Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

0

Προσοχή!
Συνέβη στην Κομοτηνή και φρόνιμο είναι να το έχουμε υπ’ όψιν κι εμείς εδώ για να μην συμβεί κι έχουμε παρατράγουδα. Λοιπόν, ασθενοφόρο όχημα του Νοσοκομείου που κλήθηκε να παραλάβει ασθενή από το κέντρο της πόλης, παρεμποδίστηκε να πάει στον προορισμό του διότι εμπόδιζαν σταθερές κατασκευές στον πεζόδρομο! Αληθινό πέρα για πέρα. Διότι από την επομένη ξηλώθηκαν αμέσως όλες οι κατασκευές αυτού του είδους.  Δηλαδή, κινδύνεψε μια ζωή, γιατί είχε περιοριστεί το φάρδος του πεζόδρομου. Να που χρειάστηκε να έρθει ασθενοφόρο ή και πυροσβεστική για να ληφθούν μέτρα αυτονόητα κατά τ’ άλλα για προστασία ζωής ή περιουσίας δημοτών. Όλες αυτές οι περιπτώσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν από τους επαγγελματίες και τον δήμο για ν’αποφεύγονται δυσάρεστες εξελίξεις.
Γ.Δ.


Μπρος πίσω
Ελληνικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται για άλλη μια φορά και αφορά την υπόθεση διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (σκουπιδιών).
Στην αρχή, πριν χρόνια, όταν ξεκίνησε η όλη προσπάθεια να κλείσουν οι απαράδεκτες χωματερές ανά τη χώρα, είχε επιλεγεί το θέμα να αντιμετωπιστεί ανά Περιφέρεια και κρίθηκε τότε ως το ρεαλιστικότερο. Μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση Συριζανέλ, αποφάσισε να σταματήσει τις διαδικασίες αυτές που είχαν μάλιστα ξεκινήσει και να αντιμετωπιστεί το θέμα από κάθε δήμο. Σταμάτησαν οι όποιες ενέργειες και φτου από την αρχή. Να όμως που η ίδια κυβέρνηση με την αλλαγή υπουργού, που αποφάσισε να ξαναγυρίσει η υπόθεση στη λύση ανά Περιφέρεια. Ένα αδικαιολόγητο μπρος-πίσω και αποτέλεσμα, η λύση να καθυστερεί αδικαιολόγητα.
Γ.Δ.


Λάθη μανδαρίνων
Και εάν μεν το πισωγύρισμα για το θέμα των σκουπιδιών είναι ελληνικό φαινόμενο ανεύθυνης διοίκησης και αρμοδίων υπουργών, πως μπορεί να χαρακτηριστεί η επιθυμία του αρμόδιου υπουργείου να βάλει λουκέτο στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ξάνθης;
Μία προσπάθεια 27 χρόνων που ήταν πρωτοπόρα στη χώρα, η ίδρυση και λειτουργία του ΣΔΑΝ, το υπουργείο θέλει να την καταργήσει. Αντί αυτή η πετυχημένη προσπάθεια να γίνει αντικείμενο εφαρμογής κι αλλού, θέλουν την κατάργησή της. Όσο τρελό κι αν ακούγεται, δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Γι’αυτό και υπάρχουν και δικαιολογημένα οι αντιδράσεις από τους αρμόδιους της Ξάνθης.
Μια δημοτική επιχείρηση που εγνωσμένα εργάζεται αποδοτικά, που η εφαρμογή της έχει επιτυχία κοντά τριάντα χρόνια, επιθυμούν να την καταργήσουν! Από το ένα λάθος στο άλλο και αποτέλεσμα μηδέν για τους μανδαρίνους του υπουργείου.
Γ.Δ.


Οι Μαζορέτες στο Καρναβάλι του 1972 (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Σημαντική παρουσία
Σας το ανακοινώνω εγκαίρως για να το γνωρίζετε διότι ο άνθρωπος που θα έρθει και θα μιλήσει στην Ξάνθη στα μέσα Μαρτίου αποτελεί κορυφαία πολιτική προσωπικότητα. Και για να μην σας κρατάω σε αγωνία, σας ενημερώνω πως θα έρθει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.  Ο οποίος και θα μιλήσει για το Οικονομικό Πρόγραμμα της Ν.Δ.
Θυμίζουμε με την ευκαιρία ότι ο Κ. Χατζηδάκης είναι αυτός ο οποίος επεξεργάστηκε του προγράμματος που θα εφαρμόσει η Ν.Δ. μόλις γίνει κυβέρνηση. Άρα είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μιλήσει για το θέμα αυτό. Οριστική ημερομηνία και τόπο, θα σας ενημερώσω εγκαίρως.
Γ.Δ.


