Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

0

Αποτελέσματα ανομίας

Και βέβαια έχει συγκλονιστεί όλη η χώρα για τη δολοφονία του δικηγόρου μέσα στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα η πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης αναλύοντας το γεγονός που το καταδικάζει απόλυτα, το αποδίδει στην ανοχή προς το έγκλημα. Στις γειτονιές που έγιναν πλέον επικίνδυνες. Περιοχές που μετά τη δύση του ηλίου δεν πλησιάζει εύκολα κάποιος από το φόβο της ανεπιθύμητης συνάντησης.

Η ανομία –δυστυχώς- έχει γενικευθεί. Η γνωστή ειρηνική κοινωνική ζωή των Ελλήνων, δεν υπάρχει πλέον όπως στο παρελθόν. Κι όλα ξεκίνησαν από την ανοχή στην απλή, χαμηλή παραβατικότητα. Η οποία πλέον «αναπτύχθηκε» φθάνοντας μέχρι και της εγκληματικής πράξης. Από την άλλη η δικαιοσύνη αργεί στην απονομή της, καθιστώντας το νομικό σύστημα αναξιόπιστο, δείχνοντας μια ελαστικότητα στις εγκληματικές πράξεις σε βάρος των απλών πολιτών. Το έγκλημα έχει αλλάξει, έγινε οργανωμένο και από την άλλη η προστασία μειώθηκε, ενώ οι θεσμοί διέρχονται μια γενικευμένη κρίση.

Χρειάζονται νέα δείγματα γραφής διότι όσα μέχρι στιγμής έδωσε η κυβέρνηση ήταν αρνητικά. Κυριάρχησε η ανοχή και ανεκτικότητα στις παραβατικές συμπεριφορές. Μέχρι πότε όμως; Διότι εν τέλει απειλείται η Πολιτεία και η Δημοκρατία.

Γ.Δ.


Φωτοβολίδα

Το τι ακριβώς είναι η φωτοβολίδα είναι  μάλλον γνωστό. Πρόκειται για μια έντονη φωτεινή έκρηξη μικρής χρονικής διάρκειας που φωτίζει το περιβάλλον για λίγο και μετά σβήνει. Τέτοιες λοιπόν φωτοβολίδες ουκ ολίγες φορές είχαμε κατά το παρελθόν. Είχαν εμφανισθεί τόσο στην πολιτική όσο και την κοινωνική ζωή του τόπου. Εμφανίστηκαν ξαφνικά, έλαμψαν για λίγο κι εξαφανίστηκαν. Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Διότι τέτοια φαινόμενα φωτοβολίδας έχουμε και τώρα. Από άτομα που υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους, μιλούν, αυτοθαυμάζονται και νομίζουν ότι αποτελούν φαινόμενο. Όντως είναι φαινόμενο που σύντομα θα σβήσει και θ’ ακολουθήσει η λήθη.

Γ.Δ.


4 ευρώ πάει η ψήφος της Κεντροαριστεράς

 Στα 4 ευρώ – λένε – θα τιμάται η ψήφος για την Κεντροαριστερά. Δηλαδή και θα πηγαίνουν να ψηφίζουν και θα πληρώνουν κι από πάνω 4 ευρώ ο καθένας για να θεωρείται μέλος και φίλος του χώρου. Μια 4 μελής οικογένεια δηλαδή ενηλίκων θα πρέπει να διαθέσει 16 ευρώ μόνο για να ψηφίσει. Σάμπως πολλά είναι σύντροφοι…

Για ξαναδείτε το το θέμα. Πάνε εκείνες οι …μπερεκετλίδικες οι εποχές.

Μ.Ξ.


Η περίφημη μαρμάρινη μαϊμού που βρισκόταν στο σπίτι του γιατρού Κοψιδά. Τοποθετήθηκε από το δήμο τη δεκαετία του 1980 στην κεντρική πλατεία, ξεσηκώνοντας διαμαρτυρίες μέχρι που αποσύρθηκε. Από το στήθος της έτρεχε νερό. Ανάμεσα στα πόδια της ζώο, πιθανόν μαϊμουδάκι. Σήμερα η σύνθεση αυτή βρίσκεται σε αποθήκη του δήμου. Θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε κάποιο πάρκο.

(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Νέο πεδίο δράσης λαμπρό

Πριν προλάβει να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός από το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, προμηνύεται νέα αναταραχή με το επόμενο «προοδευτικό» νομοθετικό βήμα που μας ετοιμάζει η κυβέρνηση και δεν είναι άλλο από την καλλιέργεια κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Κι επειδή μέχρι στιγμής οι πρώτες αντιδράσεις ήταν ήπιες, ήρθε ο αν. υπουργός Γιάννης Τσιρώνης να πάει ένα βήμα παραπέρα το θέμα μπας και προκαλέσει μεγαλύτερη αναταραχή. Ζητά την πλήρη νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης και κάθε χρήστης να μπορεί νόμιμα και καταβάλλοντας το αντίστοιχο παράβολο στο κράτος, να καλλιεργεί κάνναβη στο «μπαλκόνι» του!

