Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

0

Ένα Κέντρο Υποδοχής επισκεπτών στην Σταυρούπολη με λεφτά του Leader
Στο συμβούλιο της Τρίτης μεταξύ των 50 (!) θεμάτων είχε και ένα (16ο ) που αφορούσε την έγκριση απόφασης της Εκτελεστικής για να υποβάλλει πρόταση ο δήμος Ξάνθης στο Leader εκ μέρους της τοπικής κοινότητας της Σταυρούπολης για την δημιουργία Κέντρου Υποδοχής για την πληροφόρηση των επισκεπτών της κοιλάδας του Νέστου. Άλλο ένα σπιτάκι δηλαδή με λεφτά του Leader που θα έχει ένα υπάλληλο εκεί με 8μηνη σύμβαση για να καθοδηγεί τους επισκέπτες κι όταν τελειώσει η σύμβαση θα το κλειδώσουν. Είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται με τέτοιου είδους Κέντρα. Είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται και για το πώς χρησιμοποιούνται τα λεφτά από προγράμματα.  Αναρωτιέμαι δεν υπήρχε κάποια καλύτερη πρόταση να υποβληθεί για την Σταυρούπολη; Μια πρόταση αναπτυξιακού χαρακτήρα σε μια περιοχή μειονεκτική με χίλια – δυο προβλήματα;
Μ.Ξ.


«Τακτοποιήθηκαν» οι αδελφοί Χασάνογλου
Αν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος στον δήμο Ξάνθης μας την διέλυσε στο προχθεσινό συμβούλιο ο δήμαρχος. Ο οποίος έδωσε μάχη για να ορίσει και να μη θέσει σε ψηφοφορία για την θέση του μέλους και του αντιπροέδρου στην ΔΕΥΑΞ τον Ορχάν Χασάνογλου. Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που ζητούσε ψηφοφορία με απόλυτη πλειοψηφία (21) και όχι ορισμό παραπέμποντας στον σχετικό νόμο των Δήμων (άρθρο 255) και παρά το γεγονός ότι υπήρχε και άλλη πρόταση από τον Αγκόρτζα για τον Μούρκα ο δήμαρχος ήταν σχεδόν απόλυτος. Τελικά έγιναν τρεις  ψηφοφορίες και ο κ. Ορχάν Χασάνογλου έλαβε τη σχετική πλειοψηφία με 19 ψήφους. Έτσι οι αδελφοί Χασάνογλου Φεντρούν και Ορχάν είναι «τακτοποιημένοι» σε έμμισθες θέσεις. Ο ένας Αντιδήμαρχος ο άλλος αντιπρόεδρος την ΔΕΥΑΞ. Μια χαρά… Ξέρει τι κάνει λοιπόν ο δήμαρχος… Πιάνει από νωρίς «πόρτα» για τις ψήφους του Δροσερού και όχι μόνο!…
Μ.Ξ.


Ποδήλατα
Πρόκειται για μια άσχημη συνήθεια κάποιων που οδηγούν στην πόλη ποδήλατα και οι οποίοι θεωρούν, λανθασμένα βέβαια, ότι τα πεζοδρόμια είναι για τους ποδηλάτες. Εντάξει, ποδηλατόδρομους της προκοπής δεν έχουμε, κι αυτούς τους ελάχιστους που έχουμε περιφερειακά της πόλης βρίσκονται. Όμως αυτή η έλλειψη δεν μπορεί να γίνεται αιτία για να κυκλοφορούν κάποιοι, ελάχιστοι, πάνω στα πεζοδρόμια ή αντίθετα στην κυκλοφορία των δρόμων. Όλη αυτή η συμπεριφορά, αφελής και νεανική συνήθως, γίνεται ανεκτή, ακόμη, από τους κατοίκους και την Αστυνομία. Όμως δεν είναι σωστό και κυρίως δεν δείχνει σεβασμό προς τον Κώδικα Κυκλοφορίας, άρα πρόκειται για παράβαση με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Γ.Δ.


