Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μετρούν και παρατηρούν τα πουλιά της Βιστονίδας

Μετρούν και παρατηρούν τα πουλιά της Βιστονίδας

0

Ταυτόχρονα σ’ όλους τους υγροβιότοπους της χώρας μας και της Ευρώπης υλοποιείται το πρόγραμμα με τις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις

 

Σμήνη ερωδιών, πελεκάνων και άλλων πουλιών ξεχειμωνιάζουν στην Βιστονίδα και στο Δέλτα του Νέστου

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται μέσα στο καταχείμωνο το πρόγραμμα “οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ)” στην λίμνη Βιστονίδα και στον Δέλτα του Νέστου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται επί 60 συναπτά έτη σε Ευρώπη και στην χώρα μας και αφορά την παρακολούθηση και καταμέτρηση πληθυσμών και ειδών στους υγροβιότοπους.. Στην Ελλάδα  το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων και υγροβιοτόπων και εθελοντών.

Ταυτόχρονα σ’ όλους τους υγροβιότοπους της χώρας μας και της Ευρώπης οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις

Όπως μας πληροφορεί η Βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Νέστου-Βιστονίδας-Ισμαρίδας κα Ευτέρπη Πατετσίνη το πρόγραμμα ολοκληρώνεται το επόμενο Σαββατοκύριακο και υλοποιείται ταυτόχρονα την ίδια περίοδο σ’ όλους τους υγροβιότοπους της χώρας μας και των Ευρωπαϊκών χωρών: « Στόχος είναι να καταγραφούν οι πληθυσμοί και τα είδη. Θέλουμε να δούμε την κατανομή των πουλιών την συγκεκριμένη στιγμή ώστε να παρακολουθούνται οι αυξομειώσεις και να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα τα οποία ανακοινώνονται από την Ορθολογική Εταιρία», μας λέει η κα Πετετσίνη που είναι επικεφαλής του προγράμματος μαζί με μια ομάδα 10 άλλων της Ορνιθολογικής αλλά και εθελοντές. Πρόσθεσε δε πως οι εθελοντές έχουν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος και φέτος υπήρξε αρκετή συμμετοχή αντίθετα με άλλες χρονιές.

Σμήνη ερωδιών, πελεκάνων και άλλων πουλιών ξεχειμωνιάζουν στην Βιστονίδα και στο Δέλτα του Νέστου

Όπως ανέφερε η κα Πετετσίνη τα είδη που ξεχειμωνιάζουν αυτή τη στιγμή στην Βιστονίδα και στο Δέλτα του Νέστου είναι ερωδιοί, πελεκάνοι, φοινικόπτερα,  πάπιες πολλών ειδών . Επίσης παρυδάτια πτηνά όπως οι Σκαλίστρες και το Κεφαλούδι. Πρόκειται για ένα είδος πάπιας που συναντάται κατά 90% στην Βιστονίδα: «Γενικά ο χειμώνας μπορεί να έχει χαμηλές θερμοκρασίες αλλά είναι ήπιος σε φαινόμενα. Αυτό που επηρεάζει πολύ τα πουλιά είναι το χιόνι και όταν παγώσει η λίμνη που δεν μπορούν να βρουν τροφή. Φέτος δεν είχαμε κάλυψη από χιόνι όποτε δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…