Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική κόντρα για την αλλαγή στο οργανόγραμμα του δήμου

Πολιτική κόντρα για την αλλαγή στο οργανόγραμμα του δήμου

0

Φανουράκης: «αυτές οι αλλαγές δεν αφορούν την σημερινή λειτουργία του Δήμου και δεσμεύσουν την νέα Δημοτική Αρχή»

Δημαρχόπουλος: « Εμείς θα είμαστε και πάλι η δημοτική αρχή…»

 

Ομόφωνα εγκρίθηκε η σύναψη σύμβασης για την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη στο Κολυμβητήριο. Δεν έλειψε η κριτική – «Πυρά» Ανταμπούφη κατά της προέδρου της ΕΠΖ

 

Ένα μήνυμα δημοκρατίας έστειλε χθες το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με την ομόθυμη πολιτική καταδίκη της επίθεσης που δέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στις 19 Μαΐου. Το θέμα έθεσε ο επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών Μανώλης Φανουράκης και πρώτα πρώτα ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος καθώς και οι υπόλοιποι επικεφαλής υπερθεμάτισαν εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους καταδικάζοντας τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται.

Άναψε τα αίματα η αλλαγή στο οργανόγραμμα του δήμου

Η συνέχεια της συνεδρίασης της Τρίτης 29 Μαΐου δεν κύλησε με ανάλογη ομοθυμία. Τα αίματα άναψαν σε θέμα εκτός ημερησίας της Κοινωνίας Δημοτών που αφορούσε την αλλαγή στο οργανόγραμμα του δήμου. Η ένσταση της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν ότι η αλλαγή αυτή θα δεσμεύσει την επόμενη δημοτική αρχή. Μεταξύ άλλων στην ερώτηση αναφέρεται: «Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα θα συμφωνήσουμε όλοι ότι οριακά η σημερινή Δημοτική Αρχή θα προλάβει τις προθεσμίες , και ότι οι επερχόμενες αλλαγές του οργανισμού ουσιαστικά θα ισχύσουν από το έτος 2020, – αφού το 2019 είναι χρονιά εκλογών- και επομένως στοχεύουν στην επόμενη θητεία του Δημάρχου , δεσμεύσουν με άλλα λόγια την νέα Δημοτική Αρχή . Λαμβάνοντας δε υπόψη ,  ότι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα προκύψει με εκλογικό σύστημα που θα καθοριστεί με τον υπό διαμόρφωση νόμο (Κλεισθένης), θεωρούμε ακόμη πιο «ύποπτη» την πρόθεση του κ. Δημάρχου. Για όλα τα παραπάνω ερωτούμε τον κ. Δήμαρχο να μας εξηγήσει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους αποφάσισε την δεδομένη χρονική στιγμή να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού, αφού ουσιαστικά αυτές οι αλλαγές δεν αφορούν την σημερινή λειτουργία του Δήμου , άρα και την δική του θητεία, αλλά αντίθετα διαμορφώνουν την λειτουργία του Δήμου για τα επόμενα χρόνια , για τα οποία βέβαια φρονούμε ότι ο σημερινός Δήμαρχος θα είναι μια ζοφερή ανάμνηση».

Η απάντηση που έδωσε ο δήμαρχος ήταν ότι η αλλαγή στο οργανόγραμμα ξεκίνησε από το 2015 και συνεχίζεται και πως πρέπει να γίνει για να ενταχθεί ο δήμος στο πρόγραμμα κινητικότητας. «Η διαδικασία τροποποίησης ξεκίνησε τα τέλη του 2015…Αυτή η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, είναι χρονοβόρα, απαιτούνται οι διαδικασίες αυτές και απαιτείται να αλλάξει ο οργανισμός γιατί άλλαξε και η νομοθεσία. Έχουν έρθει νέες αρμοδιότητες στους δήμους…το πιο σημαντικό στην τροποποίηση του οργανισμού είναι ότι ο δήμος δεν μπορεί να μπει στην κινητικότητα των υπαλλήλων. Πρέπει να τροποποιηθεί ο οργανισμός…», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.

Σ’ ότι αφορά το πολιτικό θέμα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ίδιος θα παραμείνει στη δημοτική αρχή για την επόμενη θητεία οπότε δεν τίθεται ζήτημα δέσμευσης.

Ομόφωνα εγκρίθηκε η σύναψη σύμβασης για την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη στο Κολυμβητήριο

«Κόκκινο πανί» είναι πάντα για την αντιπολίτευση το θέμα του Κολυμβητηρίου. Αυτό το θέμα αφορούσε την επιλογή διαδικασίας και τον ορισμό κριτηρίων ανάθεσης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης εκπόνησης της μελέτης για τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες του κολυμβητηρίου. Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα όμως δεν έλειψαν οι επισημάνσεις καθώς και η έντονη κριτική. Ο Μ. Φανουράκης ανέφερε πως δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και πως, με βάση τις ελάχιστες απαιτούμενες προθεσμίες, δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει το κολυμβητήριο πριν το 2020. Επίσης ο κ. Καμαρίδης ανέφερε επί λέξει: «Εγώ εκείνο που ξέρω είναι ότι η Ξάνθη επί Βουλγαρικής κατοχής είχε κολυμβητήριο, επί…Δημαρχόπουλου δεν έχει» για να λάβει την απάντηση από τον δήμαρχο ότι : «Γούρνα είχε όχι κολυμβητήριο»!

«Πυρά» Ανταμπούφη κατά της προέδρου της ΕΠΖ

Έντονη κριτική από τον Νίκο Ανταμπούφη δέχτηκε και η πρόεδρος της ΕΠΖ κα Αλεξία Γκιρτζίκη στο θέμα που αφορούσε την έγκριση των πεπραγμένων της επιτροπής για το έτος 2016. Ο κ. Ανταμπούφης αμφισβήτησε τον επιτελικό ρόλο της ΕΠΖ καθώς όπως είπε όλο και πήρε τρεις αποφάσεις για σημαντικά θέματα ενώ σχολίασε και την αναφορά της κας Γκιρτζίκη ότι δεν ήταν η ίδια πρόεδρος το 2016: «Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν έχετε εμπιστοσύνης τον προηγούμενο πρόεδρο;». Απαντώντας η κα Γκιρτζίκη είπε πως είναι πολύ προσεκτική όταν πρόκειται να βάλει την υπογραφή της και πως δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνη στον προηγούμενο πρόεδρο ενώ είπε πως όλες οι αποφάσεις για την ίδια έχουν την ίδια σοβαρότητα. Αναφορικά δε για το αν έχει επιτελικό ρόλο η ΕΠΖ είπε : Είναι υποκριτικό το να το λέτε αυτό όταν η ΕΠΖ πήρε πολύ σημαντικές αποφάσεις όπως για τον Κανονισμό των νεκροταφείων ή το ΓΠΣ αλλά εσείς δεν ήσασταν πουθενά. Το λόγο πήρε επί προσωπικού ο κ. Ανταμπούφης για να της υπενθυμίσει ότι υπάρχει έγγραφη εισήγησή τους για το ΓΠΣ ενώ την κατηγόρησε εκ νέου για «fast track αποφάσεις» όπως στην περίπτωση του ανδριάντα του Κ. Καραμανλή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…