Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

0

Ευχάριστη έκπληξη

Διαβάζοντας τα ονόματα του συνδυασμού του Σάββα Μελισσόπουλου που δόθηκαν στη δημοσιότητα πρόσφατα, ομολογώ πως ένα με ξάφνιασε ευχάριστα κι αυτό ήταν το όνομα του Άγγελου Σαββανίδη, Μηχανικού. Ο Σαββανίδης υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί για διάφορους και γνωστούς λόγους. Όλα, παλιές ιστορίες που πληγώνουν. Σημασία έχει ότι ο Σαββανίδης που ζει και εργάζεται πολλά χρόνια στην Ξάνθη, αποτελεί ένα άτομο που διακρίνεται για την εργατικότητά του, έχει τεχνοκρατικό μυαλό, είναι οργανωτικός και εγνωσμένων ικανοτήτων. Θα είναι γενικώς ένας χρήσιμος σύμβουλος και η προσφορά του θα είναι σημαντική γι’αυτό και με ικανοποίηση διαπιστώσαμε την επιστροφή του, διότι υποστηρίζαμε παλιά πως δεν έπρεπε ν’αποστασιοποιηθεί. Τέλος πάντων τα παλιά ανήκουν στο παρελθόν, σήμερα είναι εδώ.
Γ.Δ.


Η εκτίμηση από την επίσκεψη
Συζητώντας με στελέχη της Ν.Δ. τοπικά αλλά και με εμπλεκόμενους από τα κεντρικά για την εκτίμησή τους από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, σας μεταφέρω Το συμπέρασμά τους. Λοιπόν και οι δύο πλευρές, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την επίσκεψη του αρχηγού της Ν.Δ. Την εκτίμησαν δε ιδιαίτερα θετική και πετυχημένη τόσο στους δήμους Τοπείρου και Μύκης όσο και την ομιλία του στο Ελισσώ.
Εκείνο όμως που περισσότερο ικανοποίησε το ακροατήριο ήταν το περιεχόμενο της ομιλίας και οι δεσμεύσεις για τη Θράκη.
Γ.Δ.


Χωρίς διαγραφές
Ένα άλλο στοιχείο που ικανοποίησε τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή ήταν το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε σε διαγραφές στελεχών που υποστηρίζουν τον συνδυασμό του Χριστόδουλου Τοψίδη για την Περιφέρειά μας.
Ο Μητσοτάκης ήταν σαφής και ξεκάθαρος υπέρ της υποψηφιότητας Μέτιου, τον στήριξε δημόσια και θα τον στηρίξει και στη συνέχεια, όμως δεν έκοψε το σχοινί με τους «άλλους». Δεν συμφωνεί με την κίνησή τους αλλά και δεν προχώρησε σε διαγραφές. Κάτι που εάν συνέβαινε θα είχε χειρότερο αποτέλεσμα γι’αυτό και το απέφυγε.
Γ.Δ.


Ο Μητσοτάκης στο γουρλίδικο καφενείο του Εχίνου
«Εμπιστευθείτε με. Βοηθήστε με για να σας βοηθήσω» έλεγε ο Κ. Μητσοτάκης στα μουσουλμανικά χωριά που επισκέφθηκε, τόσο στη Ροδόπη όσο και στην Ξάνθη.
Όμως, στον Εχίνο μία ατάκα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός από έκπληξη, προκάλεσε και το χειροκρότημα των κατοίκων. Στο καφενείο του χωριού ένας από τους παριστάμενους του είπε ότι «όποιος έρχεται εδώ γίνεται πρωθυπουργός. Και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας πέρασαν από αυτό το καφενείο». Ο κ. Μητσοτάκης του απάντησε ότι «το βασικό ζητούμενο δεν είναι να γίνω πρωθυπουργός αλλά με το έργο μου στη συνέχεια να μπορώ να σας επισκεφθώ ξανά και να μου πείτε ότι έκανα αυτά για τα οποία δεσμεύθηκα». Ο κάτοικος Εχίνου τότε πήρε ξανά το λόγο και πρόσθεσε με νόημα «ούτε ο ένας ούτε ο άλλος ήρθε στο χωριό μας ξανά». Και ο νοών νοείτω….


Αναστολή ένταξης της Τουρκίας
Ράπισμα για την Τουρκία αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με ψήφους 370 υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές την πρόταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειες για επίλυση όλων των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, καταδικάζοντας τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων υδάτων της Ελλάδας και τονίζοντας την ανάγκη άρσης του casusbelli. Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονται πολλές επιμέρους παρατηρήσεις για την Τουρκία οι οποίες όμως, δυστυχώς, παραμένουν παρατηρήσεις, διότι η Τουρκία αρνείται να τις υλοποιήσει.
Γ.Δ.


Εν αναμονή οι υποψήφιοι βουλευτές
Κι αν διαγραφές δεν υπήρξαν από τον Μητσοτάκη δεν υπήρξε όμως και κανένα σημάδι για το δαχτυλίδι σε υποψήφιους όπως ήλπιζαν κάποιοι. Το θέμα αυτό μάλλον θα βρει τη λύση του εν καιρώ, δηλαδή όταν προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές. Εκτίμησή μου είναι πως πρόκειται για λάθος που αποβαίνει εις βάρος των νέων, κυρίως υποψηφίων, που για πρώτη φορά θα εκτεθούν ως υποψήφιοι. Θα υστερούν αυτοί οι νέοι, έναντι των παλαιών ως προς το χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους για να οργανώσουν έναν σωστό προεκλογικό αγώνα από την αρχή. Την αδυναμία και το αρνητικό αυτής της απόφασης τα κόμματα την ξεχνούν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και με τη μέθοδό τους αυτή ουσιαστικά πριμοδοτούν τους παλιούς και εν ενεργεία βουλευτές.
Γ.Δ.


Περιφερειακές εκλογές
Ας μεταφερθούμε τώρα στην εκδήλωση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το  μεσημέρι στην πόλη μας. Κόσμος πολύς από τις πέντε περιοχές της Περιφέρειάς μας, ενθουσιασμός, αρκετές κυρίες και δεσποινίδες και οργάνωση τέλεια. Όλα ρυθμισμένα, όλα άρχισαν και έληξαν σωστά χωρίς λάθη με δύο καινοτομίες. Η πρώτη ότι υπήρξε πρόνοια για την ενημέρωση των ατόμων με προβλήματα ακοής και το δεύτερο η παρουσία του δημοσιογράφου Νίκου Υποφάντη του ΣΚΑΙ ο οποίος είχε την ευθύνη της «συζήτησης» με τον Τοψίδη για ερωτήσεις σχετικά με πτυχές του προγράμματός του. Ήταν μια  ωραία καινοτομία όντως διότι ο Υποφάντης έχει άνεση στο λόγο και κινήθηκε σωστά στη διάρκεια της παρουσίας του.
Σημειώνουμε δύο πράγματα: Ότι ο Υποφάντης έχει καταγωγή από την Κομοτηνή και ότι η εκδήλωση μεταδιδόταν απευθείας σε τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά Μέσα στην Περιφέρεια, κυρίως, αλλά και πανελλαδικά.  Μέσα στο μεγάλο πλήθος διακρίναμε τον τέως δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη (ο οποίος πήρε και το λόγο), δημάρχους από δήμους της Περιφέρειας, Αντιπεριφερειάρχες και τους δικούς μας Μ. Αμοιρίδη, Στ. Μωραΐτη, Σπύρο Κάλφα του ΕΒΕ, τον Ιρφάν Χατζηγκενέ, τους υποψήφιους δημάρχους Πασχάλη Λύρατζη, Σάκη Κριτσίνη, υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους όπως τον Σπύρο Γαλανόπουλο και βέβαια τους νέους Ξανθιώτες υποψήφιους που παρουσιάστηκαν και χειροκροτήθηκαν.
Γ.Δ.


Μια γνωριμία
Η πρόσκληση ήταν από αγαπητό συμπολίτη και αφορούσε την παρουσία και γνωριμία μιας θείας Λειτουργίας στην Καθολική Εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στην πόλη μας. Μάλιστα η πρόσκληση συνδυάστηκε και με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Τοποτηρητή του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης Σεβ. Ιωάννη Σπιτέρη. Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση και την καθορισμένη ώρα, παραστήκαμε στη Θεία Λειτουργία.Η διαπίστωσή μας από την παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας είναι ότι οι δύο αδελφές Θρησκείες έχουν πολλά κοινά κυρίως στους ψαλμούς, το Πιστεύω, στο ανάγνωσμα των Επιστολών των Αποστόλων, το περιεχόμενο του Ευαγγελίου και κυρίως τη δέηση της Προσκόμισης του Σώματος και Αίματος του Χριστού.
Διαφορές διαπιστώσαμε (μικρές) στην Κοινωνία, και στο γεγονός ότι το πλήρωμα της Εκκλησίας συμμετέχει ψάλλοντας, ενώ δεν υπάρχουν ψάλτες. Διαπιστώσαμε επίσης ότι η Λειτουργία γίνεται ενώπιον των πιστών, δεν υπάρχει ιερό, υπάρχει Ιερά Τράπεζα και η διακόσμηση γενικώς του Ναού είναι λιτή, με ελάχιστες εικόνες του Χριστού. Η παρουσία μας εκεί συνέπεσε με την εορτή του Αγίου Ιωσήφ, ημέρα εορτασμού και του Ναού, ενώ τιμήθηκε η έναρξη της Τεσσαρακοστής με ανταλλαγές ευχών για τον ερχομό του Πάσχα και την Ανάσταση του Κυρίου. Γενικώς ήταν μια εμπειρία και γνωριμία με το τελετουργικό μέρος της Λειτουργίας των Καθολικών Χριστιανών οι οποίοι ζουν στην περιοχή μας.
Γ.Δ.


Ο Τοψίδης και η καριόκα …Σαμοθράκης
Έχει … «ρεύμα» ο Χ. Τοψίδης στην Ξάνθη αν κρίνουμε από τον κόσμο που παρακολούθησε την πολιτική του εκδήλωση. Παρά το γεγονός ότι αντικειμενικά είναι λιγότερο γνωστός και αναγνωρίσιμος σε σχέση με τον Χρήστο Μέτιο εξαιτίας κυρίως του αβαντάζ που έχει να είναι εν ενεργεία περιφερειάρχης, ωστόσο φαίνεται πως ο κ. Τοψίδης έχει κάνει καλή δουλειά και έχει καλύψει τα κενά. Και όπως διαπιστώσαμε εισάγει νέους τρόπους επικοινωνιακής πολιτικής «στρατεύοντας» γνωστούς δημοσιογράφους. Αυτό που ίσως θα’ πρεπε να προσέξει περισσότερο είναι να είναι πιο καλά ενημερωμένος για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιφερειακής ενότητας. Για παράδειγμα η καριόκα είναι Ξάνθης και όχι …Σαμοθράκης και η Ξάνθη είναι γνωστή για τα καπνά κι όχι για την παραγωγή …πιπεριάς! Όπως επίσης και ότι δεν είναι υποψήφιος βουλευτής αλλά περιφερειάρχης και συνεπώς έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων. Δεν μπορεί δηλαδή να δεσμεύεται για θέματα που δεν είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων ενός περιφερειάρχη.
Αυτά και με πολύ καλή πρόθεση…
Μ.Ξ.


Στο απόηχο της εκδήλωσης Τοψίδη
Αίσθηση προκάλεσαν κάποιες παρουσίες στην εκδήλωση του Χριστόδουλου Τοψίδη. Όπως των δύο βετεράνων της αυτοδιοίκησης,  του κ. Μιχάλη Στυλιανίδη και της κας Εύα Τσακίρη. Ο κ. Στυλιαννίδης μάλιστα πήρε το λόγο και κατέθεσε την εμπειρία του από την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με δυο λέξεις είπε ότι δεν αρκεί κάποιος να θέλει να κάνει ένα έργο.  Είναι τόση η γραφειοκρατία αλλά και το αθηνοκεντρικό κράτος που το ακυρώνουν στην πράξη. Και ξέρει πολύ καλά τι λέει ο τέως δήμαρχος Ξάνθης. Ανέφερε δε ως παράδειγμα την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ (στο Αμοιρίδιο) που δεν κατάφερε να υλοποιήσει λόγω γραφειοκρατίας, όπως είπε. Παρόντες επίσης ήταν  και δύο υποψήφιοι δήμαρχοι. Ο Πασχάλης Λύρατζης για τον δήμο Ξάνθης και ο Σάκης Κριτσίνης για τον δήμο Αβδήρων. Οι δυο τους με την πράξη τους αυτή έδειξαν την προτίμησή τους κι αυτό δείχνει πολιτική υπευθυνότητα από μέρους τους.  Κι αυτό είναι κάτι που δεν το έχουν πολλοί από τους συνυποψηφίους τους…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …