Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Τίτλοι τέλους για τη Γειτονιά του Άη Βασίλη

Τίτλοι τέλους για τη Γειτονιά του Άη Βασίλη

0
geitonia

Ξεκινά την προετοιμασία των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων το Κέντρο Πολιτισμού. Κάλεσε λαογραφικούς και πολιτιστικούς συλλόγους να καταθέσουν προτάσεις

 Κάτι μικρό και ζεστό, που θα δώσει κλίμα γιορτή στην πόλη σχεδιάζει το ΚΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο Π. Λύρατζη. Ψάχνει όνομα ο νέος χριστουγεννιάτικος θεσμός

Σε σύσκεψη κάλεσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Πασχάλης Λύρατζης τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, προκειμένου να συγκροτηθεί το πλάνο των εκδηλώσεων των Χριστουγέννων στην κεντρική πλατεία. Η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε αναγκαία αφού, μέσα στον προηγούμενο μήνα το Λύκειο των Ελληνίδων με έγγραφό του προς το Κέντρο Πολιτισμού ενημέρωσε ότι, μετά από έξι χρόνια υλοποίηση του θεσμού, δεν μπορεί να συνεχίσει τη διοργάνωση της «Γειτονιάς του Άη Βασίλη» και κάλεσε το Κέντρο Πολιτισμού να αναλάβει τη διοργάνωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, εκφράζοντας την πρόθεση να σταθεί αρωγός και να συμμετέχει στις δράσεις που θα διοργανωθούν.

Με βάση τις ιδέες και τις διαθέσεις των εθελοντών η νέα διοργάνωση

Η νέα πρωτοβουλία που αναζητά… «νονό» και φιλοδοξεί να αποτελέσει τον νέο χριστουγεννιάτικο θεσμό της πόλης και θα ενταχθεί στον Οργανισμό Λειτουργίας ως επίσημη εκδήλωση του Κέντρου Πολιτισμού, θα λάβει τα χαρακτηριστικά της μέσα από την πρόθεση και τις ιδέες που θα επιδείξουν οι σύλλογοι που δέχθηκαν να συμμετέχουν. Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην Οργανωτική, ο Πασχάλης Λύρατζης μας μετέφερε: «θα λειτουργήσουν 6-8 σπιτάκια, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί. Καλέσαμε τους συλλόγους και σχεδόν όλοι ήταν θετικοί. Επίσης, θα προσκαλέσουμε τα σωματεία αρτοποιών και ζαχαροπλαστών να συμμετέχουν και αυτοί. Ένα από τα σπιτάκια θα είναι του Κέντρου Πολιτισμού, όπου θα βρίσκεται ο Άη Βασίλης και θα βγαίνει φωτογραφίες με τα παιδιά. Επίσης, θα υπάρχουν και διάφορες άλλες εκδηλώσεις που συζητάμε με τους εθελοντές των συλλόγων, όπως προβολή με χριστουγεννιάτικα παραμύθια, ζωντανές αφηγήσεις παραμυθιών, θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις με τους μαθητές στο δημοτικό αμφιθέατρο κ.ά. Θα είναι κάτι μικρό και ζεστό», ενώ, όπως συμπλήρωσε, η δημοπρασία θα αφορά ένα καρουζέλ και ένα τρενάκι του Άη Βασίλη, για τα οποία θα υπάρξουν κάποια δωρεάν εισιτήρια για τα παιδιά άπορων οικογενειών και θα επιχειρηθεί το μικρότερο δυνατό τίμημα και για τους υπόλοιπους.

Π. Στάντσιου: «Καλέσαμε το Κέντρο Πολιτισμού να αναλάβει, γιατί ο θεσμός δεν μπορούσε πια να εξυπηρετεί τον πραγματικό σκοπό του, που ήταν φιλανθρωπικός»

Για την ολοκλήρωση της εξαετούς πορείας της «Γειτονιάς του Άη Βασίλη» μιλήσαμε με την πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων κα Πέπη Στάντσιου, η οποία εξήγησε ότι ως φορέας έλαβαν αυτή την απόφαση καθώς ο θεσμός αδυνατεί πλέον να επιτελέσει το σκοπό του. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «η γειτονιά του Άη Βασίλη αποτέλεσε μία πρωτοβουλία που στηρίξαμε με πολλή αγάπη, πολλούς εθελοντές, πολύ κόπο, πολύ προσωπικό χρόνο και αφοσίωση, προκειμένου να αποτελέσει μία φιλανθρωπική εκδήλωση με αφορμή τα Χριστούγεννα και με αυτή την ευκαιρία να συμβάλει και στο εορταστικό κλίμα». Μέσα σε έξι χρόνια «η γειτονιά του Άη Βασίλη» κατάφερε να στηρίξει με πάνω από 42.000 ευρώ τις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες της Ξάνθης, δίνοντας παράλληλα και χρήματα σε προμηθευτές και επαγγελματίες της Ξάνθης για την κάλυψη του κόστους της διοργάνωσης (περίπου 10.000 ευρώ κατ’ έτος). Σύμφωνα με την κα Στάντσιου, πλέον λόγω των νομικών προϋποθέσεων και των οικονομικών δεδομένων δεν είναι δυνατή η εκπλήρωση του φιλανθρωπικού έργου, που ήταν και ο λόγος που εξαρχής κινητροδοτήθηκε η προσπάθεια, και με αυτό το σκεπτικό, κάλεσαν το Κέντρο Πολιτισμού να αναλάβει αυτό, ως αρμόδιος φορέας του δήμου, την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της πόλης για μικρά και μεγάλα παιδιά. Φυσικά, όπως επεσήμανε η κ. Στάντσιου, το ΛτΕ θα σταθεί αρωγός και σε επίπεδο τεχνογνωσίας, αλλά και για να συμβάλει με τις δυνάμεις του στη διοργάνωση.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…