Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

0

Ο εορτασμός των 100 χρόνων
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή για το θέμα του εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων ελεύθερης Ξάνθης. Ένας εορτασμός τέτοιας βαρύτητας και αξίας είναι προφανές ότι δεν θα περιοριστεί αυστηρά χρονικά μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο.
Οι διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις μπορούν και πρέπει να διαρκέσουν το λιγότερο, μέχρι το τέλος του 2019. Εάν υπάρχουν λόγοι και αιτίες παράτασης, μπορούν να παραταθούν κάποιες εκδηλώσεις.
Εξάλλου για εκδηλώσεις σοβαρές μιλούμε, που απαιτούν προγραμματισμό και οργάνωση, όχι πανηγύρια που αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή.
Γ.Δ.


Με αυτογνωσία όλοι μαζί
Ενόψει λοιπόν των εορτασμών που συνέπεσε ο χρόνος μεταξύ της παράδοσης και παραλαβής της νέας διοίκησης του Δήμου Ξάνθης, κι αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα, εν τούτοις η θεώρηση θα πρέπει να κινηθεί προς άλλες κατευθύνσεις για να οριοθετηθεί το γεγονός, ως ορόσημο.
Στα 100 χρόνια αυτή η πόλη υποτίθεται πως μπορεί να είναι μια άλλη πόλη. Μια πόλη που δεν θα τιμήσει την επέτειο μελαγχολικά και με την αίσθηση πως δεν φάνηκε αντάξια των ηρωικών προγόνων της, αλλά με εξωστρέφεια και την πεποίθηση πως από την περιπέτεια της κρίσης βγήκε πιο δυνατή και κυρίως πιο ώριμη – τόσο πιο ώριμη ώστε να γνωρίζει πως οι εθνικές επέτειοι δεν γιορτάζονται με δημοτικά τραγούδια και χορούς στην πλατεία και υπερπατριωτικούς λόγους μονόπλευρης θεώρησης της ιστορικής πραγματικότητας.
Με οδηγό την αυτογνωσία του παρόντος και την αλήθεια του παρελθόντος, οφείλουμε να συνεορτάσουμε ΟΛΟΙ οι κάτοικοι την σημαντική αυτή επέτειο των 100 χρόνων ελεύθερης δημιουργικής ζωής.
Γ.Δ.


Πέντε χρόνια χαμένα
Συμπολίτης με αφορμή το προχθεσινό σχόλιο της στήλης με τίτλο «Η επιλογή Ζαγναφέρη» σε συνάντησή μας στην ορκωμοσία Τσέπελη μας επεσήμανε μια παράλειψή μας. Τον ρωτήσαμε ποια είναι αυτή και ιδού τι μας είπε ο Ξανθιώτης σε γενικές γραμμές.
Μας τόνισε την συνολική ευθύνη των πολιτικών εκπροσώπων του νομού κι όχι μόνον του Ζαγναφέρη. Μας ανέφερε ότι ευθύνη έχουν και οι τρεις βουλευτές που δεν παρήγαγαν έργα για το νομό, ο δήμαρχος Χαρ. Δημαρχόπουλος το ίδιο αρνητικός στα έργα για το δήμο και τέλος ο Ζαγναφέρης ως αντιπεριφερειάρχης.
Δηλαδή, μας είπε, πέντε άνθρωποι, κατά τα πέντε χρόνια εξουσίας, δεν πρόσφεραν τίποτε θετικό στο νομό και το δήμο. Έκλεισε δε τη συζήτηση μαζί μας με την επισήμανση «Πέντε χρόνια χαμένα για την Ξάνθη από ευθύνη πέντε ανθρώπων».
Γ.Δ.


«Κρείττον του λαλείν το σιγάν»
Πόσο δίκιο είχαν οι πρόγονοί μας με όσα ως παρακαταθήκη μας άφησαν 2-2.500 χρόνια πριν. Μάλιστα και πόσο επίκαιρα είναι τα περισσότερα, εάν όχι όλα.
Επειδή λοιπόν πολλά λέγονται από κάποιους εδώ και λίγο καιρό, φρόνιμο είναι να σωπάσουν. «Κρείττον του λαλείν το σιγάν», μας άφησαν οι φιλόσοφοι. Ας το εφαρμόσουν επιτέλους κάποιοι που το μόνο που έμαθαν να κάνουν είναι το να μιλούν, φλυαρούν ανοήτως, αντί να σιωπούν.
Διότι όσο μιλούν και όσα λένε τους εκθέτουν, διότι είναι ανόητα και επαναλαμβανόμενα εδώ και χρόνια.
-Θα το καταλάβουν άραγε;
Γ.Δ.