Σίγουρα η μεγαλύτερη ικανότητα αυτής της κυβέρνησης είναι το διαρκές θόλωμα των νερών και οι επικοινωνιακοί αντιπερισπασμοί. Διαθέτει ομολογουμένως ένα ανεξάντλητο οπλοστάσιο από πυροτεχνήματα που τα εκτοξεύει όποτε η κατάσταση ζορίζει. Το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές είχαμε την κλήρωση για τους σημαιοφόρους στα σχολεία. Με τα πρωτοβρόχια που η κατάσταση σοβάρεψε λόγω ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, ενέκυψε ο αναπροσδιορισμός του φύλου. Η μάχη εντυπωσιασμού που εκτυλίχθηκε στη βουλή μπορεί να εξυπηρέτησε τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως η επίδραση κράτησε μόνο λίγες μέρες. Κι έτσι τώρα ανοίγει η απελευθέρωση της κάνναβης.

Έχει η κυβέρνηση πολλά τέτοια όπλα στο συρτάρι της. Μπορεί να αποπειραθεί να ξανανοίξει ζήτημα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό ή – γιατί όχι- επιστροφής στο Ιουλιανό Ημερολόγιο. Πολλά έχουν να δουν τα μάτια μας για να ξεχνάμε το άδειασμα της τσέπης μας και το βούρκο που βυθιζόμαστε…


Επιλογή υποψηφίων

Στην περιοχή μας έχουμε ικανούς άνδρες και γυναίκες. Που δραστηριοποιούμενοι στον τομέα τους έχουν διακριθεί. Προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, έχουν δώσει τον αγώνα τους και πέτυχαν, χωρίς να ξεχάσουν τις αρχές και την καταγωγή τους.

Ναι, ευτυχώς έχουμε τέτοιους ανθρώπους. Που έχουν Πανεπιστημιακή κατάρτιση, που γνωρίζουν ξένες γλώσσες, που έχουν ανθρώπινες ευαισθησίες και βέβαια τιμούν το επάγγελμά τους ακριβώς για το ήθος, την εργατικότητά τους και τα αισθήματα αλληλεγγύης που τους διακατέχουν. Γιατροί, Μηχανικοί, Οικονομολόγοι, Έμποροι, Βιοτέχνες που καταξιώνονται και αξιολογούνται από την κοινωνία καθημερινά.

Υπάρχουν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι δίπλα μας, είναι γνωστοί μας. Αυτούς οφείλουν τα κόμματα να επιλέξουν για τα ψηφοδέλτιά τους κι όχι άτομα του κομματικού σωλήνα. Είναι μια ευκαιρία στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές να περιλαμβάνουν τα ψηφοδέλτια των σοβαρών κομμάτων τέτοιους υποψήφιους.

Γ.Δ.


Επιτυχία μεν, αλλά…

amoiridis mixalis3sΑμοιβαίως ευλόγησαν τα γένια τους ο Κ.Αντωνιάδης και Αναστ. Ιωσηφίδου. Και τι είπαν; Ότι «η τουριστική σεζόν του 2017 ήταν η καλύτερη όλων των εποχών!»

Ξέχασαν όμως δύο πράγματα. Πρώτον να διευκρινίσουν πως ήταν η καλύτερη για την… Καβάλα και Θάσο βεβαίως. Όπως ξέχασαν να πουν δυο λόγια βρε αδελφέ για κάποιον ονόματι Μιχάλη Αμοιρίδη, εκ Ξάνθης, υπεύθυνο για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας, μέχρι πριν τη δική τους εμφάνιση. Εντάξει, εύκολο να παίρνεις τη δόξα του άλλου, αλλά να μη λες και δυο καλά λόγια;

Η επιτυχία αγαπητοί από παρθενογένεση προήλθε;

Γ.Δ.


Ποιος ευθύνεται;

Και μια και αναφερόμαστε στην ανασφάλεια και τον φόβο που πλέον έχει εγκατασταθεί σε όλους λίγο-πολύ από την μη τιμωρούμενη ανομία, ας θυμηθούμε μια εικόνα που πλέον έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Λοιπόν, ποιος δεν θυμάται από τους παλιούς βέβαια, το γνωστό, «το κλειδί κάτω από το χαλάκι» ή τη «γλάστρα». Αυτό πάει, τελείωσε εδώ και χρόνια. επίσης, πριν χρόνια, στα χωριά οι εξώπορτες σπανίως κλείδωναν.  Το πολύ-πολύ μόνον τα βράδια κι αυτό σπάνια. Σήμερα όχι μόνον κλειδώνουν, αλλά διπλαμπαρώνουν! Μέχρι συστήματα συναγερμού και ασφαλείας τοποθετούν.

Άλλαξαν τα πράγματα. Ναι, γιατί άλλαξε και το έγκλημα. Έγινε βίαιο, απάνθρωπο, αδίστακτο και σπανίως συλλαμβανόμενο. Αλλά κι αν συμβεί, οι ποινές είναι χάδι. Οπότε αποφυλακιζόμενοι συνεχίζουν το έργο τους επιστρέφοντας. Κι έτσι απλώνεται ο φόβος και ο τρόμος. Κυρίως σε μοναχικά άτομα και ηλικιωμένους.

Η Ελλάδα πλέον δεν είναι ίδια, οι άνθρωποι άλλαξαν υποχρεωτικά, ήρθαν άνθρωποι με άλλες απόψεις και ιδέες, αρκετοί με ποινικό παρελθόν και ελαστική συνείδηση και με αντικοινωνική συμπεριφορά. Γι’ αυτό οι μπάρες, γι’ αυτό τα μέτρα προστασίας και η έλλειψη εμπιστοσύνης. Θα ρωτήσει κάποιος δικαιολογημένα: Και ποιος έχει την ευθύνη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση όλων αυτών; Η απάντηση είναι μία: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ! Αποτελεί μέρος των ευθυνών της, εκτός της υγείας, άμυνας, παιδείας και η προστασία της περιουσίας των πολιτών και κυρίως της ζωής αυτών.

Γ.Δ.


Πολιτιστικό απόθεμα

dimokritos 1Πότε άραγε, ρωτάμε και ξαναρωτάμε, η Θράκη, η Ξάνθη, τα Άβδηρα, θα αξιοποιήσουν το Πολιτιστικό τους πλεονέκτημα στην Πολιτιστική περιοχή; Και βέβαια εννοούμε ότι είναι αδιανόητο τουλάχιστον ο δήμος Αβδήρων αλλά και οι υπόλοιποι Πολιτιστικοί φορείς να μην στηρίζουν και αξιοποιούν το Πολιτιστικό όνομα των Αβδήρων και των σοφών τέκνων αυτής, με προεξάρχοντες τους Δημόκριτο και Πρωταγόρα.

Είναι απορίας άξιο γιατί τόσοι δημοτικοί άρχοντες που υπηρέτησαν τον δήμο, να μην έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον γι’ αυτό το θέμα. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό, μια απουσία, μια έλλειψη ενδιαφέροντος που δημιουργεί διάφορες σκέψεις για την εν γένει στάση και συμπεριφορά αυτή που μεταξύ μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Όταν μάλιστα δημιουργούνται κινήσεις εντός της Ξάνθης για την ανέγερση προτομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η αντίστοιχη απουσία όντως γίνεται ακόμη πιο μεγάλη αλλά και απαραίτητα να καλυφθεί αυτή των Αβδήρων.

Το να περιμένει κανείς μόνον από τους κατοίκους των σημερινών Αβδήρων την ανάληψη κάποιας πρωτοβουλίας, είναι μάλλον απίθανο. Η υπόθεση «Άβδηρα και σοφοί» απαιτεί δημοτική κινητοποίηση τόσο σε τοπικό όσο και πανελλαδικό επίπεδο και όχι μόνον. Είναι κρίμα να υπάρχουν αυτά τα δεδομένα και να υπάρχει αδιαφορία και απραξία. Ενδεικτικό αυτής της νοοτροπίας μας δυστυχώς…

Γ.Δ.


Συνεχίζει το «δούλεμα» η Εγνατία

 Πέρασε και το πρώτο 15θημερο του Οκτώβρη και για μια ακόμη φορά η δημοπράτηση του καθέτου άξονα της Ξάνθης δεν έγινε. Όπως είναι γνωστό παρακολουθούμε στενά το θέμα γιατί αν δεν ενδιαφερθούμε μεις …χαϊρ δεν βλέπουμε από τους τοπικούς μας άρχοντες. Συνεχίζεται ο εμπαιγμός από την Εγνατία που όλο μας λένε ότι θα το δημοπρατήσουν και μέχρι χθες τίποτε σχετικό δεν είχαν αναρτήσει. Κι οι δικοί μας αντί να απαιτήσουν να σταματήσει αυτή η κοροϊδία περί άλλων τυρβάζουν (Θου κύριε φυλακή το στόματί μου).

Τέλος πάντων κατάντησε ανέκδοτο πλέον όλο αυτό ….

Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…