Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

0

Πανελλήνιο σπορ
Έχει αναχθεί σε Πανελλήνιο Σπορ. Ποιο είναι; Μα η ρευματοκλοπή. Το πιο ωραίο; Ότι κλέβουν αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν την αξία του ρεύματος, αλλά κλέβουν και έχοντες βίλες, μεγάλα διαμερίσματα και είναι οικονομικά άνετοι. Και οι μεν πρώτοι «κλέβουν» γιατί δεν έχουν και οι δεύτεροι, έτσι, για γούστο τους, μήπως τη σκαπουλάρουν τελικά, γιατί πιστεύουν ότι δεν θα εντοπιστούν. Βέβαια το μεγαλύτερο ποσοστό της ρευματοκλοπής το κάνουν οι οικονομικά αδύναμοι, αυτοί που βιώνουν την άσχημη συγκυρία της κρίσης. Όμως, η χειρονομία τους  που γίνεται από ανάγκη όπως λένε, δείχνει και μια αντικοινωνική συμπεριφορά.
Όπως και να’ ναι, η ρευματοκλοπή είναι κι αυτή φαινόμενο της οικονομικής κρίσης.
Γ.Δ.


Χρίσματα μόνο σε περιφερειάρχες
Ξεκαθάρισε το ζήτημα των χρισμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ότι το κόμμα του «θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς στις περιφέρειες, κάτι που δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι θα στηρίξουμε πρόσωπα που προέρχονται από τη ΝΔ». Αναφορικά με τους δήμους, τόνισε, ότι «δεν βλέπει να υπάρχει η ίδια ανάγκη στις εκλογές του α΄ βαθμού.  Θα δούμε τι θα κάνουμε στους μεγάλους δήμους», πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας ότι «σχετικά σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας για τις περιφέρειες».
Για την απλή αναλογική επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «αν οι εθνικές εκλογές γίνουν νωρίτερα από τις αυτοδιοικητικές, θα αλλάξει αυτός ο νόμος της απλής αναλογικής».


Θα επικρατήσει ο Μέτιος;
Τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο έχει ως πιο πιθανούς διεκδικητές του χρίσματος της ΝΔ στην περιφέρεια ΑΜΘ ρεπορτάζ του ΒΗΜΑΤΟΣ. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ο «μητσοτακικός» Χρήστος Μέτιος, ο οποίος ανέλαβε μετά τον θάνατο του Γιώργου Παυλίδη, φαίνεται ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει με επιτυχία την Περιφέρεια, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Δημήτρης Πέτροβιτς και Θεόδωρος Μαρκόπουλος». Αντίθετα οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα Μέτιου όπως και ότι προετοιμάζεται νέος συνδυασμός απέναντί του.
Σήμερα λοιπόν τα σπουδαία αφού σήμερα συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή.
Μ.Ξ.


Σχολειό κι ελπίδα!
Έλαμψαν οι αυλές των σχολείων μας και ζωντάνεψαν παρήγορα οι δρόμοι, σε κάθε γωνιά της χώρας όπου υπάρχουν αυτές οι εστίες ζωής και συνέχειας.
11 του Σεπτέμβρη. Κελαηδίσματα, αγιασμός και ευχές από δασκάλους, γονείς και… προσκεκλημένους.
12 του Σεπτέμβρη και σε κεντρικό σημείο της πόλης αποκλεισμένος δρόμος, σκαπτικά μηχανήματα και εργασίες-προφανώς σχετικές με την βελτίωση του οδοστρώματος.
12 του Σεπτέμβρη και τα παιδάκια αλλάζουν δρόμο, διατηρώντας αμόλευτη τη χαρά και την αγωνία για την προμήθεια του τετραδίου, του μολυβιού και μιας σβήστρας, για τις “μουντζούρες” που θα τύχει ν’ ανταμώσουν στη ζωή.
12 του Σεπτέμβρη και τα ετεροχρονισμένα πράγματα-όπως κατά κόρον  υφίστανται σε τούτο τον τόπο-δηλώνουν πρόοδο (ουδεμία σχέση με τη σχολική), προβληματική ή αμφισβητήσιμη ίσως δεν έχει σημασία…
Καλό δρόμο στα παιδιά μας!
Καλό σχολειό..!
Χρύσα Μπαΐρα


Υπευθυνότητα
Η είδηση είναι η εξής: «Το 98% της γης που πέρασε ο ΤΑΡ (ο αγωγός φυσικού αερίου) στην Περιφέρειά μας έχει ήδη αποκατασταθεί».  Συνολικά, 3.150 χωράφια επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους όπως ήταν. Μάλιστα, την περίοδο των εργασιών αποζημιώθηκαν οι αγρότες για την απώλεια εισοδήματος. Τι σημαίνουν όλα αυτά λοιπόν; Υπευθυνότητα και σεβασμό στην περιουσία του άλλου. Υπευθυνότητα σε ότι υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε ο ΤΑΡ. Τηρώντας τον λόγο και αποκαθιστώντας τα χωράφια στην αρχική τους κατάσταση. Ήδη οι αγρότες μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον ΤΑΡ, επαινούν την σοβαρότητα και τήρηση όλων των κοινών αποφάσεων.
Κάποτε στη χώρα μας έτσι θα γίνονται οι δουλειές. Με υπευθυνότητα και σεβασμό, κι όχι άρπα-κόλλα και δε με νοιάζει όπως έκανε η Εγνατία Α.Ε. στην περιοχή μας. Το καλό και σωστό θα πρέπει να λέγεται και να επαινείται.
Γ.Δ.


Έγιναν επαφές
Παγίως εδώ και χρόνια, η άνοδος των αρχηγών των κομμάτων στη ΔΕΘ, με τις ομιλίες και συνεντεύξεις τους, δίνουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία σε στελέχη και λοιπούς παρατρεχάμενους για επαφές και συναντήσεις. Έτσι έγινε και φέτος, κυρίως από πλευράς Ν.Δ. διότι μετράει και η δημοσκοπική πρώτη θέση της. Κι επειδή η πρωτιά είναι μαγνήτης που τραβάει, μαζεύονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι, άντρες και γυναίκες, για να δουν, να τους δουν, να συζητήσουν, να ανανεώσουν γνωριμίες, να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους για την παράταξη κι άλλα διάφορα και μεταξύ μας και ανθρώπινα και αποδεκτά.
Φέτος βέβαια υπήρξε αυξημένη παρουσία διότι θα’ χουμε εκλογές για δημάρχους, Περιφέρειες, βουλευτικές και για Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άρα οι ενδιαφερόμενοι αρκετοί και μη παρεξηγήσιμοι. Το πολιτικό παιγνίδι εξάλλου έχει τους δικούς του κανόνες που τους αποδέχονται οι περισσότεροι.
Γ.Δ.


Λεβέντικα… τερτίπια
Ήρθε έτσι μια βόλτα μια και βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Πήγε Καβάλα και είπε να πεταχτεί μέχρι Ξάνθη. Για τον πρόεδρο Λεβέντη ο λόγος. Ο οποίος ήρθε για βόλτα. Κάποια στιγμή βρήκε μικρόφωνα μπροστά του και μίλησε. «Μίλησαν» βέβαια κάποιοι γνωστοί από την Ξανθίππη προηγουμένως για το κελεπούρι σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ενημερώνοντας για την προσωπικότητα του πολιτικού που πήγε στο μαγαζί τους. Τέλος πάντων, ο Λεβέντης ήρθε, μίλησε επ’ ευκαιρίας, έφαγε κι έφυγε.  Στο καλό και να μας ξανάρθει. Εξάλλου εκλογές θα’ χουμε σύντομα.
Γ.Δ.


Χωρίς αντίπαλο;
Κι ενώ λοιπόν ο Μέτιος ετοιμάζεται όπως μαθαίνω και «στήνει» τον συνδυασμό του, από την άλλη υπάρχει δυσπραγία σε μεγάλο βαθμό. Ο Καραλίδης θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής κι έτσι η αντιπολίτευση θα πρέπει να ψάξει τον άνθρωπο που θα τεθεί επικεφαλής. Μέχρι δε στιγμής κάποιος τέτοιος δεν έχει εμφανιστεί. Ίσως αυτό γίνει το προσεχές διάστημα.
Προβλήματα ενώ δεν υπάρχουν από την αντιπολίτευση για τον Μέτιο, υφίστανται όμως στη δική του πλευρά, τη Νεοδημοκρατική. Που από τη στιγμή η Ν.Δ. δείχνει ισχυρή και εν δυνάμει η νέα κυβέρνηση, οι μνηστήρες εμφανίζονται και είναι και περισσότεροι.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ, τα πράγματα είναι δύσκολο ν’ αλλάξουν για πιθανότητες επιτυχίας στις εκλογές αυτές. Η παράταξη του ΚΚΕ θα κατέβη αυτόνομη, ενώ η του ΣΥΡΙΖΑ θα ψάξει να βρει συνεργασίες αλλά στην παρούσα συγκυρία αυτό δεν θα είναι εύκολο για διάφορους λόγους, κυρίως λόγω της πόλωσης που έχει δημιουργηθεί με το ΚΙΝΑΛ τοπικά και πανελλαδικά.
Γ.Δ.


Περί δημοτικών εκλογών
Είναι γνωστό και έχει διαπιστωθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν και θα διαπιστωθεί και τώρα στις προσεχείς εκλογές, πως αυτές είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Κατ’ αρχάς έχουν τοπικό χαρακτήρα κι όχι κομματικό. Είναι γνωστό ότι στους δημοτικούς συνδυασμούς συμμετέχουν άνθρωποι που είναι φίλοι, συγγενείς, συνεργάτες κλπ των ψηφοφόρων. Οι οποίοι λειτουργώντας συναισθηματικά και εν μέρει υπό ηθική πίεση, στηρίζουν τους δικούς τους ανθρώπους πέρα από το που ανήκει και ποιος είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού.
Οι δημοτικές εκλογές έχουν καθαρά έναν τοπικό χαρακτήρα. Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζονται κι αυτό λειτουργεί απολιτικά, πέρα από τα κόμματα.
Κάποιοι υποψήφιοι βέβαια έχουν το επίσημο κομματικό χρίσμα αλλά στηρίζονται και από υποψήφιους που δεν ανήκουν σ’ αυτό το κόμμα. Απλά συμμετέχουν μεν, αλλά ως συνεργαζόμενοι ανεξάρτητοι.
Γενικώς, οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι στις μικρές κοινωνίες τελείως διαφορετικό πράγμα. Εκφράζονται περισσότερο τα άτομα κι αυτά αξιολογούνται. Εάν είναι ικανά, εάν έχουν γνώσεις, εάν έχουν διάθεση προσφοράς κι αν έχουν βέβαια και μεγάλο σόι.
Γ.Δ.


Έναρξη προεκλογικής περιόδου
Ανεπίσημα μεν, αλλά πλέον μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο. Μακρά και έντονη όπως όλες οι ενδείξεις σηματοδοτούν. Την εκκίνηση έδωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ και αυτονόητο ήταν, ότι σ’ αυτήν θα συμμετάσχουν και τα υπόλοιπα κόμματα.
Έτσι, η Θεσσαλονίκη φέτος, έστειλε το μήνυμα: « Προσεχώς εκλογές». Πόσο προσεχώς, άγνωστο. Όχι πολύ βέβαια. Διότι εάν συμφωνήσουν οι τροϊκανοί να μην μειωθούν οι συντάξεις όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, τότε θα πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Αντιθέτως, εάν επιμείνουν να γίνουν οι μειώσεις από αρχές Ιανουαρίου 2019, τότε υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να γίνουν χειμωνιάτικα, Νοέμβριο του 18, οι εκλογές. Κι αυτό για να μην εισπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ την κατακραυγή των τριών εκατομμυρίων συνταξιούχων, οι οποίοι θα δουν να μειώνεται κατά 18% η σύνταξή τους, κι αυτό γιατί τη σχετική απόφαση την ψήφισαν με δυο χέρια οι Συριζανέλ ως γνωστόν.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…