Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ακυρώθηκε η δημοπρασία για την ασφαλτόστρωση της «θηλιάς»

Ακυρώθηκε η δημοπρασία για την ασφαλτόστρωση της «θηλιάς»

0

«Για τεχνικούς λόγους που αφορούν τον προϋπολογισμό του έργου», λένε Δασαρχείο και Διεύθυνση Δασών Ξάνθης

 

 

Πλήθος κόσμου στην διαμαρτυρία τη Δευτέρα – 2.500 υπογραφές για να μην γίνει η ασφαλτόστρωση – Έπιασαν τόπο….

 

 

Λύνεται η «θηλιά»…. υπέρ όλων των συλλόγων και φορέων που αντιδρούσαν στο έργο της ασφαλτόστρωσης του δασικού δρόμου με την επωνυμία «θηλιά». Οι διαμαρτυρίες αλλά και οι υπογραφές φαίνεται πως «έπιασαν τόπο» καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε» που επιβεβαιώθηκαν από το Δασαρχείο και την Διεύθυνσης Δασών της Π.Ε. Ξάνθης ακυρώθηκε η δημοπρασία του έργου.

Ακυρώθηκε η δημοπρασία της «θηλιάς» -Για τεχνικούς λόγους

Η αιτιολογία που ανέφερε στο «Ε» ο Δασάρχης Ξάνθης κ. Χρήστος Μήλιος για την ακύρωση της δημοπρασίας ήταν ότι προέκυψαν τεχνικά θέματα αναφορικά με τον προϋπολογισμό. Πιο αναλυτικές πληροφορίες λάβαμε από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών της Π.Ε. Ξάνθης κ. Παναγιώτη Μουχταρίδη. Ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ. Μουχταρίδης από λάθος προϋπολογίστηκε μικρότερο ποσό (565.000 ευρώ), ενώ το έργο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μελέτης θα έπρεπε να έχει προϋπολογισμό 697.000 ευρώ. Όπως επισημάνθηκε για να προχωρήσει σε νέα δημοπράτηση θα πρέπει να καλυφθεί η διαφορά από την περιφέρεια: «Θα πρέπει να βρεθεί επιπλέον χρηματοδότηση της τάξης των 130.000 ευρώ. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν η περιφέρεια θα καλύψει την διαφορά. Δεν έχουμε κάποια απάντηση από την Αποκεντρωμένη».

Ο κ. Μουχταρίδης δεν συνέδεσε την ακύρωτη της δημοπρασίας ως αιτιατό αποτέλεσμα των αντιδράσεων ωστόσο επιφυλάχθηκε για οποιαδήποτε πρόβλεψη δεδομένου ότι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών πάντα έχουν απήχηση. Παρά ταύτα σημείωσε πως το έργο που ουσιαστικά αποτελεί βελτίωση του δασοδρόμου μέσω ασφαλτόστρωσης κρίθηκε αναγκαίο καθώς εξυπηρετεί τους σκοπούς της δασικής υπηρεσίας και πληροί και τις 3 προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος και αφορούν: την διαχείριση του δάσους και τη διευκόλυνση των δασικών υπαλλήλων στην μεταφορά της ξυλείας,  την δασοπροστασία και πυροπροστασία και τη διασύνδεση των οικισμών μεταξύ τους κάτι που αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων. Πρόσθεσε δε ότι έχει έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια και υπενθύμισε ότι τόσο ο δήμος Μύκης όσο και ο δήμος Ξάνθης είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την υλοποίηση του έργου. Υπενθυμίζεται πως το έργο ολοκληρωμένο αφορά 14 χιλιόμετρα και είχε προϋπολογιστεί στα 4 εκ. ευρώ καθώς συνδέει την Ξάνθη με τον Κένταυρο. Αυτό το συγκεκριμένο αφορά τμήμα του.

ΟΣΞ, Ι. Χαραλαμπίδης: «Αυτό το έργο δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αλλά το συμφέρον κάποιον ιδιωτών και πολιτικών»

Στην αντίπερα όχθη ο πρώην πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης αμφισβητεί ευθέως την σκοπιμότητα του έργου την οποία συνδέει με εξυπηρέτηση ιδιωτικών και πολιτικών συμφερόντων εις βάρος του περιβάλλοντος: «Κατ’ αρχήν η μελέτη δεν περιλαμβάνει παράλληλα τεχνικά έργα.  Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει μια ασφαλτόστρωση που πολύ γρήγορα θα παρουσιάσει προβλήματα. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει ασφαλτόστρωση σ’ ένα αγροτικό δρόμο. Τι δηλαδή; Θα ρίχνουν άσφαλτο στα βουνά μας, ανοίγοντας επιχειρηματικές ορέξεις;. Αυτό το έργο δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αλλά το συμφέρον κάποιον ιδιωτών και πολιτικών».

Πλήθος κόσμου στην διαμαρτυρία για την ‘θηλιά’  – 2.500 υπογραφές για να μην γίνει η ασφαλτόστρωση

Να σημειώσουμε ότι ο Ορειβατικός σύλλογος μαζί με τον Ποδηλατικό σύλλογο  ‘Ο ΠΗΓΑΣΟΣ’ και τον σύλλογο Xanthi Runners διοργάνωσαν την Δευτέρα 10 Ιουνίου το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία.  Συμμετείχαν πολλοί άλλοι σύλλογοι, πολιτικές νεολαίες, κόμματα  κλπ. Η διαμαρτυρία περιελάμβανε συλλογή υπογραφών. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συλλεχθεί 1.008 υπογραφές και 1.500 ηλεκτρονικές υπογραφές. Πραγματοποιήθηκε επίσης  πορεία στην κεντρική οδό της πόλης με συμμετοχή πλήθος κόσμου ενώ  ψήφισμα θυροκολλήθηκε στην ΠΕ Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …