Σχόλια 02/10/17

0
sofokleous
Ιδού η αιτία
Απίστευτο αλλά αληθινό. Έκαψαν τη Ζάκυνθο για να μη γίνει η τουριστική επένδυση από την Καταριανή εταιρεία. Η υπόθεση είναι η εξής κι είναι πρόσφατη. Το καλοκαίρι που εκδηλωνόταν συνέχεια πυρκαγιές στο νησί, όλοι απορούσαν γι’αυτήν την μοναδική σε αριθμό εκδήλωση πυρκαγιών.
Έσβηναν τις φωτιές οι Πυροσβέστες, ακολουθούσαν νέες. Αυτή η ιστορία κράτησε αρκετές ημέρες. Μέχρι που ο σκοπός υλοποιήθηκε. Και ποιος ήταν αυτός; Να καούν και τα 14.000 στρέμματα ιδιοκτησίας της Καταριανής Εταιρείας η οποία σκόπευε να δημιουργήσει τουριστικές εγκαταστάσεις. Μόνο που αυτό χρόνια τώρα, το εμπόδιζαν κάτοικοι, φορείς και δήμος. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι αυτοί δεν αρκέστηκαν στα νομικά εμπόδια που έβαζαν. Σκέφτηκαν κάτι πιο δραστικό. Να κάψουν όλη την έκταση. Κι αφού κάηκε τελικά, ο δασάρχης αμέσως την κήρυξε αναδασωτέα! Πράγμα που σημαίνει πως για χρονικό διάστημα 30 χρόνων δεν μπορεί να γίνει καμία δραστηριότητα. Οπότε οι Καταριανοί κατάλαβαν τι γίνεται, τα μάζεψαν κι έφυγαν αφού υπέβαλαν μήνυση για τις πυρκαγιές.
Συμπέρασμα: Τούτη η χώρα δεν θέλει επενδύσεις. Το είπε εξάλλου ο υπουργός Σκουρλέτης. Τι άλλο στοιχείο χρειάζεται κανείς;
Γ.Δ.


Αλλαγές εν όψει
Συζήτηση στη γνωστή παρέα που «συνεδριάζει» σε κεντρικό καφέ της πόλης, που λόγω καιρού μετακινήθηκε πλέον σε κλειστό χώρο. Η συζήτηση λοιπόν αφορούσε τα «οικόπεδα» και διάφορα άλλα σημεία της χώρας μας που θα γίνουν έρευνες για τον εντοπισμό και αξιολόγηση των ποσοτήτων του «μαύρου χρυσού» που υπάρχει στο υπέδαφος, θαλάσσιο και μη.
Αφού ακούστηκαν διάφορες απόψεις, άλλες αισιόδοξες, άλλες με προβληματισμό κι αφού αναλύθηκε το θέμα απ’ όλες τις γνωστές πλευρές, ο θυμόσοφος της παρέας μίλησε, αφού σιωπηλός άκουγε τους υπόλοιπους επί ώρα. Και είπε το εξής μοναδικό: «Με το ρυθμό που υλοποιείται όλη η προσπάθεια από την πλευρά της πολιτείας και με τις καθυστερήσεις που υπήρξαν δεκάδες χρόνια τώρα, όταν με το καλό θα βγει ελληνικό πετρέλαιο μετά από αρκετά χρόνια, το πετρέλαιο ως ενεργειακή πηγή σχεδόν θα έχει καταργηθεί. Το μέλλον πλέον είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παγκοσμίως γίνονται τεράστιες επενδύσεις κυρίως στα Αιολικά Πάρκα.»
Τάδε έφη ο αγαπητός συμπολίτης, ο οποίος καίτοι καθήμενος, ορθώς ομίλησε…
Γ.Δ.


Η ζωή κύκλους κάνει
Ο ιδιοφυής επιχειρηματία «Ζορμπάς» το είχε αναγγείλει: Προσεχώς Βουλγάρες»
Ενημέρωνε τους τακτικούς πελάτες του πως εκτός από τις Φιλιππινέζες και εν γένει ασιάτισσες κοπέλες, επρόκειτο να γίνει «εισαγωγή» κοριτσιών από τη γειτονική Βουλγαρία.
Να όμως που τα πράγματα άλλαξαν πλέον. Σε μπαρ- νυχτερινό της γείτονος Βουλγαρίας τοποθετήθηκε επιγραφή «Προσεχώς Ελληνίδες».
-Να που η ζωή κάνει κύκλους και μαζί κάποιες λειτουργίες της…
Γ.Δ.


Οδός Σοφοκλέους προς «Μονοπάτι της Ζωής». Στον κύκλο; Λεπτομέρεια από το ρόπτρο
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Προτάσεις και για τη Θράκη
pinakides-kritiΟ πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ και νυν αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης, έκανε μεγάλη εντύπωση στην Κρήτη με τις ιδέες του στο Αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε πρόσφατα στο νησί, παρουσία του πρωθυπουργού. Ο Σγουρίδης πρότεινε ούτε λίγο ούτε πολύ οι ταμπέλες που θα τοποθετηθούν στο νέο αυτοκινητόδρομο της Κρήτης να είναι γραμμένες όχι μόνο στα ελληνικά και στα αγγλικά αλλά και στην… Γραμμική Β (παρεμπιπτόντως είναι Μυκηναϊκής προέλευσης) . «Για να αναδειχτεί ο μακραίωνος πολιτισμός του νησιού και να μάθουν οι τουρίστες αλλά και οι ντόπιοι την ιστορία του», είπε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του. Την ιδέα του πρώην υπουργού έσπευσαν να υλοποιήσουν χρήστες του διαδικτύου, φτιάχνοντας προσχέδια των πινακίδων με την πανάρχαια αυτή γραφή, τις οποίες και ανάρτησαν.
Πρέπει να συγχαρούμε τον Π. Σγουρίδη. Αυτές είναι προτάσεις που χρειάζεται η χώρα για να έρθουν επενδύσεις και ανάπτυξη! Περιμένουμε σύντομα τον Ξανθιώτη πρώην υπουργό και στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θράκης με αντίστοιχες καινοτόμες προτάσεις και για τον τόπο μας που τις έχει ανάγκη!


Να γκρεμίσει η Αθήνα
Η πρόταση είναι αρκούντως ρεαλιστική και θα μπορούσε να την κάνει ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης κύριος Σκουρλέτης. Να γκρεμίσει λοιπόν η Αθήνα, ναι! Και από κοντά η υπουργός Πολιτισμού κυρία Κονιόρδου. Να γκρεμίσουν οι πολυκατοικίες. Όλες! Για να βγουν στην επιφάνεια τα αρχαία. Μια και ολόκληρη η Αθήνα, είναι αρχαιολογική περιοχή, που οι νεώτερες κυβερνήσεις από το 1827 και μετά δεν ανέδειξαν τα αρχαία που κρύβονται στα σπλάχνα της.
Όταν λοιπόν είναι αρχαιολογικός χώρος το παλιό αεροδρόμιο Ελληνικού, φανταστείτε τι πλούσιος αρχαιολογικός χώρος είναι η περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Γι’αυτό, στέλνουμε μια ρεαλιστική ιδέα στην κυβέρνησή μας: Γκρεμίστε την σύγχρονη Αθήνα να βγουν στην επιφάνεια τα αρχαία…
Γ.Δ.


Πολύς χαμός για το τίποτε….
Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί εκ νέου προς ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και φυσικά αφορά και την απόφαση του ΕΔΑΔ για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Ο κυβερνητικός εταίρος ΑΝΕΛ πείστηκε να την ψηφίσει με μια προσθήκη που έχει εισαχθεί και αναφέρει: «τηρούμενων και των διατάξεων του άρθρου 11 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Αυτό κατά τους ΑΝΕΛκλείνει κάθε δυνατότητα αμφισβήτησης της ελληνικότητας της Θράκης.
Τι λέει διάταξη του άρθρου 11: «2. Η άσκησις των δικαιωμάτων τούτων δεν επιτρέπεται να υπαχθή εις ετέρους περιορισμούς πέραν των υπό του νόμου προβλεπομένων και αποτελούντων αναγκαία μέτρα εν δημοκρατική κοινωνία, δια την εθνικήν ασφάλειαν, την δημόσιαν ασφάλειαν, την προάσπισιν της τάξεως και πρόληψιν του εγκλήματος, την προστασία της υγείας και της ηθικής, ή την προστασίαν των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων. Το παρόν άρθρον δεν απαγορεύει την επιβολήν νομίμων περιορισμών εις την άσκησιν των δικαιωμάτων τούτων υπό των μελών των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας ή των διοικητικών υπηρεσιών του κράτους». Συγκεκριμένα, το άρθρο αυτό απαγορεύει την ύπαρξη ισχυρισμών εάν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια! Θυμίζουμε ότι αυτό αποτέλεσε και το σκεπτικό της απόφασης Αρείου Πάγου για την απόρριψη του αιτήματος αναγνώρισης της «ΤΕΞ». Κατά συνέπεια δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας και με το δεδομένο ότι τα ελληνικά δικαστήρια διατηρούν πάντα την δικαιοδοσία να δικάζουν.
Μ.Ξ.


Τα μπέρδεψαν…
Μεγάλη σύγχυση επικρατεί αναφορικά με το Leader και ποιος τελικά θα βγάλει την Πρόσκληση για τον ιδιωτικό τομέα. Κάπου τα’ χουν μπερδέψει στην τοπική ομάδα δράσης, τη Διαχειριστική επιτροπή και την ΑΝΡΟ που μας λένε ότι αυτοί είναι έτοιμοι και περιμένουν από το υπουργείο την Πρόσκληση για τον ιδιωτικό τομέα. «Ψύλλοι στα αυτιά μας» μπήκανε όταν τις προάλλες που ήταν εδώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, ρωτήσαμε σχετικά τον σύμβουλό του κ. Κώστα Κατσάφαρο και μας είπε ότι η Πρόσκληση θα βγει από τις τοπικές Αναπτυξιακές. Σε μια προσπάθεια μας να τα ξεμπερδέψουμε μιλήσαμε με την κα Χατζηπαντελή που είναι η αρμόδια για το Leader, η οποία μας διευκρίνισε κι αυτή ότι οι τοπικές αναπτυξιακές και οι τοπικές ομάδες θα βγάλουν τις Προσκλήσεις και για τα ιδιωτικά και για τα δημόσια έργα όπως και παλαιότερα και ότι απλά για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία πρέπει να υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση που θα ορίσει τη διαδικασία για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Συμπλήρωσε δε ότι για το δημόσιο έχει εκδοθεί η απόφαση. Την υπουργική απόφαση λοιπόν περιμένουν οι αναπτυξιακές για να βγάλουν τις Προσκλήσεις κι όχι την Πρόσκληση από το υπουργείο.
Έτσι για να ξέρουν κι αυτοί και εμείς….
Μ.Ξ.


