Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Κόβουν με το βαμβάκι» τους βαμβακοπαραγωγούς

«Κόβουν με το βαμβάκι» τους βαμβακοπαραγωγούς

0
vamvakoparagogoi

Αυξήθηκε στα 180 κιλά το στρέμμα το πλαφόν για το νομό μας από 140 που ήταν πέρσι πανελλαδικά. Αν δεν πιάσει την απόδοση αυτή ο παραγωγός χάνει την συνδεδεμένη επιδότηση

Στα 30.000 τα καλλιεργήσιμα στρέμματα Ξεκίνησε η συγκομιδή – Στα 55 λεπτά το κιλό η τιμή που δίνουν οι έμποροι

Ανησυχία κατέλαβε τους βαμβακοκαλλιεργητές του νομού μας στο άκουσμα της απόφασης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αυξήσει στα 180 κιλά το πλαφόν ανά στρέμμα. Να σημειώσουμε πως το πλαφόν, προκειμένου να πάρει κανείς τη συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος, ήταν τα 140 κιλά για όλη τη χώρα. Φέτος, αύξησαν αυτό το πλαφόν και το χώρισαν κατά περιοχή- δηλαδή πλέον δεν είναι 140 για όλη τη χώρα, αλλά κάθε περιοχή έχει το δικό της. Έτσι στην Ξάνθη ανέρχεται στα 180 ενώ στην Ροδόπη στα 169 κιλά.

Αυξήθηκε στα 180 κιλά το στρέμμα το πλαφόν στο βαμβάκι στον νομό μας – 30.000 τα καλλιεργήσιμα στρέμματα

Η ανησυχία απορρέει από το γεγονός ότι όσο αυξάνεται το πλαφόν τόσο μειώνεται η πιθανότητα να πάρει ο παραγωγός ολόκληρο το ποσό της συνδεδεμένης επιδότησης που ανέρχεται σε 70 ευρώ καθώς υπάρχει άμεση σύνδεση της εθνικής ποσόστωσης των καλλιεργούμενων στρεμμάτων με την παραγωγή ανά στρέμμα και το τελικό ποσό της επιδότησης γι αυτό και λέμε ότι το βαμβάκι έχει συνδεδεμένη επιδότηση. Ήτοι αν είναι πάνω από 3 εκ. τα καλλιεργήσιμα στρέμματα πανελλαδικά μειώνεται η επιδότηση γι αυτό και μπαίνει πλαφόν στα κιλά που παραδίδει ο παραγωγός ανά έτος.

Ξεκίνησε η συγκομιδή – Στα 55 λεπτά το κιλό η τιμή που δίνουν οι έμποροι

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης τα 180 κιλά ανά στέμμα είναι μια εφικτή παραγωγή ακόμη και για τα ξερικά χωράφια αν δεν προκύψουν αντίξοες καιρικές συνθήκες. Υπάρχει βέβαια – όπως επισημαίνει – και η δυνατότητα συμψηφισμού καθώς αν ένας παραγωγός έχει και ξερικές και αρδευόμενες εκτάσεις που αποδίδουν 350 – 400 κιλά το στρέμμα έχει την δυνατότητα να καλύψει τη διαφορά του ελλείμματος απ’ αυτές. Να σημειώσουμε πως η ΕΑΣ δεν εμπορεύεται βαμβάκι και το εκκοκκιστήριό της έχει εκμισθώσει σε εταιρεία, ωστόσο ο κ. Χατζηελευθεριάδης με την πολύχρονη εμπειρία του εκτιμά πως αν παραταθεί το καλοκαίρι και προλάβουν και ανοίξουν τα βαμβάκια, οι αποδόσεις θα είναι ικανοποιητικές. Σε ικανοποιητικό επίπεδο εκτιμά πως θα κινηθούν και οι τιμές δεδομένου ότι άνοιξαν με 55 λεπτά. Η τιμή αυτή κρίνεται ικανοποιητική και ο κ. Χατζηελευθεριάδης εκτιμά πως δεν θα πέσει κάτω από 50 λεπτά επειδή υπάρχει ανταγωνισμός.

«Δεν στοχεύουμε μόνο στις επιδοτήσεις – Αυτοί που το έκαναν αυτό δεν ήταν αγρότες»

Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης για την αύξηση του πλαφόν σημειώνοντας πως θα έπρεπε να συνυπολογιστεί το ενδεχόμενο της κακής χρονιάς: «Θα έπρεπε και με λιγότερα κιλά να παίρνουμε την συνδεδεμένη γιατί αν δεν πάει καλά ο καιρός την χάνουμε. Γενικά έχει αλλάξει η φιλοσοφία του αγρότη. Προσπαθούμε αυτά που καλλιεργούμε να παίρνουμε παραγωγή και δεν στοχεύουμε μόνο στις επιδοτήσεις. Αυτοί που το έκαναν αυτό στο παρελθόν και έπαιρναν επιστροφές ΦΠΑ και επιδοτήσεις οι περισσότερες δεν ήταν κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά το είχαν σαν επιπλέον εισόδημα. Όμως αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί και να ενοχοποιηθεί ο κλάδος των αγροτών κι αυτό είναι άδικο», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…