Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

0

Και η πυροπροστασία αναγκαία
Αρκετά είναι εκείνα τα πράγματα που θα πρέπει να ελεγχθούν σε επίπεδο δημοσίων κτιρίων. Υπάρχει εξάλλου η αναλυτική πρόταση του ΤΕΕ τμήμα Θράκης, το οποίο έχει επισημάνει την ανάγκη να ελεγχθεί η στατικότητα των δημοσίων κτιρίων (και των γεφυρών βέβαια), η ενεργειακή τους απόδοση, η προσβασιμότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα και άλλα. Στην όλη λίστα θα προσθέσουμε εμείς και την ανάγκη να ελεγχθεί και η Πυροπροστασία των κτιρίων του δημοσίου κι όχι μόνον των ιδιωτών. Διότι είναι σύνηθες πλέον το δημόσιο να ελέγχει εξονυχιστικώς τους ιδιώτες εάν τηρούν τους σχετικούς νόμους και το ίδιο συστηματικά δεν τους τηρεί. Κι αυτό, παρότι καθημερινά εκατοντάδες πολίτες συνωστίζονται στις διάφορες αίθουσες των δημοσίων υπηρεσιών.
Ας ξεκινήσουν λοιπόν ελέγχοντας τα σπίτια τους. Προφανώς τα ίδια ισχύουν και για τους δήμους του νομού.
Γ.Δ.


Τα ψάρια μειώνονται
Η υπεραλίευση σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και για τη χώρα μας ειδικά, αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο να δούμε σύντομα μόνον εισαγόμενα ψάρια στο τραπέζι μας ή ψάρια από ιχθυοκαλλιέργεια. Το δε συνταρακτικό της όλης ιστορίας βρίσκεται στο στοιχείο ότι παγκοσμίως το 33% των ψαριών υπεραλιεύεται, ενώ στη Μεσόγειο το 93% των ιχθυοαποθεμάτων απειλείται με εξαφάνιση. Η μείωση των ψαριών δεν έχει μόνο οικολογική επίπτωση, αλλά οικονομική και κοινωνική. Μάλιστα, 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από τα ψαρικά για διατροφή και εισόδημα. Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 15.000 ψαράδες που ζουν από την αλιεία. Υπάρχει ως εκ τούτου πρόβλημα και μάλιστα σημαντικό εάν συνεχιστεί η αλόγιστη υπεραλίευση. Μόνοι μας υπονομεύουμε την ίδια τη ζωή μας.
Γ.Δ.


Εκ νέου στον Άρειο Πάγο η «Ένωση»
Συνεχίζεται η δικαστική αντιδικία της Ένωσης για να αναγνωριστεί ως «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε αίτηση αναίρεσης επί της απόφαση του Εφετείου Κομοτηνής που απέρριψε την αίτηση της. Η νέα αίτηση αναίρεσης κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο ο οποίος θα κληθεί να αποφανθεί εκ νέου. Και βέβαια είναι η δεύτερη ή τρίτη φορά που γίνεται αυτό και για θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο σωματείο. Σημειώνεται ότι δεν έχει οριστεί ακόμη δικάσιμος της αίτησης αναίρεσης.
Μ.Ξ.


Παλιές φωτογραφίες


Δυο λόγια για τον ΤΑΡ
Θα μιλήσουμε άλλη μια φορά για τον ΤΑΡ. Τον γνωστό αγωγό φυσικού αερίου ο οποίος διέρχεται από την Περιφέρειά μας και θα φτάσει μέχρι την Ήπειρο και από κει Ιταλία. Η διοίκηση λοιπόν του ΤΑΡ, πριν από καιρό, είχε υλοποιήσει διάφορες επαφές με δήμους, φορείς και οργανώσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΤΑΡ. Δεν θα αναφέρουμε εδώ το τι προσέφερε στους δήμους σε μηχανήματα και ό,τι άλλο είχαν ανάγκη οι δήμοι και άλλοι φορείς. Όλα όσα είχε υποσχεθεί υλοποιήθηκαν και ήδη βρίσκονται εκεί που πρέπει.
Θα σταθούμε όμως ιδιαίτερα για την παρέμβαση του ΤΑΡ που υλοποίησε μια ανάγκη του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Γυναικών Γενισέας. Συγκεκριμένα εγκατέστησε γραμμή μεταποίησης του ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή του πετιμεζιού. Του μοναδικού αυτού είδους, ελληνικότατου, που καλλιεργούν και παράγουν οι γυναίκες του Συνεταιρισμού Γυναικών Γενισέας.
-Νομίζουμε ότι τα σχόλια περιττεύουν πλέον. Συγχαρητήρια!
Γ.Δ.


Χάλασε το μηχάνημα
Στη ΔΟΥ Ξάνθης, στο δεύτερο όροφο συγκεκριμένα, υπήρχε εγκατεστημένο ένα μηχάνημα το οποίο λειτουργούσε εκδίδοντας τον αριθμό σειράς ή προτεραιότητας των πολιτών συναλλασσομένων με την υπηρεσία αυτή. Έτσι, κάθε πολίτης, προσερχόμενος στο χώρο και παίρνοντας το χαρτάκι με το νούμερο, γνώριζε τη σειρά του και περίμενε χωρίς το φόβο του όποιου «έξυπνου» και πονηρού να του πάρει τη σειρά. Το μικρό αυτό μηχάνημα λοιπόν που έβαζε τάξη και σειρά στον όροφο αυτόν της ΔΟΥ που έχει και τη μεγαλύτερη προσέλευση, εδώ και λίγο καιρό δεν λειτουργεί. Αιτία κάποια βλάβη. Η οποία για να διορθωθεί μάλλον απαιτεί να’ ρθει κανένας σούπερ ειδικός της ΝΑΣΑ για να το διορθώσει! Διαφορετικά η αργοπορία αυτή δεν δικαιολογείται, όπως δεν δικαιολογείται να υπάρχει μια ανακατωσούρα για την σειρά.
-Στην ηλεκτρονική εποχή μας μια στοιχειώδης παρέμβαση έγινε κι αυτή έμεινε μισή λόγω βλάβης. Έλεος…
Γ.Δ.


Συζητήσεις κι επαφές στην αντιπολίτευση του δήμου Αβδήρων
Μια σύντομη συζήτηση είχαμε χθες με τον πρώην δήμαρχο Αβδήρων Βασίλη Τσολακίδη. Η συζήτηση περιεστράφη στις επικείμενες δημοτικές εκλογές και για τα σχέδιά του ως προς το δήμο. Κατ’ αρχάς μας δήλωσε ότι γίνονται όντως συζητήσεις και συναντήσεις, ότι δεν θ΄ αφήσουν το δήμο χωρίς την παρουσία του συνδυασμού, πράγμα που σημαίνει ότι συνδυασμός σίγουρα θα κατέβει οπωσδήποτε. Αναφορικά με τον ίδιο, μας δήλωσε ότι είναι μάχιμος αλλά δεν αποκλείεται να τεθεί επικεφαλής και κάποιος άλλος. Κλείνοντας τη σύντομη συζήτηση υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν περισσότερα νέα προσεχώς και θα τα ξαναπούμε.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Βασίλης Τσολακίδης πως υπηρέτησε και πρόσφερε πάρα πολλά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του τόπου  μας.
Γ.Δ.


Τραβά την ανηφόρα η ανεργία
Το νέο δεν είναι ευχάριστο και μας αφορά όλους. Ναι όλους, όσους σκέφτονται, αγωνιούν και προβληματίζονται για τη ζωή, για τους διπλανούς, για τους νέους.
Διαβάζουμε το νέο και οι σκέψεις γυρνούν στον άνεργο που ψάχνει και ψάχνει για δουλειά. Η είδηση λοιπόν αυτή ήταν. Ότι αυξήθηκαν οι άνεργοι τον Οκτώβριο και έφτασαν σε νούμερο μεγάλο, ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο! Και βέβαια είναι οι νέοι, οι γυναίκες και οι ώριμοι ηλικιακά, που ψάχνουν και δε βρίσκουν. Και μεταξύ μας, ποιος να πρωτοβρεί όταν ο ιδιωτικός τομέας έχει χτυπηθεί τόσο πολύ; Ας δούμε λοιπόν τα στοιχεία κι ας προβληματιστούμε. Στους 1,012 εκατ. αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ τον Οκτώβριο, καταγράφοντας άνοδο 7,78% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων , με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Οκτώβριο 2018, ανήλθε σε 844.710 άτομα, καταγράφοντας αύξηση 3,55% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια στιγμή, το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Οκτώβριο 2018, ανήλθε σε 167.559 άτομα, καταγράφοντας άνοδο 35,7% σε σχέση με το Σεπτέμβριο.
Γ.Δ.


Γιατί πανηγυρίζει;
Φυσικά και πρέπει να νιώθει κανείς χαρούμενος που τελικά διασώθηκαν οι συντάξεις από τις περικοπές, και έτσι οι  δυστυχείς συνταξιούχοι, οι οποίοι είδαν το βιωτικό τους επίπεδο να συμπιέζεται προς τα κάτω όλα αυτά τα χρόνια, τουλάχιστον δεν θα χάσουν και άλλα από αυτά τα λίγα που έτσι κι αλλιώς έπαιρναν. Αλλά δεν καταλαβαίνω προς τι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης. Αυτή δεν ήταν που δέχθηκε στη διαπραγμάτευση για το τρίτο και χειρότερο Μνημόνιο τις περικοπές των συντάξεων; Αυτή ήταν, απαντώ, και δεν χρειάζομαι καμία επιβεβαίωση. Ουδείς της τις επέβαλε. Ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε φυσικά οι συνταξιούχοι. Μόνη της το πρότεινε στους δανειστές και εκείνοι το αποδέχθηκαν. Όπως μόνη της πρότεινε και το τσεκούρι στο αφορολόγητο που θα ισχύσει από το 2020. Αυτό το αφορολόγητο για το οποίο δεν γίνεται καμία κουβέντα και που το τσεκούρωμά του (στη μέση θα κοπεί) θα πλήξει όλους τους φορολογουμένους, χωρίς εξαίρεση.
Τι ακριβώς μας λέει τώρα, λοιπόν; Γιατί θριαμβολογεί; Και κάτι ακόμη, που επίσης πολλοί ξεχνούν, και ο Τσίπρας σκοπίμως αποσιωπά, διότι ασφαλώς και δεν τον συμφέρει. Από το πρώτο Μνημόνιο του 2010 έχουν περάσει ακριβώς οκτώ χρόνια. Κυβερνήσεις εναλλάχθηκαν στην εξουσία, αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια την κρίση τη διαχειρίστηκε μία, η κυβέρνηση Τσίπρα. Τα μισά χρόνια της κρίσης, να το υπογραμμίσω διαφορετικά, είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τα γνωστά αποτελέσματα. Ας μην απεκδύεται κάθε ευθύνης ο Πρωθυπουργός μας για ό,τι μας συμβαίνει και ό,τι πρόκειται να μάς συμβεί.
Έγινα κατανοητός; Το ελπίζω..
Γ.Π.


Μικρότερος κατά 7 εκ. ο προϋπολογισμός του 2019 για τον δήμο Ξάνθης
Στα 41 εκ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2019 που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία την Τετάρτη απ την Οικονομική Επιτροπή και πάει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Είναι κατά 7 εκ. ευρώ μειωμένος σε σχέση με τον περσινό και όπως εξήγησε η οικονομική υπηρεσία αυτό οφείλεται στο ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο τα κοινωνικά επιδόματα αφαιρούνται και δεν θα χορηγούνται πλέον από τους δήμους. Η Κοινωνία Δημοτών καταψήφισε τον προϋπολογισμό . Ο κ. Καρά Αχμέτ τον χαρακτήρισε μια επανάληψη του προηγούμενου χωρίς κανένα όραμα, κανένα αναπτυξιακό στοιχείο και όλο επαναλήψεις έργων που επειδή δεν υλοποιήθηκαν επανέρχονται όπως για παράδειγμα η γέφυρα της Π. Χρύσας που ήταν τον προηγούμενο προϋπολογισμό και μεταφέρθηκε ως… έργο – γέφυρα και στον προϋπολογισμό του 2019 επειδή δεν έγινε. Το ίδιο συμβαίνει και με το Κολυμβητήριο και το Κυνοκομείο κ. ά.
Είναι γεγονός ότι τα χρόνια αυτής της δημοτικής αρχής πέρασαν και δεν κατάφερε να κόψει ούτε μια κορδέλα!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…