Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

0

Αποδυναμώνεται η Χρυσή Αυγή στην ΑΜΘ

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το JailGoldenDawn.com από τον κατάλογο των τοπικών οργανώσεων που δημοσιεύει η Χρυσή Αυγή στην επίσημη ιστοσελίδα και την εφημερίδα της, η τοπική οργάνωση Δράμας της ναζιστικής οργάνωσης διαλύθηκε, υποβιβαζόμενη πλέον και επισήμως στο καθεστώς του ολιγομελούς “πυρήνα”. Ήδη από το καλοκαίρι, τα γραφεία της Χρυσής Αυγής Δραμας στη οδό Εθνικής Αμύνης 55 έχουν κλείσει.

Τα τελευταία γραφεία της τοπικής οργάνωσης Δράμας εγκαινιάστηκαν τον Μάιο του 2014 με ομιλία του Χρήστου Κιτσόπουλου, υποψήφιου περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ο Κιτσόπουλος, γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Αλεξανδρούπολης και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος, αποχώρησε την Κυριακή 15/10/2017 από την Χρυσή Αυγή, με δήλωση παρόμοια με εκείνη του αποχωρήσαντος βουλευτή Μίχου.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα έκλεισαν ξανά και τα γραφεία της ΧΑ στην Ξάνθη.

Ε.Δ.


Επανέρχεται ως καθηγητής όχι ως πρύτανης ο Καραμπίνης

karabinis 1aΕπανέρχεται στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα ο κ. Καραμπίνης όχι όμως και στα πρυτανικά του. Συγκεκριμένα απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας η αίτηση αναστολής του κ. Καραμπίνη έναντι της απόφασης του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου περί παύσης από τα πρυτανικά του καθήκοντα. Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση του κ. Καραμπίνη να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, ώστε να αποφευχθεί η πιθανή οικονομική βλάβη για τον πρώην πρύτανη. Στις 18 Ιανουαρίου 2018 έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση της κύριας υπόθεσης στο ανώτατο δικαστήριο, δηλαδή η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Παιδείας. Έτσι παραμένει στη θέση του ο πρυτανεύων Σταύρος Τουλουπίδης  μέχρι την απόφαση του ΣτΕ.

Μ.Ξ.


Ποιοι είναι αυτοί;

Με νέες κυρώσεις απειλεί λέει ο Ντόναλντ Τραμπ, τη Βόρεια Κορέα! Αλήθεια και ποια είναι ακριβώς η Βόρεια Κορέα; Δεν το γράφουμε με καμία διάθεση υποτίμησης, πυρηνικά διαθέτουν οι άνθρωποι, τα οποία για παράδειγμα εμείς ως χώρα δεν διαθέτουμε, αλλά… Ποια είναι η Βόρεια Κορέα; Μήπως είναι κάποια αναδυόμενη υπερδύναμη και δεν το γνωρίζουμε; Όχι δεν το νομίζουμε (εδώ κάναμε και ρίμα)..!

Γ.Δ.


Ξανθιώτες στη γέφυρα με φόντο την Παλιά Πόλη, χειμώνα του 1956

(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Πιάσαμε πάτο στην οικονομία

Ως μία 3D απεικόνιση της ελληνικής οικονομίας μπορεί  να χαρακτηριστεί η τελευταία έκθεση του World Economic Forum που κατατάσσει τη χώρα μας στην 87η θέση μεταξύ 137 χωρών στον τομέα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας για την περίοδο 2017-2018. Καλύτερη περιγραφή για την ελληνική οικονομία δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Η 87η θέση μάς κατατάσσει μαζί με κράτη όπως η Σρι Λάνκα, η Γουατεμάλα και το Μπουτάν. Η εσωτερική υποτίμηση που έχουμε υποστεί τα χρόνια της κρίσης δεν είναι ικανή να μας βγάλει στο ξέφωτο, αφού υπάρχουν πυλώνες της οικονομίας και ποιοτικά χαρακτηριστικά στα οποία υστερούμε αισθητά.

Για παράδειγμα, στην κατηγορία «Απόδοση του νομικού πλαισίου για τη διευθέτηση διαφορών», η Ελλάδα καταλαμβάνει την 133η θέση μεταξύ 137 χωρών, στην κατηγορία «Επιβάρυνση των κρατικών ρυθμίσεων» κατατάσσεται στην 130ή θέση, στη «Σπατάλη των δημοσίων δαπανών» βρίσκεται στην 132η θέση, στον τομέα «Άμεσες ξένες επενδύσεις και μεταφορά τεχνολογίας» η εθνική μας οικονομία βρίσκεται στην 112η θέση, στην «Ευκολία πρόσβασης σε δάνεια» στην 135η θέση. Στον τομέα της καινοτομίας που έχει ειδικό βάρος στη βαθμολογία και στην κατηγορία «Συνεργασία πανεπιστημίων και βιομηχανίας σε Έρευνα και Ανάπτυξη» βρίσκεται μόλις στην 129η θέση, στις «Δαπάνες των επιχειρήσεων για έρευνα και ανάπτυξη» στην 87η θέση, στην «Ποιότητα ερευνητικών ιδρυμάτων» στην 65η θέση. Επίσης, στη «Φυγή ανθρώπινου δυναμικού από τη χώρα» η Ελλάδα «φιγουράρει» στην 121η θέση.

Γ.Δ.


