Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

0

Η υποψηφιότητα Λύρατζη
Τα δυνατά του ετοιμάζεται να βάλει φέτος ο Πασχάλης Λύρατζης καθώς είναι η τελευταία χρονιά της θητείας του στο Κέντρο Πολιτισμού και είναι λογικό να θέλει όλα να είναι τέλεια με τον κορυφαίο θεσμό της πόλης το Καρναβάλι και τις ΘΛΕ. Και ο λόγος δεν είναι μόνο για να του πιστωθεί απλά μια πετυχημένη διοργάνωση στο βιογραφικό του …αλλά του χρειάζεται πολύ περισσότερο τώρα που έχει αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος. Ναι, πρόκειται για ειλημμένη απόφαση αν και δεν το ανακοίνωσε επίσημα (θα το κάνει εν ευθέτω χρόνω λένε οι πληροφορίες μας). Αυτό βέβαια δεν ευνοεί καθόλου τον νυν δήμαρχο κ. Δημαρχόπουλο γιατί αντλούν ψήφους από την ίδια πηγή. Απ’ την άλλη ο κ. Λύρατζης ως επικεφαλής συνδυασμού στην χειρότερη περίπτωση παγιώνει την θέση του στο Δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση όλα αυτά να λέγονται για να λέγονται και να υποκινούνται από πολιτικούς εγκεφάλους που θέλουν πάση θυσία να διατηρήσουν στην εξουσία το υπάρχον σύστημα για τους δικούς τους λόγους…
Μ.Ξ.


Στην περιφέρεια ή στον δήμο Τοπείρου ο Μωραΐτης;
Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στον συνδυασμό του Χριστόδουλου Τοψίδη στην Περιφέρεια έλαβε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης. Όμως δεν φαίνεται να βιάζεται να αποφασίσει… Είναι γνωστό ότι ο …Σαρακατσάνος θα τα μετρήσει όλα και  θα κάνει την κίνησή του όταν πρέπει κι αυτό δεν έχει να κάνει με τον Τοψίδη αλλά με το αν τον αποδεσμεύσει από υποψήφιο στον δήμο Τοπείρου,  το …καρντάσι του ο Θωμάς Μίχογλου.
Τελικά μάλλον θα επιλέξει περιφέρεια γιατί με τον Τόπειρο ο κύκλος του έκλεισε και ο ίδιος το γνωρίζει πολύ καλά…
Μ.Ξ.


Η απόφαση ελήφθη
Την επόμενη Τετάρτη 23 Ιανουαρίου ο Σάββας Μελισσόπουλος θα παρουσιάσει τους άξονες του συνδυασμού του και το έμβλημα αυτού. Έτσι, έχουμε τη δεύτερη επίσημη ανακοίνωση συνδυασμού μετά τον Γιάννη Παπαχρόνη.
Έτσι, το προεκλογικό τοπίο στις Αυτοδιοικητικές εκλογές για τον δήμο Ξάνθης αρχίζει να διαμορφώνεται. Δημαρχόπουλος, Παπαχρόνης, Μελισσόπουλος, Βογιατζής, Χατζηθεοδώρου ήδη βρίσκονται εντός του στίβου ενώ αναμένεται να δηλωθούν κι άλλες υποψηφιότητες εντός του Ιανουαρίου.
Γ.Δ.


Έρευνα και δημοσκόπηση
Και μέσα στις ομιλίες στη βουλή, τις ψηφοφορίες για το Ναι ή το Όχι, για τα χειροκροτήματα από τους δικούς μας, κυκλοφόρησαν μία έρευνα και μία δημοσκόπηση. Η πρώτη μέτρηση είναι από τη Marc και εδώ το 69,6% των ερωτηθέντων τάσσεται ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου εκτιμά ότι ήταν προσχεδιασμένο, ενώ το 65,5% θέλουν εκλογές άμεσα.
Η δεύτερη δημοσκόπηση έγινε από την Opinion Poll που δίνει διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στο 13,1% ενώ φτάνει στο 15% στα ποσοστά με αναγωγή επί των εγκύρων. Η μέτρηση έγινε στο διάστημα 10-14 Ιανουαρίου.
Γ.Δ.


Ωραίος ως Έλληνας!
Θαυμασμό και υπερηφάνεια στον Ελληνισμό απανταχού της γης για το σπουδαίο τενίστα μας, το Στέφανο Τσιτσιπά, που μέσα σε ένα χρόνο έχει καθιερωθεί ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου. Αυτό όμως που προκαλεί μεγάλη συγκίνηση είναι το ήθος και η Ελληνική παιδεία που επιδεικνύει αυτό το 20χρονο παλικάρι με τη συμπεριφορά του και το λόγο του.
Αυτές τις ημέρες γράφει ιστορία στην άλλη άκρη του κόσμου, στο Αυστραλιανό Open, ενθουσιάζοντας τους απόδημους Έλληνες που τον ακολουθούν και τον στηρίζουν σε όλους τους αγώνες του. Μετά από την πρόκρισή του στους 16 του τουρνουά έγραψε στα social media τη γνωστή φράση από την Ιλιάδα «Είς οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης», που έχει καταστεί συνώνυμη με την φιλοπατρία και την αυτοθυσία,  ενώ μετά την πρόκριση του στους «8» πανηγύρισε με τη ρήση του Αριστοτέλη «Υπεροχής επιθυμεί η νεότης, η δε νίκη υπεροχή τις», ήτοι: «Η νεότητα επιθυμεί την υπεροχή και η νίκη είναι ένα είδος υπεροχής».
Στους χαλεπούς και σκοτεινούς καιρούς που ζούμε, αυτό το 20χρονο παιδί έχει καταφέρει να μας κάνει να καμαρώνουμε. Ένας σπουδαίος αθλητής. Κι ένας σπουδαίος νέος Έλληνας!


Φαινόμενο του καιρού
Έχει καταντήσει σύνηθες φαινόμενο, μια εικόνα πλέον που την αντικρίζουμε όλοι. Δηλαδή, το κινητό τηλέφωνο να επικυριαρχεί στη ζωή μας. Τηλεφωνούμε και μιλάμε καθώς οδηγούμε Ι.Χ. ή μοτοποδήλατα, μιλούμε καθώς περπατούμε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε την ίδια προσοχή και κινδυνεύουμε από άλλους απρόσεκτους οδηγούς! Τραγέλαφος μεν, αλλά μια υπαρκτή, δυστυχώς, πραγματικότητα που έχει κυριεύσει μικρούς και μεγάλους.
-Φαινόμενο κι αυτό του καιρού μας.
Γ.Δ.


Τέλος εποχής
Κατά κοινή ομολογία και παραδοχή των περισσότερων πολιτικών αναλυτών, το τέλος εποχής για τον Πάνο Καμμένο έχει έλθει. Δηλαδή το μικρό κόμμα των ΑΝΕΛ εκτιμούν όλοι ότι θα πάψει να υπάρχει σε λίγο καιρό. Ήδη προχθές σε μια δημοσκόπηση ήταν κάτω από τη μονάδα. Έτσι, μαζί με τον αρχηγό Καμμένο, θα «χαθούν» και όσοι ελάχιστοι του έχουν απομείνει. Οι επόμενες εκλογές θα είναι ο καθοριστικός χρόνος της εξαΰλωσης των ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος διάβηκε τον Ρουβίκωνά του. Είναι μόνος πια, μόνος με τον κ. Κατσίκη και την κα Κόλλια-Τσαρουχά. Της οποίας το δάκρυ ναι μεν συγκίνησε λίγο, όμως έτσι είναι η πολιτική. Έχει και τραχύτητα.
Γ.Δ.


Κερδίζει το κέντρο
Η προχθεσινή εικόνα της ολομέλειας της βουλής κατά τη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης, εκτός των άλλων ανέδειξε και κάτι άλλο. Κι αυτό το άλλο είναι πέρα από τις φωνές, τις διαμαρτυρίες, τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Από τη σύγκρουση αυτή, σοβαροί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως κερδισμένο βγήκε το Κέντρο. Δηλαδή η σοβαρή και υπεύθυνη στάση του ΚΙΝΑΛ. Κι αυτό διότι οι συγκρούσεις δεν φέρνουν ψήφους αλλά και απομακρύνουν πολίτες από τις κάλπες. Τους ήπιους πολίτες, τους μη φανατικούς, δηλαδή τους ελεύθερους προς τα δεξιά και τα αριστερά του Κέντρου. Δεν έχουν λοιπόν λόγο το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι να φωνάζουν δυνατά, να θέτουν θέματα αρχής, να πλειοδοτούν στο ένα ή το άλλο. Η απόσταση που πρέπει να κρατούν από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, είναι κυρίως αυτής της έντασης στη φωνή. Μου φαίνεται οι ηγεσίες τους πρέπει να μιλούν χαμηλόφωνα με επιχειρήματα και όχι να φωνάζουν συνθήματα και να κάνουν επίδειξη δύναμης.
Γ.Δ.


Επικοινωνιακό παιγνίδι
Ο αγαπητός Πασχάλης Λύρατζης οφείλω να ομολογήσω ότι είναι καθηγητής στο να συζητιέται το όνομά του. Να βρίσκεται στις σελίδες των εφημερίδων σχεδόν καθημερινά του φίλου του Π. Παπαδόπουλου. Και το «παιγνίδι» αυτό γίνεται συνειδητά της δήθεν πιθανής καθόδου του ως υποψήφιος δήμαρχος. Όλα είναι μια ωραία στημένη ιστορία για την επικοινωνία. Και τα δήθεν οργισμένα σχόλια του πρώην φίλου επίσης μέσα στο παιγνίδι είναι.
Κι ακόμη, δήθεν, περιμένουν κάποιοι, πότε θ’ανακοινώσει ο Λύρατζης την υποψηφιότητά του, ενώ η υπόθεση είναι τελειωμένη εδώ και καιρό. Ο Λύρατζης είναι με τον Δημαρχόπουλο και όλα τα υπόλοιπα είναι μια κοροϊδία κακοστημένη που όπως φαίνεται διασκεδάζει τον ίδιο και τους φίλους του. Ο Λύρατζης δεν έχει ούτε έναν λόγο για να φύγει από τον Δημαρχόπουλο. Κι αυτό, διότι ό,τι ζήτησε του το έδωσε. Άρα…
Γ.Δ.


Για την Ενημέρωση
Στην αυτονόητη καταδίκη της τρομοκρατίας προσχώρησαν πρόσφατα πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές, πολιτευτές και παράγοντες, με αφορμή την έκρηξη βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Οι περισσότεροι, δεν παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στις αναφορές τους σχόλια περί ελευθεροτυπίας, πολυφωνίας κλπ. Η αντίφαση (αν όχι η υποκρισία) είναι εμφανής. Γιατί, πολύ απλά καμία από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, δεν έδρασε προς όφελος της ελευθεροτυπίας και της ανεξαρτησίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ελάχιστοι ήταν οι πολιτικοί που υπερασπίστηκαν το δημοσιογραφικό λειτούργημα και δεν δυσανασχέτησαν όταν τους ασκήθηκε κριτική μέσα από τις σελίδες μιας εφημερίδας ή στον τηλεοπτικό/ραδιοφωνικό αέρα.
Από τον μικρόκοσμο της τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι τα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου, οι δημοσιογράφοι παραμένουν πάντα τα βολικά θύματα ενός συστήματος που ανατροφοδοτεί τις στρεβλώσεις του συγκεκριμένου κλάδου, επειδή έτσι εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Στις μέρες μας, εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βιώνουν μια καθημερινή τρομοκρατία, η οποία πηγάζει από τα «βοθροκάναλα» του Πολάκη και τους «λακέδες» του Άδωνη. Από το υβρεολόγιο του τσουβαλιάσματος, από τους Τυποκτόνους νόμους και από τις φωτογραφικές, εξοντωτικές ρυθμίσεις που χέρι-χέρι ψηφίζουν όλα τα κόμματα εξουσίας στη βουλή. Από τη διαχρονική προσπάθεια κάθε κυβέρνησης να πριμοδοτήσει χειροκροτητές και να εξοντώσει την κριτική.
Γι’αυτή λοιπόν τη βραδυφλεγή «βόμβα» στα θεμέλια της ενημέρωσης, ελάχιστοι θα ενδιαφερθούν κι ακόμα λιγότεροι θα δράσουν. Κι όταν «σκάσει» θα ξημερώσει μια μέρα με μαύρα πρωτοσέλιδα…
Π.Π.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…