Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

0

Πόσο δίκιο έχει….
Λάβαμε μια σύντομη επιστολή από συμπολίτη που ακόμη χρησιμοποιεί χαρτί και μολύβι και που σνομπάρει τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Μας γράφει: Το εκπαιδευτικό πρόβλημα δεν είναι ποιοι και πώς μπαίνουν στα πανεπιστήμια αλλά τι σπουδάζουν, πώς τελειώνουν, τι δεξιότητες έχουν, τι κάνουν μετά. Αυτά θέλουν όραμα και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, όχι πυροτεχνήματα. Με πλεόνασμα νομικών, γυμναστών και κοινωνιολόγων δεν πας μπροστά».
-Πόσο δίκιο έχει ο αγαπητός συμπολίτης μας.
Γ.Δ.


Συλλαλητήριο
Ως πρώτο μέτρο αντίδρασης των κατοίκων της γειτονικής Καβάλας στην εγκατάσταση μετωπικού σταθμού διοδίων στην παράκαμψη της Καβάλας είναι η διενέργεια συλλαλητηρίου την Τρίτη 15 Μαΐου. Νέα διόδια λοιπόν.  Κι όπως λέει και ο λαός μας «Βρε καλώς τα μας τα διόδιά μας κι ας άργησαν».
Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου υποστηρίζουν ότι θα είναι από τα μαζικότερα που έχουν γίνει μέχρι τώρα εξαιτίας της κοροϊδίας της Εγνατίας Α.Ε. και του υπουργείου που διαβεβαίωναν ότι δεν θα γίνουν τα διόδια!
Γ.Δ.


Μέχρι και ανήλικοι οδηγοί
Το γράψαμε προχθές: Ο οδηγός του καταδιωκόμενου οχήματος ήταν μόλις 16 ετών! Ήταν δε ο ανήλικος οδηγός διακινητής μεταναστών από τη Συρία και πήγε να τους παραλάβει στον Έβρο. Πλέον τα πράγματα εκεί στην παρέβρια περιοχή έχουν ξεφύγει. Τόσο από την πλευρά των Τούρκων διακινητών όσο και από τους από την ελληνική πλευρά οδηγούς διαφόρων κατηγοριών αυτοκινήτων. Με αποκορύφωμα βέβαια τον ανήλικο οδηγό που ήδη έχει συλληφθεί. Στο «παιγνίδι» της παράνομης διακίνησης προσφύγων τελικά «μπήκε» πολύς κόσμος. Κι αυτό διότι είναι πολλά τα κέρδη.
Γ.Δ.


Γυμναστικές Επιδείξεις του Γυμνασίου Θηλέων το 1950 στο γήπεδο (σημερινό Στάδιο επί της Βασ. Σοφίας)- αρχείο Βίκυ Μιχαλοπούλου

Έχουν δικαιώματα
Τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) ως γνωστόν είναι άνθρωποι δικοί μας, συμπολίτες μας, φίλοι ή συγγενείς μας. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην Ψυχαγωγία, στην Αναψυχή, στην έξοδο εν γένει, στην απόλαυση όλων αυτών των μικροχαρών που προσφέρει η ζωή. Το ότι έχουν κινητικά ή άλλα προβλήματα δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κλειστούν μέσα. Όχι. Όμως εγγενείς λειτουργικές αδυναμίες στους χώρου ζωής τους, τους περιορίζει σημαντικά στις μετακινήσεις τους τόσο σε καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία, πισίνες, ξενοδοχεία. Να βρεθούν δηλαδή με συνανθρώπους τους και φίλους και να κυκλοφορούν άνετα. Στη χώρα μας ακόμη δύσκολα. Στην Ξάνθη ακόμη δυσκολότερα.
Όμως αλλού, στα Χανιά, υπάρχει και λειτουργεί μια πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα για ΑμΕΑ που προσφέρει πισίνα και γενικά μοναδικές δυνατότητες κυκλοφορίας και πρόσβασης σε όλο το ξενοδοχείο.
Αυτά αλλού. Εδώ πριν χρόνια είχαμε προτείνει σε ταβέρνα να φτιάξει τις απαραίτητες εργασίες στο χώρο για την υποδοχή και εξυπηρέτηση ΑμΕΑ στο κατάστημα. Η ιδέα έμεινε στα χαρτιά…
Γ.Δ.


Αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία

Το θέμα είναι παλιό αλλά και επίκαιρο διότι έχει να κάνει με την αισθητική εικόνα του κέντρου της πόλης, λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία. Για το ακίνητο ιδιοκτησίας και του Νοσοκομείου Ξάνθης ο λόγος. Το οποίο καταλαμβάνει μάλιστα μια γωνία των οδών 28ης Οκτωβρίου και Δαγκλή με Τσιμισκή. Πρόκειται για το κτίριο που είναι πλέον άδειο, αφού οι επιχειρήσεις που υπήρχαν εκεί έχουν αποχωρήσει εδώ και χρόνια γιατί το κτίριο κρίθηκε ως επικίνδυνο στατικά. Από τότε όμως, αντί κάποιας πρωτοβουλίας να γκρεμιστεί και να ανεγερθεί μια νέα οικοδομή, απεναντίας η όλη εικόνα του κτιρίου με τις λαμαρίνες και την εγκατάλειψη δείχνει αδιαφορία.
Σημειώνουμε πως σημαντικό μερίδιο επί του κτιρίου και οικοπέδου, προήλθε από δωρεά υπέρ του Νοσοκομείου Ξάνθης. Μάλιστα κατά το παρελθόν έγιναν προσπάθειες επαφής και συνεννόησης με τους υπόλοιπους μεριδιούχους αλλά δεν επήλθε συμφωνία. Κι έτσι η ασχήμια συνεχίζεται στο κέντρο της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Διαφορετικές νοοτροπίες
Επέστρεψε σπίτι του και στην οικογένειά του στην Αδριανούπολη ο 38χρονος Τούρκος που συνελήφθη στα σύνορα διότι με τον εκσκαφέα πέρασε στην ελληνική πλευρά από λάθος. Πάντως αίσθηση προκάλεσαν οι πρώτες δηλώσεις του απελαθέντα που ελέχθησαν με αυθορμητισμό και ειλικρίνεια.
Είπε: Στην Ελλάδα με συμπεριφέρθηκαν σαν μουσαφίρη. Τόσο η ελληνική δικαιοσύνη όσο και το δικαστήριο. Μου έφερναν το φαγητό μου, μου συμπεριφέρθηκαν καλά αυτές τις 4 ημέρες οι αστυνομικοί».
Τέλος καλό λοιπόν για τον Τούρκο εργαζόμενο στο δήμο Αδριανούπολης, διότι έτσι έπρεπε να τελειώνουν αυτές οι υποθέσεις, κι όχι όπως έχει πράξει η τουρκική κυβέρνηση για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Πρόκειται για μια διαφορετική αντίληψη, για διαφορετικές νοοτροπίες, ευρωπαϊκές, που δεν έχει ακόμη εμπεδώσει ο ανατολίτης γείτονας.
Γ.Δ.


Μεγάλο νταβαντούρι
Μ’  όλο το σεβασμό αλλά τόσος ντόρος και φασαρία για την επίσκεψη στη Θράκη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή δεν το περίμενα. Κι άλλες φορές ήρθε στα μέρη μας ο Καραμανλής, μάλιστα οικογενειακώς έμεινε στον ξενώνα Κάρυον στο Καρυόφυτο, τα πράγματα είχαν κυλήσει πιο φυσιολογικά. Τώρα, με την επίσκεψη αυτή, οι νεοδημοκράτες και Καραμανλικοί ξεπέρασαν και τον εαυτό τους.
Τέλος πάντων, δικαίωμά τους είναι και σ’αυτό δεν χωρούν άλλες ερμηνείες παρά του ότι αγαπούν και τρέφουν μια αδυναμία στον πρώην πρωθυπουργό.
Τους θυμίζουμε όμως πως το πολύ λιβάνι και το αντίστοιχο πολύ κύριε ελέησον, το βαριέται και ο παπάς…
Γ.Δ.


Ο δήμος Αβδήρων γύρισε την πλάτη στην ΚΕΔΕ
«Κόκκινη κάρτα» έβγαλε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αβδήρων στην ΚΕΔΕ αφού καταψήφισε το Ψήφισμα που  τάσσεται κατά του «Κλεισθένη». Ο δήμαρχος εισηγήθηκε υπέρ του  ψηφίσματος της ΚΕΔΕ και μάλιστα τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής. Η μείζονα αντιπολίτευση με τον Βασίλη Τσολακίδη εξέφρασε επίσης τις διαφωνίες της για την απλή αναλογική αλλά βρήκε μερικά θετικά όπως η κατανομή των κεντρικών αυτοτελών πόρων στους Δήμους και το οικονομικό παρατηρητήριο. Οι άλλες δύο παρατάξεις με τους επικεφαλής τους κυρίους Αντωνιάδη και Καλιαμπάκα υπερθεμάτισαν ως προς την μεταρρύθμιση και την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Τελικά φαίνεται πως οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας πείστηκαν ότι δεν είναι τόσο κακό το νομοσχέδιο όπως λέει το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και δι’ ανατάσεως της χειρός τελικά το ψήφισμα καταψηφίστηκε.
Είδες ο δήμος Αβδήρων;
Μ.Ξ.


«Φρένο» στον διαγωνισμό για τους υπόγειους κάδους βάζει η Αρχή προσφυγών
Ανεστάλη ο διαγωνισμός του δήμου Ξάνθης  για την προμήθεια των υπόγειων κάδων με απόφαση της Αρχής εξέτασης προδικαστικών προσφυγών. Να σημειώσουμε ότι σ΄ αυτή προσέφυγε μία από τις εταιρείες που είχε αποκλειστεί. Με την απόφαση Α209/2018 η Αρχή κάνει δεκτό το αίτημα της αναστολής της εταιρείας και αναστέλλει τη διαγωνιστική διαδικασία και συγκεκριμένα την αποσφράγιση των προσφορών μέχρι την έκδοση και δημοσίευσης της απόφασης. Η απόφαση εκδόθηκε χθες. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια δικαίωση για την Κοινωνία Δημοτών και τον Μανώλη Φανουράκη που τους τα έλεγε και στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό συμβούλιο αλλά δεν το άκουσαν! Έχει κάθε λόγο λοιπόν να λέει σε ανακοίνωση της η παράταξη απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο: «Ακόμα γελά όλη η πόλη με αυτό που γράψατε στην ανακοίνωσή σας και αναπαρήγαγαν με μεγάλη προθυμία τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια σας, ότι θα διερευνήσετε όλες τις περίεργες όπως λέτε ανακοινώσεις μας… Προς το παρόν η δικαιοσύνη διερευνά και αναπέμπει μόνο αποφάσεις της δική σας Δημοτικής Αρχής…Για αυτό όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί κ. Δημαρχόπουλε…..»
-Τέλος πάντων τι θα γίνει με τον δήμο Ξάνθης. Συνέχεια ακυρώσεις …από Επιτροπές από την Αποκεντρωμένη.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…