Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Όλα έτοιμα για την 1η Γιορτή Τσίπουρου στον Ίασμο στις 9-10 Δεκεμβρίου

Όλα έτοιμα για την 1η Γιορτή Τσίπουρου στον Ίασμο στις 9-10 Δεκεμβρίου

0

Ημερίδα για την καλλιέργεια και παραγωγή, επισκέψεις σε τοπικά αποστακτήρια, λαϊκά γλέντια και άφθονο τσίπουρο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων

Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Δεκεμβρίου

Μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιάσμου, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης και την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης διοργανώνεται το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου η 1η Γιορτή Τσίπουρου.

Στην  Αμπελόεσσα Θράκη, την γή που γέννησε τον Ορφέα και την μουσική, τον Διόνυσο με τις Διονυσιακές τελετές και τα Μυστήρια, εγκαινιάζεται φέτος η 1η Γιορτή Τσίπουρου, φιλοδοξώντας να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της περιοχής.

Η Θράκη που από αρχαιοτάτων χρόνων παράγει πολιτισμό, η Θράκη το σταυροδρόμι των γεύσεων, για δύο μέρες θα λάμπει στις παρυφές της Ροδόπης, στον Ίασμο της Ροδόπης.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, έχοντας παράλληλα ως  επιθυμία την στήριξη των τοπικών παραγωγών, την προβολή τους και την καθιέρωση, του αρωματικού και μοναδικά ιδιότυπου και αναγνωρίσιμου  τσίπουρου του Ιάσμου, ως τοπικού προϊόντος δίνοντας του έτσι την απαραίτητη εξωστρέφεια.

Πρόκειται για μια θεματική εκδήλωση, αφιερωμένη  στην ανάδειξη της διαδικασίας της διπλής απόσταξης τσίπουρου, η οποία είναι μακραίωνη παράδοση του Ιάσμου, καθώς  η παραγωγή τσίπουρου στα παραδοσιακά καζάνια θεωρείται  από όλους τους Ιασμιώτες ιεροτελεστία.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου

 • Έκθεση Θρακο-Μακεδονικών Προϊόντων & Γαστρονομίας θα λειτουργεί από το πρωί, ως μια υπαίθρια αγορά που θα πραγματοποιηθεί στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία του Ιάσμου και θα διαρκέσει όλο το διήμερο. Η ανοικτή υπαίθρια αγορά έχει ως στόχο, την << γευστική γνωριμία>> των επισκεπτών με τα εξαίρετα τοπικά προϊόντα, μοναδικά στο είδος τους και πιστά στις τοπικές μας παραδόσεις.
 • 2 – 6 μ.μ. Επίσκεψη με λεωφορείο του Δήμου σε τοπικά τσιπουράδικα για να γνωρίσουμε την μυσταγωγία απόσταξης του τσίπουρου, να μάθουμε τα μυστικά του και για να ζήσουμε από κοντά την ιεροτελεστία της παρασκευής σταγόνα-σταγόνα του πιο… χαρούμενου αποστάγματος.
 • Έκθεση φωτογραφιών από το αρχείο του Συλλόγου
 • Καθ΄ όλη την διάρκεια του διημέρου το Μουσείο του Συλλόγου θα είναι ανοικτό στους Επισκέπτες και θα κερνάει τσίπουρο
 • Το Λαϊκό Γλέντι στην κεντρική πλατεία Ιάσμου, θα ξεκινήσει από τις 2 το μεσημέρι με Μπουζούκι και Κλαρίνο και θα κρατήσει μέχρι αργά το βράδυ. Καθ΄ όλη την διάρκεια του γλεντιού ο επισκέπτης θα μπορεί να κάνει ένα ταξίδι ανάμεσα σε αρωματικούς μεζέδες και άφθονο τσίπουρο.

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου

 • 11 – 1 μ.μ. Ημερίδα με θέμα καλλιέργεια, παραγωγή, απόσταξη, ευρωπαϊκά προγράμματα, χρηματοδοτικές δυνατότητες, Βιολογική Καλλιέργεια, clusters και νομικό πλαίσιο που διέπει την καλλιέργεια της αμπέλου, ως πυλώνα ανάπτυξης, με Εισηγητές Ακαδημαϊκούς, Γεωπόνους και Χημικούς, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα παρεμβάσεων και ερωτήσεων. Η έναρξη της Ημερίδας θα γίνει από την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Ευστρατίου Κόλλια-Τσαρουχά.
 • Έκθεση Θρακο-Μακεδονικών Προϊόντων & Γαστρονομίας θα λειτουργεί από το πρωί
 • 2 – 6 μ.μ. Επίσκεψη με λεωφορείο του Δήμου σε τοπικά αποστακτήρια και αναπαράσταση της απόσταξης του τσίπουρου.
 • Έκθεση φωτογραφιών από το αρχείο του Συλλόγου
 • Το Μουσείο του Συλλόγου θα είναι ανοικτό στους Επισκέπτες και θα κερνάει τσίπουρο.
 • Το Λαϊκό Γλέντι θα ξεκινήσει από τις 2 το μεσημέρι και θα κρατήσει μέχρι αργά το βράδυ.

Μαζί μας θα είναι τα   Χάλκινα της Γουμένισσας της οικογένειας Ασαρτζή μαζί με πολύ Μπουζούκι και Κλαρίνο.  Καθ΄ όλη την διάρκεια του γλεντιού ο επισκέπτης και πάλι θα μπορεί να κάνει ένα ταξίδι ανάμεσα σε αρωματικούς μεζέδες και άφθονο τσίπουρο.

Δωρεάν μετακίνηση από Κομοτηνή και Ξάνθη

Καθόλη τη διάρκεια του διημέρου θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά με επιστροφή των επισκεπτών από τα σημεία

-ΚΤΕΛ Ν. Ροδόπης: Αναχώρηση από παλαιά πρυτανεία (συνεχής)

-ΚΤΕΛ Ν. Ξάνθης: Αναχώρηση από ΚΤΕΛ 14:00-16:00-18:00-20:00.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπαρουσίαση «Όμηρος και Ανατολή στο σταυροδρόμι του Αιγαίου»

Το βιβλίο του αν. καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Ηλία Κ.…