ενέργειες και δράσεις σιγά-σιγά.
Γ.Δ.


Ξεχάστηκε;
Πριν λίγο καιρό στον δήμο Ξάνθης είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια για νέα αδελφοποίηση με τον Ρουμάνικο δήμο Campulung. Ήταν μια πρωτοβουλία της προηγούμενης δημοτικής αρχής κι ενός συμπολίτη μας ο οποίος βοήθησε μάλιστα στην προσέγγιση πάρα πολύ. Λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές η όλη προσπάθεια «πάγωσε» με απόφαση του πρώην δημάρχου Χ.Δημαρχόπουλου χωρίς να γίνουν γνωστοί οι λόγοι. Προφανώς θα προγραμματιζόταν η απόφαση για τη νέα αδελφοποίηση να γίνει από τη νέα διοίκηση, όποια κι αν ήταν αυτή.
Εξάλλου από την πλευρά της Ρουμανικής πόλεως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την αδελφοποίηση έχει παρθεί ήδη.
Άρα, τα πράγματα προχώρησαν και δεν μένει η πλευρά του δήμου Ξάνθης ν’αποφασίσει σχετικά και ολοκληρώσει τη διαδικασία που σωστά ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή.
Γ.Δ.


Αναγόρευση Επίτιμου Διδάκτορα στο Δ.Π.Θ.  από το Πανεπιστήμιο της Νέας Ορλεάνης
Επίτιμος Διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δ.Π.Θ αναγορεύτηκε ο καθηγητής Πανεπιστημίου της Νέα Ορλεάνης Professor David Hui. Η τελετή αναγόρευση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής χθες στις 12 το μεσημέρι παρουσία του πρύτανη κ. Πολυχρονίδη  και των καθηγητών των τμημάτων.
Είναι άλλη μια απόδειξη της εξωστρέφειας του πανεπιστημίου μας και του διεθνούς κύρους που κατέχει. Κι αυτό είναι καρπός μιας προσπάθειας χρόνων. Δεν είναι τυχαίο και θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την προσπάθεια και του πρώην πρύτανη κ. Αθανάσιου Καραμπίνη ως προς αυτούς τους στόχους.


Κανονικά η αλλαγή της ώρας
Μία μικρή σύγχυση για την αλλαγή της ώρας επικρατεί, μετά και την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να σταματήσει το αλαλούμ με τις διαφορές στην ώρα μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε.
Αυτό όμως δεν θα συμβεί φέτος αλλά το 2021. Το 2021 θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν θα αλλάξουμε τελευταία φορά ώρα το Μάρτιο, υιοθετώντας οριστικά τη θερινή ώρα ή τον Οκτώβριο, οπότε θα διατηρήσουμε τη χειμερινή όλο το χρόνο. Αυτή η απόφαση θα παρθεί μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία, μια διαδικασία που θα διεξαχθεί σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε.. Έτσι, από το 2021, οι χώρες θα έχουν σταθερά όλο το χρόνο, την ώρα που αποφάσισαν οι πολίτες τους. Οι βόρειες χώρες φαίνεται πως θα προτιμήσουν τη χειμερινή ώρα, ενώ οι χώρες της Μεσογείου πιθανότατα θα προτιμήσουν τη θερινή.
Φέτος λοιπόν, η αλλαγή της ώρας θα γίνει κανονικά στις 27 Οκτωβρίου, και οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω….


Αποκατάσταση νομιμότητας
Πολλοί κάτοικοι της πόλης, έχουν ένα παράπονο. Αυτό που αποκαλούμε και έχει χαρακτηριστεί ως πεζόδρομοι, κάθε άλλο παρά χώρος πεζών είναι.
Μάλιστα κινούνται κάθε είδους οχήματα. Από δίκυκλα, Ι.Χ., φορτηγά, ενώ τα βράδια κάποιοι μετατρέπουν τους πεζόδρομους σε… πάρκινγκ.
Αυτή η ιστορία, τονίζουν πως πρέπει να σταματήσει, διαφορετικά να καταργηθούν ως πεζόδρομοι και να μην κοροϊδευόμαστε ότι διαθέτουμε πεζόδρομους τάχα στην πόλη μας.
Η νέα δημοτική αρχή οφείλει ανάμεσα στα άλλα μικρά και μεγάλα θέματα να δει κι αυτό.
Στο κάτω-κάτω είναι θέμα ποιότητας ζωής.
Γ.Δ.


Το  καρέ του Δήμου συμπληρώθηκε
Από την προσεχή Παρασκευή μετά από διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δήμου Ξάνθης και μετά από έγκριση του σώματος, ο δήμος θ’αποκτήσει την πλήρη νέα μορφή στελέχωσης.
Θα οριστούν δηλαδή οι νέες διοικήσεις στη ΔΕΥΑΞ, στο Κέντρο Πολιτισμού, στο Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας, το Δημοτικό Ραδιόφωνο και όπου αλλού τέλος πάντων είναι απαραίτητο.
Έτσι, με τα νέα πρόσωπα που θα κληθούν να υπηρετήσουν τους δημοτικούς αυτούς Οργανισμούς, η νέα διοίκηση Τσέπελη ολοκληρώνεται κι αρχίζει η ευθύνη για το παραγόμενο έργο. Ευθύνη για τα θετικά αλλά και αρνητικά, που ελπίζουμε να είναι λίγα και μικρά και τα θετικά να’ ναι πολλά και μεγάλα.
-Από δω και πέρα το καρέ του δήμου είναι πλέον ολοκληρωμένο. Μένει να δούμε πως θα δουλέψει…
Γ.Δ.


Το δίκιο του ισχυρού
Ζούμε την αποθέωση του κυνισμού στη διεθνή πολιτική με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ να χοροστατεί σε μια παράσταση πολιτικού αμοραλισμού. Παρέδωσε τους Κούρδους της Συρίας, που ήταν σύμμαχοί του, στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών, στους ορκισμένους εχθρούς τους, την Τουρκία και είχε ήσυχη τη συνείδηση του, αφού-όπως είπε- η Αμερική έκανε το καθήκον της, τούς έδωσε πολλά χρήματα και όπλα για να πολεμήσουν δίπλα της. Παρέδωσε τη «διαχείριση» των αιχμάλωτων τρομοκρατών του ISIS στον Ερντογάν, όταν είναι γνωστό στις ΗΠΑ, πως ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου συνεργαζόταν επί χρόνια με τους τρομοκράτες και μεταπουλούσε το παράνομο πετρέλαιο τους, για να αγοράζουν όπλα…
Όλα αυτά θεωρούνται τρελά, παλαβά, αλλά συμβαίνουν και δεν είναι η πρώτη φορά στη διεθνή σκηνή που ισχυρά κράτη «πουλάνε» τους σύμμαχους τους, με λιγότερο ή περισσότερο τακτ. Απλά ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, με το αυτοκρατορικό ύφος του, την υπερβολική αυτοπεποίθησή του και την «απέραντη σοφία» του, «τράβηξε την κουρτίνα» λίγο περισσότερο, για να δούμε κι εμείς οι κοινοί θνητοί μια σκηνή του έργου πως στη διεθνή πρακτική το δίκαιο είναι με τον ισχυρό.
Αυτή η ιστορία πρέπει να μελετηθεί πολύ καλά από την ελληνική πολιτική ηγεσία στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, διότι εφαρμόζει απροκάλυπτα πλέον αυτό που είπε ο Πλάτωνας: «Το δίκαιον ουκ άλλο τι ή του κρείττονος συμφέρον» (Το δίκαιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το συμφέρον του ισχυρού)…
Α.Κ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…