Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

0

Οάσεις δροσιάς
Αύγουστος ενώπιόν μας, δηλαδή καλοκαίρι,  αλλά με τον Σεπτέμβριο από κοντά, θα πρέπει να αναζητούμε τη δροσιά των βραδινών και όχι μόνον εξόδων μας. Έτσι, σας συστήνουμε σ’ αυτές τις ζεστές ημέρες διεξόδους προς το Λιμνίο, τον Δημοτικό Κήπο, την «Αποθήκη» του Ελισσώ και βέβαια το Καφέ Απλά λίγο πιο πέρα.
Αναψυκτήρια γεμάτα πράσινο και δροσιά από το ρεύμα του ποταμού.
Γ.Δ.


Και στα ορεινά
Βέβαια αυθεντική δροσιά μπορούν όσοι το επιθυμούν να γνωρίσουν κάνοντας μια έξοδο προς το βουνό. Στην πλατεία Σταυρούπολης αλλά και των χωριών της ίδιας περιοχής. Παρέα με τους απλούς κατοίκους, συζητώντας χαλαρά στη σκιά πλατάνων, πίνοντας τσίπουρο με εκλεκτούς τοπικούς μεζέδες, απλούς και φθηνούς. Βέβαια η έξοδος προς τα κει μπορεί να συνδυαστεί και προς το Καρυόφυτο που προσφέρει δροσιά ακόμη καλύτερη όπως και στο Λειβαδίτη.
Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει διάθεση και χρόνος. Πάντως όσοι ανεβούν προς τα πάνω, θα πρέπει να εφοδιαστούν με μπουφανάκια ή ζακέτες οι κυρίες.
Γ.Δ.


Η αποχώρηση ενός ακόμη Δαρείου
Την ώρα που η Αποχώρηση
ενός ακόμη Δαρείου
από την πόλη των ΚΑΡΙΟΚΑΣ,
καταφέρνει  και αφήνει  πίσω της
θανατηφόρα ορύγματα
και πρωινά επιδοτούμενα μπατιλίκια
από γιαλαντζί «Σουμάχερ»
στην άσφαλτο κεντρικών οδικών εισόδων,
η Πόλη ετοιμάζεται να γιορτάσει
την Ευρωπαική Εβδομάδα Ήπιας Κινητικότητας
με πλούσια ατζέντα βιώσιμης ανάπτυξης,
χρήσης ποδηλάτων και άλλα πολλά……….
Περασμένα ξανά και ξανά μεγαλεία
σε ένα θέατρο Σκιών.
Μιχάλης Σπανίδης


Και δική μας ευθύνη
Κάποια πράγματα μέσα στην πόλη όπως και στους γύρω δήμους κι όχι μόνον της Ξάνθης, είναι γεγονότα που έχουν αφετηρία εμάς τους κατοίκους και μόνον.
Είναι δηλαδή ευθύνη και υποχρέωσή μας να τα προστατεύουμε κι όχι να τα καταστρέφουμε. Αυτό ισχύει για το μικρό θεατράκι της πλατείας, έναντι του ΟΤΕ. Η καταστροφή του είναι ανθρώπων έργο.
Δεν μπορούμε να απαιτούμε νέα έργα που στη συνέχεια τα καταστρέφουμε. Κάποτε θα πρέπει να αισθανθούμε τη δική μας ευθύνη.
Γ.Δ.


Αρνητική προβολή της Σαμοθράκης
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία προβολής φέτος η Σαμοθράκη, ένα από τα δυο νησιά της περιφέρειάς μας  μόνο που αυτή έχει αρνητικό πρόσημο και δεν ήταν διαφήμιση αλλά δυσφήμιση. Δυσφήμιση όχι για το νησί, τις ομορφιές του και τις αδιαμφισβήτητα μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές του για τουριστική ανάπτυξη σε εναλλακτικό κυρίως τουρισμό αλλά για τις υποδομές του. Το γεγονός ότι έμεινε αποκλεισμένο για μέρες , χωρίς δρομολόγια πλοίων μέσα στον Αύγουστο, με χιλιάδες τουρίστες εγκλωβισμένους και με τα ράφια άδεια από τρόφιμα αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα του νησιού σε υποδομές και τις βαρύτατες ευθύνες της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας διαχρονικά που δεν μερίμνησαν να ολοκληρώσουν βασικά έργα στο λιμάνι, ώστε να αποτρέψουν αυτόν τον διασυρμό που αδικεί κατάφορα την Σαμοθράκη, ένα νησί ξεχωριστό που μαγεύει όσους το επισκέπτονται.
Ίσως όμως αυτός ο διασυρμός να του βγει σε καλό τελικά… αν και εφόσον παρθούν μέτρα.
Μ.Ξ.


Απώλεια
Την Παρασκευή 9 Αυγούστου η Ξάνθη θρήνησε την απώλεια ενός άξιου και αγαπητού τέκνου της, αυτήν του Γιώργου Ασλανίδη, δασκάλου και Επιθεωρητού Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Ο Γιώργος Ασλανίδης υπήρξε πάνω απ’ όλα ένας αγαπητός άνθρωπος. Ευγενής, ευπροσήγορος, είχε πάντα το χαμόγελο στα χείλη όπως και την καλή κουβέντα για όλους. Γι’ αυτό και είχε μόνον φίλους. Πολλούς, που τον αγαπούσαν και τιμούσαν. Μάλιστα τον εξέλεξαν δημοτικό σύμβουλο στο δήμο Ξάνθης.
Ο Γιώργος Ασλανίδης υπήρξε ένας βαθύτατα δημοκρατικός άνθρωπος-πολίτης, είχε έμφυτη ευγένεια στο λόγο και την συμπεριφορά του και αποτελούσε κόσμημα για την πόλη, τον χώρο των δασκάλων και την οικογένειά του. Οι συμπολίτες και οι παλιοί συμπορευτές των αγώνων γνώριζαν τη δοκιμασία των τελευταίων μηνών και εύχονταν να την ξεπεράσει. Δυστυχώς, στον αγώνα αυτόν έχασε.
Στη μνήμη του, στην εξόδιο Ακολουθία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Αυγούστου, όλοι ευχήθηκαν «Καλό Παράδεισο»  σ’ έναν Άνθρωπο που το άξιζε πραγματικά. Στους οικείους του απευθύνουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας.
Γ.Δ.


Μικρά και σημαντικά
Την προσεχή Κυριακή 25 Αυγούστου, γίνεται η τελετή ορκωμοσίας του νέου δημάρχου της πόλης Μανώλη Τσέπελη. Έτσι, ξεκινάει από την 1η Σεπτεμβρίου και τυπικά η ζωή της νέας δημοτικής αρχής. Η οποία θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει τα διάφορα «μικρά» θέματα.
Μάλιστα αυτά τα μικρά, ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχαν τέτοιο μέγεθος και τόση ανάγκη να επιλυθούν για να αρχίσει η πόλη να εμφανίζει μια νέα εικόνα, αυτή που υποσχέθηκε η νέα δημοτική αρχή στο σύνολό της.
-Μικρά μεν, σημαντικά για την καθημερινότητα του δημότη και αξίζουν της άμεσης προσοχής του δήμου.
Γ.Δ.


Μία επιστολή
Ιδού και μία επιστολή που λάβαμε από τον συμπολίτη μας επαγγελματία και Πρόεδρο του Σωματείου Εμπόρων Υφασμάτων  και Νεωτερισμών Ιωάννη Αλεξόπουλου. Μας γράφει για ένα επίκαιρο και σημαντικό θέμα:
«Ορμώμενος από ένα σχόλιό σας στο φύλλο της εφημερίδας σας, με θέμα τον εορτασμό των 100 χρόνων της Απελευθέρωσης της Ξάνθης, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω και να εκφράσω συνάμα το παράπονό μου για το (καλώς) κλείσιμο της αγοράς μας εκείνη την ημέρα, αλλά την παράλληλη λειτουργία του Εμπορικού Κέντρου στο Ζυγό. Κι αν μου πουν οι ιθύνοντες ότι γιορτάζουμε την Απελευθέρωση της πόλης, θα τους θυμίσω ότι όλα τα σχολεία εκείνη την ημέρα στο Δήμο Αβδήρων θα έχουν αργία, καθώς αργία έχει και ο  ίδιος ο Δήμος Αβδήρων, απ’ όσο γνωρίζω…Καλό θα είναι όσο είναι νωρίς, ν’ ασχοληθούν οι ιθύνοντες με το θέμα.. μη βρεθούν προ εκπλήξεων…»
Συμφωνούμε με την άποψη του κ. Αλεξόπουλου. Ο εορτασμός αφορά ολόκληρο τον νομό κι όχι μόνον την πόλη της Ξάνθης. Ως εκ τούτου οφείλουν τα πολυκαταστήματα ως ελάχιστο σεβασμό στην ιστορική επέτειο να κλείσουν κι αυτά.
Γ.Δ.


Τέλος στις δωρεάν υπηρεσίες ΕΣΥ σε τουρίστες
Σύστημα καταγραφής και είσπραξης των νοσηλίων από τους Ευρωπαίους και τους κατοίκους τρίτων χωρών που επισκέπτονται την χώρα μας και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υγείας σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Εγκύκλιος που εστάλη στις Υγειονομικές Περιφέρειες αναφέρει ότι όλες οι δημόσιες δομές της χώρας που χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών χωρών, οι οποίες καθίστανται ιατρικώς αναγκαίες ή επείγουσες κατά τη διαμονή αυτών στην Ελλάδα, θα πρέπει να γίνονται με τη ρήση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) ή Πιστοποιητικού Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ), ενώ για παροχή υπηρεσιών υγείας σε ασφαλισμένους τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε., τότε οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για την κάλυψη παροχών ασθενείας σε είδος.
Ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε για το θέμα: «Ούτε ένα ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων χαμένο. Δεν θα πληρώνουν πλέον οι Έλληνες φορολογούμενοι τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους».


Απολύουμε και λόγο (βάσιμο) δεν δίνουμε…
Δεν είχε άλλα θέματα να καταπιαστεί ο υπουργός Εργασίας και είπε να καταργήσει τον «βάσιμο λόγο απόλυσης». Την υποχρέωση δηλαδή των εργοδοτών να αιτιολογούν στην ΕΡΓΑΝΗ όταν απολύουν ένα εργαζόμενο όπως προέβλεπε σχετικός νόμος της προηγούμενης υπουργού κας Αχτσιόγλου. Έτσι τώρα θα μπορούν να απολύουν ελεύθερα χωρίς να δίνουν πουθενά αναφορά και χωρίς να κληθούν να δώσουν λόγο αν είναι νόμιμη ή παράνομη η απόλυση. Το καλύτερο είναι ότι ο υπουργός κ. Βρούτσης ούτε λίγο ούτε πολύ προσπάθησε να πείσει ότι αυτό είναι ένα μέτρο υπέρ των εργαζομένων γιατί λέει καταργείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα κι έτσι ο επόμενος εργοδότης δεν θα γνωρίζει γιατί τον απέλυσε ο προηγούμενος… Το ζητούμενο βέβαια είναι αν υπάρχει επόμενος…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…