Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

0

Φτου και απ’ την αρχή ο διαγωνισμός για το έργο στο ΧΥΤΑ Ξάνθης
«Κρύος ιδρώτας»… χριστουγεννιάτικα  για τον δήμαρχο Ξάνθης! Η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης έκανε δεκτή την προσφυγή των δύο κοινοπραξιών τεχνικών εταιριών της Ξάνθης που απορρίφθηκαν από την εκτελεστική επιτροπή του ΣΔΑΝΞ, ακυρώνοντας την απόφαση της Αποκεντρωμένης. Θυμίζουμε πως το έργο κατακυρώθηκε σε αθηναϊκή εταιρεία προκαλώντας μάλιστα «τριβές» μεταξύ του δημάρχου Ξάνθης και του δημάρχου Τοπείρου που είναι και πρόεδρος του ΣΔΑΝ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι το έργο πρέπει να δοθεί σε Ξανθιώτικες εταιρείες. Με την απόφαση αυτή ο διαγωνισμός επανέρχεται στο αρχικό του στάδιο έξι μήνες μετά τη δημοπρασία.
Συν τοις άλλοις αποτελεί και μια σοβαρή πολιτική «ήττα» για τον δήμαρχο Ξάνθης
Μ.Ξ.


Αυτοκτονίες
Όπως έχουμε παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες σε όλη τη χώρα έχουμε γεωμετρική αύξηση του αριθμού αυτοκτονιών ανθρώπων διαφόρων ηλικιών.
Άνθρωποι φτάνουν στο έσχατο σημείο απόγνωσης και συντριβής και για δικούς τους λόγους, προσωπικούς, οικογενειακούς ή και οικονομικούς, φθάνουν σε αδιέξοδο και καταλήγουν στην αυτοκτονία. Ήδη θύματα αυτοκτονιών μετρούμε και στη Θράκη αρκετά.
Με θλίψη θυμίζω τα όσα έλεγε η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ πως τότε οι άνθρωποι αυτοκτονούσαν από οικονομική απόγνωση. Σήμερα, πού, σε ποια αιτία ν’ αποδώσουμε τις αυτοκτονίες; Στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει;
-Ας είμαστε σοβαροί κι ας σεβαστούμε τον πόνο του άλλου.
Γ.Δ.


Αναλογική σύνταξη
Φίλος που ασχολείται με συνταξιοδοτικά θέματα, έλεγε στην παρέα που συζητούσε για τις συχνές μειώσεις, πως στο όλο σύστημα υπάρχει ένα σκόπιμο κενό. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την έλλειψη εφαρμογής της αναλογικής σύνταξης. Δηλαδή, όσα χρόνια κι αν δουλέψεις και όσες εισφορές πληρώσεις, τόση σύνταξη θα λάβεις και τίποτε δεν θα πηγαίνει χαμένο.
Ακόμη και τα ελάχιστα χρόνια που πλήρωσε κάποιος, θα λάβει ό,τι του αναλογεί. Αυτό είναι δίκαιο μέτρο και κυρίως καθαρό για τους ασφαλισμένους πρωτίστως.
Γ.Δ.


Άποψη της Ξάνθης το 1920 (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη

Τάφος Στάλιου

Να λοιπόν που το σχόλιο της στήλης απέδωσε και υπήρξε ενδιαφέρον από την αντιδήμαρχο κα Γκιρτζίκη. Η οποία οφείλουμε να πούμε ότι είχε και συνάντηση στο χώρο των Νεκροταφείων με το φίλο της οικογένειας Στάλιου, Κ. Μαυρομάτη.
Λοιπόν, μετά το σχόλιο η αντιδήμαρχος έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για να καθαριστεί και φροντιστεί αναλόγως ο οικογενειακός τάφος του ευεργέτη της Ξάνθης, γενάρχη της παλιάς οικογένειας ΣΤΑΛΙΟΥ.
Η εκδήλωση ελάχιστης τιμής προς τους ευεργέτες της πόλης, αντανακλά στους Ξανθιώτες αλλά και το δήμο ο οποίος ωφελήθηκε ποικιλοτρόπως από τους ευεργέτες αυτούς.  Ας ελπίσουμε η αρχή αυτή να έχει συνέχεια και συνέπεια.
Γ.Δ.


Αναπτυξιακό εργαλείο
Συμβαίνει αλλού και μάλιστα αποτελεί καθεστώς και αυτονόητο. Ο τοπικός Τύπος αποτελεί για εκεί, Αναπτυξιακό Εργαλείο.  Για εκεί και για αλλού, αλλά όχι για την Ξάνθη! Εκεί λοιπόν, σε άλλους ελληνικούς τόπους ο Τύπος προτείνει, επισημαίνει, προωθεί και στηρίζει, ηγείται των νέων προσπαθειών και καινοτομιών και επιβραβεύει τη νέα πρωτοβουλία, χωρίς διακρίσεις.
Ο τοπικός Επαρχιακός Τύπος εκεί, είναι εργαλείο, είναι το μέσον για την Ανάπτυξη. Πορεύεται μ’ αυτήν, την στηρίζει και δεν την υπονομεύει όπως γίνεται εδώ.
Ευθύνη λοιπόν έχει μεγάλη ο τοπικός Τύπος που δεν ξεπέρασε τις παιδικές του ασθένειες, αλλά δεν φταίει μόνον αυτός. Ευθύνες έχουν σημαντικές και οι τοπικοί άρχοντες κάθε κατηγορίας και επιπέδου. Οι οποίοι οχυρωμένοι στην στενοκέφαλη οπτική τους, δεν επιθυμούν έναν τοπικό Τύπο φίλο μεν, αλλά με έλεγχο, με κριτική, με κανόνες που δεν εμπλέκουν τις σχέσεις.
Ο Τύπος της Ξάνθης έχει μέχρι στιγμής χάσει αυτήν την ευκαιρία να συμμετάσχει και διαμορφώσει αυτήν τη συνειδητή αποδοχή από τους πολιτικούς και την κοινωνία ότι μπορεί, θα όφειλε να είναι ένα Αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο.
Η ευκαιρία υπάρχει, οι άνθρωποι χρειάζονται και από τα δύο μέρη. Αυτό που λείπει, δυστυχώς, σε μεγάλη αναλογία στην Ξάνθη. Οι Άνθρωποι!
Γ.Δ.


Παροχές σε είδος
Το τηλεφώνημα ήταν πρωινό και ολίγον θριαμβευτικό. Στην άλλη άκρη ο συμπολίτης που συχνά μας κάνει συμμέτοχους στις διάφορες απόψεις του. Ομολογώ πως τόσο νωρίς δεν τον περίμενα. Ήταν χείμαρρος «Είδες επιτέλους, μετά από χρόνια, θα κοπούν οι παροχές σε είδος σε εργαζόμενους στο Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Δήμους. Θυμάσαι που το ζητούσαμε να εφαρμοστεί εδώ και χρόνια; να όπως λέει η κυβέρνηση θα υλοποιηθεί σύντομα. Κόβονται τα ειδικά μπόνους μερίδας των τυχερών εργαζομένων, το έχεις υπ’όψιν σου»;
Τον διαβεβαίωσα ότι όντως το γνώριζα αλλά πρώτα να το δούμε να εφαρμόζεται και μετά το χειροκρότημα. Συνέχισε απτόητος «Ελπίζω να συμπεριληφθούν και οι δήμοι, οι οποίοι με τα χρήματα των δημοτών παριστάνουν τους γαλαντόμους. Δικά τους ούτε δεκάρα τσακιστή δεν δίνουν. Αυτούς να δούμε τι θα κάνουν. Θα το δεχτούν ή θα πουλήσουν μούρη στις συντεχνίες;»
Πριν προλάβω ν’ απαντήσω, φουριόζος όπως μιλούσε,  μου έκλεισε το τηλέφωνο…
Γ.Δ.


Όλη η Ξάνθη μαζί
Τις ημέρες αυτές η Καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ διέρχεται μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.  Βρέθηκε ενώπιον μιας δικαστικής απόφασης η οποία έχει παράμετρες αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία της, για το μέλλον αυτής. Η διοίκηση της εταιρείας ξεκίνησε τις διαδικασίες της άμυνάς της και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.
Με την ευκαιρία ενώ στο ένα μέτωπο δίδεται ένας αγώνας δύσκολος, οφείλουμε να τονίσουμε την απόλυτη αλληλεγγύη της κοινωνίας της Ξάνθης απέναντι στην επιχείρηση αλλά και τους εργαζόμενους σ’ αυτήν. Έτσι, πέρα από πολιτικά παιγνίδια του ιδιοκτήτη, πέρα από τις ποδοσφαιρικές οπαδικές αντιπάθειες, υπάρχει η έννοια του κοινού συμφέροντος. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το να στηριχθεί μια βιομηχανία, να συνεχίσουν να εργάζονται 170 εργαζόμενοι. Για την Ξάνθη η απώλεια της ΣΕΚΑΠ είναι υπόθεση και συναισθηματική, είναι σημαδιακή κι έχει να κάνει με τη σύγχρονη βιομηχανική ιστορία αυτού του τόπου. Είθε όλα να εξελιχθούν ομαλά και να τελειώσουν κατ’ ευχήν.
Γ.Δ.


Απορίες
Με την όλη υπόθεση της ΣΕΚΑΠ σήμερα, οι Ξανθιώτες θυμούνται κάτι που προξενεί απορίες. Διότι η σημερινή διοίκηση και ιδιοκτησία καλείται να πληρώσει τα λάθη, τις παραλείψεις και άλλα πολλά προηγούμενων διοικήσεων. Μάλιστα η τελευταία του κ. Παππά, αθωώθηκε πανηγυρικά. Αποδόθηκε δηλαδή δικαιοσύνη η οποία απάλλαξε τις διοικήσεις από κάθε ευθύνη!  Άρα, κανείς δεν φταίει από το παρελθόν; Όλα καλώς καμωμένα; Τότε πως δημιουργήθηκε το άνοιγμα; Από ποιών τις ενέργειες; Κι αυτοί δεν ευθύνονται;  Κι ευθύνεται μόνον ο Σαββίδης;
Κάπου η υπόθεση μπάζει και σίγουρα αφήνει αρκετά ερωτηματικά τα οποία όπως όλα δείχνουν πως δεν θα απαντηθούν ποτέ. Για άλλη μια φορά στη χώρα αυτή.
Γ.Δ.


Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις
Η υπόθεση της ΣΕΚΑΠ έχει με το μέρος της την τοπική κοινωνία και αυτό φαίνεται από την συσπείρωση των φορέων σ’ ένα μέτωπο στήριξης. Υπάρχουν όμως πολλά ερωτηματικά που αφορούν τόσο την περίοδο εξαγοράς της εταιρείας (2013)κυρίως ως προς το αν γνώριζε η όχι ο νυν ιδιοκτήτης τα «βάρη» της εταιρείας ή αν του υποσχέθηκαν ότι θα τα ρυθμίσουν. Ερωτηματικά όμως προκαλεί και η όψιμη αντίδραση της Δικαιοσύνης που ενώ αθώωσε αυτούς που ασκούσαν διοίκηση την περίοδο που έγιναν οι παραβάσεις και όλοι θυμόμαστε ποιοι ήταν και ποιοι τους διόρισαν εκεί, έρχεται και κατακυρώνει μετά από 8 χρόνια το πρόστιμο στην εταιρεία. Επίσης ερωτηματικά προκαλεί και η απόφαση του Τελωνείου Ξάνθης το οποίο αρνήθηκε να δεχτεί την πίστωση φόρου των 28 ημερών, που ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας παραχωρεί στις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να διανείμουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους.
Μ.Ξ. 


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…