Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Καθηλωμένη στο 15% η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος

Καθηλωμένη στο 15% η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος

0

Επί δύο συνεχή χρόνια – «Βουτιά» από το 49% της προηγούμενης δημοτικής αρχής!

 Στα 7,1 εκ. ευρώ το τεχνικό πρόγραμμα του 2018  – Αποσύρθηκε το θέμα της ασφαλτόστρωσης στην «θηλιά»

Η αδυναμία του δήμου Ξάνθης να υλοποιήσει το τεχνικό πρόγραμμα που σχεδιάζει αναδείχθηκε σ’ όλο της το μεγαλείο κατά τη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που μεταξύ των 38 θεμάτων ημερήσιας διάταξης συμπεριλαμβάνονταν και η έγκριση του  τεχνικού προγράμματος 2018 (4ο θέμα). Είναι ενδεικτικό ότι η απορρόφηση έναντι των στόχων έχει καθηλωθεί στο 15% τα δύο τελευταία χρόνια ενώ την πρώτη χρονιά της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής έπεσε στο 24% από 49% που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή! Μάλιστα η Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών Κατερίνα Μανά κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, απέδωσε την πολύ χαμηλή απορροφητικότητα στην :“Οριακή στελέχωση των δύο τμημάτων μελετών – έργων, ταυτόχρονη απασχόληση του προσωπικού με άλλα αντικείμενα, συχνές μετακινήσεις προσωπικού σε άλλες διευθύνσεις και  παρακολούθηση – ενημέρωση των αλλεπάλληλων αλλαγών του νομοθετικού πλαισίου οδηγούν στη σταδιακή κατ’ έτος απομειούμενη δυνατότητα υλοποίησης των Τεχνικών Προγραμμάτων”.

Ποιο είναι το τεχνικό πρόγραμμα για το 2018

Σύμφωνα με την εισήγηση  ο δήμος Ξάνθης έχει σχεδιάσει να υλοποιήσει τεχνικό πρόγραμμα με συνολική χρηματοδότηση  7.131.135,33€ με πηγές χρηματοδότησης: Ε.Π Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020 (1.000.000,00€), ΣΑΤΑ (4.217.335,65€), ΣΑΤΑ Σχολείων (609.242,46€) και Δημοτικούς Πόρους (1.304.557,22€), για διάφορες αντίστοιχες για κάθε πηγή χρηματοδότησης μελέτες.

Φανουράκης: «Λυπήθηκα για το τεχνικό πρόγραμμα…»

Την λύπη του εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευση για το τεχνικό πρόγραμμα και για την τόσο χαμηλή απορρόφηση υλοποίησης καθώς και για όσα αναφέρει στην αιτιολόγηση της προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας κα Μανά. Κατέθεσε δε την πρόταση να δημιουργηθεί  ένας κωδικός μελετών ώστε αυτή ή επόμενη δημοτική αρχή να έχει ώριμες μελέτες. Αυτή η επισήμανση προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου ο οποίος προδίκασε ότι και η επόμενη δημοτική αρχή θα είναι η ίδια: «Εμείς θα είμαστε και η επόμενη δημοτική αρχή. Αυτή τη χάρη δεν θα σας την κάνουμε…». Ξεκίνησε έτσι μια κόντρα μεταξύ τους που κατέληξε με τη φράση του δημάρχου που απαντούσε σε ερώτημα αναφορικά με την στελέχωση των υπηρεσιών  : «Στηρίζω τους υπαλλήλους μου» και την απάντηση του κ. Φανουράκη: «Ναι με μετακινήσεις και αργίες…»!

Προκάτ στον 1ο Παιδικό Σταθμό

Από τις διευκρινιστικές ερωτήσεις έγινε γνωστό ότι στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται η τοποθέτηση προκάτ στο 1ο παιδικό σταθμό που έκλεισε γιατί παρουσίασε προβλήματα στατικότητας όπως επίσης ότι υπάρχουν 100.000 ευρώ για εργασίες μόνωσης στο υπόγειο δημοτικό πάρκινκ. Επίσης προβλέπονται 80.000 ευρώ για την πεζογέφυρα των Κιμμερίων. Ο κ. Ανταμπούφης έθεσε τον προβληματισμό αν η μείωση της απορρόφησης στο τεχνικό πρόγραμμα οφείλεται στην υποστελέχωση δεδομένου ότι μόνο 2 πολιτικοί μηχανικοί έχουν φύγει για να πάρει την απάντηση από τον μηχανικό κ. Αβραμίδη ότι κάθε ένας αντιστοιχεί με απώλεια 20% της δυναμικής της υπηρεσίας.

Κατά πλειοψηφία και το τεχνικό πρόγραμμα

Ο κ. Φανουράκης στην τοποθέτησή του τόνισε την αρχική του διάθεση να υπάρχει συναίνεση το τεχνικό πρόγραμμα και ανέφερε το παράδειγμα του δήμου Καβάλας όπου σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο το ψήφισε ωστόσο υπογράμμισε ότι με τέτοια «οικτρή εικόνα» όπως είπε χαρακτηριστικά που παρουσιάζει το τεχνικό πρόγραμμα και η συμπεριφορά του δημάρχου ο οποίος: «μετακινεί ανθρώπους αποδυναμώνοντας υπηρεσίες,  θέτει σε αδρανοποίηση την υπηρεσία δόμησης…», όπως κατήγγειλε, δεν του επιτρέπουν να το ψηφίσει. Αρνητική ήταν η ψήφος του κ. Τσιακίρογλου που κατηγόρησε την δημοτική αρχή για απραξία και ανικανότητα του να παραγάγει έργο τονίζοντας ότι κατέστησε τον δήμο Ξάνθης ουραγό στην περιφέρεια.  ‘Έκθεση ιδεών» χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα ο κ. Καμαρίδης και επεσήμανε πως στο δήμο προσφέρθηκα 800.000 εργατοώρες από τα 8μηνα και δεν τα έχει αξιοποιήσει αποδεικνύονται πλήρη ανικανότητα και καταψήφισε. Το ίδιο και ο κ. Ανταμπούφη που σημείωσε πως οι αιτιολογίες για υποστελέχωση και γραφειοκρατία και έλλειψη πόρων είναι σαθρές καθώς ενώ είναι υπαρκτά σαν φαινόμενα άλλοι δήμοι τα καταφέρνουν αλλά όχι ο δικός μας. Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος ανέφερε πως αυτά τα έργα τα έχει ανάγκη ο δήμο ς και πως το τεχνικό πρόγραμμα έχει όραμα. Ζήτησε δε από τις υπηρεσίες να  επιταχύνουν τις διαδικασίες και την προσπάθεια τους ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Το τεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με το Λευκό της κας Πυρνάρη.

Αποσύρθηκε το θέμα της ασφαλτόστρωσης στην «θηλιά» – Θα υποβληθεί για χρηματοδότηση το α’ τμήμα του δρόμου Κιμμέρια – Λιβάδι

Σ’ ότι αφορά τα δυο πρώτα θέματα που αφορούσαν το ίδιο έργο και συγκεκριμένα τη διάνοιξη του δρόμου στην περιοχή της “Θηλιάς”  στην Καλαμού με την έγκρισης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου και Αποκεντρωμένης για την μελέτη και ασφαλτόστρωση μέσα από το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ, αποσύρθηκαν με πρόταση του δημάρχου. Αποσύρθηκαν με την αιτιολογία ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια. Το 3ο θέμα που αφορούσε αποδοχή μιας επικαιροποιημένης μελέτης για το Α΄ Τμήμα  οδού από τα Κιμμέρια έως θέση Λιβάδι πέρασε κατά πλειοψηφία αφού η αντιπολίτευση δεν το ψήφισε. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος η μελέτη για όλο το τμήμα είχε πρόβλημα λόγω εμπλοκής της αρχαιολογίας που ανακάλυψε  μακεδονικό τάφο και απορρίφθηκε από την Διαχειριστική αρχή η ένταξή της σε πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό η υπηρεσία την κατάτμησε μόνο κατά το Α’ Τμήμα σε ποσό 350.000. Από το συνολικό των 650.000  ευρώ, την επικιαροποίησε ώστε να μπορέσει να ξαναϋποβληθεί και χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα . Ο κ. Φανουράκης ζήτησε να ενταχθεί ολόκληρο το έργο και αν είναι δυνατό να απορροφηθεί όλη η χρηματοδότηση. Ο δήμαρχος του είπε ότι αν επιμείνουν να το εντάξουν όλο υπάρχει κίνδυνος να απορριφθεί και πάλι λόγω της αρχαιολογίας. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία όπως το εισηγήθηκε ο δήμαρχος.

Μόνο 10 αιτήσεις για το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου 

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Φανουράκης στην αρχή της συνεδρίασης ζήτησε να δοθεί η διαλυτότητα στους μαθητές που είναι δικαιούχοι να συμμετέχουν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου να μεταφέρονται με έξοδα του δήμου αν μένουν στις δημοτικές κοινότητες. Η απάντηση της αντιδημάρχου κας Γιαννώτα ήταν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν είναι μόνο 10 και δεν υπάρχουν παιδιά από άλλες δημοτικές ενότητες. Τέλος με απόφαση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Δρεμσίζη διακόπηκε η συνεδρίαση εξαιτίας της περασμένης ώρας και θα συνεχιστεί σήμερα στις 6 το απόγευμα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Μητσοτάκης ζει σε εικονική πραγματικότητα

Για τετραπλάσιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων στην Ελλάδα συγκριτικά με την Ε…