Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

0

 Αλλάζει εύκολα πρόσωπο η πόλη;
Όχι εύκολα, δεν αλλάζει πρόσωπο η Ξάνθη. Η νέα πόλη. Όσο κι αν προσπαθήσει κανείς. Όμως, αξίζει να προσπαθήσει. Κι αυτό υποσχέθηκε ότι θα κάνει ο Τσέπελης. Διάθεση υπάρχει, δυναμικός είναι και δεν κάνει πίσω. Θα προσπαθήσει να την κάνει βιώσιμη, φιλική στους κατοίκους, καθαρή, με σεβασμό στην τρίτη ηλικία και τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Δεν είναι δύσκολο αυτό να γίνει. Αρκεί να υπάρξει αποφασιστικότητα και πρόγραμμα με στόχευση χρόνων και βέβαια να μην ξεχνούν όλοι στο δήμο πως η αγάπη για την πόλη που ζεις είναι κάτι που το κερδίζει ο δήμος σιγά-σιγά.
Γ.Δ.


Ερώτημα αγάπης
Θα ρωτήσει κάποιος συμπολίτης και δικαιολογημένα «πώς κερδίζει ο δήμος την αγάπη των συμπολιτών του, και πώς οι δημότες την εκφράζουν προς αυτόν;»
Προφανώς δεν είναι εύκολο αυτό και από τις δυο πλευρές. Ο δήμος Ξάνθης οφείλει ν’ανακτήσει την αξιοπιστία του προς τους Ξανθιώτες. Το χρονικό σημείο (μομέντουμ) του θετικού κλίματος θα πρέπει να δοθεί από την αρχή και να αποτυπωθεί στις παρεμβάσεις και τα έργα. Ευνοεί ο χρόνος. Κι όταν οι δημότες διαπιστώσουν ειλικρίνεια, σωστή συμπεριφορά και έναρξη παρεμβάσεων και εκτέλεση έργων, τότε, ναι, θα σεβαστούν την πόλη τους και θα την αγαπήσουν περισσότερο, γενόμενοι φιλικοί και προστάτες της.
Πράγματα απλά μεν, σημαντικά δε.
Γ.Δ.


Να μειωθεί και το 24%
Στον απόηχο των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού το σχόλιο από επαγγελματίες. «Σύντομα αναμένουμε» είπε ο επαγγελματίας της παρέας, «την μείωση και του 24% του ΦΠΑ». Ο οποίος είναι όπως αιτιολόγησε ιδιαίτερα υψηλός και αντιπαραγωγικός. Είναι αδικαιολόγητο το ένα τέταρτο της αξίας να είναι φόρος υπέρ του κράτους.
Γ.Δ.


Μέριμνα για τους δημότες
Πριν από χρόνια η στήλη είχε σχολιάσει την ανάγκη στην πόλη να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι. Χώροι που θα μπορούν, γράφαμε τότε, να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι με ασφάλεια σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς.
Αυτοί λοιπόν οι ασφαλείς χώροι θα πρέπει να υπάρχουν, να έχουν καταγραφεί από την υπηρεσία Προστασίας του Πολίτη ή όποια άλλη τέλος πάντων από το νόμο έχει την ευθύνη την κρίσιμη περίοδο. Τους χώρους δε αυτούς να τους γνωρίζουν και οι κάτοικοι για να καταφύγουν αμέσως εκεί για την προστασία τους.
Ο δήμος μας οφείλει να προχωρήσει ο ίδιος στον εντοπισμό και καταγραφή, και ενημέρωση των δημοτών. Αυτό σημαίνει έγκαιρη μέριμνα και πραγματικό ενδιαφέρον.
Γ.Δ.


