Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Η Ξάνθη έχει …και του πουλιού το γάλα!

Η Ξάνθη έχει …και του πουλιού το γάλα!

0

60 εκθέτες παραγωγοί απ’ όλο το νομό εκθέτουν τα προϊόντα τους στην έκθεση τοπικών προϊόντων και Οικοτεχνίας: «Γεύσεις και Αρώματα της Θρακικής Γης» στο γήπεδο του ΑΟΞ

 

Ζαγναφέρης προς επαγγελματίες: «Πιστέψτε στον εαυτό σας… μην πιστεύετε σε κυβερνήσεις,  σε περιφέρειες  και δήμους»

Μωραΐτης: «Να πιέσουμε όλοι να μπουν τα προϊόντα της Ξάνθης στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θέλουμε να καταστήσουμε τον πλούτο μας brand name της περιοχής» 

 

Με στόχο να χαρτογραφηθεί, να καταγραφεί και να αναδειχθεί ο πλούτος που παράγουμε, να αποκτήσουν τα τοπικά προϊόντα brand name, και να καρπωθούν οι παραγωγοί τους την υπεραξία που δίνει η πιστοποίηση ονομασίας προέλευσης,  το ΕΒΕ Ξάνθης έχει αναπτύξει μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεσαι και η έκθεση τοπικών προϊόντων και Οικοτεχνίας: «Γεύσεις και Αρώματα της Θρακικής Γης» και συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Ξάνθης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, με τη στήριξη του Δήμου Ξάνθης, σε εκθεσιακό χώρο στο γήπεδο του ΑΟΞ. Τα εγκαίνια της έκθεση στην οποία συμμετέχουν 60 παραγωγοί και ελεύθεροι επαγγελματίες της περιοχής μας πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου παρουσία όλων των αρχών αλλά και πλήθος κόσμου. Να σημειώσουμε ότι η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018 και είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 17:00 μέχρι τις 22:00 και οι επισκέπτες της θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν να γευτούν και να αγοράσουν  τα προϊόντα της Ξανθιώτικης γης που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την γεύση τους αλλά και να ενημερωθούν από τους εκθέτες – παραγωγούς για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους.

60 εκθέτες παραγωγοί από όλο τον νομό γεμίζουν το καλάθι των τοπικών προϊόντων

Πλούσιο το καλάθι των τοπικών προϊόντων. Είναι το πρώτο που διαπιστώνει ο επισκέπτης της έκθεσης. Από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Θράκη» και το επίσης εξαιρετικό παρθένο «Βίστονες» που παράγεται στο Πόρτο Λάγος έως τον « Άβδηρο», την «Λαγάρα» το «Παμίδι», τα βραβευμένα κρασιά από το Κτήμα Βουρβουκέλη και τον  «Ευήνωρα» του Τάσου και της Έλσας Καρακώστα στα Άβδηρα αλλά και κρασιά από τον ορεινό αμπελώνα του Κυριάκου Παπαδόπουλου. Η ΚΟΙΝ. ΣΕΠ των Γυναικών της Γενισέας γλυκαίνει με το Πετμέζι από ζαχαροκάλαμο, τον φρεσκοστιμμένο χυμό από ζαχαροκάλαμο που κερνά στους επισκέπτες αλλά και με τα νέα προϊόντα της φυστικοβούτυρο με πετμέζι και πραλίνα φουντουκιού με πετμέζι. Το καλάθι γεμίζει ακόμη με της «Σοφίας γεύσεις» τα φημισμένα ζυμαρικά από το Σούνιο, αλλά και τα ζυμαρικά με αλεύρι ζέας,  δύο ακόμη παραγωγών. Ζυμαρικά επίσης φτιαγμένα με μεράκι από άγρια χόρτα όπως τσουκνίδα ή άγρια μανιτάρια για πολύ γκουρμέ επιλογές! Η Σταυρούπολη και τα χωριά της έχουν δυναμική παρουσία με τα ζουμερά μήλα από τον Δαφνώνα και την καλλιέργεια τρούφας.  Άγρια ρίγανη από τον Αλή και μοσχοβολιστή λεβάντα για όλους τους χώρους του σπιτιού και του αυτοκινήτου καθώς και βιολογικό τσάι του βουνού και άλλα βότανα της Ροδόπης έχουν τη θέση τους στο καλάθι της Ξάνθης και στην έκθεση των τοπικών προϊόντων.  Το ίδιο και το « γλυκό βαζάκι», με κάθε είδους γλυκό κουταλιού καθώς και ο «Κήπος της GRETA” με το βιταμινούχο χυμό από μήλο, βατόμουρο και φραγκοστάφυλο και την μαρμελάδα με τα ίδια φρούτα. Σε είδη οικοτεχνίας ξεχωρίζουν οι ξυλόγλυπτες εικόνες αλλά και άλλα έργα της οικογένειας Ξανθόπουλου καθώς και ιδέες και χάνδρες της Στέλλας. Στην έκθεση επίσης είχαν σταντ η ΣΕΚΕ, η Περιφέρεια και το ΕΒΕ αλλά και ο νεοσύστατος σύλλογος ξενοδόχων Ξάνθης.