Έδειξε και κάτι άλλο η αποχή
Η πρόσφατη αποχή της αντιπολίτευσης στο δήμο Ξάνθης συν ορισμένους της συμπολίτευσης δημοτικούς συμβούλους, ήταν ένα πρακτικό και ζωντανό παράδειγμα για να βγουν κάποια συμπεράσματα. Εξηγώ λοιπόν για να γίνει κατανοητό ακόμη περισσότερο το τι θα συμβαίνει στα δημοτικά όργανα από την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Έτσι, η αντιπολίτευση άνετα (και τότε ακόμη πιο άνετα διότι θα εκλέγονται περισσότεροι από αυτήν), θα έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τη διαδικασία είτε δια της αποχής είτε δια της καταψηφίσεως της πρότασης της πλειοψηφίας η οποία θα είναι πλειοψηφία τύποις μόνον.
Δηλαδή, για όποιον λόγο και αιτία μπορεί να επικαλεστεί η αντιπολίτευση αφού συνεννοηθεί μεταξύ της, μπορεί να μπλοκάρει τη λειτουργία του οργάνου.
-Για φανταστείτε τι έχει να γίνει…
Γ.Δ.


Ενδιαφέρον
Αυτοδιοικητικοί α΄ και β΄ βαθμού έδειξαν μέγα ενδιαφέρον για το χθεσινό σχόλιο της στήλης με τον τίτλο «εκπλήξεις». Ρωτούσαν να μάθουν περισσότερα, λεπτομέρειες για ονόματα και οτιδήποτε άλλο σχετικό.
Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι ενδιαφέρον υπήρξε και από ενδιαφερόμενους όπως και από τους νυν για να μάθουν τα «μαγειρέματα». Δικαιολογημένα θα πει κανείς γιατί θέλουν να γνωρίζουν τι κινείται γύρω τους και τι ετοιμάζεται για να πάρουν τα μέτρα τους. Όμως ενδιαφέρον υπήρξε και από την πλευρά, μικρότερο βέβαια, ανθρώπων που τους ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή.
Συμπέρασμα; Είναι λογικό να θέλουν ενημέρωση όλοι όσοι επιθυμούν να εμπλακούν στις εκλογές. Τόσο οι εν ενεργεία όσο και οι νέοι.
Γ.Δ.


Δημοψήφισμα
Σε δημοψήφισμα σε 62 ημέρες οδηγείται ο Ζόραν Ζάεφ καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου οι σκοπιανοί πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παρότι δεν υπήρξε πλήρης συμφωνία με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο σκοπιανός πρωθυπουργός κατάφερε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 68 βουλευτών. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος ανακοινώθηκε από τον ίδιο  ενώ σε συνεδρίαση της Βουλής το ίδιο απόγευμα επικυρώθηκαν η ημερομηνία και ο χαρακτήρας του.
Παρά τις διαφωνίες από πλευράς του ο Ζάεφ κατάφερε να συνδέσει το Ναι στη συμφωνία με τη δυτική πορεία της χώρας, ενθαρρύνοντας όσους πολίτες συμφωνούν με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ να την υπερψηφίσουν. «Είστε υπέρ της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή  Ένωση και στο NATO αποδεχόμενοι την συμφωνία μεταξύ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Ελλάδας;», αναφέρει χαρακτηριστικά το ερώτημα που αποφασίστηκε. Εκτός των άλλων, το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, αν και έχει καταστεί σαφές από την κυβέρνηση ότι ένα ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα δεν επιτρέπει πολιτικά την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή.
Μ.Λ.


Δύο νούμερα
Για τη κυβερνητική πλευρά, οι νεκροί από την τραγωδία με τις φωτιές στην Ανατολική Αττική είναι ογδόντα (80) και οι αγνοούμενοι οκτώ (8).
Για όλους τους άλλους, οι νεκροί ξεπερνούν τους ενενήντα και οι αγνοούμενοι τους είκοσι πέντε. Ενδεικτικό το γεγονός αυτό της έλλειψης οργανωτικού συντονισμού σε κεντρικό επίπεδο. Υπάρχει λοιπόν η τραγωδία, υπάρχει ο θάνατος που είναι τριγύρω, υπάρχει η καταστροφή και οι μνήμες βέβαια των αδικοχαμένων. Κι ακόμη, επτά-οκτώ μέρες δεν υπάρχει σίγουρη και έγκυρη ενημέρωση από πλευράς  πολιτείας. Που ακόμη δείχνει τις αδυναμίες της, την αργοπορία της, την έλλειψη συντονισμού, την γραφειοκρατία της που αναίσθητη και απάνθρωπη συνεχίζει να αγνοεί την αγωνία τόσων ανθρώπων να μάθουν για τ’ αγαπημένα τους πρόσωπα.
-Τελικά όλη αυτή η Δημόσια Διοίκηση είναι να την πετάξεις όλη στη θάλασσα και να φτιάξεις μια νέα. Από την αρχή.
Γ.Δ.


Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του Καραμπίνη
Απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει κατά του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του ΔΠΘ ο καθηγητής Αθ. Καραμπίνης. Η απόρριψη προήλθε από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο και είχε κατατεθεί η αίτηση ακύρωσης. Πιο αναλυτικά, το ΣτΕ συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση, με την εξής σύνθεση: Αικ. Σακελλαροπούλου, αντιπρόεδρος, προεδρεύουσα, σε αναπλήρωση της προέδρου του τμήματος, που είχε κώλυμα, Α.-Μ. Παπαδημητρίου, Μ. Τριπολιτσιώτη, σύμβουλοι, I. Παπαγιάννης, Ε. Μελισσαρίδης,  πάρεδροι. Γραμματέας ο Α. Γεωργακόπουλος, για να δικάσει την από 7 Μαρτίου 2018 αίτηση ακύρωσης του Αθανασίου Καραμπίνη του Ιωάννη κατά των1. Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και 2. Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Με την αίτηση αυτή ο αιτών επεδίωκε να ακυρωθούν: 1. η υπ’ αριθμ. Φ.140.ΕΜΠ/1416/”Ζ2/5.3.2018 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (αποχή καθηκόντων του πρύτανη του ΔΠΘ) και 2 η υπ’ αριθμ. ΔΠΘ/ΠΡ/34742/2695/.8.3.2018 πράξη του πρυτανεύοντος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της διοικήσεως. Μετά και την υποβολή των εκατέρωθεν ισχυρισμών των αντίδικων μερών, το Δικαστήριο αποφάσισε την απόρριψη της αίτησης και την επιβολή στον αιτούντα της δικαστικής δαπάνης του Δημοσίου, η οποία ανέρχεται σε τετρακόσια εξήντα (460) ευρώ, και της δικαστικής δαπάνης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία ανέρχεται επίσης σε τετρακόσια εξήντα (460) ευρώ. Διέταξε δε την κατάπτωση του παραβόλου.
Γ.Δ.


Μουφτήδες Ι
Ως εφημερίδα το είχαμε επισημάνει πριν μήνες σε σχετικό ρεπορτάζ. Τονίζαμε τότε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την απομάκρυνση των μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης. Μάλιστα αναφέραμε ότι θα έλθει προς ψήφιση πριν τις βουλευτικές εκλογές βέβαια, σχέδιο περί «αναγκαστικής συνταξιοδότησης» των σημερινών νόμιμων κατά τ’ άλλα μουφτήδων. Πρόκειται για τους κυρίους Μέτσο Τζεμαλή Ροδόπης και Μεχμέ Εμίν Σινίκογλου Ξάνθης. Σημειώνουμε πως στο Διδυμότειχο σήμερα υπάρχει τοποτηρητής.Βέβαια, λογικό είναι πως από τους εν λόγω μουφτήδες Ξάνθης και Ροδόπης ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις ως προς την ψήφιση του σχεδίου συνταξιοδότησής τους. Κι αυτό προφανώς θα γίνει με την προσφυγή των δύο μουφτήδων στα αρμόδια δικαστήρια τα οποία και θα κρίνουν το σύννομο ή όχι του νόμου.
Γ.Δ.


Μουφτήδες ΙΙ
Η επιμονή της κυβέρνησης για την απομάκρυνση των Μουφτήδων προφανώς δεν είναι ανιδιοτελής. Υπάρχει δέσμευση προς τη μειονότητα ότι οι δύο θα αντικατασταθούν και στη θέση τους θα τοποθετηθούν οι ψευτομουφτήδες οι οποίοι θεωρούνται ως εκλεγμένοι από τους μουσουλμάνους πιστούς. Το πότε και το πώς έγινε η εκλογή αυτή είναι ένα σοβαρό ερωτηματικό. Πέρα όμως από αυτό, τίποτε δεν αποκλείει μία εκλογική διαδικασία όταν απομακρυνθούν οι δύο νόμιμοι μουφτήδες. Παράλληλα με την υπόσχεση προς τη μειονότητα για την εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη, υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Νοέμβριο ο τότε αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβερνήσεως Χακάν Τσαβούσογλου είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και μετά συνάντησε τον κύριο Γαβρόγλου σε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση για την οποία δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησης.
Εικάζεται ακόμη ότι το ίδιο θέμα αποτέλεσε και μέρος συζήτησης μεταξύ Ερντογάν και Τσίπρα στην τελευταία τους συνάντηση διότι ο Ερντογάν δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι «σύντομα θα υπάρχει εκλογή «μουφτή, όλο αυτό δημιουργεί ένα άσχημο κλίμα».
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…