Χαλαρώστε…
Το φετινό καλοκαίρι οι διακοπές θα είναι πραγματικές – το ελπίζω, τουλάχιστον. Οι δύο πρώτες κρίσεις που αντιμετώπισε η νέα κυβέρνηση σε Χαλκιδική και Αθήνα (με το σεισμό) λειτούργησαν σαν ηλεκτρικές εκκενώσεις, για να θυμίσουν στα μέλη της κυβέρνησης πόσο επικίνδυνο πράγμα είναι η καλοκαιρινή χαλάρωση (η περιβόητη «ραστώνη», στη δημοσιογραφική κοινή) όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει τις κρατικές δομές στην αθλία κατάσταση που γνωρίζουμε. Τα γεγονότα αυτά έπεσαν τόσο κοντά σε όσα τερατώδη ζήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ώστε η διαχείρισή τους εκ μέρους της κυβέρνησης να δικαιολογεί μια ελεγχόμενη αισιοδοξία. Με τη νέα κυβέρνηση, το κράτος –το κράτος που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ– λειτούργησε ικανοποιητικά. Εκαναν το αυτονόητο. Ναι, αλλά έπειτα από ολόκληρο PhD που αποκτήσαμε στον παραλογισμό, το αυτονόητο είναι ικανοποιητικό.
Υποθέτω ότι οι κυβερνητικοί δεν θα περάσουν ένα «αξέχαστο καλοκαίρι». Αλλά δεν πειράζει, αυτή είναι η δουλειά τους: γι’ αυτό τους βάλαμε εκεί. Η έννοια της δημόσιας ασφάλειας, εξάλλου, δεν περιορίζεται στη λειτουργία της Αστυνομίας, περιλαμβάνει και την αίσθηση ότι, τουλάχιστον, το τιμόνι δεν το χειρίζονται ανερμάτιστοι χαβαλέδες των καφενείων. Δεν φτάνει, αλλά δεν είναι και λίγο, έπειτα από όσα περάσαμε. Δεν λυπάμαι τους κυβερνώντες διότι μεταξύ της δόξας και των διακοπών, εκείνοι διάλεξαν τη δόξα. Εγώ, όπως και αναρίθμητοι άλλοι, διαλέξαμε τις διακοπές! Αυτό είναι το deal.
Σ.Κ.


Νέες Σχολές στο ΔΠΘ
Οι αναγνώστες της Εφημερίδας θα θυμούνται την υπόσχεση του τέως πλέον υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου για την ίδρυση νέων Τμημάτων στην Πολυτεχνική Σχολή. Η υπόσχεση εκείνη είχε δοθεί σαν αντιστάθμισμα στις διαμαρτυρίες για τη νέα Νομική που θα ιδρυόταν στην Πάτρα.
Τελικά η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατήργησε τη Νομική Πατρών όπως το είχε εξάλλου υποσχεθεί. Συμπεραίνουμε λοιπόν, αυθαίρετα βέβαια, μήπως και οι Σχολές (τμήματα)  που είχαν υποσχεθεί ότι θα γίνουν, μήπως κι αυτές υπαχθούν στην ίδια υπόθεση και ακυρωθούν.
Όλα είναι πιθανά σ’αυτήν τη χώρα που ιδρύονται Σχολές (Νομική)  στο γόνατο.
Γ.Δ.


Ταξιδιωτικές τάσεις
Σιγά-σιγά επαναπροσδιορίζεται η τουριστική πραγματικότητα με πυξίδα τις νέες ταξιδιωτικές τάσεις και τις σύγχρονες προτεραιότητες των τουριστικών επιχειρήσεων.
Οι ταξιδιώτες πλέον αναζητούν νέες, ξεχωριστές, αυθεντικές, αξέχαστες και βιώσιμες εμπειρίες ζωής, σε μέρη πέραν του κλασικού τουριστικού χάρτη. Σήμερα ταξιδεύουν πιο συνειδητά και πιο συχνά. Κάνουν μικρότερα και πιο γρήγορα ταξίδια, συνδυάζουν τη δουλειά με τη διασκέδαση, επιλέγουν μήνες εκτός σεζόν και μέρη ικανά να τους προσφέρουν κορυφαίο υλικό για το instagram τους.
Όλα τα παραπάνω είναι τα νέα δεδομένα του σύγχρονου ταξιδιώτη όπως οριοθετήθηκαν από γνωστούς ανθρώπους του επιχειρηματικού-τουριστικού προϊόντος.
Τα αναφέρω για να τα γνωρίζουν οι Ξανθιώτες που ασχολούνται με το αντικείμενο.
Γ.Δ.


Η κρίσιμη ώρα πλησιάζει
Σαράντα καλοκαιρινές ημέρες έχουν απομείνει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου που ο νικητής των δημοτικών εκλογών Μανώλης Τσέπελης θ’αναλάβει την διοίκηση του Δήμου Ξάνθης.
Ήδη η ψυχολογία των Ξανθιωτών έχει αλλάξει και όλοι προσδοκούν πως το χαμένο έδαφος θα καλυφθεί από τη νέα δημοτική αρχή.
Κι αυτό διότι η νέα διοίκηση πρέπει ν’ ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη των πολιτών και να επιτύχει τους ρυθμούς δράσης.
Η επιδίωξη θα πρέπει να είναι η εισροή κεφαλαίων στο δήμο. Τόσο από την Ευρώπη πρωτίστως, όσο και από την κεντρική κυβέρνηση.  Ο Τσέπελης γνωρίζουμε όλοι ότι έχει τις ικανότητες αυτές και θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο.
Η στρατηγική πρέπει να εστιαστεί στην προσέλκυση κεφαλαίων για τη δημιουργία επενδύσεων τύπου ΣΔΙΤ. Το ένα έργο θα φέρει το άλλο, η μία επένδυση την άλλη. Ο ένας κλάδος θα παρασύρει τον άλλον και όλοι μαζί θ’αναπτύξουν τον δήμο.
Πράγματα υλοποιήσιμα αρκεί να υπάρχει όραμα, σχέδιο και άνθρωποι για να τα στηρίξουν.
Γ.Δ.


Ντροπή σας κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι!
Για μια ακόμη φορά αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης. Ήταν παρόντες μόνο 16 δημοτικοί σύμβουλοι ενώ η απαρτία απαιτεί 21. Οι περισσότεροι ήταν της συμπολίτευσης και από την αντιπολίτευση ήταν μόνο τρεις της Κοινωνίας Δημοτών. Είναι κακό δείγμα γραφής της νέας δημοτική αρχής η παντελής απουσία των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων και όσων μάλιστα ήταν σύμβουλοι και σ’ αυτό.  Αυτό που συμβαίνει στο δήμο Ξάνθης είναι πρωτοφανές και ντροπιαστικό! Είναι δείγμα ασέβειας και απαξίωσης προς τον θεσμό, είναι ασέβεια και απαξίωση προς τους δημότες. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να προχωρήσουν, να εγκριθούν. Υπάρχουν επαγγελματίες που ταλαιπωρούνται εξαιτίας των δημοτικών συμβούλων που δεν προσέρχονται στην συνεδρίαση. Είναι ασέβεια και απαξίωση προς τοπικά Μέσα ενημέρωσης που τα πηγαινοφέρνουν στο δημαρχείο χωρίς αποτέλεσμα.
Επιτέλους σεβαστείτε τους δημότες!
Μ.Ξ.


 Ποτέ ξανά «Μάτι» και «Ζαχάρω»
Πέρασε ένας χρόνος από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής που άφησε πίσω της μια εκατόμβη νεκρών και στοιχειώνει σαν εφιάλτης την ελληνική κοινωνία. Ένας χρόνος από την απόλυτη τραγωδία, τον απόλυτο τρόμο εκείνης της νύχτας που χάραξε τις ζωές όσους τον έζησαν και επέζησαν από την κόλαση της φωτιάς. Η Ελλάδα δακρύζει και θα δακρύζει κάθε χρόνο για το «Μάτι» όπως δακρύζει για την Ζαχάρω Ηλείας στις πυρκαγιές του 2007 που έχασαν την ζωή τους 63 άνθρωποι. Η πολιτεία έχει χρέος να φροντίσει να κλείσουν οι πληγές αλλά και να μεριμνήσει ενισχύοντας τον κρατικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες.
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…