Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

0

Λίγα σχόλια
Η εφημερίδα μας με το θέμα του φυσικού αερίου έχει ασχοληθεί εδώ και αρκετά χρόνια, παρακολούθησε όλη την εξέλιξη του θέματος και το έθετε ως μια απαραίτητη ενέργεια υλοποίησής του στην περιοχή μας. Κι αυτό, διότι γνώριζε τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την χρήση του αερίου τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις.
Τα χρόνια βέβαια πέρασαν και ήταν και αρκετά, αλλά η υπόθεση της κατασκευής εσωτερικού δικτύου δεν προχωρούσε και η υπόθεση είχε ξεχαστεί. Να όμως που τώρα όλα αλλάζουν.
Ξεκινούν οι διαγωνισμοί και σύντομα θ’  αρχίσει η κατασκευή του δικτύου. Αυτό σημαίνει πως οι δρόμοι στην άκρη τους θα σκαφτούν για να μπουν οι σωλήνες του αερίου, απ’ όπου θα γίνονται και οι συνδέσεις για τα σπίτια, καταστήματα, γραφεία.
Ένα όνειρο, μια βασική υποδομή ανάπτυξης και προόδου μπήκε στη φάση της υλοποίησης. Χαιρετίζουμε το γεγονός αυτό και το περιμένουμε να ξεκινήσει με το καλό.
Γ.Δ.


Προτεραιότητες
Η ανάπτυξη, η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της πόλης, η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι ο οδηγός για τις προτεραιότητες που θα θέσει ο νέος δήμαρχος Ξάνθης σύμφωνα με δηλώσεις του.
Πολύ λογικό. Ο δήμος θα πρέπει να στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα. Προτεραιότητα επίσης και τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα και οι δυνατότητες παρέμβασης και αξιοποίησής τους. Τέλος υπάρχει η ανάγκη εκπόνησης μιας πλήρους και σύγχρονης κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη.
Προφανώς υπάρχουν κι άλλα, όπως οι δυνατότητες αξιοποίησης του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Ξάνθης.
Γ.Δ.


«Οι αλλαγές δεν γεννιούνται στα λόγια, γίνονται στα έργα»
Δεν έχει τόση σημασία το ποιος το είπε αυτό, όσο το περιεχόμενό του. Και πράγματι οι αλλαγές δεν είναι προϊόν απλών λόγων, αλά αποτέλεσμα έργων και μόνον.
Αυτονόητο θα πει κάποιος, μόνο που στη χώρα μας ζητούμενο είναι το αυτονόητο συνήθως. Γι’ αυτό, τα λόγια είναι άχρηστα όταν μένουν λόγια, ενώ τα έργα είναι αυτά που έχουν την ανάλογη βαρύτητα πάντα και παντού.
Αυτά τα έργα λοιπόν περιμένουν οι Ξανθιώτες από τη νέα δημοτική αρχή. Αλλαγές με έργα.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Λόγια και φήμες
Επτασφράγιστα παραμένουν τα ονόματα των διαφόρων επικεφαλής στις αντιδημαρχίες και τους άλλους φορείς του δήμου Ξάνθης που θα πρέπει να στελεχωθούν για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα του συνδυασμού.
Είναι γεγονός πως ονόματα ακούγονται και γράφονται από κάποιους όμως η πραγματικότητα είναι άγνωστη. Εξάλλου, η επιλογή των προσώπων αποτελεί δικαίωμα αποκλειστικά του Μανώλη Τσέπελη. Αυτός θα επιλέξει τους άμεσους συνεργάτες του για να έχει καλύτερη και αποδοτικότερη συνεργασία.  Ανθρώπους δηλαδή με τις ανάλογες γνώσεις και δυνατότητες, συνεργάσιμοι και ενστεριζόμενοι τις απόψεις του στα βασικά τουλάχιστον θέματα.
Ο χρόνος πλησιάζει, μικρή υπομονή και όλα θα ανακοινωθούν στην ώρα τους. Οι διαρροές, τα λόγια, οι δηλώσεις μόνον κακό κάνουν…
Γ.Δ.


Ταράζει τα νερά…
Ταράζει τα νερά η επερώτηση Αμοιρίδη που ζητά απαντήσεις για τα οδικά έργα της Ξάνθης καλώντας σε απολογία τόσο τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη όσο και τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Ειδικά για το έργο των 6,5 εκ. ευρώ που έχει εγκριθεί η ένταξή του στο ΕΣΠΑ από τον Απρίλιο και βρίσκεται στα συρτάρια του περιφερειάρχη ο Κώστας Ζαγναφέρης δεν …χαρίζεται στον Μέτιο. Του ρίχνει ευθύνες ότι καθυστερεί την δημοπράτηση. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε ο κ. Μέτιος για το έργο αυτό είπε ότι θέλει να κάνει αυτοψία. Το πιθανότερο είναι να το καθυστερεί για να το παρουσιάσει στην νέα του θητεία.
Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά που αναφέρει ο Μιχάλης Αμοιρίδης και για τα 20 εκ. ευρώ του κάθετου άξονα και για τα 40 εκ. ευρώ που δέσμευσε ο Γιαννακίδης είναι σωστά και πρέπει να γίνουν.
Μ.Ξ.


