Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Λιγότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν οι Ξανθιώτες

Λιγότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν οι Ξανθιώτες

0

Λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων- Στα 1.100 η ανώτερη τιμή Ζώνης στην πόλη και στο νομό από 1.300 ευρώ/τμ. – Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλυτώσουν από 100 – 150 ευρώ

 

1.550 η Α’ Ζώνη στην Καβάλα – 1.100 στην Θάσο και 1.300 στην Αλεξανδρούπολη.

Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στηρίζουν την κτηματαγορά στην Ξάνθη. Σε πιο χαμηλές «πτήσεις» οι αγοραπωλησίες με τους Βουλγάρους στην παραλιακή ζώνη

 

 

Λιγότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν οι Ξανθιώτες αφού η αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες προβλέπει μείωση ανά τιμή ζώνης στην Ξάνθη. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως προβλέπεται στο ΦΕΚ (Τεύχος Β’ 2192/12.06.2018 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 23447)

του υπουργείου Οικονομικών, η Α ζώνη στην πόλη της Ξάνθης που περιλαμβάνει ακίνητα στο κέντρο και είναι η ανώτερη τιμή σ’ όλο τον δήμο ανέρχεται ( τιμή Ζώνης) σε 1.100, ενώ πριν 4 -5 χρόνια ανέρχονταν σε 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό ενώ το 2005 στα 1.500! Η μείωση αυτή είναι κλιμακωτή σ’ όλες τις ζώνες με χαμηλότερη εντός του αστικού ιστού στις 750.

Έπεσαν οι αντικειμενικές θα πέσει και ο ΕΝΦΙΑ

Όπως είναι κατανοητό η πτώση της αντικειμενικής αξίας συμπαρασύρει σε πτώση και τον ΕΝΦΙΑ αφού αυτός ο φόρος υπολογίζεται επί αυτής. Έτσι η μείωση αυτή μεταφράζεται σε 100 – 150 ευρώ λιγότερα αναλογικά που θα «γλυτώσουν» οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ξάνθη. Την ίδια στιγμή με την μείωση των αντικειμενικών κλείνει η ψαλίδα με τις εμπορικές τιμές που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έφτανε σε τιμή έως και 40% από την αντικειμενική!

Ανώτερη τιμή ζώνης στο νομό μας: 1.100 στην Α΄ ζώνη της Ξάνθης- 650 στην παραλιακή ζώνη των Αβδήρων

Να σημειώσουμε πως σ’ ότι αφορά τους άλλους οικισμούς του δήμου Ξάνθης η μέση τιμή ζώνης ανέρχεται στα 500 (π.χ. Λειβαδίτη) αλλά και χαμηλότερη έως και 450. Στους άλλους δήμους η ανώτερη τιμή ζώνης απαντάται στην παραλιακή ζώνη των Αβδήρων στα 650 ενώ στον οικισμό πέφτει στα 600. Μέση τιμή στον δήμο Μύκης είναι τιμή ζώνης στα 550 – 500 ενώ σε κάποιους οικισμούς πέφτει έως και σε 400. Ιδια εικόνα και στον δήμο Τοπείρου.

1.550 η Α’ Ζώνη στην Καβάλα – 1.100 στην Θάσο

Σ’ ότι αφορά τις τιμές ζώνης στις πόλεις της περιφέρειάς μας. Την υψηλότερη τιμή την έχουν τα ακίνητα της Α΄ Ζώνης στην Καβάλα και ανέρχεται σε 1.550. Υψηλές επίσης είναι και οι τιμές στην Θάσο με την υψηλότερη στην Σκάλα Καλιρράχης στα 1.500 στην Χρυσή Αμμουδιά στα 1150 και στην Θάσο στα 1.100. Στην Αλεξανδρούπολη στην Α Ζώνη τα ακίνητα έχουν τιμή ζώνης στα 1300 ενώ στην Κομοτηνή στα 1.050 και στην Δράμα στα 900 για παράδειγμα η Α Ζώνη στην Καβάλα έχει τιμή 1.400.

Κινείται με την …όπισθεν η κτηματαγορά

Παρά το γεγονός ότι η πτώση των αντικειμενικών ωφελεί θεωρητικά την κτηματαγορά αφού καθιστά πιο προσιτές τις τιμές των ακινήτων και ενισχύοντας την ζήτηση, οι κτηματομεσίτες δεν δείχνουν αισιόδοξοι ότι κάτι θα κινηθεί προς τα μπρος… γιατί: «Χρόνια τώρα κινούμαστε με την όπισθεν», μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Θανάσης Πασχαλίδης από το Κτηματομεσιτικό γραφείο «Τσίμπας». Η εικόνα που περιγράφει είναι αυξημένη μεν η ζήτηση επειδή είναι «σκοτωμένες» οι τιμές αλλά μείωση της προφοράς επειδή οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να τα ξεπουλήσουν και το κάνουν μόνο όταν έχουν κάποια ανάγκη ή δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στηρίζουν την κτηματαγορά

Όπως αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης η κτηματαγορά στην Ξάνθη επιβιώνει από το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον των μουσουλμάνων κυρίως συμπολιτών μας. Να διευκρινίσουμε πως ενδιαφέρον μετά την κατάργηση του νόμου και την Επιτροπή παραμεθορίου που δημιουργούσε κωλύματα κυρίως στους μουσουλμάνους έχει ανοίξει η κτηματαγορά. Το ίδιο βέβαια δεν συμβαίνει για πολίτες τρίτων χωρών και εκτός χωρών Ε.Ε. όπως για παράδειγμα των Τούρκων πολιτών που για να αγοράσουν ακίνητα στις παραμεθόριες περιοχές εντός των οποίων εντάσσεται και η δική μας θα πρέπει πρώτα να δώσει το «πράσινο φως» η ειδική υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Μακεδονίας- Θράκης.

Σε πιο χαμηλές πτήσεις οι αγοραπωλησίες με τους Βουλγάρους

Όπως μας πληροφορεί ο κ. Πασχαλίδης, μετά την έξαρση που είχε παρατηρηθεί στο αγοραστικό ενδιαφέρον των Βουλγάρων που είχε σαν αποτέλεσμα να πωληθούν πολλά οικόπεδα στην παραλιακή ζώνη του Μυρωδάτου, των Αβδήρων και της Μάνδρας αλλά και πολλές μονοκατοικίες σ’ αυτά τα χωριά τώρα παρατηρείται μια ύφεση. Να σημειώσουμε ότι οι τιμές ανά στρέμμα στα παραλιακά οικόπεδα αυτή την στιγμή ανέρχονται σε 50.000 – 60.000 το στρέμμα το ίδιο και οι μονοκατοικίες στους οικισμούς κατά μέσο όρο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

ΦΕΚ (Τεύχος Β’ 2192/12.06.2018 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 23447) για τις αντικειμενικές στην Ξάνθη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…