Ζαγναφέρης προς επαγγελματίες: «Πιστέψτε στον εαυτό σας… μην πιστεύετε σε κυβερνήσεις,  σε περιφέρειες  και δήμους»

Η έκθεση ωστόσο έδωσε αφορμή και για μερικές πολιτικές τοποθετήσεις λίγο πριν κοπεί η κορδέλα των εγκαινίων. Έτσι ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης έκανε κάποιες επισημάνσεις που προκάλεσαν αίσθηση όπως για παράδειγμα ότι διαχρονικά έχει επικρατήσει η νοοτροπία να μη θεωρούνται εργαζόμενοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά μόνο οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και πως είναι οι πιο βαριά φορολογούμενοι καθότι όντας 500.000 πληρώνουν φόρο 37%, ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι όντας 5,5 εκ. πληρώνουν φόρο 40%! Αναφέρθηκε επίσης και στο 12% που κόπηκε: «Κανένας δε ρώτησε εκείνο το περιβόητο 12% τι έγινε… Ας μην κρυβόμαστε οι σημερινοί κυβερνώντες δεν πίστεψαν ποτέ στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Για την περιοχή μας ψηφίστηκαν κάποιοι καλοί νόμοι αλλά κάποιοι κάνανε αρπαχτές… το δέχομαι. Όταν γινόταν το μεγάλο …πάρτι  και οι αρπαχτές μία θέση εργασίας στοίχιζε 15 εκ. Στο Βέλγιο στοίχιζε 20 εκ. ο Βέλγος ήξερε ότι στα πρώτα 5 χρόνια δουλειάς τα λεφτά αυτά θα τα πάρει πίσω, στην Ελλάδα συνέβαινε να πάρει κάποιος 10 άτομα και να βάλει στην τσέπη του 150 εκ., αυτήν είναι η νοοτροπία που περάσαμε στον κόσμο αυτό δεν ανατρέπεται. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία και η γραφειοκρατία δεν πρόκειται να γίνει τίποτε Πιστέψτε στον εαυτό σας… μην πιστεύετε σε κυβερνήσεις,  σε περιφέρειες  και δήμους. Ένα χαρτί που θέλετε απ’ αυτούς αντί για 3 μέρες κάνει 3 χρόνια να σας το δώσουν»!

Στογιαννίδης για 12%: ««Θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος έτσι ώστε η Ε.Ε. να μη βάζει εμπόδια σ’ αυτή την επιδότηση…»

Απάντηση για το 12% έδωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γ. Στογιαννίδης:  «Θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος έτσι ώστε η Ε.Ε. να μη βάζει εμπόδια σ’ αυτή την επιδότηση και μακάρι να μην είναι 12 αλλα΄24% γιατί πραγματικά χρειάζονται ενίσχυση οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούντα στην περιοχή μας. Εμείς οι πολιτικοί έχουμε την υποχρέωση να σας στηρίζουμε».

Πλάι στους επαγγελματίες και παραγωγούς οι δήμαρχοι Ξάνθης και Αβδήρων

Ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι η περιοχή μας έχει αρχίσει να παράγει και εξέφρασε την περηφάνια του: «Κατανοούμε τον κοπιώδη αγώνα του παραγωγού, το μεράκι και τον μόχθο του και για αυτό τον λόγο πρέπει να τον στηρίξουμε με κάθε μέσο και τρόπο», σημείωσε απευθύνοντας τα εύσημα στον κ. Μωραΐτη για την προσπάθεια του. Ο  δήμαρχος Αβδήρων κ. Γ. Τσιτιρίδης σημείωσε πως οι παραγωγοί του δήμου του έχουν ισχυρή παρουσία στην έκθεση με πολλά τοπικά προϊόντα και πως ο δήμος είναι στο πλάι τους ενώ ανακοίνωσε πως ο δήμος Αβδήρων θα έχει περίπτερο στην ΔΕΘ.

Μωραΐτης: «Να πιέσουμε όλοι να μπουν τα προϊόντα της Ξάνθης στα ράφια των σούπερ μάρκετ» 

Ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει το ΕΒΕ Ξάνθης:  «Στόχος μας είναι μετά την χαρτογράφηση να τον πιστοποιήσουμε, να τον εντάξουμε στις προθήκες όλων των καταστημάτων . Έχουμε καλέσει τους εκπροσώπους των εταιριών που αγοράζουν τα προϊόντα της Ξάνθης. Μου υποσχέθηκαν ότι θα μπουν στα ράφια των σουπερ μάρκετ.  Πρέπει όλοι μας να πιέσουμε να γίνει αυτό. Έχουν υποχρέωση όσοι παίρνουν τον ιδρώτα της Ξάνθης να βάζουν τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Να μπουν σ’ όλα τα ξενοδοχεία.

Θέλουμε να καταστήσουμε τον πλούτο μας brand name της περιοχής όπως κάναμε με την καριόκα,  πρέπει να πάρει προστιθέμενη αξία

Να αξιοποιήσουμε τον πλούτο μας… να πάρουμε στα χέρια μας την δύναμη της περιοχής μας… Αυτές τις μέρες στην Ξάνθη δεν θα μοσχοβολούν μόνο τα σουβλάκια αλλά θα μοσχοβολούν και θα ευωδιάζουν και όλα αυτά τα προϊόντα των παραγωγών μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Πετμέζι και ο χυμός Ζαχαρακάλαμου που κερνάει η ΚΟΙΝΣΕΠ Γενισέας

 

 

 

Μαρμελάδα με φρούτα του δάσους
Στην υγεία σας με τα βραβευμένα κρασιά του Κτήματος Βουρβουκέλη

 


Εξαιρετικά και τα κρασιά Καρακώστα από τα Άβδηρα

 

Ξυλόγλυπτα έργα από την οικογένεια Ξανθόπουλου

 

Πολλές ιδέες και χάνδρες από την Στέλλα

 

Ζυμαρικά της Σοφίας
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…