Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πινγκ πονγκ ευθυνών για την διαχείριση της φωτιάς στον ΧΥΤΑ

Πινγκ πονγκ ευθυνών για την διαχείριση της φωτιάς στον ΧΥΤΑ

0

Η φωτιά έσβησε αλλά φουντώνει η κόντρα Ζαγναφέρη – Μίχογλου – «Μέρα με την νύχτα» η διαχείριση της πυρκαγιάς στην Sunlight με του ΧΥΤΑ

 

 

Για οικονομικούς λόγους δεν κάλεσε ο ΣΔΑΝ τον Ραψομανίκη – Μίχογλου: «Κι άλλοτε έκαιγε 1 μήνα ο ΧΥΤΑ αλλά κανένας δεν μιλούσε…»

 

Και μπορεί η υποβόσκουσα φωτιά στον ΧΥΤΑ Ξάνθης τέσσερα 24ωρα μετά την εκδήλωσή της (βράδυ Σαββάτου 16 Ιουνίου) να έχει περιοριστεί σε ελάχιστες μικροεστίες που καπνίζουν πότε – πότε κι όταν φυσάει άνεμος, κρατώντας ωστόσο το προσωπικό του ΣΔΑΝ και την Πυροσβεστική της ΒΙΠΕ Ξάνθης ακόμη σε επιφυλακή, όμως οι …αναφλέξεις μετατοπίστηκαν σε άλλο επίπεδο και συγκεκριμένα σε επίπεδο διαχείρισης της κατάστασης, αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών. Και επειδή είναι σχετικά πρόσφατη η άλλη μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο Sunlight στη ίδια περίπου περιοχή, υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης ….

«Μέρα με την νύχτα» η διαχείριση της πυρκαγιάς στην Sunlight με του ΧΥΤΑ

Κι αν με την φωτιά στην Sunlight παρότι Πρωτομαγιά και αργία και παρότι διήρκησε μόνο 5 ώρες ως την κατάσβεσή της, «πήραν φωτιά» όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και από την πρώτη στιγμή συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού, κλήθηκε το επιστημονικό δυναμικό του Εργαστηρίου Αντιρύπανσης του Δ.Π.Θ και ο επικεφαλής καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης να πάρει δείγματα και να κάνει μετρήσεις, ενημερώθηκε άμεσα η τοπική κοινωνία με ανακοινώσεις της εταιρείας αλλά και της Αντιπεριφέρειας, στην περίπτωση της πυρκαγιάς στον ΧΥΤΑ δεν έγινε τίποτε απ’ αυτά. Αντίθετα διαπιστώθηκε έλλειμμα συντονισμού, βραδυκίνητη λειτουργία ,με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και καθυστέρηση στη συλλογή δειγμάτων γιατί δεν ζητήθηκε παρέμβαση του Δ.Π.Θ. αλλά και μένει …στο σκοτάδι, τόσες μέρες τώρα η τοπική κοινωνία για τις επιπτώσεις από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας αλλά και του περιβάλλοντος από την πολυήμερη καύση των σκουπιδιών και των παραγώγων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα ή διαχέονται στο έδαφος.

Για οικονομικούς λόγους δεν κάλεσε ο ΣΔΑΝ τον Ραψομανίκη

Έτσι τη στιγμή που ο Διευθυντής του ΣΔΑΝ Ξάνθης κ. Αϊβαλιώτης δηλώνει στο «Ε» λήξη συναγερμού στο ΧΥΤΑ και ότι σταδιακά θα ξεκινήσει κανονικά η μεταφορά των απορριμμάτων που είχε περιοριστεί σε όγκο και σ’ ένα χώρο μόνο που είχε διευθετηθεί μακριά από την εστία, όπως κι ότι ο ΧΥΤΑ αυτές τις μέρες δεν δέχονταν κοντέινερς και ανακυκλώσιμα, «φουντώνει» η κόντρα μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη και του προέδρου του ΣΔΑΝ και δημάρχου Τοπείρου κ. Θωμά Μίχογλου. Να σημειώσουμε πως ο κ. Αϊβαλιώτης απέφυγε να εμπλακεί σε ζητήματα διαχείριση λέγοντας ότι «είναι πολιτικό θέμα» ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν ζητήθηκε έρευνα από το Δ.Π.Θ. για οικονομικούς λόγους. Ωστόσο προκαλεί αίσθηση δεδομένου ότι ο κ. Ραψομανίκης μόλις προχθές δήλωσε στο «Ε» ότι το Εργαστήριο παρεμβαίνει όπου κληθεί διενεργώντας δωρεάν έρευνα.

zagnaferis synenteyxi1Μπαλάκι του πινγκ- πονγκ οι ευθύνες…

Ειδικότερα και σ’ ότι αφορά την κόντρα Ζαγναφέρη -Μίχογλου, ο κ. Ζαγναφέρης με δηλώσεις του στο «Ε» θεωρεί υπεύθυνο τον κ. Μίχογλου για ελλιπή συντονισμό, ολιγωρία και κακή διαχείριση της κατάστασης επειδή δεν συγκάλεσε άμεσα συντονιστικό στο δήμο του και δεν έκανε αίτημα για σύγκληση συντονιστικού, ούτε ζήτησε παρέμβαση του ΔΠΘ για μετρήσεις αλλά και δεν έβγαλε μια ανακοίνωση για να ενημερώσει τον κόσμο. Απ’ την πλευρά του, υποστηρίζει αν και δεν είχε αρμοδιότητα έκανε ότι έπρεπε και ότι με δικό του αίτημα ξεκίνησε η έρευνα του Δ.Π.Θ. και ότι επίσης οι υπηρεσίες της περιφέρειας έχουν κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους στο έδαφος και στο νερό και σε 2 – 3 μέρες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα.

mixoglou-1
Να μετατραπεί σε Φορέα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ) ζητά ο πρόεδρος ΣΔΑΝ, δήμαρχος Τοπείρου Θ. Μίχογλου

Μίχογλου: «Κι άλλοτε έκαιγε 1 μήνα ο ΧΥΤΑ αλλά κανένας δεν μιλούσε…»

Αντίθετα ο κ. Μίχογλου προσπάθησε να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά λέγοντας ότι αφ’ ενός δεν ευθύνεται ο ίδιος ή ο ΣΔΑΝ για την πρόκλησή της αλλά ο κεραυνός και αφ’ αφετέρου ότι κάθε τόσο εκδηλώνονται πυρκαγιές σε …καλαμιές αλλά δεν γίνεται τόσος ντόρος. Υπενθύμισε δε ότι παλαιότερα και υπό άλλη διοίκηση στον ΣΔΑΝ είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά που έκαιγε πολύ περισσότερες μέρες και δεν υπήρξαν αυτές οι αντιδράσεις ούτε αυτή η ανησυχία. Σ΄ ότι αφορά τα όσα του προσάπτει ο κ. Ζαγναφέρης αλλά και στις επιθέσεις που δέχεται από το Τύπο υποστηρίζει πως είναι αρμοδιότητα του κ. Ζαγναφέρη να συγκαλέσει Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας και ότι ο ίδιος προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του την Κυριακή αλλά είχε κλειστό το κινητό του. Είπε επίσης πως δεν έβγαλε κάποια ανακοίνωση γιατί ήταν Κυριακή και δεν δουλεύουν οι υπηρεσίες, ενώ για την παρέμβαση του Δ.Π.Θ είπε πως ήταν αρμοδιότητας του κ. Ζαγναφέρη να τον καλέσει και όχι του ΣΔΑΝ. Ο ίδιος δηλώνει πως: «αυτά που έπρεπε να κάνω τα έκανα», αφήνοντας αιχμές πως για άλλους λόγους δέχεται αυτές τις επιθέσεις, χωρίς να εξηγεί για ποιους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxatnhopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …