Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα «σκαριά», Ναυτιλιακό Κέντρο στο Λιμάνι του Λάγος

Στα «σκαριά», Ναυτιλιακό Κέντρο στο Λιμάνι του Λάγος

0

Από τον Όμιλο Χαλιορή. Ενδιαφέρον για εκμίσθωση και του πρώην Τουριστικού για να στεγαστεί δεύτερο Κοινωνικό Κέντρο Σ. Χαλιορής

 

 

Στηρίζει την προσπάθεια η δημοτική αρχή Αβδήρων. Σ. Ξυνίδης: «Έχει πολύ δρόμο …Χρειάζεται χαρακτηρισμός του λιμένα για τουριστική χρήση»

 

Μια φιλόδοξη και αναπτυξιακή πρωτοβουλία που έχει επίκεντρο το λιμάνι του Πόρτο Λάγος και την ευρύτερη περιοχή και «εμπνευστή» τον Όμιλο Χαλιορή (Πλαστικά Θράκης) βρίσκεται στα «σκαριά». Συγκεκριμένα ο Όμιλος που έχει ήδη επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στην ναυτιλία εξέφρασε ενδιαφέρον να καταστήσει το λιμάνι του Πόρτο Λάγος ως ναυτιλιακό Κέντρο για ιστιοφόρα και μαρίνα για μικρά σκάφη τουριστικής εκμετάλλευσης. Παράλληλα εκδήλωσε ενδιαφέρον για εκμίσθωση του εγκαταλελειμμένου πρώην Τουριστικού στο δασύλλιο του Λάγος για να στεγάσει ένα ακόμη Κοινωνικό Κέντρο Σ. Χαλιορής, όπως το Κοινωνικό Κέντρο Σ. Χαλιορής που στεγάζεται στο Μαγικό, επεκτείνοντας έτσι το πεδίο κοινωνικής δράσης και στο Πόρτο Λάγος και την ευρύτερη περιοχή.

Ναυτιλιακό Κέντρο για ιστιοφόρα το λιμάνι του Λάγος

Για την υλοποίηση του εγχειρήματος ο Όμιλος Χαλιορή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Λάγος που είναι ο Φορέας Διαχείρισης του λιμένα και της χερσαίας Λιμενικής ζώνης. Όπως μας πληροφόρησε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και Κ. Ζουρνατζίδου, σε συνεργασία με τον Όμιλο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται. Παράλληλα η δημοτική αρχή Αβδήρων στηρίζει την προσπάθεια δεδομένου ότι αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια σοβαρή επένδυση που θα «αναστήσει» τουριστικά και αναπτυξιακά μια περιοχή που βρίσκεται σε μαρασμό παρά το γεγονός ότι το Πόρτο Λάγος συγκαταλέγεται στο χάρτη με τα ομορφότερα ψαροχώρια της χώρας και θα μπορούσε να έχει τεράστια επισκεψιμότητα καθώς προσφέρεται για πολλά είδη τουρισμού εκτός του παραλιακού. Υπενθυμίζουμε ότι είναι πλάι στη λίμνη Βιστονίδα, έναν βιότοπο σπάνιων ειδών και κοντά στα Λουτρά της Ποταμιάς (ιαματικός τουρισμός ).

Σ. Ξυνίδης: «Έχει πολύ δρόμο …Χρειάζεται χαρακτηρισμός του λιμένα για τουριστική χρήση»

Το θερμό ενδιαφέρον του Ομίλου Χαλιορή για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης επιβεβαιώνει και ο νομικός του εκπρόσωπος δικηγόρος κ. Σωκράτης Ξυνίδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «έχει πολύ δρόμο». Ειδικότερα σ’ ότι αφορά το Ναυτιλιακό Κέντρο, όπως εξήγησε ο κ. Ξυνίδης χρειάζεται να γίνει χαρακτηρισμός του λιμένα για τουριστική χρήση καθώς, όπως είπε, αυτό αναφέρεται μεν στο Χωροταξικό αλλά δεν έχει γίνει χαρακτηρισμός και δεν έχουν οριστεί ο αριθμός των θέσεων των σκαφών. Στην συνέχεια θα πρέπει να προκηρυχθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός. Να σημειώσουμε ότι ο Όμιλος διαθέτει ένα σχέδιο με υποδομές που πρόκειται να κατασκευάσει αν προχωρήσει η επένδυση. Σ’ ότι αφορά το Τουριστικό ο κ. Ξυνίδης σημείωσε πως το ενδιαφέρον του Ομίλου για εκμίσθωση του πρώην Τουριστικού του Λάγος εξυπηρετεί το σχεδιασμό του για διεύρυνση της κοινωνικής του δράσης και γι αυτό επιθυμεί να έχει κι άλλο Κοινωνικό Κέντρο όπως αυτό στο Μαγικό. Είναι γνωστό άλλωστε στην τοπική κοινωνία το κοινωνικό έργο με δράσεις αλληλεγγύης καθώς και οι πολιτιστικές δράσεις του Κοινωνικού Κέντρου Σ. Χαλιορής.

Εν αναμονή απόφασης του Αρείου Πάγου

Μια σημαντική πτυχή του θέματος που μπορεί να αποβεί κρίσιμη για την πορεία υλοποίησης της επένδυσης έως και την ακύρωσή της αφορά δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου που είναι σε εκκρεμότητα. Αυτή σχετίζεται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τόσο η έκβαση της υπόθεση όσο και οι μετενέργειές της μπορεί να είναι καθοριστικές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…