Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φόρος 1 ευρώ ανά συνταγή υπέρ ΕΟΠΥΥ

Φόρος 1 ευρώ ανά συνταγή υπέρ ΕΟΠΥΥ

0
farmaka akriveia

Επιβλήθηκε το 2014 και δεν καταργήθηκε… Οι φαρμακοποιοί σε ρόλο φοροεισπράκτορα

Ελλείψεις φαρμάκων: Η ιστορία συνεχίζεται….

 

Αυξήσεις τιμών στα φτηνά φάρμακα.

«Πονοκέφαλος» για τους φαρμακοποιούς η απελευθέρωση του επαγγέλματός τους

 

Ένα ευρώ φόρο ανά συνταγή υπέρ ΕΟΠΥΥ πληρώνουν τουλάχιστον 3 χρόνια οι ασφαλισμένοι, με τον φαρμακοποιό σε ρόλο εισπράκτορα – μεσάζοντα να τα αποδίδει στον Οργανισμό κάθε τέλος του μήνα. Πρόκειται για ένα «χαράτσι» που επιβλήθηκε με νόμο το 2014 και ενώ η παρούσα κυβέρνηση είχε πει πως θα το καταργήσει, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε και συνεχίζει να επιβαρύνει τους ασφαλισμένους. Και στον όποιο αντίλογο ότι δεν είναι μεγάλο το ποσό,  τι γίνεται μ’ αυτούς που έχουν περισσότερες από μία συνταγές; Την στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν περικοπεί  και το ένα ευρώ είναι υπολογίσιμο και σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια ακόμη αφαίμαξη από το πορτοφόλι του ασφαλισμένου.

 

Οι φαρμακοποιοί σε ρόλο φοροεισπράκτορα

«Έχουν συνηθίσει και δέχονται αδιαμαρτύρητα πλέον οι ασφαλισμένοι το φόρο του ενός ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ που μάλιστα δεν μπαίνει στην συμμετοχή αλλά προσαυξάνει την συμμετοχή του ασφαλισμένου. Υπάρχουν πελάτες μας που έχουν και 2 και τρεις συνταγές και επιβαρύνονται αντίστοιχα. Αλλά είναι τόσα πολλά που πληρώνουμε που έχουμε συνηθίσει πια…», σημειώνει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα, προσθέτοντας: «Δεν φτάνει αυτό… έχουν καταντήσει τους φαρμακοποιούς εισπράκτορες και μεσάζοντες. Τα παίρνουμε από τον ασφαλισμένο και τα αποδίδουμε κάθε μήνα στον ΕΟΠΥΥ».

Ελλείψεις φαρμάκων: Η ιστορία συνεχίζεται….

Πολλά και βασικά φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων της Ξάνθης, μια κατάσταση που προϋπήρχε ωστόσο επιδεινώθηκε μέσα στις γιορτές. Κυρίως οι ελλείψεις παρατηρούνται στα πολύ φτηνά φάρμακα  επειδή πολλές εταιρείες σταμάτησαν είτε την παραγωγή είτε την εισαγωγή  – όπως ανέφερε η κα Κάλφα. Παράλληλα η απελευθέρωση από την κρατική διατίμηση και η μη συνταγογράφηση μερικών απ’ αυτά ώστε να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, έφερε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα εκτοξεύοντας τις τιμές τους. «Έχουν φτάσει στα ύψη τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Για παράδειγμα το DEPON από 24 λεπτά έχει φτάσει στα 75 και οι σταγόνες για τα μάτια από 3,5 ευρώ στα 5,40».

«Πονοκέφαλος» για τους Φαρμακοποιούς η απελευθέρωση του επαγγέλματός τους

Κι αν ο φόρος και οι αυξήσεις των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αφορούν κυρίως τους πελάτες των φαρμακείων, οι φαρμακοποιοί έχουν τον δικό τους «πονοκέφαλο» που αφορά την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους., Να σημειώσουμε πως ο νόμος Ξανθού προέβλεπε τη χορήγηση αδειών φαρμακείων και σε επιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει κατά 20% επιστήμονας φαρμακοποιός. Το νομοσχέδιο ακυρώθηκε στο ΣτΕ ως αντισυνταγματικό και τώρα αναμένεται να βγει Προεδρικό Διάταγμα. Όπως σημείωσε η κα Κάλφα στην Ξάνθη δεν χορηγήθηκε καμιά τέτοια άδεια: «Αντιδρούμε γιατί θεωρούμε απαράδεκτο να περάσουν τα φαρμακείο σε χέρια επιχειρηματικών και μεγάλων πολυεθνικών και οι φαρμακοποιοί να συμμετέχουν μόνο με 20%.».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …