Σχόλια 26/09/17

0
mavromixali
«Ψήλωσαν» οι γυναίκες
Ναι, ξαφνικά εδώ και λίγους μήνες, οι γυναίκες «ψήλωσαν» κατά 2 έως 3 πόντους κι ακόμη περισσότερο κάποιες. Όχι, δεν πρόκειται για κάποια αλλαγή στο DNA τους ούτε κάποια διατροφική αιτία που τις βοήθησε ν’ αποκτήσουν νέο ύψος που για πάρα πολλές ήταν ζητούμενο και καημός μέγας. «Ψήλωσαν» λοιπόν οι Ελληνίδες εξαιτίας της νέας μόδας των παπουτσιών! Που σε στυλ των αρχαιοελληνικών κοθόρνων, έδωσαν νέο ύψος στις Ελληνίδες. Οι οποίες ισορροπούν στα νέα μοντέλα που ναι μεν τις κάνουν πιο ψηλές, τις αφαιρούν όμως τη χάρη στο περπάτημα και κυρίως στο λίκνισμα. Παρόλα αυτά και κινδυνεύοντας ενίοτε να στραβοπατήσουν και να πέσουν, η μόδα είναι μόδα και όλες ή σχεδόν όλες την ακολουθούν.
Γ.Δ.


Κοντινό μέλλον
Το θεωρούμε δεδομένο αλλά δεν είναι. Το θεωρούμε άφθονο αλλά δεν είναι. Το πληρώνουμε σχετικά φθηνά αλλά σε μερικά χρόνια δεν θα είναι. Το έχουν ανάγκη οι άνθρωποι τα ζώα, τα φυτά, οι βιομηχανίες. Μιλάμε για το ΝΕΡΟ!
Εγγράφη πριν χρόνια ότι οι πόλεμοι πλέον θα γίνονται για τις πηγές νερού κι όχι πετρελαίου. Ο χρόνος αυτός πλησιάζει, αν και για κάποιες χώρες έχει ήδη έρθει. Ο πληθυσμός αυξάνεται συνέχεια, οι ανάγκες και η ζήτηση αυξάνονται συνέχεια επίσης, αλλά και το κλίμα αλλάζει πλέον επικίνδυνα με μείωση των βροχοπτώσεων. Όλα συνηγορούν πως το νερό, αυτό το απόλυτο αγαθό της ίδιας της ζωής, πως θα γίνει αρχικά ακριβό και στη συνέχεια σπάνιο.
Γ.Δ.


Κοντινό μέλλον ΙΙ
Σήμερα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες θεωρείται αυτονόητο και δεδομένο το άφθονο και υγιεινό νερό. Το να ανοίξεις τη βρύση και να τρέξει νερό σε μεγάλες ποσότητες για να χρησιμοποιηθεί στις όποιες ανάγκες της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας βέβαια που θα δοκιμαστεί στο θέμα του νερού. Και για να μην υπάρξουν προβλήματα επιβίωσης του πληθυσμού τουλάχιστον στη Δύση, θα ξεκινήσει η διαδικασία λήψης αυστηρών μέτρων διαχείρισης του νερού. Το πρώτο βήμα που θα γίνει θα είναι ο περιορισμός στην κατανάλωση νερού στις καλλιέργειες. Θα αποκλειστούν αρδεύσεις με κατάκλυση, με ποτιστικά συστήματα εκτός αυτούς του στάγδην. Όσο κι αν αυτά θεωρούνται ακραία όλα αυτά, θα συμβούν. Διότι εάν δεν περιοριστεί η κατανάλωση νερού στον πρωτογενή τομέα, οι κοινωνίες θα διψάσουν. Σήμερα το 80% της ποσότητας του νερού χρησιμοποιείται στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Προφανώς αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό σημαίνει ότι θ’ αλλάξουν τα καλλιεργήσιμα είδη, θα βγουν νέα, λιγότερο υδροβόρα.
Η ζωή θ’ αλλάξει και το νερό θ’αποτελεί ένα είδος πλέον με μεγάλη, πολύ μεγάλη χρηματιστηριακή αξία. Όση σήμερα του πετρελαίου…
Γ.Δ.


Οδός Μαυρομιχάλη
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Τρικυμία εν κρανίω
Πολλές δημοσκοπήσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας τελευταία, άλλες αληθινές κι άλλες ψεύτικες, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους κυρίως στα ποσοστά των κομμάτων. Υπάρχει όμως και η έρευνα της Public Issue που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σχετικά με το ιδεολογικό προφίλ των Ελλήνων με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.
Οι Έλληνες λοιπόν, μετά από 8 χρόνια κρίσης, έχουν πλέον θετική άποψη για τον ιδιωτικό τομέα κατά 74% (αφού έχει διαλυθεί) ενώ παράλληλα έχουν αρνητική άποψη για τον καπιταλισμό κατά 70%, που είναι και το σύστημα που στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης ενώ έχουν κατά 65% αρνητική άποψη για την παγκοσμιοποίηση, έχουν παράλληλα 64% αρνητική άποψη για τον εθνικισμό που είναι το αντίθετο. Δηλαδή η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ζητά έναν ιδιωτικό τομέα άνευ καπιταλισμού και έναν διεθνισμό άνευ παγκοσμιοποίησης. Όσο για την αντιμετώπιση της κρίσης, η συντριπτική πλειοψηφία, το 85%, όσων ψήφισαν ΟΧΙ, παρά τα δεινά που έφερε το κλείσιμο των τραπεζών και το βούλιαγμα στην ύφεση, δηλώνουν αμετανόητοι ότι θα ξαναψήφιζαν το ίδιο!
Συμπέρασμα: Η ελληνική κοινωνία αδυνατεί να κατανοήσει βασικούς πολιτικοοικονομικούς όρους ενώ δεν μπορεί ακόμα να «διαβάσει» σωστά την κρίση, αιτίες και αντιμετώπιση. Έτσι, συνεχίζουμε να πορευόμαστε με τρικυμία εν κρανίω, βλέποντας στραβό το γιαλό κι όχι το αρμένισμα. Μάλλον θα χρειαστούν κι άλλα μνημόνια, κι άλλος «πόνος» για να κάνουμε αυτά που έκαναν Κύπρος και Πορτογαλία σε δύο χρόνια και ξεπέρασαν την κρίση…


Γέμισαν την Ξάνθη τα Λύκεια Ελληνίδων
Απορημένος φίλος ζήτησε να μάθει το πρωί της Κυριακής γιατί είχε τόσο κόσμο στις ταβέρνες και μέσα στην παλιά πόλη το Σαββατοκύριακο. Όπως είπε, σε πολλά μαγαζιά υπήρχε έλλειψη σε αρκετά είδη, λόγω της αυξημένης κίνησης. Η απάντηση ήρθε από μόνη της, όταν μπροστά από την πλατεία Αντίκα πέρασαν από διαφορετικές κατευθύνσεις τρία γκρουπ, αποτελούμενα από μερικές δεκάδες άτομα το καθένα, με τα χαρακτηριστικά κόκκινα καρτελάκια του συνεδρίου του Λυκείου Ελληνίδων. Αφού ξεναγήθηκαν στον παραδοσιακό οικισμό, έκατσαν σε διάφορα μαγαζιά της πόλης για τον καφέ και το φαγητό τους. Συνολικά από την Πέμπτη που ξεκίνησε το συνέδριο βρέθηκαν στην Ξάνθη περισσότερα από 250 άτομα, που παρέμειναν μέχρι και την Κυριακή. Ξεχωριστή η παρουσία των μελών του Λυκείου Ελληνίδων Σίδνεϊ, με μια αποστολή 13 ατόμων από την μακρινή Αυστραλία. Η πρόεδρος του εκεί παραρτήματος, κα Κάθυ Λιόγα – Στογιάνοβιτς, μαζί με κάποιες από τις κυρίες της ομάδας επισκέφθηκαν την Ξάνθη για πέμπτη φορά. Όπως μας θύμισε, μάλιστα, η κα Πέπη Στάντζιου έχουν αναπτυχθεί πολύ στενοί δεσμοί, κάτι που αποδεικνύει και η μεγάλη δωρεά του Hellenic Women of Sydney πριν λίγα χρόνια προς το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης ύψους 25.000 δολαρίων Αυστραλίας. Κάποιες από τις κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων είναι και μέλη του φορέα γυναικών που συστάθηκε το 2013 κυρίως για ορφανά και άπορα παιδιά στην Ελλάδα, έχοντας προσφέρει ήδη αρκετές χιλιάδες ευρώ. Ο πολιτισμός και η παράδοση έχουν πολλά πρόσωπα. Ένα από αυτά είναι και η αλληλεγγύη.
Χ.Δ.


Νέα ακροδεξιά άνοδος στην Ευρώπη
Μετά την Ελλάδα, την Γαλλία και την Αυστρία ήρθε και η σειρά της Γερμανίας. Μια Γερμανία που έχει και μεγάλη παράδοση, φυσικά. Η νίκη της Άνγκελα Μέρκελ ήταν τουλάχιστον βέβαιη, όχι όμως και η μεγάλη άνοδος του ακροδεξιού AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία). Τα προγνωστικά το ‘’έβλεπαν’’ να μπαίνει στην Βουλή και μάλιστα ως τρίτο κόμμα, παρότι όχι με τόσο υψηλό ποσοστό. Φυσικά υπήρξαν άμεσα αντιδράσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις, ενώ φαίνεται ότι επικρατεί αναταραχή και ασυμφωνία και στο ίδιο το ακροδεξιό κόμμα, μετά την άμεση αποχώρηση της αρχηγού του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η Φράουκε Πέτρι έκανε λόγο για εσωτερική διχογνωμία σε θέματα ουσίας, διαχωρίζοντας το AfD που ήθελε να κυβερνήσει με αυτό που παρουσιάστηκε στον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες, ως ένα αναρχικό κόμμα. Η καταγραφή της όλης είδησης στα καθ’ ημάς πάντως δείχνει ότι δεν βάζουμε μυαλό, με πολλά μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν την Αλίς Βάιντελ, μία εκ των πρώτων του AfD, ως νέα, ωραία, μορφωμένη και φιλοναζί. Ένα γοητευτικό προφίλ για να νιώσουμε αυτούς τους ανθρώπους πιο οικείους. Σαν την χορευτική δεινότητα του Κασιδιάρη, τον γάμο του Παναγιώταρου και την ωραία εμφάνιση της κόρης Μιχαλολιάκου. Κάτι άλλο είναι αυτό που μας διαφοροποιεί όμως πλήρως: η προσωπική ανάληψη της ευθύνης για την άνοδο της ακροδεξιάς από την Μέρκελ. Σε πρώτο ενικό, δεν τα έριξε ούτε σε αφηρημένες ανώτερες δυνάμεις, ούτε στους άλλους, ούτε στη μοίρα της Ευρώπης. Το θλιβερό είναι ότι αυτό το αυτονόητο έχουμε φτάσει εν Ελλάδι να το θαυμάζουμε και να ενθουσιαζόμαστε. Τόσο ασυνήθιστο μας είναι.
Χ.Δ.


