Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κυκλοφορεί και «τσιμπά» ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη

Κυκλοφορεί και «τσιμπά» ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη

0

Και δεύτερο κρούσμα του ιού σε 66χρονο από το Π. Εράσμιο – Εντοπίστηκε θετικό στον ιό και άγριο πτηνό

 

Καθησυχάζει η Διεύθυνση Υγείας – Δεν χρειάζεται ανησυχία – Η καταπολέμηση των κουνουπιών συνεχίζεται κανονικά – Καλούνται οι πολίτες να λάβουν και μέτρα αυτοπροστασίας από τα κουνούπια

 

 

Συνεχίζεται απρόσκοπτα η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στο νομό μας. Εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα σε άνδρα 66 ετών από το Παλιό Εράσμιο του δήμου Τοπείρου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης ο 66χρονος είχε συμπτώματα κρυολογήματος και πήγε στο νοσοκομείο. Εκεί του έγινε εξέταση για τον ιό και ήταν θετική. Σύμφωνα με την ίδιες πληροφορίες ο 66χρονος δεν έχει παρουσιάσει λοίμωξη στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και είναι καλά στην υγεία του

 2 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στον Τόπειρο – Βρέθηκε θετικό κρούσμα και σε άγριο πτηνό

Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 2 κρούσματα σε άνθρωπο στην Ξάνθη και δύο σε ζώα. Το πρώτο εντοπίστηκε σε 50χρονο από τον Άγιο Αθανάσιο και το δεύτερο είναι αυτό που προαναφέραμε. Σ’ ότι αφορά τα ζώα βρέθηκε θετικό ένα γαϊδουράκι στη Φελώνη και εσχάτως και σ’ ένα άγριο πτηνό.

saxpatzidis axilleas
«Μετά από τέσσερα χρόνια εμβολιασμών ο κίνδυνος είναι μικρότερος για την περιοχή, αλλά δεν εφησυχάζουμε»
Αχιλλέας Σαχπαζίδης
Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜΘ

Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από τον Περιφερειακό Διευθυντή της Κτηνιατρικής κ. Αχιλλέα Σαχπατζίδη. Μιλώντας στο  «Ε» επεσήμανε ότι έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και δεν δικαιολογείται ανησυχία αλλά ούτε εφησυχασμός. Αναφορικά δε με την έντονη κυκλοφορία του ιού στην περιφέρεια μας δεδομένου ότι από τα 10 κρούσματα που έχουν καταγραφεί πανελλαδικά σε άνθρωπο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχειά του ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου 2019 τα 2 είναι στην Ξάνθη και τα 2 στην Καβάλα ο κ. Σαχπατζίδης είπε: «Είναι φυσικό. Η περιφέρειά μας έχει πολλά ποτάμια, λίμνες, πολλά νερά γενικά. Αυτό και μόνο ευνοεί την ανάπτυξη των κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιό. Γι αυτό το λόγο και το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η καταπολέμηση των κουνουπιών μέσα από το πρόγραμμα της περιφέρειας  με ψεκασμούς επίγειους και εναέριους που είναι σε εξέλιξη αλλά και η αυτοπροστασία των πολιτών. Όπως έχουμε ενημερώσει επανειλημμένως είναι απαραίτητο το αντικουνουπικό όταν κάποιος βρίσκεται στις παραλιακές περιοχές, είναι απαραίτητη η κάλυψη του σώματος , είναι απαραίτητες οι σίτες σε παράθυρα και πόρτες αλλά και να μην διατηρούμε λιμνάζοντα νερά γύρω από τα σπίτια ή ακόμη και στις γλάστρες των μπαλκονιών μας. Πρέπει να φροντίζουμε να μην τσιμπούν τα κουνούπια».

Σε επιφυλακή και για την πανώλη των χοίρων που μαστίζει τη Βουλγαρία

Σ΄ ότι αφορά ένα άλλο νόσημα και συγκεκριμένα την αφρικανική πανώλη των χοίρων που πλήττει την γειτονική Βουλγαρία κ. Σαχπατζίδης διαβεβαίωσε πως δεν έχει βρεθεί κρούσμα στην χώρα μας αλλά σημείωσε πως στην Βουλγαρία έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ως εκ τούτου είναι πιθανό κάποια στιγμή να το …εισάγουμε και στην χώρα μας.

Καθησυχάζει η Διεύθυνση Υγείας

Καθησυχαστικός για τον ιό του Δ. Νείλου εμφανίζεται και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης κ. Λάμπρος Τσούργιανης. Επιβεβαίωσε τα δύο κρούσματα αναφέροντας παράλληλα ότι και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους και δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές και έδωσε βαρύτητα στο ζήτημα της αντιμετώπισης που γίνεται μέσα από την καταπολέμηση των κουνουπιών. Ειδικότερα ο κ. Τσούργιανης ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι έχουμε κυκλοφορία του ιού. Δεν χρειάζεται  ωστόσο ανησυχία. Η καταπολέμηση των κουνουπιών συνεχίζεται κανονικά με ψεκασμούς επίγειους και εναέριους. Γίνεται ακμαιοκτονία και όταν υπάρχουν δείγματα για πληθυσμό προνυμφών και προνυμφοκτονία. Η υπηρεσία μας με συνεχείς ανακοινώσεις ενημερώνει τους πολίτες πως θα παραφυλαχθούν από τα κουνούπια. Πρέπει όλοι να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…