Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μόνο οι αριθμοί ευημερούν στον δήμο Ξάνθης

Μόνο οι αριθμοί ευημερούν στον δήμο Ξάνθης

0

Καλό βαθμό πήρε στην έκθεση ελέγχου – Ο Δήμος έχει πλέον αποθήκη» αλλά και «κουλτούρα ελέγχου»… σύμφωνα με την έκθεση του ορκωτού λογιστή

12 εκ. ευρώ το απόθεμα – Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση απολογισμό – ισολογισμό και αποτελέσματα χρήσης 2016. Δεν τους έπεισε ο δήμαρχος…

 

«Κόκκινη κάρτα» έβγαλε η αντιπολίτευση του δήμου Ξάνθης στη δημοτική αρχή καταψηφίζοντας σύσσωμη τα «έργα και τις ημέρες της» του 2016 όπως αυτά απεικονίζονται στον απολογισμό – ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης, κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 6 το απόγευμα της Τρίτης 24 Οκτωβρίου.

«Ο Δήμος έχει πλέον αποθήκη» αλλά και «κουλτούρα ελέγχου»… σύμφωνα με την έκθεση του ορκωτού λογιστή

Αυτή είναι η πληροφορία που τονίστηκε από τον δήμαρχο Ξάνθης κατά την έγκριση του απολογισμού, προκαλώντας έως και ειρωνικά σχόλια από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Πρωτύτερα ο ορκωτός λογιστής παρουσίασε την έκθεση ελέγχου στην οποία εν πολλοίς τα βρίσκει όλα «τζάμι» και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του δήμου για την συνεργασία τους, κάνοντας και την επισήμανση ότι δήμος Ξάνθης έχει «κουλτούρα ελέγχου». Ωστόσο στην έκθεση αναφερόνται κάποιες παρατηρήσεις παρά το γεγονός ότι αρχικά ειπώθηκε ότι δεν είχε παρατηρήσεις η έκθεση. Μοναδικός υπερασπιστής, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αλέκος Κυριακίδης που χαρακτήρισε «ευαγγέλιο» τα οικονομικά του δήμου και όλα «καλώς καμωμένα».

Στα 12 εκ. ευρώ το «κομπόδεμα» του δήμου

Αυτό που αναδείχθηκε από την συζήτηση και από τις ερωτήσεις των Φανουράκη, Μπαντάκ, Καμαρίδη, Ανταμπούφη , Τσιακίρογλου (ο κ. Κολάρος απουσίαζε), που έκαναν φύλλο και φτερό τους κωδικούς, είναι ότι το σύνολο των εσόδων ήταν 42.568.598,10€ ενώ το σύνολο των εξόδων ήταν 30.478.740,93€. Το χρηματικό υπόλοιπο της τρέχουσας χρήσης ανήλθε στο ποσό των 12.089.857,17€. Από τις απαντήσεις για τα επιμέρους οικονομικά στοιχεία έγινε γνωστό πώς ο δήμος έχει κάνει πάνω από 300 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων και έχει εισπράξει πάνω από 90.000 ευρώ, χρωστά σε απαιτήσεις τρίτων 1 – 2 εκ. ευρώ ενώ έχει μηδενίσει τις απαιτήσεις της από τις μετοχές στην ΣΕΒΑΘ και γιατί πλέον ΣΕΒΑΘ δεν υπάρχει.

Ομοβροντία «πυρών» από την αντιπολίτευση

Ο κ. Φανουράκης είπε μόνο ένα ηχηρό «ΚΑΤΑ», όπως και ο κ. Μπαντάκ, ενώ ο κ. Καμαρίδης αιτιολόγησε την δική του αρνητική ψήφο ειρωνευόμενος για την …αποθήκη, άσκησε κριτική για το ότι ο δήμος έχει ακόμη τα βαρίδια της ΔΕΥΑΞ και έχει 350.000 ευρώ «πεταμένα λεφτά» σε απαιτήσεις, που είναι λεφτά των δημοτών. Ο κ. Τσιακίρογλου, επέκρινε την στάση του δημάρχου να κρατά το πλεόνασμα των 12 εκ. ευρώ και να μην το αποδίδει στους δημότες: «Είναι ένα πλεόνασμα που θα μπορούσε να διατεθεί για έργα που θα εξυπηρετήσουν όλους τους δημότες για ποιοτική ζωή του δήμου μας, θα δώσουν δουλειά σε επιχειρήσεις κλ.π. με την οικονομία που κάνουμε κρατώντας τα λεφτά, έχουμε γίνει η τελευταία πόλη της περιφέρειας. Εμείς… κρατούμε τα λεφτά για… εκλογές τελευταία στιγμή. Καταψηφίζουμε για αυτούς τους λόγους». Τέλος και ο Επικεφαλής των «Πολιτών για την Ξάνθη» κ. Νίκος Ανταμπούφης, αναφερόμενος στην έκθεση είπε πως «…Η διαδικασία είναι μια από τα ίδια, όπως πέρυσι» , σημειώνοντας ότι «δεν καταλαβαίνω γιατί πανηγυρίζετε ότι φέτος πάμε καλά σε σχέση με πέρσι» δήλωσε ότι καταψηφίζει.

Δεν τους έπεισε ο δήμαρχος…

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τριανταφυλλίδης ο οποίος είπε πως διάγουμε περίοδο ισχνών αγελάδων και εκτίμησε πως το δημοσιονομικό πλαίσιο θα στενέψει ακόμη περισσότερο κατά συνέπεια θα πρέπει ο δήμος να κάνει περισσότερα με λιγότερα χρήματα και αυτό προϋποθέτει ότι όλοι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Έθιξε το ζήτημα των δημοτικών τελών επισημαίνοντας πω θα ήταν σωστό να ελαφρύνουμε τους συμπολίτες μας και πως επίσης θα πρέπει ο δήμος θα μειώσει τις δαπάνες του αλλά όχι οριζόντια ώστε να κάνει «τρύπα» στα οικονομικά του. Ολοκληρώνοντας την συζήτηση ο δήμαρχος είπε πως: «πρέπει να λειτουργήσουμε σαν νοικοκυρεμένος δήμος, με σύνεση και περιστολή δαπανών και αυτό κάνουμε θέλουμε κάθε ευρώ να πιάνει τόπο». Συμπλήρωσε ότι το πλεόνασμα είναι λογιστικό όπως άλλωστε και η αποθήκη και πως χρειάζεται ο δήμος να έχει λεφτά για να στηρίξει το τεχνικό πρόγραμμα. Να σημειώσουμε ότι η κα Πυρνάρη ψήφησε Λευκό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…