Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Επένδυση για το μέλλον το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο του δήμου Μύκης

Επένδυση για το μέλλον το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο του δήμου Μύκης

0

Υπέβαλε πρόταση για σύνταξη μελέτης χωροταξικού σχεδιασμού και καταγραφής ορίων των 61 οικισμών του, με προϋπολογισμό 615.000 ευρώ

 Τ. Καπζά: «το ΤΧΣ θα βοηθήσει σημαντικά στις διαδικασίες του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, που ξεκινούν το επόμενο διάστημα»

Την πρότασή του για κατάρτιση μελέτης προϋπολογισμού 615.742,27 €, προκειμένου να αποκτήσει Τοπικό Χωρικό Σχέδιο υπέβαλε ο δήμος Μύκης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 2014-2020», την Παρασκευή. Η προθεσμία υποβολής για όλους τους δήμους εξέπνεε τη Δευτέρα, ωστόσο δόθηκε παράταση για ένα μήνα ακόμη.

Πρόκειται για ένα ουσιαστικό έργο επένδυσης στο μέλλον για το δήμο Μύκης, καθώς για πρώτη φορά θα καθοριστούν τα όρια των οικισμών, και θα διευκολυνθούν αφενός οι δημότες, που προτίθενται να προβούν σε ανέγερση ιδιωτικών κατοικιών, όσο και ο δήμος που θα έχει τη δυνατότητα να καταγράψει τους δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους. Παράλληλα, το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο (ΤΧΣ) αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της διάρθρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού του δήμου, που θα προχωρήσει παράλληλα με το Κτηματολόγιο που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα στην περιοχή, αλλά και τους δασικούς χάρτες που έπονται.

Αποφάσεις για υποβολή προτάσεων για ΤΧΣ έλαβαν και οι δήμοι Τοπείρου και Αβδήρων.

Υπόβαθρο για το μέλλον του δήμου

Επαφές για χρηματοδοτικά εργαλεία και έργα υποδομών πραγματοποίησε ο δήμαρχος Μύκης στην Αθήνα

Ως υπόβαθρο για την ανάπτυξη του μέλλοντος του δήμου και μια ουσιαστική προσπάθεια για την υποστήριξη των κατοίκων που θέλουν να μείνουν και να επενδύσουν στη ζωή τους στον τόπο τους, χαρακτήρισε την πρόταση αυτή ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά. Ο ίδιος τόνισε ότι το ΤΧΣ θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, αλλά και απαραίτητο εφόδιο για την περαιτέρω επέκταση των οικισμών.

«Αναμένουμε την έγκριση και να προχωρήσουμε σε δημοπράτηση, ώστε το έργο να δρομολογηθεί άμεσα», σχολίασε ο δήμαρχος, που πρόσθεσε: «ο δήμος μας έχει καταγεγραμμένο πληθυσμό 20.000 και οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 16.000 σε συνολικά 61 οικισμούς. Σε κάποιους από αυτούς ο πληθυσμός είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένος. Με το ΤΧΣ δημιουργούμε το υπόβαθρο, ώστε να μη φεύγουν οι δημότες για να χτίσουν αλλού, επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα στο δήμο μας. Θέλουμε να κρατηθεί ο πληθυσμός στην περιοχή, να μείνουν ζωντανά τα χωριά μας».

Τι περιλαμβάνει το ΤΧΣ

Σύμφωνα με την εισήγηση, το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά την σύνταξη χωροταξικής μελέτης του Ν. 4447/2016 και στοχεύει στην οργάνωση και ανάπτυξη του συνόλου της εδαφικής περιοχής του Δήμου, μέσω κατευθύνσεων και μέτρων.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Ν.4447.2016 (Φ.Ε.Κ. 241Α΄/23-12-

2016):

  1. Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζονται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής ενός πρωτοβάθμιου Ο.Τ.Α.

2.Καλύπτουν την έκταση ενός Δήμου.

  1. Με τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια καθορίζονται για κάθε δημοτική ενότητα οι ακόλουθες κατηγορίες περιοχών:

α) Οικιστικές Περιοχές,

β) Περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων,

γ) Περιοχές Προστασίας,

δ) Περιοχές ελέγχου χρήσεων γης.

Η εν λόγω χωροταξική μελέτη έχει ως κύριο στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη των δυνατοτήτων του Δήμου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μελέτης και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

Επίσης η αξιοποίησή του συγκεκριμένου σχεδίου μετά την θεσμοθέτηση θα είναι άμεση καθώς:

-Δεν θα επιτρέπεται πλέον η εγκατάσταση οιασδήποτε δραστηριότητας που δεν συμφωνεί με τις επιβαλλόμενες με το Τ.Χ.Σ. χρήσεις γης.

-Θα καθοριστούν τα όρια των 61 οικισμών του Δήμου που δεν είναι οριοθετημένοι καθώς και οι περιοχές επέκτασης των οικιστικών περιοχών αυτών και θα καθίσταται δυνατή η πολεοδόμηση τους.

-Θα καθοριστούν περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και καθίσταται δυνατή η άμεση εγκατάσταση σχετικών μονάδων.

-Θα καθοριστούν Περιοχές Προστασίας και έτσι θα επιδεχθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης.

-Δεν θα θιγούν αντιθέτως θα προστατεύθουν οι βακουφικές εκτάσεις και ιδιοκτησίες και πάντα οι μελέτες θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία των μελετητών και των εκπροσώπων των βακουφικών επιτροπών των οικισμών του Δήμου Μύκης.

Με «γεμάτα χέρια» επέστρεψε ο Καπζά από την Αθήνα

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 ο δήμαρχος πραγματοποίησε επαφές στην Αθήνα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα επενδύσεων αλλά και τα θέματα που αφορούν τον Δήμο. Στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων είχε συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Βαρλαμίτη, όπου συζήτησε τη δυνατότητα χρηματοδότησης μελετών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μελέτη για το κυνοκομείο, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω αντικατάστασης του κοινόχρηστου φωτισμού με λαμπτήρες led. Την ίδια μέρα συναντήθηκε μαζί με τον βουλευτή Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλετη και τον ειδικό του συνεργάτη κ. Μαρίνο Ρουσιά. Την Παρασκευή βρέθηκε με τον κ. Κορκολή Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, όπου ζητήθηκε η συνδρομή του για τη δημοπράτηση τριών έργων, και με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Ευάγγελο Καπετάνιο.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογές στη Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με ποσοστό άνω του 87% – Η Δύση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει την πέμπτη θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας με το 87,34% των ψήφω…