Η Εγνατία και ο μύθος του Αισώπου για τον ψεύτη βοσκό!
Ω ναι! Πανηγυρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης γιατί ο πρόεδρος της Εγνατίας ΑΕ κ. Αντωνούδης τον διαβεβαίωσε ότι σε 15 μέρες από χθες θα δημοπρατηθεί το πρώτο κομμάτι του κάθετου άξονα της Ξάνθης δηλαδή μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Κι αυτό γιατί έχει γίνει η συζήτηση για τις απαλλοτριώσεις στις 22 Σεπτεμβρίου από το Πρωτοδικείο και άρα δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για τη δημοπράτηση. Στη θέση του κ. Ζαγναφέρη θα ήμασταν πιο επιφυλακτικοί. Γιατί από τον Μάρτη τον διαβεβαιώνει ο κ. Αντωνούδης και έφτασε Οκτώβρης. Είναι και εκείνος ο Μύθος του Αισώπου για τον …ψεύτη βοσκό που όλο έλεγε ψέματα ότι έρχεται ο λύκος να του φάει τα πρόβατα παραπλανώντας τους άλλους βοσκούς που έτρεχαν να τον βοηθήσουν. Και μια και δυο όταν διαπίστωσαν ότι τους κοροϊδεύει δεν ήλθαν πια γιατί κανείς δεν τον πίστευε!
Μόνο που τότε ήλθε πραγματικά ο λύκος! Στην περίπτωσή μας βέβαια θα’ ταν καλό να έρθει ο λύκος!
Μ.Ξ.


Οι γερμανικές εκλογές
Πύρρεια νίκη για την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που πήρε μεν την πρωτιά στις εκλογές της Κυριακής ωστόσο το κόμμα της είχε τις μεγαλύτερες απώλειες στις τελευταίες δεκαετίες και βεβαίως θα χρειαστεί να συνεργαστεί με άλλα κόμματα για να κυβερνήσει. Δεδομένου δε ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ήρθε δεύτερο και ο κ. Σούλτς δήλωσε ότι θα είναι αντιπολίτευση και άρα δεν θα συνεργαστεί, η κα Μέρκελ θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικούς εταίρους στα δύο μικρότερα κόμματα τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. Ειδικά οι Φιλελεύθεροι είναι ένα συντηρητικό κόμμα που εξέφραζε συχνά ανθελληνικές θέσεις και τάχθηκε υπέρ του Grexit Αν τα βρουν και πάρουν όπως δήλωσαν ότι θέλουν το υπουργείο Οικονομικών, μαύρα τα μαντάτα για μας που περιμέναμε τις γερμανικές εκλογές ελπίζοντας σε ρύθμιση του χρέους! Μαύρα τα μαντάτα όμως και από την άνοδο του AfD του ναζιστικού κόμματος που ήρθε τρίτο και μπήκε στην γερμανική βουλή για πρώτη φορά μετά τον παγκόσμιο πόλεμο. Αυτή η άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Γερμανία είναι άκρως ανησυχητική.
Μ.Ξ.


Ακύρωση της άσκησης μετά στρατευμάτων
Δε θα πραγματοποιηθεί τελικά η μεγάλη άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) που ήταν προγραμματισμένη για να ξεκινήσει σήμερα, Τρίτη και να διαρκέσει έως την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι η άσκηση προγραμματιζόταν από την ΧΧ ΤΘ ΜΕΡΑΡΧΙΑ «ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και περιλάμβανε όλο το νότιο τμήμα του νομού, όπου θα πραγματοποιούνταν μετακίνηση προσωπικού με κέντρο των επιχειρήσεων το ποτάμι του Νέστου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά, η άσκηση ακυρώνεται (και δεν αναβάλλεται). Συγκεκριμένα, στη λιτή ενημέρωση αναφέρεται ότι η άσκηση ακυρώνεται λόγω υπηρεσιακών αναγκών, ωστόσο είναι σαφές ότι κάτι άλλο προέκυψε εν τω μεταξύ, μιας και ένας προγραμματισμός μπορεί να μετατεθεί για άλλη ημερομηνία λόγω συγκυριακών καταστάσεων, αλλά προκύπτει άλλη σκοπιμότητα όταν αποφασίζεται η ακύρωσή της.
Άγνωσται αι βουλαί του ΓΕΣ…
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …