Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φόρεσαν …καλοκαιρινά οι παραλίες μας

Φόρεσαν …καλοκαιρινά οι παραλίες μας

0

Έπιασαν δουλειά από τη Δευτέρα οι ναυαγοσώστες στις παραλίες των Αβδήρων

 

Άνοιξαν τα Beach bar  – Τοποθετήθηκε και η ράμπα για τους ΑΜΕΑ  – Ολοκληρώνεται ο καθαρισμός  – Το «Τουριστικό» ξαναζωντάνεψε την Σκάλα Αβδήρων

 

 

 

Το καλοκαίρι είναι εδώ… παρότι η Άνοιξη αντιστέκεται  με τα συχνά διαλείμματα βροχής! Έτσι και οι παραλίες του νομού μας έχουν βάλει τα …καλοκαιρινά τους και ετοιμάζονται να δεχτούν τους επισκέπτες τους ντόπιους και ξένους  και όσες απ’ αυτές είναι οργανωμένες να παρέχουν τις υπηρεσίες των απαιτούμενων προδιαγραφών τους.

Έπιασαν δουλειά από την Δευτέρα οι ναυαγοσώστες στις παραλίες των Αβδήρων

Με πρωτεύον μέλημα την ασφάλεια των λουομένων και την αποτροπή θλιβερών περιστατικών πνιγμού, μετά από διαγωνισμό έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία 2 ναυαγοσώστες στην παραλία Μυρωδάτου και 1 στο Πόρτο Μόλο ενώ ταχύπλοο σκάφος θα περιπολεί στις παραλίες. Να σημειώσουμε ότι τρεις οργανωμένες παραλίες του δήμου Αβδήρων έχουν βραβευτεί με γαλάζιες σημαίες . Πρόκειται για την παραλία Μυρωδάτου, Μάνδρας και Αβδήρων (Πόρτο Μόλο).

Άνοιξαν τα Beach bar  – Τοποθετήθηκε και η ράμπα για τους ΑΜΕΑ ( Coco bar)

Ο δήμος Αβδήρων διαθέτει την μεγαλύτερη ακτογραμμή του νομού μας. Αυτό έχει αποτέλεσμα να έχει πλήθος παραλίες γνωστές και πολυσύχναστες, όπως οι προαναφερόμενες αλλά και λιγότερο γνωστές και μη οργανωμένες όπως στην Σκάλα Αβδήρων ή οι κολπίσκοι στην Κατασκήνωση και οι παραλίες που συναντά κανείς κατευθυνόμενος από την περιοχή του Αη Γιάννη έως την Μάνδρα.  Η παραλία του Αη Γιάννη με τους αμμόλοφους είναι από τις ομορφότερες παραλίες της περιοχής αλλά εξαιτίας της αρχαιολογικής της αξίας καθώς από το σημείο εκείνο διέρχεται το αρχαίο τείχος των Αβδήρων, προσφέρεται μόνο για χρήση και δεν επιτρέπεται καμιά μόνιμη κατασκευή παρά μόνο κάποια κιόσκια που έχει τοποθετήσει ο δήμος. Αυτό βεβαία δεν της στερεί τον χαρακτηρισμό «πολυσύχναστη», όχι όμως στο εύρος της παραλίας Μυρωδάτου, στην οποία και δραστηριοποιούνται 3 τουριστικές επιχειρήσεις με αντίστοιχα Beach bar που καταλαμβάνουν μέρος του αιγιαλού αναπτύσσοντας ομπρέλες και ξαπλώστρες όπως προβλέπεται από το νόμο.  Στην παραλία Πόρτο Μόλο στα Άβδηρα επίσης έχει ανοίξει το Beach bar  όπως επίσης και τα άλλα δύο που έχει δημοπρατήσει ο δήμος Αβδήρων, το ένα στην παραλία Μάνδρας και το άλλο στην παραλιακή ζώνη του οικισμού, γνωστό ως Coco bar. Να σημειώσουμε ότι αυτή η παραλία έχει επιλεγεί για την τοποθέτηση της ράμπας ΑΜΕΑ που δώρισε ο TAP στον δήμο Αβδήρων στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης.

Ολοκληρώνεται ο καθαρισμός των παραλιών του δήμου

Όπως μας αναφέρει ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, ο καθαρισμός των παραλιών του δήμου εξελίσσεται κανονικά και σε λίγες μέρες θ ολοκληρωθεί. Φέτος ο δήμος διαθέτει και ένα νέο μηχάνημα (ελκυστήρα) και αυτό διευκολύνει και επιταχύνεται το έργο του καθαρισμού. Όπως είπε απομένει ο καθαρισμός από χόρτα και σε κάποιες περιοχές όπως οι αμμόλοφοι.

Σκουπιδότοπος οι αμμόλοφοι! Ντροπή!!!

Να σημειώσουμε ότι επειδή από τους αμμόλοφους  διέρχονται πολλοί λουόμενοι που κατευθύνονται στην παραλία Αη Γιάννη η περιοχή βρίθει από σκουπίδια παρότι υπάρχουν πολλά καλάθια του δήμου κατά μήκος της παραλίας. Είναι γεγονός επίσης ότι είναι δύσκολο να πλησιάσουν τα μηχανήματα του δήμου και ο καθαρισμός πρέπει να γίνει χειρωνακτικά από το προσωπικό καθαριότητας. Κι αυτό είναι κάτι που επιβάλλεται να γίνει όπως αντίστοιχα η συνειδητοποίηση ότι είναι προσωπική υπόθεση του καθενός μας και είναι δείκτης πολιτισμού και παιδείας να μην ρυπαίνει το περιβάλλον.

Το «Τουριστικό» ξαναζωντάνεψε την Σκάλα Αβδήρων

Φέτος όμως στα Άβδηρα πόλος έλξης επισκεπτών είναι και η Σκάλα Αβδήρων όπου υπάρχει το Αλιευτικό καταφύγιο. Το σημείο αυτό που τα τελευταία χρόνια το χρησιμοποιούσαν μόνο οι ψαράδες έχει αποκτήσει τουριστική ελκυστικότητα λόγω του «Τουριστικού» που άνοιξε και λειτουργεί ως καφετέρια αλλά και κατάστημα εστίασης φέτος από τον περασμένο μήνα. Ήδη όπως διαπιστώνεται έχει …ξαναζωντανέψει όλη η περιοχή και έλκει επισκέπτες. Να σημειώσουμε επίσης πως στο αλιευτικό καταφύγιο το Λιμενικό Ταμείο έχει κάνει μια σειρά από έργα, όπως φωτισμό , έργα αντιστήριξης για τα πλεούμενα, τουαλέτες,  κ.λ.π. και έχει δημιουργηθεί μια τουριστική υπεραξία στην περιοχή που προσφέρεται είτε για ψάρεμα από την παραλία είτε για περίπατο είτε για ουζάκι ή καφεδάκι με θέα το Θρακικό Πέλαγος και απέναντι τη Θάσο. Να σημειώσουμε ότι στο αλιευτικό δραστηριοποιείται και η εταιρεία ιστιοπλοΐας “Avdiros sailing” που παρέχει κρουαζιέρες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, όπως στα νησιά Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, τις Σποράδες, την Χαλκιδική και το Όρος Άθως με αφετηρία τον Λιμένα Αβδήρων αλλά και ενοικιάσεις των σκαφών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…