Εθνική επιστροφή με τον Αντετοκούμπο

Η συγκυρία είναι μοναδική. Η αγαπημένη όλων των Ελλήνων, στο άθλημα που μας έχει κάνει περισσότερες φορές περήφανους με σημαιοφόρο μάλιστα τον πολυτιμότερο παίκτη του καλύτερου πρωταθλήματος στον πλανήτη. Ενός παίκτη που αποθεώνεται σ’ όλον τον κόσμο και που τυλίγεται με την ελληνική σημαία δείχνοντας την αγάπη του για τη χώρα που τον υιοθέτησε και τον αγκάλιασε.
Η εθνική ομάδα μπάσκετ, με τον Γιάννη Αντετοκούμπο αρχηγό, δημιουργεί αισιοδοξία και προσδοκίες.  Επειδή, ως γνωστόν, είμαστε λαός ψυχολογίας, ο Γιάννης Αντετοκούμπο μας προσφέρει μια μεγάλη, έως πρωτόγνωρη ευκαιρία “εθνικής επιστροφής”. Και όχι μόνο σε στενά αθλητικά πλαίσια. Είναι μια ευκαιρία να νιώσουμε πάλι δυνατοί, ενωμένοι, πρωταγωνιστές. Να αφήσουμε πίσω το διχασμό και το μίσος της κρίσης και να κοιτάξουμε πάλι μπροστά…


Όλα τα… δύσκολα της τοπικής αυτοδιοίκησης
Στα τυφλά θα κληθούν να βαδίσουν προς το παρόν τουλάχιστον οι νέοι δήμαρχοι και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς επικρατεί ένα κομφούζιο σχετικά με τις δικαιοδοσίες, τις αρμοδιότητες και το τι θα γίνει για παράδειγμα όταν δεν αρκούν οι εκλεγμένοι της πλειοψηφούσας παράταξης για τις διοικητικές θέσεις και τη συγκρότηση των επιτροπών.  Οι ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου μπορεί να έλυσαν ως ένα βαθμό το θέμα της κυβερνησιμότητας δίνοντας τη δυνατότητα στους εκλεγμένους δημάρχους να διοικήσουν αλλά υπάρχουν πολλές αδιευκρίνιστες λειτουργικές εκκρεμότητες. Το βέβαιο είναι ότι θα περάσει καιρός μέχρι οι νέοι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια να βρουν τον βηματισμό τους. Αυτό όμως που θα παραμείνει άγνωστο είναι πως θα συμπροφέρονταν οι αιρετοί και οι επικεφαλής παρατάξεων αν δεν άλλαζε ο νόμος. Ποιες θα ήταν οι συνεργασίες και οι συμπράξεις που θα είχαν υποχρεωθεί να κάνουν οι νέοι δήμαρχοι.
Μ.Ξ.


Η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ
Σε φάση ανασυγκρότησης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να προΐσταται της προσπάθειας που έχει στόχο να συσπειρωθεί το κόμμα, να βγει από την εσωστρέφεια της εκλογικής ήττας, να διευρυνθεί και να επαναπροσδιοριστεί πολιτικά και ιδεολογικά. Σε τοπικό επίπεδο δεν έχει γίνει ορατή καμιά προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα όλα δείχνουν ότι υπάρχει μια αντιπαλότητα στα στελέχη της νομαρχιακής. Ο πρώην υπουργός Στάθης Γιαννακίδης είναι άφαντος, ομοίως και ο πρώην βουλευτής Γρηγόρης Στογιαννίδης. Ο γραμματέας κ. Χατζηθεοδώρου έχει πλέον άλλες αρμοδιότητες και προφανώς προετοιμάζεται για να αφήσει το στίγμα του στα δημοτικά έδρανα. Δεν έχει γίνει γνωστό αν συνεχίζει ως γραμματέας ή παραιτήθηκε ή τι πρόκειται να γίνει πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι μυρίζει «μπαρούτι» στην νομαρχιακή της Ξάνθης.
Μ.Ξ.


