Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Το καλό κρασί απ’ τον τρύγο φαίνεται…

Το καλό κρασί απ’ τον τρύγο φαίνεται…

1

Ξεκίνησε ο τρύγος στους αμπελώνες των Αβδήρων 

 

Εξαιρετική χρονιά για το κρασί η φετινή λένε από το Κτήμα Βουρβουκέλη και τον Αμπελώνα Καρακώστα

 

 

Με πολλά χαμόγελα ξεκίνησε ο τρύγος στους αμπελώνες των Αβδήρων καθώς τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι θα είναι μια χρονιά με εξαιρετικά κρασιά!

Ο τρύγος έχει ήδη αρχίσει στο Κτήμα Βουρβουκέλη

Μια νέα σοδειά βρίσκει ήδη το δρόμο της στο Κτήμα Βουρβουκέλη. Όπως αναφέρει ο οινοποιός Οδυσσέας Βουρβουκέλης θα είναι μια καλή χρονιά για το κρασί όχι τόσο από ποσότητα αλλά από ποιότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές. «Είχαμε μεν βροχές τον Ιούλιο αλλά όχι χαλάζι όπως σε άλλες γειτονικές μας περιοχές που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές. Στη συνέχεια ακολούθησε μια παρατεταμένη ανομβρία με υψηλές θερμοκρασίες και αυτό βοήθησε στην ωρίμαση του σταφυλιού. Έτσι ξεκινήσαμε από τις 20 Αυγούστου τον τρύγο και θα τελειώσουμε περίπου τέλος Σεπτέμβρη». Όπως είπε ο κ. Βουρβουκέλης κάθε ποικιλία ωριμάζει σε διαφορετικό χρόνο και στο Κτήμα Βουρβουκέλη καλλιεργούν 8 διαφορετικές ποικιλίες. Η ωρίμαση πιστοποιείται με μέτρηση των σακχάρων που γίνεται καθημερινά και όταν διαπιστωθεί ότι βρίσκεται στα επίπεδα που πρέπει τότε γίνεται η συλλογή των σταφυλιών, ο καθαρισμός και ξεκινά η διαδικασία της οινοποίησης. Ιδιαίτερα φέτος ο τρύγος στο Κτήμα Βουρβουκέλη έχει επετειακό χαρακτήρα καθώς θα εορταστούν τα 20 χρόνια από την ίδρυση του.  Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις τον Οκτώβριο στο οινοποιείο του Κτήματος. Επίσης θα κυκλοφορήσουν σε περιορισμένο αριθμό και επετειακά κρασιά όπως  το “Nikos selection” ένα κρασί προς τιμήν του πατέρα και ιδρυτή Νίκου Βουρβουκέλη και 2 λευκά γλυκά τύπου Σαντορίνης και Σάμου.

 Τρύγος στον με sauvignon blanc Αμπελώνα Καρακώστα

Τρύγησαν τα λευκά (με sauvignon blanc )μόνο στον Αμπελώνα Βιολογικής καλλιέργεια και οινοποιείο Καρακώστα. Ο τρύγος διήρκησε μια μέρα όπως μας λέει ο ιδιοκτήτης Τάσος Καρακώστας που παράγει το κρασί «Ευήνωρ» κόκκινο, λευκό και ροζέ καθώς και τσίπουρο: «Φέτος θα είναι μια εξαιρετική χρονιά. Μπορεί να μην έχει μεγάλη παραγωγή αλλά θα έχει εξαιρετική ποιότητα», αναφέρει ο κ. Καρακώστας. Όπως είπε τρύγησαν μόνο μια μέρα τα λευκά και μετά θα συνεχίσουν με τις άλλες ποικιλίες όπως το σιράχ, το μαυρούδι το καπερνιέ κ.λ.π. Από την στιγμή που θα μαζευτούν τα σταφύλια μέσα σε 4 ώρες πρέπει να πατηθούν μέσα στις ειδικές δεξαμενές και με την εποπτεία οινολόγου να ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης. Αυτό αφορά το κρασί γιατί η παραγωγή τσίπουρου έχει άλλη διαδικασία που ξεκινά τον Οκτώβριο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…