Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σ. Μελισσόπουλος: «Ζούμε πλέον στον αστερισμό των μονοπαραταξιακών ΔΣ στα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων»

Σ. Μελισσόπουλος: «Ζούμε πλέον στον αστερισμό των μονοπαραταξιακών ΔΣ στα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων»

0

Σοβαρές επιφυλάξεις για την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ που αφορά την κυβερνησιμότητα στα διοικητικά συμβούλια των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού εκφράζει η «Ξάνθη για Όλους»

 Σοβαρές επιφυλάξεις για την εγκύκλιο του Υφυπουργού Εσωτερικών που αφορά στη συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ Α’ και Β βαθμού και δημοσιεύθηκε την 16η Σεπτεμβρίου εκφράζει η δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη», αντιδρώντας άμεσα στα επιμέρους ζητήματα που τίθενται στην περίπτωση της διοίκησης των νομικών προσώπων του δήμου μας.

Με αυτήν, ο Θ.Λιβάνιος ενημερώνει ότι για τη συγκρότηση και τη λειτουργία υπό νέα Διοίκηση των Ν.Π. των ΟΤΑ τέθηκαν σε εφαρμογή οι διατάξεις του αρ.6 του ν.4623/2019 και του αρ.10 του ν.4625/2019. Όπως προκύπτει από την Αιτιολογική Έκθεση της διάταξης, σκοπός των διατάξεων αυτών είναι να διασφαλίζεται, σε κάθε περίπτωση, ότι η πλειοψηφία προέρχεται από τον Συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης, ώστε να μπορεί να διοικηθεί το Ν.Π. και να λαμβάνονται αποφάσεις που απηχούν τη λαϊκή εντολή.

Η εγκύκλιος προέκυψε κατόπιν ερωτημάτων που έχουν περιέλθει στο Υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με τον τρόπο συγκρότησης των Δ.Σ. των Ν.Π. των ΟΤΑ βάσει της ανωτέρω διάταξης, στο πλαίσιο δε ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας και της χάραξης και υλοποίησης της πολιτικής για την οποία εξελέγησαν οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες.

 Η εγκύκλιος στην… ξανθιώτικη πράξη

Η παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη» επισημαίνουν ότι με αυτά λοιπόν τα νέα δεδομένα για το Δήμο Ξάνθης:

«Η παράταξη του Δημάρχου που με το εκλογικό σύστημα που ίσχυσε και εκλέχθηκαν τα μέλη του Δημοτικού μας Συμβουλίου, έλαβε την 1η Κυριακή 24% περίπου και εξέλεξε 10 Δημοτικούς Συμβούλους, μπορεί τώρα να ορίσει στα Νομικά Πρόσωπα και στις Επιχειρήσεις του Δήμου 32 (μαζί με τους ex officio) από τα 46 μέλη!

Ενώ όλες οι υπόλοιπες (6) Δημοτικές Παρατάξεις που έλαβαν το 76% περίπου των ψήφων και διαθέτουν σήμερα 31 Δημοτικούς Συμβούλους στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, μπορούν να ορίσουν μόνο 14 μέλη από τα 46 μέλη!

Μάλλον πρέπει να το αποδεχθούμε ότι ζούμε πλέον στον αστερισμό των μονοπαραταξιακών, απόλυτα ισχυρών και ελεγχόμενων Διοικητικών Συμβουλίων στα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, που αυτά εν τέλει θα έχουν την κύρια ευθύνη λειτουργίας του Δήμου και όχι τόσο τα Δημοτικά μας Συμβούλια…

Κάθε άλλο σχόλιο περί δήθεν γνήσιας αντιπροσώπευσης της ψήφου και της επιθυμίας των δημοτών, ασφαλώς σε αυτήν την περίπτωση περιττεύει…».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κικίλιας: «Δύσκολη η φετινή αντιπυρική περίοδος, θα δώσουμε μάχη το καλοκαίρι»

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε αναλυτικά τους τέσσερις άξονες του προγράμματος ΑΙΓΙΣ και τι αυτό…