Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

0

Συνταγή επιτυχίας
Λάβαμε το νέο επιτραπέζιο ημερολόγιο της ΦΕΞ. Επιμελημένο, όμορφο, ενημερωτικό και κυρίως Πολιτιστικό.  Με δυο λόγια ο απόλυτος οδηγός των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του μεγάλου Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής μας. Από την αρχή έως το τέλος του 2018. Όλα προγραμματισμένα, οργανωμένα. Με τις ημερομηνίες, με τους χώρους, τους συμμετέχοντες. Ζηλευτή δουλειά πέρα για πέρα.  Υπάρχει όμως αιτία γι’ αυτό και έχει ονοματεπώνυμο Πασχάλης Ξανθόπουλος και Δ.Σ. της ΦΕΞ. Αρμονική συνεργασία, αμοιβαία εμπιστοσύνη, όραμα και έγκαιρος χρονικά προγραμματισμός με μέθοδο και επαγγελματισμό ζηλευτό. Γι’ αυτό ως τελικό αποτέλεσμα υπάρχει η ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους αυτοί που πρέπει…
Γ.Δ.


Ένας κτηνοτρόφος με προϊστορία
Μετά από  μια μακρά περίοδο βιομηχανικής απασχόλησης με το γυναικείο καλσόν και τις ανδρικές κάλτσες και άλλα είδη φασόν, η γνωστή Καλτσοβιομηχανία των αδελφών Χατζηϊωάννου στην Ξάνθη σταμάτησε τη λειτουργία της.
Προσπάθησε να βρει λύσεις στη Βουλγαρία και άλλες περιοχές αλλά δεν τα κατάφερε. Οι αδελφοί Χατζηιωάννου στράφηκαν και στο εμπόριο, αλλά κι εκεί μια σειρά γεγονότων που τους ζημίωσαν τους οδήγησαν ν’ αναζητήσουν ξεχωριστούς δρόμους. Ο ένας εξ αυτών λοιπόν, ήρθε στην Ξάνθη και με τη βοήθεια και συνδρομή του πατέρα του, ασχολείται πλέον με την…κτηνοτροφία! Έτσι εκτρέφει πλέον πρόβατα και ζει από αυτά, ενθυμούμενος προφανώς τα μεγαλεία των προηγούμενων χρόνων, τότε που η ζωή έδειχνε άλλες διαδρομές οι οποίες όμως όπως αποδείχτηκε δεν κράτησαν αρκετά. Και μαζί με τις «ημέρες δόξης» έφυγαν και οι τότε παροδικοί «φίλοι» των νυχτερινών εξόδων, πρώτο τραπέζι πίστα…
Γ.Δ.

Σχόλιο σε μια πρόταση
Η πρόταση του συμπολίτη μας Γιώργου Μπόσκου, ιδιοκτήτη του Πρότυπου Παιδικού Σταθμού «Μαγικός Αυλός», που δημοσιεύεται στο φύλλο της Παρασκευής 12 Ιανουαρίου τόσο «η Ξάνθη όσο και τα Άβδηρα να τιμήσουν τον Πρωταγόρα», μας βρίσκουν σύμφωνους. Με μια βασική όμως παρατήρηση. Πως πρωτίστως να τιμηθεί ο Δημόκριτος διότι ούτε αυτός έχει τιμηθεί (προβληθεί) δεόντως. Έτσι, ναι μεν υπάρχει ανάγκη προβολής του Πρωταγόρα και των υπόλοιπων σημαντικών ανδρών των Αβδήρων, η αρχή όμως θα πρέπει να γίνει, επιτέλους από το Δημόκριτο.
Διότι ελάχιστα έως ασήμαντα έχουν γίνει στην πράξη για τον μεγάλο αυτόν φιλόσοφο. Γι’ αυτό, ας γίνει η αρχή από αυτόν από τους δήμους Αβδήρων (πρωτίστως) και Ξάνθης.
Όμως, για άλλη μι αφορά, το πιστεύω, θα μείνουμε στα λόγια. Γιατί τα έργα θέλουν δουλειά, θέλουν προσφορά και έργο. Κι από αυτό δεν έχουμε στην περιοχή.
Γ.Δ.


Καπνεργάτριες σε διάλειμμα στο τέρμα της οδού 12 Αποστόλων. Πίσω σε φόντο ο 1ος Παιδικός Σταθμός (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Κρίνουν οι άτεχνοι
Το έχουμε προτείνει κατ’ επανάληψη στις δημοτικές πλειοψηφίες του δήμου Ξάνθης, αλλά φωνή βοώντος. Περί άλλων τα ενδιαφέροντά τους  άραγε ποια; Διότι τίποτε δεν αντικρίζουμε στον ορίζοντα.  Τέλος πάντων, είχαμε προτείνει και επιμένουμε στην πρότασή μας, ο δήμος λόγω των πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων που υλοποιεί, να αποκτήσει μόνιμο διευθυντή ή υπεύθυνο Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων. Με ρόλο και αποστολή τη σωστή προετοιμασία αυτών, την οργάνωσή τους και την καλλιτεχνική αρτιότητα για επιτυχή εμφάνιση με νέες ιδέες, προτάσεις και ανανεωτικό πνεύμα.
Τούτο δεν έγινε δεκτό, ακόμη. Ικανοποιείται ο τομέας αυτός από δημοτικό σύμβουλο ο οποίος επαναλαμβάνει τα ίδια, δεν διαθέτει νέες ιδέες, στερείται πολιτιστικού επιπέδου, αγνοεί τα νέα ρεύματα στον πολιτισμό και τις τέχνες εν γένει. Λειτουργούν αντιγράφοντας, άτεχνα και άτολμα, επαναπαυόμενοι στην επανάληψη των ίδιων συνταγών, αγνοώντας ότι απαιτείται ανανέωση για να μην τελματώσουν οι εκδηλώσεις. Όταν τελικά νομοτελειακά συμβεί αυτό, δυστυχώς, θα είναι αργά. Και τότε δεν θα υπάρχουν οι υπεύθυνοι για να λογοδοτήσουν για το ότι ανέθεσαν σε άτεχνους ν’ ασχοληθούν με την τέχνη και την  καλλιτεχνική δημιουργία.
Γ.Δ.


Τα’ πε χύμα ο Ζαγναφέρης
Πολύς κόσμος στην κοπή πίτας του ΕΒΕ. Και ήταν η πρώτη φορά που ήρθαν οι δύο βουλευτές του νομού και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ο πρόεδρος κ. Μωραΐτης το επεσήμανε εκφράζοντας την ικανοποίησή του. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι τα βλέπουν μαύρα κι άραχνα σ’ ότι αφορά την επιχειρηματικότητα ενώ οι βουλευτές ήταν οι μόνοι που εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι θα αλλάξουν τα πράγματα κα ότι έρχονται καλύτερες μέρες αλλά μάλλον δεν έπεισαν. Πολύ καίριος στην τοποθέτηση του ο κ. Ζαγναφέρης που περιέγραψε πολύ παραστατικά τι συμβαίνει όταν είπε ότι 2 χρόνια που είναι αντιπεριφερειάρχης δεν υπέγραψε ούτε μια άδεια ίδρυσης επιχείρησης. Επίσης όταν είπε για την γραφειοκρατία που συνθλίβει την επιχειρηματικότητα και ακυρώνει έστω και αυτέ τις λίγες επενδύσεις και τις παθογένειες στο δημόσιο. Πράγματα γνωστά καθημερινά και  αληθινά!
Μ.Ξ.


Οι τρεις μειονότητες
Συνεργάτης που ασχολείται με τα διεθνή θέματα όπου και διαθέτει σχετική εμπειρία, μας απέστειλε δύο σχετικά σχόλια με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Γράφει: «Άκαιρη ως προς τον χρόνο υλοποίησης της, πρόχειρα προετοιμασμένη η επίσκεψη οδήγησε εκεί που επρόκειτο να οδηγήσει, δηλαδή στην πλήρη απώλεια από πλευράς της Ελλάδος μιας σειράς ευκαιριών, την αποθράσυνση του προσκεκλημένου, ο οποίος στα όρια της κοινής ευγένειας παραβίασε κτηνωδώς το πρωτόκολλο, που είχε συμφωνήσει να αποδεχθεί, για την επίσκεψή του στη Δυτική Θράκη. Και με το κουτοπόνηρο ανατολίτικο ύφος του αναγόρευσε την τουρκική μερίδα της μειονότητας σε τοποτηρητή και προπύργιο του Ισλάμ, δίνοντάς της εποπτικές αρμοδιότητες επί των δύο άλλων ομάδων, των Πομάκων και των Τσιγγάνων. Η Ελλάδα έχει εγκληματήσει εις βάρος των μη τούρκων μελών της μειονότητας. Τους έχει παραδώσει τα χέρια των παιδαγωγών της Άγκυρας ώστε σήμερα να μιλάνε τούρκικα αποκλειστικά και να ξεχνάνε τη μητρική τους γλώσσα. Είχαμε προτείνει πριν από καιρό την αναβολή της επίσκεψης και τη μετατροπή του προγράμματός της, ώστε ο καλεσμένος Ερντογάν να πάει πρώτα στη Θράκη και μετά να έρθει στην Αθήνα. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Και έγιναν όλα όσα επρόκειτο να γίνουν. Μπορεί να βρίσκει την κυβέρνηση ο ένας ή ο άλλος ευρωπαίος γουστόζικη, για εμάς όμως είναι τρομερά επικίνδυνη».
Θ.Π.


Η συνθήκη της Λωζάννης
«Μια νέα ερμηνεία της Συνθήκης της Λωζάννης δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και οι θεσμοί αυτής της χώρας γενικότερα είχαν αρχίσει να παρενοχλούν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Η φαεινή αυτή πρωτοβουλία της τουρκικής διπλωματίας είχε στόχο και άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα. Το Ιράκ και τη Συρία κατά κύριο λόγο. Συνδεόταν δε άμεσα με το πρόβλημα της δημιουργίας κουρδικού κράτους, που θα αποτελείται από ένα μέρος της τουρκικής επικράτειας, του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν κα συνοριακές περιοχές προς αυτό, τον πυρήνα που θα προέρχονταν από το σημερινό Ιράκ και τη Συρία. Το ερώτημα, που μένει μέχρι αυτή τη στιγμή αναπάντητο, είναι γιατί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έφερε στη συζήτηση και κατέστησε κύριο θέμα της επίσκεψης Ερντογάν εδώ τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ήταν απλώς για να κάνει τον έξυπνο; Προσπαθούσε να αποδείξει ότι έχει μια δυναμικότερη πολιτική από την κυβέρνηση; Ήταν τέλος εν συνεννοήσει με τον Πρωθυπουργό; Λειτουργούσε σαν λαγός του; Ο,τι και να ήταν, η έμπνευση ήταν λανθασμένη και η αποτυχία παταγώδης, όπως μπορούσε κανείς να φανταστεί.»
Θ.Π.


Ο Ζουράρις και οι οπαδοί που ψηφίζουν καρτούν
Ο Ζουράρις ως διανοούμενος, ακτιβιστής και οπαδός ποδοσφαιρικής ομάδας, απασχολεί την δημόσια σφαίρα από τότε που υπάρχει ιδιωτική τηλεόραση, έγινε υφυπουργός παιδείας και είναι το πρόσφατα παραιτηθέν μέλος της κυβέρνησης…
Ο Ζουράρις υπουργός, ο Τραμπ πρόεδρος της Αμερικής και ο Φάρατζ ενέπλεξε την Μ.Βρετανία στο Brexit. Επιπλέον, σε λίγο καιρό, ο Μπέπε Γκρίλο μπορεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας. Τι ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο; Tι συμβαίνει στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε ολόκληρη την Δύση; Τι έχει πάθει η αστική δημοκρατία και ξεβράζει μικρά ή μεγάλα τέρατα από το έκπληκτο και ορθάνοιχτο στόμα της; Έχει μέλλον αυτή η Δημοκρατία των οπαδών, των ακροβατών, των κλόουν, των γηπέδων, των καρτούν και των “σατυρίσκων” που ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους σε τηλεοπτικά πάνελ ή στις διαδικτυακές αλάνες;
O Zoυράρις βρέθηκε στην κυβέρνηση γιατί εξυπηρετούσε τις ανάγκες της κοινωνίας που ο γνήσιος αντιπρόσωπός της Αλέξης, διέγνωσε την κατάλληλη ώρα. Και δεν είναι ο μόνος ασφαλώς που στελέχωσε τον θίασο, προκειμένου να εκτονωθούν οι ανικανοποίητοι “τοξικομανείς” της ευμάρειας που έψαχναν κάποιον να τους χαρίσει τον ΕΝΦΙΑ.
Τον Ζουράρι τον έκαναν υπουργό οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και τον στέλνουν σπίτι του οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Ο υπουργός που δεν είχε παραιτηθεί όταν έλεγε «….και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει» παραιτείται για το ποδόσφαιρο. Κάτι που λέει πολλά για τις προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας και της κυβέρνησης…
Α.Ζ.


Οι κύριοι «Ναι σε όλα»!
Ήρθε και πάλι η ώρα του «Ναι σε όλα», της αγαπημένης φράσης των 153 βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Διότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι θα είχαμε 153 «Ναι σε όλα» και πάλι, παρά τις επιφυλάξεις, τις αντιρρήσεις και τα κροκοδείλια δάκρυα μερικών από αυτούς που βλέπουμε στις τηλεοπτικές μας οθόνες.
Έχουμε καταλάβει όλοι πια ότι το «Ναι σε όλα» είναι η σταθερή πολιτική στάση αυτής της κυβέρνησης, όπως το επιβεβαιώνει και ο Ντάισελμπουμ, ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup στην τελευταία του συνέντευξη. Λέει λοιπόν ο Γερούν ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν ολοκληρωτικά αλλάξει την σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα είναι ευκολότερα από τότε… Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση».
Μα φυσικά, αφού λένε «Ναι σε όλα», όλα είναι πιο εύκολα. Ούτε διαπραγματεύσεις, ούτε αντιπροτάσεις, ούτε κόκκινες γραμμές. Συμφωνούν σε όλα όσα αντιστέκονταν σθεναρά οι Γερμανοτσολιάδες Σαμαράς-Βενιζέλος (εργασιακά, ΦΠΑ στα νησιά, πώληση δημόσιας περιουσίας κλπ). Πουλάνε μόνο επικοινωνιακά αντίσταση και δράμα στο πόπολο, σε όσους βέβαια συνεχίζουν να τους πιστεύουν ακόμα.
Κι αφού λένε το «Ναι σε όλα» στους έξω και έχουν γίνει τα αγαπημένα τους παιδιά, νομοτελειακά ακολουθεί και το «Ναι σε όλα» στη βουλή…


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…