Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις 8η Biennale παιδικής ζωγραφικής «Τέχνη με γεύσεις και χρώματα»

8η Biennale παιδικής ζωγραφικής «Τέχνη με γεύσεις και χρώματα»

0

Διοργανώνεται από την Ακαδημία Παιδικής Τέχνης. Για τη συμμετοχή τα έργα των παιδιών πρέπει να αποσταλούν έως 30 Μαΐου

 Την Ακαδημία Παιδικής Τέχνης επισκέπτονται στις αρχές Ιουνίου δέκα αιγύπτιοι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν σε προγράμματα με μαθητές της Ξάνθης

 Η μακρά πορεία του Παγκόσμιου διαγωνισμού Biennale Παιδικής Ζωγραφικής ,που έχει θεσμοθετήσει στην Ξάνθη, από το 2000 η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης, συνεχίζει με νέες δράσεις το έργο της, στήνοντας Γέφυρες αγάπης και Πολιτισμού ανάμεσα στους λαούς του κόσμου . Εμπλουτίζει συνεχώς την πλούσια συλλογή της με έργα από 156 χώρες.

Η 8η Biennale 2018-2019 Παιδικής Ζωγραφικής, έχει ως θέμα : «Τέχνη με γεύσεις και χρώματα» και αυτό είναι το κίνητρο δημιουργίας και έμπνευσης για τα παιδιά που θα λάβουν μέρος. Για τη συμμετοχή στη διοργάνωση τα έργα θα πρέπει να αποσταλούν έως 30 Μαΐου και να προέρχονται από νέους δημιουργούς 4 έρως 17 ετών.

Η κ. Λίτα Μαυρογένη που έχει εμπνευστεί το θεσμό, αναφορικά με την φετινή διοργάνωση σημειώνει: «αφορά την διατροφή μας, ως τέχνη και πολιτισμό, το στόλισμα των πιάτων, την ιεροτελεστία και τη σημασία των γευμάτων, τον τρόπο που μαγειρεύουμε, τα όμορφα φρούτα και τα λαχανικά της κάθε χώρας. Η τέχνη της διατροφής μας αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας. Από την καλλιέργεια των πρώτων υλών, που διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Ο τρόπος καλλιέργειας, η βιοποικιλότητα, οι καρποί και τα φυτά που τρέφονται οι άνθρωποι στον πλανήτη αποτελούν μια μοναδική παράσταση εικόνων που διαφέρουν ανάλογα με τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη που ζει κάθε λαός. Από την καλλιέργεια, στο περιβόλι, τον κήπο, το χωράφι, στη συγκομιδή, το ψάρεμα και το κυνήγι. Η επεξεργασία χειρονακτικά ή η τεχνική επεξεργασία παραγωγής μας φέρνουν στο πιάτο μας καθημερινά το φαγητό μας. Το μαγείρεμα, οι μυρουδιές, οι γεύσεις αλλά και η διακόσμηση αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού των λαών της ανθρωπότητας . Το λιτό ή το πολύ πλούσιο τραπέζι ενώνει πάντα την οικογένεια την παρέα και μοιράζονται όλοι γύρω από αυτό τους καημούς και τις χαρές μεταξύ τους. Αυτή είναι μια γενική εικόνα του πολιτισμένου κόσμου αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γης που πεινάει και ζει κάτω από άθλιες συνθήκες. Η μεγάλη ανάγκη για τροφή οδήγησε τους επιστήμονες να παράγουν μεταλλαγμένα τρόφιμα που ανεξέλικτα μπαίνουν στο τραπέζι μας και δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η μεταλλαγμένη τροφή στον άνθρωπο μελλοντικά. Ποιο να είναι άραγε το μέλλον της ανθρωπότητας στις επόμενες γενιές; Τα παιδιά θα μας δώσουν όπως πάντα τις καλύτερες απαντήσεις ή καταγραφές μέσα από τα έργα τους στην 8η Biennale 2018-2019. Όπως σε κάθε διαγωνισμό πιστεύουμε ότι οι δάσκαλοι με τους μαθητές τους θα δημιουργήσουν έργα που να καταγράφουν εικόνες από την ζωή σε ότι έχει σχέση με την διατροφή μας αλλά και εικόνες που έχουν προβληματισμό για το μέλλον της διατροφής στον πλανήτη μας».

 Αφιέρωμα στον Ελληνικό και Αιγυπτιακό Πολιτισμό και την προσωπικότητα του Μ. Αλεξάνδρου

Συμπληρωματικά, η κ. Μαυρογένη ενημερώνει: «το έργο και η δράση δεν σταμάτησε μόνο στις διοργανώσεις των διαγωνισμών της Biennale. Το Οκτώβριο του 2010 επισκέφτηκε η ζωγράφος Carmen Rontrikes από την Λίμα του Περού, την Ξάνθη και συνεργάστηκε μαζί με μου στα εκπαιδευτικά προγράμματα που έγιναν στο Μουσείο ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ στη Συδινή, για τον Ελληνικό και τον Περουβιανό Πολιτισμό με θέμα τα κοινά στοιχεία και αναφορές που αποδεικνύουν την επικοινωνία των δύο πολιτισμών». Μετά από την κ. Carmen Rontrikes έγινε πρόκληση του Υπουργείου Πολιτισμού του Περού στη κ. Λίτα Μαυρογένη να επισκεφτεί τη Πρωτεύουσα Λίμα και να ιδρύσει ένα Παιδικό Μουσείο στη Λίμα και πρώτο στη Ν. Αμερική. Στη Λίμα η ζωγράφος από την Πόλη της Ξάνθης και με ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα δίδαξε Πλάτωνα, Πυθαγόρα και Αριστοτέλη μέσα από την Τέχνη, η Ελληνική σκέψη μετουσιώνεται και γίνεται στα χέρια των μαθητών ένας εικαστικός , δημιουργικός, εκφραστικός λόγος . Έγιναν μαθήματα από κοινού με Περουβιανούς καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς σε περίπου 700-800 παιδιά. Με αυτά τα έργα έγινε η πρώτη έκθεση στο μουσείο joshe Davila που ίδρυσε η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης στη Λίμα.

Η κ. Μαυρογένη συμπληρώνει: «μέχρι σήμερα χάρη στον αγώνα της κυρίας Carmen Rotdrikes και την αγάπη της για τον Ελληνικό Πολιτισμό και την θέση του στην σημερινή πραγματικότητα, διδάσκονται παράλληλα με την μεγάλη παράδοση των Ίνκας, και όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ στη Συδινή Ξάνθης . Σε κάθε γωνιά της κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής σε όλες τις χώρες, η Ελλάδα έχει πολιτιστική παρουσία με το έργο της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης».

Τον Φεβρουάριο του 2017 έγινε πρόσκληση στην κ. Μαυρογένη αυτή την φορά από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, για την οποία η ίδια μεταφέρει τις εντυπώσεις της: «με μια λαμπρή φιλοξενία και ένα πλούσιο διδακτικό πρόγραμμα για τον Ελληνικό Πολιτισμό, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, υμε υποδέχθηκαν ο Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου καθώς επίσης Αιγύπτιοι καλλιτέχνες, δάσκαλοι, μαθητές και υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού στο τμήμα της Παιδικής Τέχνης .Η Ακαδημία Παιδικής διοργάνωσε ένα Φεστιβάλ, Ελληνο Αιγυπτιακού Πολιτισμού με θέμα: Οι δρόμοι του Νερού Νέστος – Μεσόγειος-Νείλος-Αφιέρωμα στον Ελληνικό και Αιγυπτιακό Πολιτισμό και την Προσωπικότητα του Μ. Αλεξάνδρου».

Το Μουσείο ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ φιλοξενεί στην Ξάνθη την περίοδο 4-8 Ιουνίου, 10 Αιγύπτιους Καλλιτέχνες χορευτές και ζωγράφους, με τους οποίους και σε συνεργασία με την Ακαδημία Παιδικής Τέχνης θα γίνουν εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές της πόλης μας.

Το απόγευμα 6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί Ελληνο-Αιγυπτιακή βραδιά στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Ξάνθης. Με την συνεργασία του Δήμου Ξάνθης και του Λυκείου Ελληνίδων που θα χορέψουν Χορούς της Θράκης και της Μακεδονίας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O νέος ποιητικός πλούτος του Κωνσταντίνου Καλοποδά – «Ψηφιδωτό συναισθημάτων», Σέρρες, 2024

Τα Σέρρας, όπως συνήθισα να αποκαλώ την ιστορική πόλη Σίρις ή Σίρρα της Ανατολικής Μακεδον…