Το καλοκαίρι συνεχίζεται
Το σχόλιο αφορά όλους αυτούς που από τώρα, εύχονται «καλό χειμώνα» στους συμπολίτες. Κάνουν λάθος. Οι ζέστες συνεχίζονται όπως και τα θαλασσινά μπάνια. Μάλιστα, την περίοδο αυτή, μέχρι και τον Σεπτέμβρη, τόσο ο καιρός όσο και η θάλασσα έχουν μια άλλη ομορφιά.
Βέβαια πολύ πρωί και τα βράδια υπάρχει μια ψύχρα στην Ξάνθη, αλλά αυτό κάποιοι το θέλουν και τους αρέσει.
Συμπερασματικά, ας απολαύσουμε τις καλοκαιρινές ημέρες αλλά και τις φθινοπωρινές. Είναι ευκαιρία κι ας μην βιαζόμαστε για τον ερχομό του χειμώνα.
Γ.Δ.


Ξεκινά το φυσικό αέριο
Η πόλη της Ξάνθης, όπως και οι υπόλοιπες της Περιφέρειάς μας, μπαίνουν στην εποχή του φυσικού αερίου. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από την κυβερνητική δήλωση ότι προκηρύσσονται οι πρώτοι διαγωνισμοί για το εσωτερικό δίκτυο και στην Περιφέρειά μας. Συνολικά μάλιστα τα έργα κατασκευής δικτύων διανομής θα γίνουν σε 18 πόλεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Η ανακοίνωση έγινε από την Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).
Μάλιστα οι πρώτοι διαγωνισμοί θα αφορούν την προμήθεια σταθμών διανομής, σταθμών μέτρησης και ρύθμισης. Το συνολικό κόστος για την κατασκευή του δικτύου διανομής στις Περιφέρειες έχει προϋπολογισμό 140 εκ. ευρώ.
Σε ορίζοντα πενταετίας θα κατασκευαστούν 1.150 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν περί τις 30.800 δωρεάν συνδέσεις στις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς).
Γ.Δ.


Τι σημαίνει φυσικό αέριο
Λογικά κάποιος που δεν έχει ενδιαφερθεί για το φυσικό αέριο, να μην γνωρίζει τι ακριβώς είναι και τι προσφέρει. Με απλά λόγια λοιπόν, το φυσικό αέριο είναι μια μορφή ενέργειας. Σύγχρονη, ακίνδυνη και φθηνότερη όλων των άλλων. Σήμερα, στις περισσότερες πόλεις της Ευρώπης χρησιμοποιείται, όπως και στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα.  Το δίκτυο θα επεκταθεί και περιλαμβάνει και τις πόλεις της περιφέρειάς μας.
Το φυσικό αέριο λοιπόν είναι μια καθαρή, ακίνδυνη και φθηνή μορφή ενέργειας. Μάλιστα η διαφορά τιμής είναι 30% πιο φθηνό από το πετρέλαιο θέρμανσης, χρησιμοποιείται για θέρμανση του σπιτιού, του νερού και βέβαια για χρήση στην κουζίνα για το φαγητό. Πρόκειται για μια εύκολη εγκατάσταση και υπάρχει η δυνατότητα της ατομικής ανεξάρτητης εγκατάστασης ανά διαμέρισμα, όσων το επιθυμούν.
Η σύνδεση γίνεται από το δίκτυο που διέρχεται από τον δρόμο, υπόγεια και κοστίζει ελάχιστα. Υπάρχει ατομικός μετρητής της κατανάλωσης κι αυτό αποτρέπει τις διάφορες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις στις πολυκατοικίες, όπως συνέβη σε πολλές περιπτώσεις την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Γ.Δ.


Αλληλοκατηγορίες για την ντροπή
Τα όσα συνέβησαν στη Σαμοθράκη σηματοδοτούν μια από τις χρόνιες παθογένειες της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα του δημοσίου. Ακόμη, κι αυτές οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κομμάτων για το ποιος φταίει περισσότερο είναι ενδεικτικές του αποπροσανατολισμού τους από το πρόβλημα.
Τέλος πάντων, το φταίξιμο είναι διαχρονικό των κυβερνήσεων, όπως βεβαίως και της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών παραγόντων του Έβρου. Το ότι το θέμα έφτασε στο ακραίο αυτό σημείο σήμερα, έχουν σοβαρές ευθύνες κι αυτοί, κι ας μην κρύβονται τώρα λέγοντας διάφορες δικαιολογίες. Κυρίως δε, ας σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες διότι τα προβλήματα απαιτούν προτάσεις, λύσεις, όχι θεωρίες.
Έτσι, έστω και στα αποκαΐδια του κατεστραμμένου φετινού καλοκαιριού, ας εργαστούν ΟΛΟΙ για να υλοποιηθεί μια οριστική και μόνιμη λύση. Οι προτάσεις των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Βέβαια σημασία έχει η άμεση υλοποίησή τους.
Ας μην ξεχνάμε ότι η πληγή της Σαμοθράκης για να «κλείσει»  θα χρειαστεί χρόνο.
Γ.Δ.


Ένας γιατρός στο τιμόνι της Εγνατίας
Ένας γιατρός και δη παιδίατρος θα είναι ο νέος πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εγνατίας Α.Ε. Θα καταλάβει δηλαδή τη θέση του γνώριμού μας κ. Αντωνούδη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας πρόκειται για τον κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο βουλευτή Πιερίας της ΝΔ που διετέλεσε υφ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύη στην κυβέρνηση Καραμανλή από το 2004 – 2007. Τώρα τι δουλειά έχει ένας γιατρός σε μια εταιρεία που φτιάχνει δρόμους αυτό μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να μας το εξηγήσει. Ή μήπως το γεγονός ότι είναι Καραμανλικό στέλεχος και είναι θέμα τήρησης ισορροπιών;
Ας ελπίσουμε να είναι πιο συνεργάσιμος και πιο αποτελεσματικός από τον κ. Αντωνούδη ο οποίος μας έβγαλε την ψυχή μέχρι να δημοπρατήσει τον κάθετο άξονα…Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…