Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ζημιές σε κηπευτικά, ακτινίδια και καπνά στην Ξάνθη

Ζημιές σε κηπευτικά, ακτινίδια και καπνά στην Ξάνθη

0

Ο βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης θα συναντήσει σήμερα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη  Βορίδη για τις καταστροφές στο νομό μας

 

Καταγραφή καταστροφών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ στον Δ. Τοπείρου. Από σήμερα οι δηλώσεις για τις αποζημιώσεις από τα αγριογούρουνα

 

Μπορεί η κακοκαιρία να μην προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα στην πόλη μας και εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες στα πεδινά ωστόσο ο δήμος Τοπείρου δεν βγήκε και τόσο αλώβητος από το πέρασμά της. Ειδικότερα οι αγρότες που μπήκαν στα χωράφια τους την επόμενη μέρα ήρθαν αντιμέτωποι με ζημιές καλλιεργειών στα πλημμυρισμένα χωράφια στο Εράσμιο και στο Δασοχώρι ενώ η σφοδρή χαλαζόπτωση άφησε τα καταστροφικά  της αποτυπώματα στα κηπευτικά και στα ακτινίδια της περιοχής Κρεμαστής όπως επίσης και στις δενδροκαλλιέργειες. Το χαλάζι σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή κατέστρεψαν επίσης και θερμοκηπιακές υποδομές.

Καταγραφή καταστροφών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ήδη είναι σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών από τους 2 γεωπόνους του ΕΛΓΑ και οι πληγέντες αγρότες θα υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις για να αποζημιωθούν. Επίσης από σήμερα θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και οι αγρότες που έχουν υποστεί καταστροφές στις καλλιέργειές τους από τα αγριογούρουνα του Μεγάλου Δάσους. Υπενθυμίζουμε ότι τα αγριογούρουνα δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους αγρότες της περιοχής και ήταν ένα πάγιο αίτημα η αποζημίωσή τους από το ΕΛΓΑ το οποίο και έχει γίνει αποδεκτό.  Σε σχετική ανακοίνωση από τη δημοτική αρχή Τοπείρου αναφέρεται: «Στις 10 Ιουλίου 2019 επικράτησαν στην περιοχή μας ισχυρά καιρικά φαινόμενα, τα οποία  συνοδεύονται από καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους στην περιοχή των Μαγγάνων, Δασοχωρίου, Ερασμίου και Ευλάλου. Οι ζημιές στις καλλιέργειες ήταν εκτεταμένες και με την άμεση παρέμβαση του Δημάρχου Θωμά Μίχογλου  τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ έσπευσαν στον τόπο των καταστροφών για την καταγραφή των κατεστραμμένων  καλλιεργειών . Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος όρισε έξι ανταποκριτές και παρακαλούνται οι πληγέντες να σπεύσουν στο Δημαρχείο για την καταγραφή των  ζημιών τους . Παράλληλα παρακαλούνται και όσοι έχουν υποστεί ζημίες από αγριογούρουνα να τις δηλώσουν στους ανταποκριτές».

Καταστροφές και στα καπνοχώραφα της ορεινής περιοχής         

Καταστροφές έχουν υποστεί και τα καπνοχώραφα της ορεινής περιοχής. Όπως είναι γνωστό η καπνοκαλλιέργεια αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο pick και το γεγονός ότι έχουν καταστραφεί φυτά από τα καιρικά φαινόμενα σημαίνει αυτόματα μείωση της παραγωγής.

Ο Τσιλιγγίρης θα συναντήσει τη Δευτέρα τον Βορίδη για τις καταστροφές

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Βουλευτή Ν. Ξάνθης κ. Σπύρου Τσιλιγγίρη ο οποίος ενημερώθηκε από τους συντοπίτες του και βρέθηκε αμέσως στις πληγείσες περιοχές. Ο κ. Τσιλιγγίρης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη, με τον οποίο κλείστηκε ραντεβού για να συναντηθούν την προσεχή Δευτέρα στο γραφείο του στην Αθήνα.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος επί των αγροτικών προβλημάτων ο κ. Τσιλιγγίρης καθόσον και ο ίδιος αγροτόπαιδο από την περιοχή Ερασμίου, δήλωσε συγκλονισμένος: «Πριν ακόμη ορκιστούμε καλούμαστε να αποδείξουμε στον Ελληνικό λαό ότι η ψήφος του έπιασε τόπο. Σηκώνουμε λοιπόν τα μανίκια και πιάνουμε αμέσως δουλειά. Οι συγκυρίες ανέδειξαν βασική προτεραιότητα την επίλυση αγροτικών προβλημάτων που προέκυψαν από την πρόσφατη θεομηνία. Είμαστε εδώ, μαζί με τους αγρότες μας, μέσα στα χωράφια, αλλά και μέσα στα αρμόδια Υπουργικά γραφεία για να μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα και να ζητήσουμε- προωθήσουμε το βασικό αίτημα αυτών των ανθρώπων για την έγκυρη και πληρέστερη αποζημίωση των καλλιεργειών τους. Μίλησα τηλεφωνικά με τον Υπουργό κ. Βορίδη και κλείστηκε ένα ραντεβού για την προσεχή Δευτέρα, όπου θα εκθέσω την πραγματική εικόνα της καταστροφής και είμαι σίγουρος ότι ο Υπουργός και η Διοίκηση του ΥΠΑΑΤ θα πράξουν τα δέοντα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …