Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα «Πήρε μπρος» η επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη το 2017

«Πήρε μπρος» η επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη το 2017

0

Σημάδια ανάκαμψης δείχνουν στο ισοζύγιο Εγγραφών – Διαγραφών στο Μητρώο του ΕΒΕ Ξάνθης – Θετικό πρόσημο με 81 περισσότερες επιχειρήσεις

 

Δεν αγγίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕ – 919 επιχειρήσεις λιγότερες σε 7 χρόνια στην Ξάνθη

 

 

 

Σε ανοδική τροχιά κινείται η επιχειρηματικότητα στο νομό μας. Το 2017 είναι η δεύτερη χρονιά μετά το 2016 που το ισοζύγιο Εγγραφών – Διαγραφών στο Μητρώο του ΕΒΕ Ξάνθης έχει θετικό πρόσημο! Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς αποδεικνύει πως σταθεροποιείται προς τα πάνω ο δείκτης μετά το «μακροβούτι» που είχε καταγράψει από το 2009 φτάνοντας στο ναδίρ κατά τα έτη 2010 και 2011 όταν στο ΕΒΕ καταγράφηκε ρεκόρ Διαγραφών με 738 επιχειρήσεις της Ξάνθης που έκλεισαν μέσα σ’ ένα χρόνο!

81 περισσότερες επιχειρήσεις στην Ξάνθη το 2017

Τα στοιχεία στο Ισοζύγιο Εγγραφών – Διαγραφών στο Μητρώο του ΕΒΕ Ξάνθης για το 20017 έχουν ως εξής:

 

Εμπορικό τμήμα

Εγγραφές Διαγραφές
96 83
Διαφορά 13

 

Μεταποιητικό Τμήμα

Εγγραφές Διαγραφές
61 47
Διαφορά 14

 

Τμήμα Υπηρεσιών

Εγγραφές Διαγραφές
137 83
Διαφορά 54

 

 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία και πάλι το Τμήμα Υπηρεσιών αναδείχθηκε «πρωταθλητής» με 137 έγγραφες νέων επιχειρήσεων και αυτό είναι εμφανές με την πληθώρα καφέ που βλέπουμε να ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια» στην πόλη μας. Να σημειώσουμε πως το 2017 είναι η χρονιά που τέθηκαν σε ισχύ χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του ΕΣΠΑ.

2016:Τα πρώτα θετικά δείγματα μετά από 6 χρόνια «κατακόρυφης βουτιάς»

Να σημειώσουμε πως οι θετικές ενδείξεις ξεκίνησαν από το 2016. Ειδικότερα το 2016 έκλεισε οριακά μεν αλλά με θετικό πρόσημο στα +24 Η διαφορά διαμορφώθηκε κυρίως από την μείωση των Διαγραφών που ήταν κατά 209 λιγότερες από το 2015. Ειδικότερα το γενικό σύνολο είναι Εγγραφές: 259 Διαγραφές: 235 και διαφορά +24. Αξιοσημείωτο είναι πως όλα τα τμήματα εκτός από το Μεταποιητικό υπερτερούσαν οι εγγραφές των διαγραφών και εκεί είναι μικρή η διαφορά (-8). Μεγαλύτερη κίνηση καταγράφηκε και πάλι στο Τμήμα Υπηρεσιών με 127 Εγγραφές και 100 Διαγραφές ενώ σταθεροποιητική τάση στο Εμπορικό τμήμα που καταγράφει 87 Εγγραφές και 82 Διαγραφές. Καμία δραστηριότητα στο Βιοτεχνικό Τμήμα.

moraitis stelios 2«Ψήγματα» ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας

Κληθείς να σχολιάσει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης αναφέρθηκε σε μια σαφή ανάκαμψη που ωστόσο – όπως είπε – δεν αγγίζει τόσο τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά προέρχεται από τις πολύ μεγάλες και τις πολυεθνικές: «Η χρονιά κλείνει με θετικό πρόσημο. Υπάρχει μια σαφής ένδειξη ανάκαμψης ωστόσο προέρχεται από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές. Δεν έχει φτάσει ακόμη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι αυτές που έχουν πληρώσει το βαρύ τίμημα στα χρόνια της κρίσης. Είναι αυτές που δημιούργησαν τα πλεονάσματα που μοιράζει η κυβέρνηση και θα έπρεπε κι αυτές να ενισχυθούν για να δουν ανάκαμψη. Θεωρώ ότι ένα κομμάτι του κοινωνικού μερίσματος θα έπρεπε να αποδοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», καταλήγει ο κ. Μωραΐτης.

919 επιχειρήσεις λιγότερες σε 7 χρόνια στην Ξάνθη

Κάνοντας μια γενική αποτίμηση έχουμε και λέμε: Από το 2010 έως το 2017 στο Μητρώο του ΕΒΕ Ξάνθης έχουν κάνει εγγραφή συνολικά 2.971 επιχειρήσεις σ’ όλα τα τμήματα και έχουν κάνει Διαγραφή 3.890. Η Διαφορά είναι- 919 και αυτό σημειώνει ότι η επιχειρηματικότητα της Ξάνθης είχε απώλειες 919 επιχειρήσεις σ’ αυτή την περίοδο των 7 χρόνων. Πιο βαριά τραυματισμένος ο Εμπορικός κλάδος καθώς από το Μητρώο διαγράφηκαν 1.592 επιχειρήσεις και ακολουθεί η Μεταποίηση με 891 Διαγραφές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …