Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

0

Δεν κατάφεραν να ενωθούν…
Δεν ξέρουμε αν ο Δ. Πέτροβιτς ενημέρωσε τους υπόλοιπους αντιπεριφερειάρχες πριν προβεί στην  επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του αλλά το βέβαιο είναι ότι έχει προξενήσει μια «παγωμάρα» στους υπόλοιπους και βεβαίως αυτό έχει επηρεάσει τις μεταξύ τους σχέσεις και έχει αλλάξει τα δεδομένα. Υπό αυτή την οπτική είναι μάλλον πολύ δύσκολο να τους δούμε όλους μαζί τους αντιπεριφερειάρχες στο συνδυασμό του Πέτροβιτς. Ειδικά δε για τον Κώστα Ζαγναφέρη μάλλον αδύνατο
Τελικά δεν κατάφεραν να κάνουν έναν ενιαίο συνδυασμό και αυτό αποδυναμώνει όλη την προσπάθεια τους.
Μ.Ξ.


Μανιτάρια
Με πλήρη επιτυχία στέφθηκε η 13η Συνάντηση Μανιταρόφιλων Βορείου Ελλάδος στους Τοξότες. Σάββατο και Κυριακή οι φίλοι των Μανιταριών έμειναν στην πόλη μας, περιηγήθηκαν τις ημιορεινές περιοχές της περιοχής, μάζεψαν φαγώσιμα μανιτάρια, έκαναν ενημέρωση γι’ αυτά, για τις ποικιλίες και την αναγνώρισή τους όπως και τον τρόπο εντοπισμού τρούφας. Και βέβαια, στο τέλος, όλοι μαζί, μια μεγάλη παρέα μαζί με τους ντόπιους φίλους και επισκέπτες τους, μαγείρεψαν τα μανιτάρια και τα πρόσφεραν σε όλους. Ήταν μια ωραία και ενδιαφέρουσα εκδήλωση.
Στη φωτογραφία το τεράστιο ανοξείδωτο τηγάνι που παρασκευάστηκαν τα μανιτάρια.
Γ.Δ.


Επίσκεψη του ΕΟΣ Ηρακλείου
Το Σάββατο όμως στους Τοξότες δεν υπήρχαν μόνο οι φίλοι των μανιταριών. Υπήρχε και μια άλλη μεγάλη ομάδα επισκεπτών από το Ηράκλειο Κρήτης. Ήταν μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Ηρακλείου.  Οι οποίοι ήρθαν για να γνωρίσουν την ορεινή περιοχή του νομού, να κάνουν ράφτινγκ στο Νέστο και να δουν από κοντά τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας. Δεκάδες άνδρες και γυναίκες, ένα λεωφορείο, πέρασαν ευχάριστες ώρες κοντά στη φύση, απόλαυσαν τη μαγεία των Μαιανδρισμών του Νέστου, περπάτησαν σε όμορφα μονοπάτια, είδαν γραφικά χωριουδάκια, γεύτηκαν την τοπική κουζίνα και έφυγαν γεμάτοι από θετικές εικόνες για μια περιοχή άγνωστη για τους περισσότερους Έλληνες.
Γ.Δ.

Στοά Αβέρωφ, το ζαχαροπλαστείο του κυρ Γιώργη Θεοδωρίδη το 2003 (Φωτο: Αρχείο Θάνου Μαυροδή)

Έχει δρόμο με τους υποψήφιους για την Περιφέρεια
Στο μεταξύ, μέσα στο κλίμα αυτό που δημιουργούν οι εξελίξεις ως προς τον «αντάρτη» ή «ανεξάρτητο» συνδυασμό και το άτομο που θα τεθεί επικεφαλής, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι έχει πολύ δρόμο να διανύσει η υπόθεση. Όταν μάλιστα υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα του τι θ’αποφασίσει ο Κώστας Ζαγναφέρης ο οποίος κρατάει τα χαρτιά του κλειστά. Έτσι, παρά την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει τον Χρήστο Μέτιο και τα αυστηρά μηνύματα για «απαρέγκλιτη συστράτευση» που έστειλε η ηγεσία του κόμματος, οι αντάρτες δεν πτοήθηκαν και ανακοινώνουν τις υποψηφιότητές τους, παρότι προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο.
Συμπερασματικά το όλο κλίμα στην παράταξη «Περιφερειακή Αναγέννηση» δεν είναι ιδιαίτερα θετικό. Το πώς θα εξελιχθεί αυτό από δω και πέρα άγνωστο.
Γ.Δ.

Και ο Τοψίδης ανυποχώρητος
Τα νέα από τον Έβρο είναι σαφή και δηλωμένα από τον ίδιο τον Χ. Τοψίδη. Δηλαδή ότι είναι ανυποχώρητος στην απόφασή του να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έτσι, παρά την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας για στήριξη του Μέτιου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόφορος Τοψίδης χαράζει άλλη πορεία. Μάλιστα προτίθεται σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι 10 Νοεμβρίου να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του αλλά και μεγάλο αριθμό υποψηφίων που θα συμμετέχουν στον συνδυασμό που ετοιμάζει. Για τον οποίο συνδυασμό, όπως δηλώνει το περιβάλλον του, πρόκειται για άτομα από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Όπως γίνεται κατανοητό η υποψηφιότητα Τοψίδη που αναμένεται σε δέκα ημέρες, ανατρέπει και «μπερδεύει» τα πολιτικά γεγονότα γύρω από την Περιφέρεια. Κι αυτό διότι ήδη από τον Έβρο δηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η υποψηφιότητα του Δημήτρη Πέτροβιτς.
Γ.Δ.


Τσιγκουνιές και σπατάλες
Οι αντιπεριφέρειες όλες της Περιφέρειάς μας, έχουν την ιδιαιτερότητα να μην ενημερώνονται μέσω του τοπικού Τύπου για όσα συμβαίνουν στην περιοχή τους. Και ο λόγος είναι ότι με μια τσιγκούνικη λογική δεν ενδιαφέρονται να είναι συνδρομητές. Για ένα ασήμαντο ποσό ετησίως. Χωρίς ν’αλλάξουν αυτήν την αντίληψη, χρόνια τώρα, πορεύονται έτσι, ενάντια στην κάθε λογική ως προς την ενημέρωσή τους. Ένας από αυτούς λοιπόν, ο δικός  μας Κώστας Ζαγναφέρης, χωρίς ποτέ να δείξει κάποιο σημάδι ενδιαφέροντος για το τι λειτουργεί και πως στον τομέα της ενημέρωσης, στον χώρο ευθύνης του και να προβληματιστεί ανάλογα, πήρε την απόφαση να χρηματοδοτήσει μια τοπική εκδήλωση. Μία μάλιστα χρηματοδότηση 1.500 ευρώ προς μια συγκεκριμένη επιλογή για της οποίας την προβολή ζήτησε από τα Μέσα να γίνει δωρεάν!
Δηλαδή, τσιγκουνιές από τη μια και σπατάλη από την άλλη πλευρά. Κι αυτό για δεύτερη φορά μάλιστα…
Γ.Δ.


Άξιον απορίας
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου μας παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα. Συνεδριάζει, όταν συνεδριάζει, για να εξετάσει αιτήσεις από Συλλόγους, Σωματεία και ιδιώτες για την παραχώρηση διάφορων δημοτικών χώρων, κυρίως πλατειών. Γεννάται ως εκ τούτου το ερώτημα: Είναι αυτές οι παραχωρήσεις τόσο ενδιαφέρουσες για την ποιότητα της ζωής των Ξανθιωτών; Και το αντικείμενο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής γιατί περιορίζεται μόνον στις παραχωρήσεις; Μόνον εκεί εντοπίζεται η ποιότητα ζωής που επιθυμούμε όλοι για τον τόπο μας; Κι όταν καταλαμβάνεται μια πλατεία και μετατρέπεται σε αγορά, αυτό είναι υπέρ ή κατά της ποιότητας ζωής;
Την απάντηση την γνωρίζουμε αλλά υπάρχουν άλλα σοβαρότερα στην περιοχή μας που πρέπει να διορθωθούν…
Γ.Δ.


Παιδιά στις εκκλησίες
Συμπολίτης θρησκευόμενος και κάποιας ηλικίας, φίλος εκλεκτός που συχνά περνά για μια καλημέρα από το γραφείο, τη φορά αυτή μας έθιξε ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που αφορά αρχικά τους γονείς, τα μικρά παιδιά και την εκκλησία. Μας επεσήμανε λοιπόν και το έκανε για να βρεθεί μια λύση, το φαινόμενο της παρουσίας των μικρών παιδιών στις εκκλησίες κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.
Έχει παρατηρηθεί, μας είπε, ότι οι περισσότεροι τουλάχιστον ευσεβείς γονείς, να μην κρατούν τα μικρά βλαστάρια τους, αγόρια και κορίτσια κοντά τους και να τα βλέπουν να τρέχουν μέσα στο ναό, να μιλούν μεταξύ τους δυνατά, να παίζουν κρυφτό (!), να μπαινοβγαίνουν συνέχεια και εν γένει η παρουσία τους να είναι θορυβώδης και ιδιαίτερα ενοχλητική. Περισσότερο ενοχλητική όμως είναι η αδιαφορία των γονιών αυτών που τα μικρά τους έχουν μετατρέψει το Ναό σε παιδική χαρά! Στην όλη επικρατούσα κατάσταση οι περισσότεροι ιερείς δεν αντιδρούν, προφανώς γιατί ερμηνεύουν την προτροπή του Χριστού «ν’ αφήσουν τα παιδιά να πάνε κοντά του» με λαθεμένο τρόπο.
Τα είπε, ξεθύμανε κι έφυγε. Θ’ αλλάξει άραγε κάτι;
Γ.Δ.


Δεν άλλαξαν τα στερεότυπα

Μάλλον μύθος είναι η άποψη ότι έχουν αλλάξει πλέον τα στερεότυπα και τα νέα ζευγάρια μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα που δεν είναι πια αποκλειστικά γυναικεία  υπόθεση. Στη χώρα μας τουλάχιστον έχουν γίνει βήματα έχει αλλάξει η νοοτροπία αλλά χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν. Έτσι δείχνει έρευνα της Eurostat που αφορά όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μαντέψτε ποιος  πάει στην κουζίνα και ποιος στον καναπέ όταν κλείνει η εξώπορτα του σπιτιού στην χώρα μας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο άνοιγμα καθώς το μαγείρεμα και η καθαριότητα του σπιτιού είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση. Συγκεκριμένα οι Ελληνίδες πιάνουν κατσαρόλα και σκούπα σε ποσοστό 85% (σ.σ. το υψηλότερο στην Ευρώπη) ενώ οι Έλληνες μόνο 16%, το δεύτερο χαμηλότερο στην Γηραιά ήπειρο. Στην μόνη χώρα που οι άνδρες αδιαφορούν περισσότερο από τους Έλληνες στις δουλειές του σπιτιού είναι η Ουγγαρία (14% οι άνδρες) όμως στη χώρα των Μαγιάρων συναντάμε και το χαμηλότερο ποσοστό γυναικών που ασχολούνται με το νοικοκυριό. Στον αντίποδα βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες όπου, για παράδειγμα στην Σουηδία, η ψαλίδα είναι μικρότερη του 20%.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…