Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Μαΐου 2019

0

 Στο περιθώριο
Είναι ένα πραγματικό γεγονός το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής. Ότι οι Ξανθιώτες γύρισαν την πλάτη τους στη λάσπη, την καθημερινή συκοφαντία και τα ψέματα. Κατάλαβαν πλέον οι Ξανθιώτες πως με τη λάσπη που εκτοξεύεις, δεν οικοδομείς τίποτε στέρεο, δεν συμβάλεις στην εδραίωση της Δημοκρατίας και της Συνεργασίας που απαιτούν οι καιροί.
Ελπίζουν οι σώφρονες Ξανθιώτες πως οι κατ΄ επάγγελμα λασπολόγοι και οι εντολείς τους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να σταματήσουν τον ξεπεσμό.
Αποδείχτηκε πως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και πως τελικά η συκοφάντηση χωρίς ίχνος αλήθειας κακό κάνει σ’αυτόν που το διοχετεύει και τελικά τους οδηγεί στο περιθώριο.
Γ.Δ.


Δεύτερη Κυριακή
Η εκλογική αναμέτρηση και στους τέσσερις δήμους του νομού μας άφησε εκκρεμότητες που θα λυθούν την προσεχή Κυριακή 2 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή θα πάμε εκ νέου στα εκλογικά μας τμήματα για να ψηφίσουμε τους νέους δημάρχους. Θα ψηφίσουμε και θα επιλέξουμε από τους δύο τον έναν. Δεν χρειάζεται σταυρό, διότι δεν θα υπάρχουν λίστες υποψηφίων συμβούλων. Ο σύμβουλοι βγαίνουν από την πρώτη Κυριακή κι έχει αυτό γίνει ήδη.
Συνολικά, στους τέσσερις δήμους θα’ χουμε μια ακόμη εκλογική περίοδο, γεγονός που αναμενόταν εξάλλου. Το ίδιο θα συμβεί βέβαια και για τον Περιφερειάρχη διότι κι εκεί Μέτιος και Τοψίδης θα «συγκρουστούν» για την πρώτη θέση.
Οι δύο αυτοί, όπως αναμενόταν ξεχώρισαν με μικρή διαφορά υπέρ του Μέτιου.
Γ.Δ.


Ο Α. Κοντός για το εκλογικό αποτέλεσμα
Σε δήλωση προέβη και ο π. βουλευτής Αλέκος Κοντός για το εκλογικό αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντας μήνυμα αλλαγής και ελπίδας τη νίκη της ΝΔ. Ο ίδιος ανέφερε στη δήλωσή του: «Ηχηρό μήνυμα αλλαγής κι ελπίδας έστειλαν, με την ψήφο τους οι πολίτες της Ξάνθης, ενώνοντας τη φωνή τους με το πανελλήνιο, που περίτρανα απέρριψε τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα.
Η νίκη είναι μεγάλη και η νίκη είναι της Νέας Δημοκρατίας!
Αξίζουν πολλές ευχαριστίες σε όλα στελέχη της παράταξης μας που έδωσαν τον κρίσιμο αυτό αγώνα, αλλά κυρίως στους συμπολίτες μας, που με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα, απέρριψαν τον λαϊκισμό και έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη!».


Ανεπίσημα αποτελέσματα για το τοπικό συμβούλιο των Αβδήρων
Όπως είναι γνωστό στα Άβδηρα εκτός από τα τοπικά συμβούλια των  υποψήφιων συνδυασμών κατέβηκε στις εκλογές και ανεξάρτητο τοπικό ψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα αυτό έλαβε και τις περισσότερες ψήφους. Έτσι στο 5μελές τοπικό συμβούλιο θα καταλάβει 2 έδρες το ανεξάρτητο, 2 έδρες
το τοπικό του Κριτσίνη και 1 έδρα το τοπικό του Τσιτιρίδη.
Μ.Ξ.


Ταλαιπωρία και άγχος ηλικιωμένων
Η προχθεσινή εκλογική διαδικασία ήταν μία δύσκολη δοκιμασία για όλους και κυρίως για τους ηλικιωμένους. Πέρα από την μεγάλη ταλαιπωρία που έπρεπε να υποστούν, περιμένοντας στην ουρά δύο φορές, σε δύο τμήματα, είχαν και την αγωνία αν θα βάλουν το σωστό ψηφοδέλτιο στο σωστό φάκελο, μιας και οι περισσότεροι τα είχαν εφοδιαστεί από το σπίτι.
Μεγάλη ήταν βέβαια και η δοκιμασία των δικαστικών αντιπροσώπων, που έπρεπε να βοηθήσουν πολύ συχνά μέσα στο παραβάν, ανθρώπους που μπερδεύτηκαν από το μπες βγες και δεν έβρισκαν το συνδυασμό ή τον υποψήφιο που ήθελαν, δημιουργώντας μεγάλες καθυστερήσεις και ουρές. Οι μεγάλες ελλείψεις στις εφορευτικές επιτροπές, δυσχέρανε ακόμη περισσότερο τα πράγματα, δημιουργώντας σε κάποια τμήματα σκηνές απείρου κάλους όπου οι ψηφοφόροι διάλεγαν σα να βρισκόταν σε μπουφέ μόνοι τους τα ψηφοδέλτια- όσα ήθελαν- πριν μπουν στο παραβάν. «Πάρε όποιο θέλεις» ήταν η απάντηση απελπισμένου δικαστικού εκπροσώπου στην ερώτηση «ποιος δίνει τα ψηφοδέλτια»!
Ευτυχώς υπήρξε υπομονή, αλληλοκατανόηση και καλή διάθεση στις περισσότερες περιπτώσεις και τα πράγματα κύλησαν ομαλά, αν εξαιρέσει κανείς την αυξημένη ταλαιπωρία για όλους…


«Η μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας»
Η φράση ελέχθη από τον Γεώργιο Παπανδρέου και προσωπικά την ενστερνίζομαι απολύτως, διότι η εκλογική διαδικασία, η ώρα της ψηφοφορίας, αποτελούν όντως μια μεγάλη, σημαντική γιορτή της Δημοκρατίας απ’όποια πλευρά κι αν το δει κανείς.
Η ημέρα της ψηφοφορίας για πάρα πολλούς έχει χαρακτήρα ιεροτελεστίας. Ξυπνούν νωρίς, ντύνονται επίσημα με τα καλά τους, ελέγχουν εάν έχουν την ταυτότητα μαζί τους, και ξεκινούν πεζή για το εκλογικό τους κέντρο.
Στο δρόμο χαιρετούν όσους συναντούν με καλή διάθεση και όταν φτάνουν στην αίθουσα με συγκίνηση παίρνουν τα ψηφοδέλτια. Μπαίνουν στο παραβάν, χαϊδεύουν τα ψηφοδέλτια, τα φυλλομετρούν, διαλέγουν αυτό που αποφάσισαν να σταυρώσουν και με προσοχή βάζουν το σταυρό. Βλέπουν ξανά το ψηφοδέλτιο, το διπλώνουν με προσοχή και το κλείνουν  με ασφάλεια. Μπροστά στην κάλπη στέκονται σε στάση προσοχής και με χαρά και ικανοποίηση ρίχνουν το φάκελο. Τα μάτια λάμπουν, η αίσθηση είναι μοναδική. Η δημοκρατική ευθύνη και υποχρέωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Αδημονεί το βράδυ να μάθει το αποτέλεσμα. Έζησε μια ιδιαίτερη ημέρα…
Γ.Δ.


Αποδοκιμασία της κυβέρνησης
Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών με την πρώτη θέση της Ν.Δ. με το εμφατικό 33,31 και το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ στο 23,91 ήταν κατά γενική εκτίμηση, μια σαφής αποδοκιμασία της κυβέρνησης. Μάλιστα αυτό το ποσοστό δίνει ένα προβάδισμα καθαρής αυτοδυναμίας, γεγονός που αλλάζει το πολιτικό σκηνικό.
Στις εκλογές της Κυριακής για το Ευρωκοινοβούλιο, το ΚΙΝΑΛ αναδείχτηκε τρίτο κόμμα, ενώ ο Βελόπουλος κυριολεκτικά «διέλυσε» τους ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή.
Συνταρακτικές αλλαγές που είναι σίγουρο πως θ’αποτυπωθούν και στις Εθνικές εκλογές.
Κλείνοντας σημειώνουμε πως η κυβέρνηση δεν περίμενε με τίποτε αυτό το εύρος της λαϊκής αποδοκιμασίας.
Γ.Δ.


Ήρθαν και οι εθνικές εκλογές
Οι Ευρωπαϊκές εκλογές και το αποτέλεσμά τους που ήταν υπέρ της Νέας Δημοκρατίας με το μοναδικό 9,5% υπέρ της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, είχε και μια αναμενόμενη εξέλιξη. Οδήγησε τον πρωθυπουργό ν’αποφασίσει την άμεση διενέργεια εθνικών εκλογών στις 30 Ιουνίου.
Ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τη μεγάλη ήττα και τελικά αποφάσισε εκλογές. Εθνικές εκλογές που θα είναι το ίδιο δύσκολες για το κόμμα του διότι η ήττα σε επίπεδο Περιφερειών και δήμων είναι πολύ μεγάλη έως συντριπτική.
Έτσι, η λαϊκή ετυμηγορία των Ευρωεκλογών, υποχρέωσε την κυβέρνηση να σεβαστεί τη λαϊκή επιλογή και να προκηρύξει εκλογές. Δύσκολες εκλογές όντως για τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και χωρίς τη δυνατότητα να μοιράσει διάφορα βοηθήματα εξαιτίας των αντιδράσεων του Γιούρογκρουπ.
Γ.Δ.


Τα μηνύματα της κάλπης
Μια ξεκάθαρη νίκη στην ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσαν οι τετραπλές κάλπες της Κυριακής. Με τη διαφορά των 9,5 μονάδων η ΝΔ αγγίζει την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές. Αδιαμφισβήτητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε το στοίχημα που είχε θέσει προεκλογικά για μια καθαρή νίκη που δηλώνει πολιτική αλλαγή. Απ’ την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια καθαρή ήττα αφού εκτός από την μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές έχασε όλες τις περιφέρειες εκτός από μία και τους δήμους. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι στις περισσότερες περιφέρειες και δήμους προηγούνται πρόσωπα και συνδυασμοί που στήριξε η ΝΔ και αυτό σημαίνει ότι η δυναμική της ήταν τόσο ισχυρή που συμπαρέσυρε στην πρωτιά ότι είχε το στίγμα της. Κερδισμένο βγαίνει το ΚΙΝΑΛ που είναι το τρίτο κόμμα όπως επίσης και το ΚΚΕ που ακολουθεί ενώ η «Χρυσής Αυγή» έχει κατρακυλήσει από την τρίτη στην πέμπτη θέση. Να σημειώσουμε ότι η «Χρυσή Αυγή» έχει «τροφοδοτήσει» την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου που παίρνει έδρα. Εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη οι ΑΝΕΛ όπως και το Ποτάμι.  Αυτό που επίσης πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τα ποσοστά αποχής σε ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ήταν αρκετά υψηλά, αφού κυμάνθηκαν στο 42%.
Τέλος αυτή τη φορά τα exit polls ήταν επιτυχημένα αφού προέβλεψαν με ακρίβεια την διαφορά.
Μ.Ξ.


Όλα παίζονται για την 2η Κυριακή στον δήμο Ξάνθης
Στα καθ’ ημάς και δη τα αποτελέσματα για το δήμο Ξάνθης η υπόθεση είναι θρίλερ για γερά νεύρα για τους συνδυασμούς του Δημαρχόπουλου και του Τσέπελη. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι χθες υπολείπονταν 4 εκλογικά τμήματα και η διαφορά ήταν 10 ψήφοι υπέρ Δημαρχόπουλου. Είτε έτσι είτε αλλιώς θα αναμετρηθούν την 2η Κυριακή  και  όλα είναι ανοιχτά καθώς θα εξαρτηθεί από τις «συμμαχίες» που θα γίνουν με τους υπόλοιπους συνδυασμούς. Να θυμίσουμε ότι Δημαρχόπουλος και Τσέπελης έχουν από 10 έδρες και ο πλειοψηφών συνδυασμός χρειάζεται να έχει 21 έδρες για να διοικήσει το δήμο. Άρα χρειάζονται ευρύτερες συνεργασίες και από τους δύο! Να σημειώσουμε ότι τρίτος έκοψε το νήμα ο Σάββας Μελισσόπουλος καταλαμβάνοντας 8 έδρες. Έκπληξη θεωρείται το ποσοστό του Γιάννη Παπαχρόνη που του δίνει 6 έδρες ενώ ακολουθεί ο Γιώργος Χατζηθεοδώρου με 3 έδρες,  ο Πασχάλης Λύρατζης επίσης με 3 ενώ 1 έδρα  βγάζει και η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ.
Να σημειώσουμε πως το σενάριο που ήθελε τον Παπαχρόνη και τον Λύρατζη «λαγούς» για να «μαζέψουν» τις χαμένες ψήφους του Δημαρχόπουλου και να του τις χαρίσουν στην 2η Κυριακή ακόμη κι αν ήταν αληθινό (Κυριακή κοντή γιορτή) δεν πέτυχε γιατί οι δύο τους έχουν 9 έδρες και υπολείπονται 3 για να συμπληρωθεί ο πολυπόθητος αριθμός των 21. Το ίδιο και ο Τσέπελης αν συνεργαστεί με τον Μελισσόπουλο. Συνεπώς ο Χατζηθεοδώρου θα αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή.
Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα είναι ανοιχτά…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…