Είναι σοβαρή η επιδημία ιλαράς;
Επειδή πλανάται στην χώρα μια απορία σχετικά με την ιλαρά, ας δούμε βάσει στοιχείων ελληνικών και διεθνών οργανισμών γιατί υπάρχει φόβος αλλά και ένας συνεχής αγώνας να εξαφανιστεί. Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος. Στους 10 επίνοσους (όσους μπορούν εύκολα να προσβληθούν) οι 9 θα την κολλήσουν σίγουρα. Αυτό σημαίνει πως θα την περάσει σε μια επιδημία σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός. Η ιλαρά έχει υπολογιστεί ότι έχει σκοτώσει παγκοσμίως περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι η πανούκλα. Μόνο τα τελευταία 150 χρόνια έχουν καταλήξει εξαιτίας της περίπου 200 εκατομ. άνθρωποι. Σε πληθυσμούς οι οποίοι είναι επίνοσοι, η ιλαρά εξολοθρεύει σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού αυτού. Στην Ελλάδα η παιδική θνησιμότητα πριν από 100 χρόνια ήταν περίπου 50%. Μια από τις κύριες αιτίες ήταν τα παιδικά νοσήματα. Κάτι πολύ σημαντικό το οποίο ελάχιστα έχει περάσει στον πολύ κόσμο. Στα άτομα που πέθαναν από ιλαρά, ένα μεγάλο ποσοστό ήταν άτομα που δεν εμβολιάστηκαν όχι γιατί δεν ήθελαν, αλλά γιατί δεν μπορούσαν ή δεν πρόλαβαν. Δηλαδή μικρά βρέφη κάτω του έτους και άτομα με νοσήματα που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν. Μπορεί λοιπόν αν δεν έχεις εμβολιαστεί εσύ να περάσεις την ιλαρά ‘’στο πόδι’’, αλλά να τη μεταδόσεις σε κάποιον και αυτός να καταλήξει. Αυτή την ώρα 350.000 είναι τα ανεμβολίαστα και εκτεθειμένα στην ιλαρά Ελληνόπουλα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είναι σωστά εμβολιασμένος ο πληθυσμός, γιατί προστατεύει και τα μέλη του που δεν μπορούν να προστατευθούν. Το να εμβολιάσεις σωστά εσένα και το παιδί σου δεν είναι μόνο μια πράξη υγείας, αλλά και μια τεράστια κοινωνική συνεισφορά στην προστασία των αδύναμων μελών της κοινωνίας.
Χ.Δ.


Τράπεζες: Τρικυμία σε ένα φλυτζάνι;
Αν κάτι μας έμαθε η ελληνική κρίση είναι ότι στην ιστορία αυτή είναι μάταιο να προσπαθείς να προσδιορίσεις τους καλούς και τους κακούς. Είναι υπεραπλουστευτικό και επικίνδυνο να εγκλωβιστεί κάποιος στο σχήμα: “Κακός ΣΥΡΙΖΑ – Καλοί δανειστές”, γιατί δεν είναι μόνο έτσι. Αφορμή για το σχόλιο είναι η αναταραχή που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες αναφορικά με τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών. Κάποιος ‘’έξω’’ είχε την φαεινή ιδέα να ανακινήσει το ζήτημα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών, ρίχνοντας την ιδέα της αξιολόγησης ποιότητας ελέγχου. Δημιουργήθηκε ασφαλώς χάος στο ελληνικό χρηματιστήριο και μεγάλη ανησυχία στις τράπεζες και στην κοινωνία λίγο αργότερα πάλι από ‘’έξω’’ κάποιος άλλος κατάλαβε ότι ανοίγει ένα νέο μέτωπο, ενώ υπάρχουν ήδη πολλά ανοιχτά στην Ευρώπη. Έτσι μάλλον κάποιος ‘’τράβηξε το αυτί’’ του Τόμσεν, ο οποίος τα ‘’μάζεψε’’. Η αλήθεια είναι ότι όπου ανακατεύονται οι πολιτικοί συσχετισμοί τα τελευταία χρόνια η σοβαρότητα και ο ρεαλισμός συχνά χάνονται. Υπάρχει όντως πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, κάτι που δεν χρειάζεται να είσαι οικονομικός αναλυτής για να το καταλάβεις. Αλλά όπως τονίζουν πολλοί έγκριτοι οικονομικοί αναλυτές, η κατάσταση δεν αναμένεται να βγει εκτός ελέγχου. Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες, αλλά η κατάσταση θα διατηρηθεί υπό έλεγχο. Το ελπίζουμε φυσικά γιατί αλλιώς ξέρουμε ποιος θα πληρώσει πάλι τον λογαριασμό: Εμείς!
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …