Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη Φεβρουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη Φεβρουαρίου 2018

0

Έργα ΔΕΗ στην Ξάνθη

Στην ενίσχυση του δικτύου της στην περιοχή των οδών Πανόρμου και επέκταση Σάρδεων προχωρά η ΔΕΗ. Πρόκειται για την τοποθέτηση ενός νέου ισχυρότερου καλωδίου που θα ενισχύσει το δίκτυο το οποίο, δυστυχώς, δεν έχει πολύ καιρό που τοποθετήθηκε στην νέο οδό και γύρω από αυτήν. Έτσι, για άλλη μια φορά από έλλειψη συντονισμού μεταξύ ΔΕΗ και δήμου, εκτελούνται έργα τα οποία στη συνέχεια υφίστανται νέο ξήλωμα για να μπουν νέα καλώδια.
Παλιό ελληνικό σύστημα δυστυχώς…


Νέα τουρκική πρόκληση
Λέει ο λαός μας πως είναι ό,τι χειρότερο ένας κακός, ιδιότροπος και φαντασμένος γείτονας. Αυτό έχει πάθει η Ελλάδα δυστυχώς με την γειτνίαση από Ανατολάς με την Τουρκία. Που ενώ μετέχει κι αυτή στο ΝΑΤΟ, όλο δημιουργεί διάφορα προβλήματα στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν υπερόπτη γείτονα που δεν σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες και δεσμεύσεις. Του αρέσει να προκαλεί δεξιά-αριστερά, να απειλεί και να ασχημονεί ανεπίτρεπτα για εσωτερική κατανάλωση.
Η νέα πρόκληση στα νερά του Αιγαίου ευτυχώς δεν είχε άσχημες παρενέργειες. Κι ελπίζουμε να μην υπάρξουν στη συνέχεια για το καλό όλων. Διότι όπως ξαναλέει ο λαός μας «η στάμνα πάει πολλές φορές στη βρύση, μία φορά θα σπάσει».


Καρναβάλια μιας άλλης εποχής, φωτογραφημένα σε στούντιο της Ξάνθης (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Η φορολοταρία
Τηλεφώνησε συμπολίτης στα γραφεία και ρωτούσε να μάθει το εξής απλό μεν αλλά δύσκολο ν’απαντηθεί. Ρωτούσε να μάθει εάν έχουμε πληροφορηθεί εάν υπάρχει κάποιος συμπολίτης που να κέρδισε τα 1000 ευρώ της φορολοταρίας τους προηγούμενους μήνες. Απαντήσαμε πως δεν ακούσαμε κάτι σχετικό και πως εάν υπήρξαν τυχεροί, όλο και κάτι θ’ακούγονταν. Εξάλλου το ποσό των 1000 ευρώ δεν αποτρέπει κάποιον να το πει σε φίλους και γνωστούς. Όχι λοιπόν, δεν έγινε γνωστό εάν κέρδισε κάποιος ξανθιώτης το χιλιάρικο της φορολοταρίας. Ίσως στο μέλλον…


Φθίνουν
Από τους 141 Γυναικείους Αγροτουριστικούς Συνεταιρισμούς που λειτουργούν στη χώρα μας, δεκατέσσερις βρίσκονται στην Περιφέρειά μας. Και από αυτούς μόνον δύο σε Κοτύλη και Σάτρες στη δική μας περιοχή.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί και σηματοδοτούν μια πραγματικότητα η οποία μας λέει πως λίγες γυναίκες – κυρίως- ασχολούνται με τον Αγροτουρισμό για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους κι αυτές της μειονότητας στα δύο αυτά ορεινά χωριά. Στο αντικείμενο αυτό δεν βρίσκουμε καμία χριστιανή ίσως γιατί στο βουνό έμειναν μόνον οι ηλικιωμένοι ή γιατί εκτιμούν πως το όποιο εισόδημα δεν θα είναι ικανοποιητικό.
Πάντως παρά τις όποιες προσπάθειες ο Αγροτουρισμός στην περιοχή μας δεν μπόρεσε να κερδίσει έδαφος και σ’ αυτό υπάρχουν αρκετές αιτίες. Το ότι αφήνουν οι ορεινοί πληθυσμοί ανεκμετάλλευτη αυτήν την πηγή εισοδήματος, είναι ένα θέμα σοβαρό διότι σε άλλες ορεινές περιοχές της χώρας π.χ. Ζαγοροχώρια, το εισόδημα από τον Αγροτουρισμό είναι ιδιαίτερα υψηλό.


Τα ζαχαρουργεία
Ο λαός μας λέει μια παροιμία που ταιριάζει απόλυτα με την σκληρή πραγματικότητα που σε υποχρεώνει να πάρεις αποφάσεις δυσάρεστες μεν, απαραίτητες δε. Λέει λοιπόν «πως ο πεθαμένος δεν κλάν…». Ε, λοιπόν το ίδιο συμβαίνει και με την υπόθεση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως. Πρόκειται, ας είμαστε ειλικρινείς, για μια πεθαμένη ήδη ιστορία. Κάποιοι θέλουν να την κρατήσουν ζωντανή με κάθε τρόπο διότι αυτό είναι το συμφέρον τους. Όμως το γνωρίζουν πως ματαιοπονούν. Η υπόθεση τεύτλα, ζάχαρη στην Ελλάδα έχει πεθάνει. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγόμενη ζάχαρη στην χώρα μας έχει υψηλότερο κόστος έναντι του ανταγωνισμού. Και γιατί αυτό; Διότι στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλό το λειτουργικό-μισθολογικό κόστος για μια εποχιακή- μην το ξεχνάτε
αυτό- επιχείρηση.
Και δεύτερο, στην ΕΒΖ όπως και στις υπόλοιπες περισσότερες βιομηχανίες του πρωτογενή τομέα, ο αριθμός των εργαζομένων ήταν τουλάχιστον διπλάσιος έως τριπλάσιος των αναγκών. Έτσι έκλεισε η ΣΕΒΑΘ, η ΣΕΠΕΚ κι έτσι θα κλείσει και η ΕΒΖ.
Πολλά λόγια δεν χρειάζονται. Τα λάθη και οι υπερβολές ήταν από τις σοβαρές αιτίες που οδήγησαν στο κλείσιμο των απαραίτητων αυτών επιχειρήσεων. Τώρα ποια ήταν τα λάθη, ε, θα χρειαστεί σελίδες ολόκληρες για να τα αναφέρουμε…


Από καπναποθήκη ξενοδοχείο
Η πόλη της Δράμας αναβάθμισε την παρουσία της στον τουριστικό χάρτη με την αναβίωση της παλιάς καπναποθήκης «Hermann Spierer» του 1924  και τη μετατροπή της σε ένα ελκυστικό ξενοδοχείο. To «Hydrama Grand Hotel», το οποίο ολοκληρώθηκε με τη στήριξη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος «Jessica», ολοκληρώνει έναν χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας, συνεχίζοντας να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών στη Δράμα. Χάρη και στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η ιστορική καπναποθήκη μετατράπηκε σε ένα μοντέρνο ξενοδοχείο 73 δωματίων, διατηρώντας ταυτόχρονα όλα τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου. Η λειτουργία του «Hydrama Grand Hotel» συνέβαλε στη δημιουργία 55 νέων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, διότι το ξενοδοχείο, εκτός από την προσέλκυση περισσότερων από 16.000 τουριστών μέσα σε έναν χρόνο, βοήθησε επίσης στην ανάπτυξη ενός διευρυμένου δικτύου συνεργασίας με τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές.
Άραγε η ίδια προσπάθεια στον τομέα αυτόν δεν θα μπορούσε να γίνει και στην πόλη μας; Και βέβαια, όταν μάλιστα διαθέτουμε και περισσότερα κτίρια για να επιλέξει κάποιος και να υλοποιήσει μια παρόμοια επένδυση.


Σκέψεις
Η συζήτηση στο γνωστό καφέ. Η παρέα γνωστή επίσης και το θέμα πολιτικό και ιδιαίτερα η χρονιά που μόλις πριν 45 ημέρες έφυγε. Μια χρονιά που όλοι οι ειλικρινείς, οι συνεπείς φορολογούμενοι έγιναν φτωχότεροι, όσοι έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν παραιτούμενοι από την εργασία τους (αν και εφόσον μπορούσαν να μείνουν ή να βρουν εργασία και να συνεχίσουν) έγιναν επίσης φτωχότεροι. Αυτό όμως που μένει από αυτή τη δύσκολη για όλους χρονιά, αυτό στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι ότι 984.000 άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν δουλειά Και εδώ δεν στέκει το επιχείρημα ότι η ανεργία μειώθηκε και ο αριθμός των ανέργων έπεσε κάτω από το 1 εκατομμύριο… Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σε όλη αυτή τη διαδρομή των μνημονίων απογοητεύτηκαν δεκάδες φορές βρίσκοντας κλειστές πόρτες.
Μαζί τους, δίπλα μας, είναι η νέα γενιά που τελειώνει τις σπουδές της και, αν δεν βρει τον δρόμο της στο εξωτερικό, παίρνει την κάρτα του ανέργου (και εφέτος το επίδομα ντροπής των 400 ευρώ) από τον ΟΑΕΔ. Για αυτούς τους λόγους, που είναι το αποτέλεσμα πολιτικής ανικανότητας και αλαζονείας της κάθε εξουσίας, η χρονιά που έφυγε έχει βυθίσει τους σκεπτόμενους, εργατικούς, ευαίσθητους και φιλότιμους Έλληνες σε μελαγχολία.


Βγάζουν λάδι τον Κουρουμπλή
«Λάδι» βγάζει το σκεπτικό της πρότασης των βουλευτών το ΣΥΡΙΖΑ τον πρ. υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τη μη έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων στο πρώτο εξάμηνο του 2015, κάτι που είχε ως συνέπεια την αύξηση των τιμών.  Οι βουλευτές καλύπτουν τον κ. Κουρουμπλή λέγοντας ότι η ποινική ευθύνη ενδεχομένως εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων για το συγκεκριμένο θέμα έχει παραγραφεί. Και φυσικά δεν τον εντάσσουν στη προανακριτική επιτροπή για να διευρυνθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες που όπως λένε έχουν παραγραφεί. Όμως και για όλους τους υπόλοιπους «ενοχλητικούς» κατηγορούμενους έχει παραγραφεί, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους κυβερνητικούς βουλευτές να τους παραπέμπουν σε προανακριτική επιτροπή! Εφαρμόζοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Ναι μεν ήταν  ΠΑΣΟΚ τότε ο Κουρουμπλής, αλλά σήμερα είναι ΣΥΡΙΖΑ, οπότε κατέχει αυτομάτως και το ηθικό πλεονέκτημα και αθωώνεται εκ των προτέρων!


Το καρναβάλι μας
Υποτονικό είναι το κλίμα στην πόλη μας παρότι διανύουμε την εβδομάδα των Αποκριών. Αυτό κατέγραψε ρεπορτάζ του «Ε» όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια η κίνηση έχει περιοριστεί μόνο στο τελευταίο τριήμερο. Είναι γεγονός ότι παλιότερα τέτοιες μέρες τα μπαράκια ήταν γεμάτα με παρέες, καρναβαλιών, οι μητέρες έτρεχαν τα καμάρια τους στα μπαλνταφάν, υπήρχε κίνηση στα εποχικά καταστήματα που πουλούσαν αποκριάτικα. Τώρα αυτό δεν το βλέπουμε τουλάχιστο στην ένταση που υπήρχε κάποτε. Κι επειδή όλα αυτά είναι θέμα διάθεσης αλλά και η διάθεση τροφοδοτείτε από το χρήμα μάλλον εκεί πρέπει να ρίξουμε την ευθύνη.  Κι αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι για μια ακόμη φορά οι επαγγελματίες της πόλης και όσοι επωφελούνται από την επισκεψιμότητα του τριημέρου να δείξουν επαγγελματισμό και να μην παρασυρθούν σε πρακτικές αισχροκέρδειας γιατί θα δυσφημίσουν την πόλη μας. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…