Θα σπάσουν αυγά;
Τα λόγια, ήρθε η ώρα, να σταματήσουν. Τώρα πλέον έφτασε η ώρα, οι ώρες καλύτερα, της δουλειάς για τους νέους δημάρχους Ξάνθης και Μύκης. Άβδηρα και Τόπειρος «πάλιωσαν» πλέον. Ο δήμος Ξάνθης κυρίως, ως Μητροπολιτικός, έχει αυτός τις μεγάλες ευθύνες για να αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα της πόλης.
Οι συμπολίτες γνωρίζουν ότι ο Μανώλης Τσέπελης είναι γνώστης των προβλημάτων του δήμου και των λύσεων που απαιτούνται. Αυτό όμως δεν αρκεί. Χρειάζονται και ικανοί συνεργάτες που θα υλοποιούν τις αποφάσεις. Παράλληλα θα πρέπει ν’αλλάξουν κατεστημένες νοοτροπίες στο ανθρώπινο δυναμικό του δήμου, πράγμα επίσης ευαίσθητο.
Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν θέλουμε όλοι να γίνουν έργα, ν’αλλάξει ο δήμος, θα πρέπει να δεχτούμε ότι θα πρέπει να σπάσουν αυγά. Διαφορετικά θα έχουμε μια περίοδο απλής διαχείρισης και μόνον. Κι αυτό, η εκτίμησή μας είναι πως δεν το θέλει κανείς ή έστω δεν το επιθυμούν οι περισσότεροι.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Αλλαγή νοοτροπίας
Το παρατηρήσαμε γιατί το πληροφορηθήκαμε και οφείλουμε να πούμε πως μας δημιούργησε μια ευχάριστη αίσθηση αισιοδοξίας συμμετοχικής διάθεσης των πολιτών.
Λοιπόν, διαπιστώσαμε πως συμπολίτες, άνδρες και γυναίκες, έχουν εκδηλώσει διάθεση και επιθυμία να μιλήσουν και εκφράσουν τις απόψεις τους στο νέο δήμαρχο για διάφορα θέματα. Η όλη αυτή διάθεση, απόλυτα ανθρώπινη, αναδεικνύει την αλλαγή νοοτροπίας στους δημότες της Ξάνθης.
Έχουν ιδέες, προτάσεις, προβληματισμούς για το δήμο που ζουν, για τη γειτονιά τους και επιθυμούν να τα μεταφέρουν στον δήμαρχό τους, αυτόν που ακούει, συνομιλεί και κυρίως δίνει λύσεις στα προβλήματα.
Πρόκειται για μια θετική αλλαγή την οποία οφείλουν τόσο ο δήμαρχος όσο και οι καθ’ύλην αντιδήμαρχοι να αξιοποιήσουν στον ύψιστο βαθμό.  Ο δημότης με τον τρόπο αυτόν μετέχει, θεωρεί ότι η ιδέα του, η πρότασή του πως εισακούστηκε, χαίρεται για τη λύση που ακολουθεί, νοιώθει το δήμο «δικό» του και φροντίζει για την πρόοδό του.
-Σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερη λειτουργία από αυτήν…
Γ.Δ.


Φωτίζουν τα καλοκαίρια μας οι Έντιμοι Απατεώνες

Τον καλύτερό τους εαυτό έδωσαν για μια ακόμη χρονιά οι Έντιμοι Απατεώνες, η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα που ξεκίνησε από μία παρέα μαθητικών φίλων και καθιέρωσε πλέον ένα θεατρικό καλοκαιρινό ραντεβού με τους ξανθιώτες, όχι μόνο για να παρουσιάζει τη δουλειά της, αλλά για να δίνει το στίγμα της ενεργοποιώντας τους πολίτες στην κατεύθυνση της τέχνης, του πολιτισμού και της αγάπης για τον τόπο μας.
Φέτος, το βράδυ της Δευτέρας, παρουσίασαν στο κατάμεστο θερινό αμφιθέατρο την παράσταση «Ποια Ελένη» και παράλληλα, όπως κάθε χρόνο συλλέγανε τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο της Μητρόπολης.
Πολλά συγχαρητήρια και καλή δύναμη για τα επόμενα που μας ετοιμάζουν.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…