Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Άρχισε ο «χορός» του καρναβαλιού στην Ξάνθη

Άρχισε ο «χορός» του καρναβαλιού στην Ξάνθη

0

Με προβλήματα καιρού. Η βροχή ματαίωσε το πρόγραμμα της έναρξης η οποία έγινε σ’ ένα …άδειο αμφιθέατρο. Την …ιστορία «έσωσαν» τα κρουστά

 

Δημοκρατικά εκλεγμένη η Βασίλισσα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού – Το στέμμα στην Μαρία Δαλακούρα. Πριγκίπισσες η Αναστασία Ανανιάδου και η Νάταλι Μικάλεφ

Βασιλιάς – «πειρατής του Θερμαϊκού» εκτός συναγωνισμού

 

 

Στο χορό της Αποκριάς μπήκε και επίσημα από το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου η πόλη μας, χωρίς ωστόσο να έχει σύμμαχό της τον καιρό. Το ψιλόβροχο του Σαββάτου ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσημη εκδήλωση στην εξέδρα της κεντρικής πλατείας απ’ όπου επρόκειτο ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος να κηρύξει την έναρξη των ΘΛΕ και του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2018. Έτσι η εναρκτήρια εκδήλωση μεταφέρθηκε στο δημοτικό αμφιθέατρο όπου πραγματοποιήθηκε στις 8μ.μ.

Αμηχανία επισήμων για τις άδειες καρέκλες – Την …ιστορία «έσωσαν» τα κρουστά

Είτε από ελλιπή ενημέρωση είτε επίσης λόγω καιρού και χώρου, γεγονός είναι ότι η φετινή έναρξη έγινε σε άδειες καρέκλες με εμφανή την αμηχανία του δήμαρχου και των λιγοστών επισήμων. Δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τον καιρό ο δήμαρχος Ξάνθης κηρύσσοντας από την εξέδρα του δημοτικού αμφιθεάτρου την έναρξη των γιορτών και του καρναβαλιού. Είναι ενδεικτικό ότι εκτός του δημάρχου και του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού κ. Πασχάλη Λύρατζη παρών ήταν μόνο ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ι. Δρεμσίζης, ενώ ακόμη και αρκετά μέλη των χορευτικών λαογραφικών ήταν απόντα και τελικά το χορευτικό λαογραφικό μέρος ματαιώθηκε. Την βραδιά «έσωσε» ο Βασίλης Βασιλάτος με τον γκρουπ του και την Ομάδα κρουστών της ΦΕΞ που αφηγήθηκε στο κοινό «Ιστορίες για Κρουστά. Πρόκειται για είναι ένα πρωτοποριακό γκρουπ της ελληνικής μουσικής σκηνής με σύγχρονο ήχο και αναφορές στην παράδοση. Ένα μουσικό σύνολο που συνδυάζει το ακορντεόν, το κλαρινέτο, το βιολί, το μπάσο, την κιθάρα και τις φωνές με κάθε λογής κρουστά, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, μέρος της οποίας γίνεται και το κοινό. Συμμετείχε η Ομάδα κρουστών της Φ.Ε.Ξ.

Δημοκρατικά εκλεγμένη η Βασίλισσα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού

Με …δημοκρατικές διαδικασίες εκλέχθηκε η φετινή Βασίλισσα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Στήθηκε κάλπη το απόγευμα της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου στο «Ελισσώ» και η κριτική επιτροπή η οποία απαρτίζοντας από τους 17 εκπρόσωπους που ορίστηκαν από τους συλλόγους τους, τα ονόματα των οποίων έγιναν γνωστά εκείνη την ώρα με την αποσφράγιση των φακέλων, από την εκπρόσωπο της χορηγού Amstel, τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Πασχάλη Λύρατζη και το μέλος και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ξάνθη – Σταυρούπολη, Νέα Εποχή» κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη, επέλεξαν μεταξύ 15 υποψηφίων την Βασίλισσα και τις 2 Πριγκίπισσες που θα την πλαισιώνουν. Να σημειώσουμε ότι αρχικά έθεσαν υποψηφιότητα 51 κοπέλες αλλά μόνο 15 παραβρέθηκαν με αποτέλεσμα οι απούσες να αποκλειστούν. Οι υποψήφιες προσέρχονταν μία – μία κατά αλφαβητική σειρά ενώπιον της επιτροπής κριτών και υποβάλλονταν από τον παρουσιαστή κ. Δημήτρη Πετρόπουλο – ο οποίος επιφορτίστηκε από τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού κ. Λύρατζη την παρουσίαση – σε τρεις ερωτήσεις. Ήτοι: κάποια βιογραφικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, τόπος γέννησης κατοικίας, ετών προαιρετικά ,επάγγελμα κ.λ.π.). Η επόμενη ερώτηση ήταν τι γνωρίζουν για το Καρναβάλι της Ξάνθης και η τρίτη για ποιο λόγο θέλουν να γίνουν Βασίλισσες; Δόθηκαν μερικές ενδιαφέρουσες απαντήσεις όπως γιατί «είμαι και λίγο ψώνιο…» ή ότι «από μικρή ήθελα να γίνω Βασίλισσα», πέρα από τις προβλέψιμες «για την εμπειρία» ή «Θέλω να μεταδώσω την χαρά μου και την ενέργειά μου γιατί αγαπώ πάρα πολύ αυτήν την πόλη», όπως είπε η κα Αναστασία Ανανιάδου από το Κιλκίς και καταχειροκροτήθηκε. Να σημειώσουμε πως η διαδικασία ήταν ανοιχτή για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όχι όμως για το κοινό πέραν κάποιων συγγενών των κοριτσιών.

Το «στέμμα» του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2018 στην Ξανθιώτισσα Μαρία Δαλακούρα

Με 1 μόνο ψήφο διαφορά, πήρε το στέμμα της Βασίλισσας του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2018 η Μαρία Δαλακούρα. Ένα όμορφο 16χρονο κορίτσι η Μαρία Δαλακούρα από την Ξάνθη, μαθήτρια της β’ Λυκείου του 3ου ΓΕΛ και αθλήτρια του βόλεϊ που όπως είπε από μικρή είχε όνειρο να γίνει βασίλισσα. «Εγώ θέλω να βοηθήσω σε ό,τι αφορά το καρναβάλι αυτήν την περίοδο και το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να παραιτούμαστε από τα όνειρά μας. Αν δεν τολμούσα να δηλώσω συμμετοχή, δεν θα επιτύγχανα τον στόχο μου. Από εκεί και πέρα μακάρι να βοηθήσω και εγώ στον θεσμό αυτό του καρναβαλιού», δήλωσε λίγο μετά την επικράτησή της. Δεύτερη η Αναστασία Ανανιάδου η οποία είναι από το Κιλκίς, έχει πτυχίο Νομικής και μεταπτυχιακό και ασχολείται με τα πολιτιστικά από την θέση της δημοτικού συμβούλου Έχει συμμετάσχει δε δύο φορές σε παρελάσεις και αγάπησε το καρναβάλι μας – όπως είπε – για το κέφι και το μπρίο του. Η Αναστασία «έκλεψε» τις εντυπώσεις. Τρίτη αναδείχθηκε η Νάταλι Μικάλεφ από την Μάλτα που εργάζεται στην πόλη μας.

 

Βασιλιάς – «πειρατής του Θερμαϊκού» εκτός συναγωνισμού

Στην αρχή της εκδήλωσης ο κ. Λύρατζης ανακοίνωσε την απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής και του Κέντρου Πολιτισμού να στεφθεί Βασιλιάς ο μοναδικός που δήλωσε υποψηφιότητα, ο κ. Παναγιώτης Γεωργίου, γνωστός ως «Πειρατής του Θερμαϊκού». Ο κ. Γεωργίου ήταν παρών στην εκδήλωση και μάλιστα πήρε τον λόγο και εξήγησε για ποιο λόγο έθεσε υποψηφιότητας. Όπως είπε χαίρεται να προσφέρει χαρά στον κόσμο παντελώς ανιδιοτελώς και δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να καπελώσει το Καρναβάλι μας αλλά σκοπός του είναι μόνο να βοηθήσει το θεσμό καθώς και να δώσει χαρά κέφι και αισιοδοξία σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη μέσα από φιλανθρωπικές δράσεις όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…