Όχι λέει και η Βουλγαρία σε γεωγραφικό προσδιορισμό της πΓΔΜ
Μελλοντικό αλυτρωτισμό εκ μέρους των Σκοπίων φοβάται η Βουλγαρία και δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της π.ΓΔΜ σύμφωνα με δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ερωτώμενος για ενδεχόμενη νέα ονομασία της γειτονικής χώρας, του τύπου «Βόρεια Μακεδονία» τόνισε ότι «Εναλλακτικές ονομασίες του τύπου “Βόρεια Μακεδονία” είναι “απόλυτα απαράδεκτες για μας” επειδή τα νοτιοδυτικά τμήματα της Βουλγαρίας συμπεριλαμβάνονται σε παρόμοια ονομασία, από γεωγραφική άποψη. Κι αυτό θα μπορούσε να γίνει προϋπόθεση για εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Βουλγαρίας». Ενώ συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν πρόκειται να το δεχτούμε εμείς, επειδή αύριο θα πουν, ότι η πόλη Μπλαγκόεβγραντ (διοικητικό κέντρο της ομώνυμης περιφέρειας στη ΝΔ Βουλγαρία – σ.σ.) είναι «μακεδονική…».
-Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στα Βαλκάνια με Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία και Ελλάδα να μπαίνουν στη δίνη μίας νέας βαλκανικής αναταραχής με απρόβλεπτες ακόμη συνέπειες…


Μειώνεται ο πληθυσμός
Έρευνα αποδεικνύει ότι την τελευταία δεκαετία ο ελληνικός πληθυσμός έχει μειωθεί άνω του 1 εκατομμυρίου γηγενών!
Την έρευνα πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος Κων/νος Κόλμερ. Μάλιστα για το θέμα αυτό έχει συγγράψει και σχετικό βιβλίο με τίτλο «Ευρωγενοκτονία, τα μνημόνια εξολοθρεύουν τον ελληνικό πληθυσμό».  Στο βιβλίο παρατίθενται στοιχεία για το πώς συρρικνώνεται χρόνο το χρόνο ο ελληνικός πληθυσμός λόγω της υπογεννητικότητας που με την σειρά της αποτελεί οδυνηρό αποτέλεσμα των εξοντωτικών οικονομικών πολιτικών.
Υπενθυμίζουμε πως σε παρόμοια και μεγαλύτερη μάλιστα μείωση υπέστη και ο πληθυσμός της Βουλγαρίας, μετά την αλλαγή του καθεστώτος και την οικονομική κρίση.
Πάντα οι οικονομικές κρίσεις δημιουργούν μια σειρά δυσάρεστων προβλημάτων στον πληθυσμό.
Γ.Δ.


Το καινούριο κόλπο της αυταπάτης
Στο Μαξίμου σχεδίαζαν πώς να διχάσουν τη Νέα Δημοκρατία, να παρασύρουν την Κεντροαριστερά και να πείσουν Αμερικάνους και Ευρωπαίους για την διεκπεραιωτική δεινότητά τους. Και φυσικά χειρίστηκαν το ζήτημα με τον χειρότερο τρόπο. Δεν επεδίωξαν τη συναίνεση του πολιτικού συστήματος, δεν ενημέρωσαν κανέναν και δεν υπολόγισαν την νεύρωση ενός ηττημένου λαού. Και όταν όλοι βρέθηκαν απέναντι τους, έπιασαν το γνωστό κόλπο της αυταπάτης, επενδύοντας, ως συνήθως, στην «αδυναμία» των ψηφοφόρων τους.
Επόμενο ήταν να αναζητήσουν ένα νέο αφήγημα αποπροσανατολισμού. Ίσως το είχαν κρατήσει για παραμονές εκλογών αλλά μετά το συλλαλητήριο, η δυσκολία τους έκανε να το ανασύρουν εσπευσμένα και κάτω από συνθήκες πανικού. Προσέξτε τώρα ποιοι εμπλέκονται: δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Παναγιώτης Πικραμμένος και οι υπουργοί Γ. Στουρνάρας, Ε. Βενιζέλος, Δ. Αβραμόπουλος, Αλέξ. Λυκουρέντζος, Γ. Κουτρουμάνης, Ά. Γεωργιάδης, Στ. Σαλμάς και Αν.Λοβέρδος.
Ο καθένας με το “συμβολισμό” του. Ο Αντώνης Σαμαράς ως δικαιωμένος από την πολιτική τους. Ο Γιάννης Στουρνάρας ως ο διοικητής της ΤτΕ που δεν είναι και πολύ “συνεργάσιμος”. Ο Ε Βενιζέλος ως ο πιο ορθολογικός τους αντίπαλος. Οι Άδ. Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος ως οι πιο καυστικοί κοινοβουλευτικοί τους εχθροί. Και τέλος, ο Παναγιώτης Πικραμμένος ως ο πρώην πρωθυπουργός που τόλμησε να κάνει δηλώσεις υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η Novartis είναι το νέο τους αφήγημα. Αναρωτιέται όμως κανείς αν αυτά τα ονόματα είναι αρκετά να τους κρατήσουν μέχρι τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν…
Α.Ζ.


Αντιδράσεις για την σύνθεση της επιτροπής της Οικίας Χατζιδάκι
Αντιδράσεις στο χώρο των ανθρώπων που ασχολούνται με τον Πολιτισμό στην πόλη μας έχει προκαλέσει η  σύνθεση της Επιτροπής Διαχείρισης του Πολυχώρου Σκέψης και Τέχνης (Οικία του Μ. Χατζιδάκι).  Κυρίως οι αντιδράσεις αφορούν  τους αποκλεισμούς που έχουν γίνει. Για παράδειγμα αποκλείστηκαν σωματεία όπως η ΦΕΞ με ιστορία και παράδοση και πολιτιστική δράση χρόνων αλλά και αναγνωρισμένες προσωπικότητες των γραμμάτων και των Τεχνών όπως ο φιλόλογος – συγγραφέας – ποιητής Θανάσης Μουσόπουλος που αποτελεί πολιτιστικό σημείο αναφοράς για τον τόπο μας καθώς και η τενόρος Σόνια Θεοδωρίδου που θεωρείται «παιδί» του Χατζιδάκι και μάλιστα έχει κάνει δωρεά πάνω από 1.000 αυθεντικές παρτιτούρες από το προσωπικό της αρχείο. Επίσης αποκλείστηκε ο Νίκος Κηπουργός άλλο ένα «παιδί» του μεγάλου Μάνου που έχει συμβάλει καθοριστικά στην οργάνωση και επιτυχία του Φεστιβάλ «Ξάνθη-Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» που γίνεται προς τιμήν του Μ. Χατζιδάκι. Κάποιοι μάλιστα όπως ο επικεφαλής της Κοινωνικής Συμμαχίας» Φώτης Καραλίδης εγκαλεί τον περιφερειάρχη  κ. Μέτιο και τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης  κ. Ζαγναφέρη ότι  επέλεξαν τα μέλη της Επιτροπής με καθαρά κομματικά κριτήρια. Σ’ ότι αφορά τον κ. Πουσπουρίκα σίγουρα καθώς είναι του χώρου αλλά για τις αδελφές Βουγιουκλή διατηρώ επιφυλάξεις.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που ενδιαφέρει να λειτουργήσει ο χώρος σαν μια «Οικία Πολιτισμού»  και αν αυτό το καταφέρει αυτή η  επιτροπή θα έχει κερδίσει και το στοίχημα που θέτει η τοπική κοινωνία και «δένει» με το εγχείρημα της ανακατασκευής του κτηρίου.
Κι εμείς της το ευχόμαστε…
Μ.Ξ. 


Το τσίκνισαν…
Το τσίκνισαν χθες οι Ξανθιώτες καθότι τέτοια έθιμα είναι δημοφιλή.
Μύριζε τσίκνα στην πόλη από τις ψησταριές που στήθηκαν σε μπαλκόνια ή σε πυλωτές ή σε ανοιχτούς χώρους όπως οι μερακλήδες της φωτογραφίας. Και η καθιερωμένη εκδήλωση γευσιγνωσίας μετά μουσικής και χορού που γίνεται κάθε χρόνο στο Αμοιρίδιο είχε επιτυχία καθώς η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη.
Παϊδάκι και θεάματα τι άλλο θέλουμε;
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …