Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

0

Υπεραξία για τον τόπο
dimokritos 1«Μια πόλη δεν πρέπει απλώς να ισχυρίζεται ότι είναι μοναδική- πρέπει να αποδείξει ότι είναι μοναδική». Οι Αρχές ενός τόπου πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να εντοπίσουν τις αδυναμίες και τις απειλές για το εμπορικό τους σήμα, επιβάλλοντας μέτρα με τη συναίνεση όλων των ενδιαφερομένων, ώστε να μετατραπούν τα μειονεκτήματα σε ευκαιρίες και πλεονεκτήματα για την περιοχή.
Έχουν πλέον πολλά εργαλεία οι δήμοι για αυτό, από τον χαρακτηρισμό χρήσεων γης ως την αδειοδότηση επιχειρήσεων, είναι στο χέρι όλης της τοπικής κοινωνίας να αποφασίσει για το τι υπεραξία θέλει να έχει ο τόπος τους, ως περιουσιακό στοιχείο, όχι ως ένας απλός γεωγραφικός προσδιορισμός με παράδοση, ιστορία κλπ., αλλά με συγκεκριμένη υπεραξία στην αγορά.
Γ.Δ.


Υπεραξία ΙΙ
Τα οφέλη είναι σημαντικά για τις περιοχές που προωθούν το brand τους, την ταυτότητα του τόπου τους αλλά και τον εαυτό τους, τις επιχειρήσεις τους, τις δραστηριότητές τους, με επιτυχία. Τα περιουσιακά τους στοιχεία αποκτούν μεγαλύτερη ορατότητα και επομένως προσελκύουν στοχοθετημένες και περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες, εντοπίζονται οι τοπικοί πόροι τους και αναδεικνύονται, αποκτούν προστιθέμενη αξία που αλλιώς δεν θα την είχαν.
Γ.Δ.


Φανταστικά σενάρια
Συνεχίζουν οι γνωστοί κύκλοι της Ξάνθης να ασχημονούν με τα γραπτά τους και να επιμένουν σε φανταστικές υποθέσεις που οι ίδιοι δημιουργούν. Δημιουργούν ακόμη σενάρια συγκρούσεων ή παρεμβάσεων προς δημοτικούς υπαλλήλους. Πρόκειται για υπερβολές που καθημερινά εμφανίζονται για να τροφοδοτήσουν την σκόπιμη δημιουργία εντυπώσεων. Οι δημοτικοί υπάλληλοι γνωρίζουν και δεν επηρεάζονται από τα μεθοδευμένα ψεύδη.
Όλα εξάλλου θα σταματήσουν πολύ σύντομα. Ο χρόνος πλησιάζει…
Γ.Δ.


Τα έργα κρίνουν
Υπάρχει μια πάγια αρχή στην ζωή και παντού, κυρίως στην πολιτική. Πάνω και πέρα από τα ωραία λόγια, τα παραμύθια, ένα πράγμα μετρά: τα έργα!
Μπορείς για κάποιο χρονικό διάστημα να ξεγελάσεις τον κόσμο, μπορείς να έχεις για λίγο την ανοχή και κατανόησή του για την αδράνειά σου ως δήμαρχος, δεν μπορείς όμως να τα κάνεις αυτά συνέχεια. Κι αυτό, διότι η γύμνια και έλλειψη έργων φαίνεται. Και τα έργα είναι αυτά που ζητούν οι δημότες τελικά, όχι τα ωραία λόγια.
Τα έργα που θα γίνουν θα κρίνουν και τη νέα δημοτική περίοδο του Τσέπελη. Και σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τα έργα θα ξεκινήσουν γρήγορα.
Γ.Δ.


Επανέρχεται για 6 μήνες το παλιό καθεστώς με τα διπλώματα οδήγησης
Ξεμπλοκάρεται το θέμα με τα διπλώματα οδήγησης. Ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι επανέρχεται για τουλάχιστον έξι μήνες το παλαιό καθεστώς έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης προκειμένου να ξεμπλοκάρει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το νέο σύστημα. Να σημειώσουμε ότι ο νέος νόμος που εφαρμόζεται από το φθινόπωρο έχει δημιουργήσει καθυστερήσεις στην έκδοση 100 χιλιάδων διπλωμάτων πανελλαδικά (πάνω από 2.500 στην Ξάνθη) με αποτέλεσμα ο κόσμος να ταλαιπωρείται. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, είπε ο υφυπουργός θα ενσωματωθεί σε ένα από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα στη βουλή.
Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι ο νέος νόμος που προβλέπει τη διαδικασία έκδοσης διπλωμάτων με παρακολούθηση του υποψήφιου οδηγού με κάμερες θα εφαρμοστεί όταν το υπουργείο είναι έτοιμο.
Μ.Ξ.


Επέτειος θλίψης και οργής
Δεν θα γράψουμε πολλά. Έχουν ήδη γραφεί. Εξάλλου οι εικόνες «μίλησαν» για την τραγική επέτειο της καταστροφής στο Μάτι. Επέτειος θλίψης και οργής.
Τα λόγια περιττεύουν στην υπόθεση αυτή μεν, όμως υπάρχουν άνθρωποι χαμένοι, πληγωμένοι, περιουσίες κατεστραμμένες. Κι έναν χρόνο τώρα, επεκράτησε αδιαφορία και σκληρότητα. Κι αυτό ήταν το χειρότερο. Αυτό έφερε την οργή. Η απουσία της Πολιτείας τότε και μετά.
Ένας χρόνος τώρα ανείπωτης θλίψης και πόνου. Ταπεινά ανάβουμε ένα κερί για όλους. Τους νεκρούς και τους επιζήσαντες τραυματίες. Είθε την επόμενη επέτειο τα πράγματα να είναι διαφορετικά.
Γ.Δ.


Ήρθε η ώρα της κρίσης για τον Πολάκη
Δύο αιτήματα για άρση ασυλίας του βουλευτή πλέον Παύλου Πολάκη ενέκρινε ήδη με το καλημέρα η Επιτροπή Δεοντολογίας της βουλής. Η πρώτη δικογραφία σχηματίστηκε μετά από μήνυση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για τον γνωστό ισχυρισμό του κ. Πολάκη ότι κατέγραψε την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και η δεύτερη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του πρώην στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή.
Και ενώ τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πολάκης ήταν καλά οχυρωμένος πίσω από τη βουλευτική και υπουργική του ασυλία, τώρα που οι συσχετισμοί δυνάμεων στη Βουλή έχουν αλλάξει, βγήκε να ζητήσει τη σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής, σε μια προσπάθεια να αποφύγει ενδεχόμενη παραπομπή του στην τακτική Δικαιοσύνη. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγει την άρση της ασυλίας του, επικαλέστηκε ξανά το άρθρο 86 του Συντάγματος, επισημαίνοντας με νόημα στη δήλωσή του προς τους εκπροσώπους του Τύπου: «Ξέχασε ο εισαγγελέας ότι εγώ είμαι υπουργός, όταν έκανα τα ‘αδικήματα’ ήμουν υπουργός!».
Θεωρούσε ο -πολλά – «βαρύς κι αψύς Σφακιανός», όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Αλέξης Τσίπρας, ότι στο πλαίσιο των υπουργικών του καθηκόντων μπορούσε να συκοφαντεί και να απειλεί, να ασχημονεί χωρίς συνέπειες. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν και ο ψευτόμαγκας Πολάκης δεν θα μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την τακτική Δικαιοσύνη. Αυτήν που διαρκώς απαξίωνε… στο πλαίσιο των υπουργικών του καθηκόντων βέβαια πάντα…
Κ.Λ.


Ράβε –ξήλωνε
Αυτό κάνει ο δήμος με την απόφασή του ν’ασφαλτοστρώσει την οδό Παπανικολή. Κι αυτό γιατί η Παπανικολή έχει σοβαρό πρόβλημα στο δίκτυο ύδρευσης γι’αυτό και έχει συχνές βλάβες.
Έτσι, θα είναι δώρο άδωρο το να ριχθεί άσφαλτος εκεί, διότι θα εμφανιστεί πάλι βλάβη, πάλι σκάψιμο και ζημιά στη νέα ασφαλτόστρωση. Ας διορθώσει το δίκτυο στην περιοχή η ΔΕΥΑΞ και μετά ας ριχθεί η άσφαλτος.
Στους δήμους με προγραμματισμό και υπευθυνότητα αυτό θα γινόταν. Περιμένουμε να δούμε αν θα γίνει και εδώ.
Γ.Δ.


Το κράτος δίπλα στους πολίτες
Το περιστατικό διηγήθηκε κάτοικος της Καλλικράτειας Χαλκιδικής με έκπληξη και ικανοποίηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του και είναι χρήσιμο να το αναφέρουμε στην επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Τη βραδιά της μεγάλης θεομηνίας που έπληξε την περιοχή η κυβέρνηση διήνυε μόλις την τέταρτη μέρα της στην εξουσία, δεν είχε λάβει καλά-καλά ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Και όμως!
Σύμφωνα με τη διήγηση, δύο ώρες μετά το πέρασμα της φονικής καταιγίδας, από το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, οι κάτοικοι της Καλλικράτειας άκουσαν με έκπληξη να τους χτυπούν τις πόρτες. Φωνές ακούγονταν να τους ρωτούν αν χρειάζονται βοήθεια και τους ενημέρωναν ότι στέκονται στην εξώπορτά τους για να τους εφοδιάσουν με νερό και τρόφιμα.
Η έκπληξη μεγάλωνε ακόμη περισσότερο όταν οι κάτοικοι άνοιγαν τις πόρτες. Ήταν αξιωματικοί και φαντάροι του Ελληνικού Στρατού με μπερέδες που έφεραν το εθνόσημο! Κάποιος τον οποίο ο πολιτικός του αντίπαλος ειρωνευόταν ότι λειτουργεί ως CEO πολυεθνικής Ανωνύμου Εταιρείας, τους είχε κινητοποιήσει και είχαν εκτελέσει εντολή του να σταθούν στο όνομα της Ελληνικής Δημοκρατίας δίπλα στον δοκιμαζόμενο πολίτη.
Αναλογίζομαι το θέμα Στρατός και δημοκρατία με αφορμή την χθεσινή ημέρα. Ο Στρατός ήταν πάντα δημοκρατικός καταλύτης στην πατρίδα μας, με εξαίρεση το 1967 που έδρασε μέσα σε συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας και κηλίδωσε τη φήμη του με τον εθνικό ακρωτηριασμό της Κύπρου…
Μ.Κ.


Αλλαγές στην απλή αναλογική στους ΟΤΑ
Τους δύο πυλώνες της νέας ρύθμισης για την κατάργηση της απλής αναλογικής παρουσίασε κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Σύμφωνα μ’ αυτούς: Ενθαρρύνονται οι συμπράξεις και συνεργασίες των παρατάξεων, ώστε να υπάρχουν πλειοψηφίες και το πιο σημαντικό είναι ότι δίνεται πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Νομικά Πρόσωπα και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Απομένει να το δούμε στην πράξη αν θα λειτουργήσει και πως…
Το παρελθόν μας έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…