Να βγούμε από το τέλμα

Η βασική επιδίωξη ολόκληρου, φανταζόμαστε, του πολιτικού συστήματος είναι να βγει το συντομότερο η οικονομία από το τέλμα των τελευταίων οκτώ ετών. Όπως επίσης φανταζόμαστε ότι οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται ότι η μακρά αυτή περίοδος ύφεσης, μείωσης των εισοδημάτων, αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων αφήνει πίσω της τόσο βαθιές πληγές που θα χρειαστούν χρόνια να επουλωθούν. Η μεγαλύτερη ίσως πληγή, έπειτα από αυτή της ανεργίας και της φτωχοποίησης ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, είναι το βάρος των 100 δια ευρώ «κόκκινων» δανείων που δύσκολα θα εξυπηρετηθούν αν η οικονομία δεν εισέλθει γρήγορα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το ζήτημα είναι να μη χαθούν και άλλα λεφτά είτε από τα κεφάλαια που βάρυναν τους φορολογούμενους είτε από τα κεφάλαια που έβαλαν οι ιδιώτες και να ανακάμψουν οι τράπεζες.

Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει ιδεοληψίες και εσωτερικές αντιφάσεις και να στηρίξει την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος με λύσεις που θα οδηγούν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη και διαφανή λύση στο πρόβλημα.

Και η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει και τι επιδιώκει, δημόσιες ή ιδιωτικές τράπεζες, έτσι ώστε όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές και θα διεκδικεί την εξουσία, το τοπίο να είναι ανοιχτό. Πάση θυσία η χώρα πρέπει να ξεφύγει από τα «δόντια της κρίσης». Όλα τα άλλα είναι περιττά.

Γ.Δ.


Η προσφορά συνεχίζεται

Για δεύτερη φορά εντός του ιδίου έτους, η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, λαμβάνει τρία δέματα με 37 βιβλία από το ζεύγος Ευάγγελου και Ελένης Κουράκου. Υπενθυμίζουμε πως το ζεύγος Κουράκου, χρόνια τώρα αποστέλλει διάφορα βιβλία για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του δήμου μας. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για βιβλία πρόσφατης κυκλοφορίας, τόσο Ελλήνων όσο και ξένων συγγραφέων, εγκυκλοπαίδειες και άλλα βιβλία.

Το ζεύγος Κουράκου για την εν γένει προσφορά του έχει τιμηθεί από το Δήμο Ξάνθης.

Γ.Δ.


Ούτε φωνή ούτε ακρόαση για τις εκλογές στο Επιμελητήριο

Πλησιάζουν οι εκλογές στα Επιμελητήρια αλλά δεν …κινείται φύλλο σ’ ότι αφορά τις υποψηφιότητες.  Όπως είχε καταγράψει ρεπορτάζ του «Ε» δεν διαφαίνεται ενδιαφέρον από νέους επαγγελματίες να ασχοληθούν. Ούτε καν αυτοί που εξέφρασαν παλαιότερα ενδιαφέρον. Στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ακόμη ψάχνουν να στηρίξουν μια …έντιμη υποψηφιότητα αλλά προφανώς δεν έχουν βρει μέχρι τώρα διαφορετικά θα την ανακοίνωναν. Ως φαίνεται ο Στέλιος Μωραΐτης θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος και κατά συνέπεια θα ανανεώσει την θητεία του χωρίς να χρειαστεί συμπράξεις με άλλους συνδυασμούς. Βέβαια το ζητούμενο είναι πόσοι θα ψηφίσουν και πόσοι είναι τακτοποιημένοι οικονομικά για να ψηφίσουν.

Μ.Ξ.


Εκεί στο Νοσοκομείο μας…!

Και μέσα στην κρίση των αξιών

που περισσεύει γύρω μας,

υπάρχουν-παρήγορα-χώροι,

όπου κανείς εισπράττει κάτι άλλο.

Τ ασταμάτητα οκτάωρα,

τις ακούραστες υπερωρίες,

την ελπίδα.

Στον εύθραυστο χώρο της Υγείας

οι άνθρωποί μας-οι εργαζόμενοι εκεί-

πηγαινοέρχονται σε διαδρόμους, ιατρεία, χειρουργεία,

σκορπώντας γύρω και ίσα

κείνο τον αέρα

της ανθρωπιάς,

του σεβασμού στην αξιοπρέπεια του καθενός

και του ίσου δικαιώματος στο δώρο της Υγείας.

Σε τούτο το χαμόγελο

το “ευχαριστώ” σίγουρα είναι λίγο.

Χ. Μ.


Υποτροφία «Γεώργιος Παυλίδης» Στο ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη για μια ακόμη φορά αυτοδιοικητικοί και πολίτες της περιοχής αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα, το έργο, αλλά και τη σφραγίδα του αυτοδιοικητικού της Ξάνθης και όλης της Περιφέρειας, που δούλεψε ακούραστα για την ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου. Στο μνημόσυνο παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μαζί με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΠΕ, ο οποίος μίλησε για έναν ξεχωριστό συνάδελφο, φίλο και συνεργάτη. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι, μετά από πρόταση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, στη μνήμη του Γιώργου Παυλίδη, η ΕΝΠΕ προτίθεται να καθιερώσει ετήσια υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές. Εμείς συγχαίρουμε την ΕΝΠΕ για την πρωτοβουλία της και προτείνουμε η υποτροφία να αφορά μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου και αφιέρωσε όλη τη ζωή του ο εκλιπών. Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…