Σχόλια 01/09/17

0
konitsis
Φόροι ναι, ρευστό όχι!
«Βάζει φόρους η κυβέρνηση, αλλά τα χρέη τα δικά της δεν τα πληρώνει». Είναι η χαρακτηριστική φράση που ακούγεται στην αγορά, σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτής της ταλαίπωρης χώρας.
Πρώτος στόχος της κυβέρνησης η αύξηση της φορολογίας αλλά και η εξεύρεση νέων τομέων για εφαρμογή κι εκεί φόρων!
Τα POS μπορεί να βοηθούν το δημόσιο ταμείο με τις εισπράξεις του, ωστόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι και οι περισσότερες, βλέπουν τη χρήση τους πιο πολύ ως βαρίδι παρά ως ευκολία. Έτσι, από τη μια υπάρχει αύξηση των φόρων και από την άλλη μείωση του ρευστού. Και ως γνωστόν χωρίς ρευστό η οικονομία δύσκολα κινείται.
Γ.Δ.


Λοταρία
Εν αναμονή συνέλληνες να κερδίσετε τα 1000 ευρώ που θεσμοθέτησε ως κίνητρο η κυβέρνησή μας για να χρησιμοποιούμε στις αγορές μας πλαστικό χρήμα (κάρτα).
Δεν ξέρω αν εφαρμόζουν σε άλλα κράτη την ίδια μέθοδο και τι αποτελέσματα είχε – όμως αν το μέτρο αυτό το είχε εφαρμόσει κάποια από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις θα είχε κατηγορηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προωθεί με ύπουλο τρόπο τον κοινωνικό αυτοματισμό: οι καταναλωτές, ενόψει του κέρδους από την κλήρωση, δεν αφήνουμε τους καημένους τους καταστηματάρχες και επαγγελματίες να φοροδιαφύγουν. Διότι εκείνη την εποχή το «δεν πληρώνω» – φόρους, διόδια, λογαριασμούς εισιτήρια κ.λπ. – ήταν ύψιστη πράξη αριστερής φιλοπατρίας. Ακόμη και ο κ. Τσίπρας είχε αρνηθεί να πληρώσει το «χαράτσι», όπως λεγόταν ο ΕΝΦΙΑ επί εποχής κατάπτυστων σαμαροβενιζελικων.
Γ.Δ.


Είναι μια πρόοδος
Κατά την παλαιοαριστερή ορολογία, σήμερα «το κίνημα βρίσκεται σε ύφεση», ήτοι δεν μπορούμε να κινητοποιήσουμε τις μάζες για να κάνουμε πολιτική, άρα καταφεύγουμε σε μεθόδους μη κινηματικές, ακόμη και τζογαδόρικες, για να μείνουμε στην εξουσία. Επειδή όμως η κυβέρνηση έσπειρε ελπίδες και θα θερίζει για πολλά χρόνια ύφεση και απογοήτευση, καλό είναι να γενικεύσει το μέτρο: π.χ. να υπάρχει λοταρία για όσους επικυρώνουν εισιτήριο στα λεωφορεία ή πληρώνουν διόδια – ακόμη και για όσους παρακολουθούν ΕΡΤ: την ώρα που κάνει δηλώσεις ο κ Σπίρτζης, να βγαίνει μήνυμα «στείλτε SMS τώρα για να μπείτε στην κλήρωση των 5.000 ευρώ». Ή να μοιράζονται κλήροι σε όσους πηγαίνουν σε εγκαίνια έργων, κουπόνια σε όσους αγοράζουν φιλοκυβερνητικές εφημερίδες κλπ.
Από τα πενταετή σοβιετικά πλάνα στον τζόγο, είναι οπωσδήποτε κάποια πρόοδος…
Γ.Δ.


Ξανθιώτισσα ποζάρει στην οδό Κονίτσης, στο υπερυψωμένο σημείο δίπλα στα σκαλάκια προς τη λαϊκή αγορά
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Κουρμπάν Μπαϊράμ
Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας γιορτάζουν την θρησκευτική γιορτή του «Κουρμπάν Μπαϊράμ». Αποτελεί δε αυτή μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες γιορτές τους. Μάλιστα η σφαγή των αρνιών που γίνεται, σηματοδοτεί τη θυσία και την προσφορά των πιστών.
Εθιμικά, το κρέας που «θυσιάζεται» διανέμεται σε μικρό ποσοστό σε γείτονες, φτωχούς και η μεγαλύτερη ποσότητα καταναλώνεται από την οικογένεια.
Με την ευκαιρία λοιπόν της θρησκευτικής αυτής γιορτής, απευθύνουμε τις θερμές μας ευχές προς όλους.
Γ.Δ.


Περί επενδύσεων
Λόγοι εκφωνούνται και ντόρος μέγας γίνεται αλλά επενδύσεις δεν βλέπουμε. Λόγια πολλά από τους κυβερνητικούς αλλά πράξεις μηδέν. Κι όχι τις ήδη αρχινημένες επενδύσεις δεν εγκρίνουν για να υλοποιηθούν, αλλά απεναντίας τις σταματούν με διάφορες αστείες δικαιολογίες. Ποιος αλήθεια προσδοκά, λογικός άνθρωπος, να γίνουν επενδύσεις σήμερα στη χώρα μας για να μειωθεί η ανεργία όταν: Η υψηλή φορολογία, οι συχνές αλλαγές των νόμων και των κανονισμών που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις, οι έλεγχοι κεφαλαίων, η έλλειψη ρευστότητας, η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις στην απόδοση δικαιοσύνης, είναι παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά για τους πιθανούς επενδυτές;
Εν κατακλείδι: Οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι αγώνας μετ’ εμποδίων. Αν δεν φύγουν τα εμπόδια, φως δεν θα υπάρξει. Δυστυχώς για τη χώρα, πολλά εμπόδια βάζει και η ίδια η σημερινή κυβέρνηση.
Γ.Δ.


Η κατοικία στην Ελλάδα μετά τον ΕΝΦΙΑ
Λόγω ημερών όλοι σχολιάζουν όπως είναι φυσικό τον ΕΝΦΙΑ, συνήθως διαμαρτυρόμενοι για το ύψος του, αν και περιέργως υπάρχουν και κάποιοι που τον βλέπουν θετικά. Επειδή το θέμα της οικονομικής πολιτικής έχει να κάνει με την χώρα στην οποία εφαρμόζεται, θα πρέπει να δούμε τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας. Μιας χώρας που δεν είχες πολλές επενδυτικές ευκαιρίες σχεδόν όλο τον περασμένο αιώνα, όπως οι υπόλοιπες, οπότε ο μέσος πολίτης είχε δύο τρόπους να τοποθετήσεις τις οικονομίες του: σε ακίνητα και χρυσές λίρες. Οι λίρες και ο χρυσός γενικότερα μπήκαν σε δεύτερη μοίρα, και λόγω κινδύνου κλοπής, οπότε στην Ελλάδα δημιουργήθηκε όλη αυτή η ανοικοδόμηση με διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες. Όσο αντιπαραγωγικό και αν φαίνεται σήμερα, ήταν ο μόνος τρόπος για να συμμετάσχει κάποιος στην οικονομία, με μόνη εξαίρεση το χρηματιστήριο σε κάποιες περιόδους. Ένα δυαράκι ήταν επένδυση και εξασφάλιση σε κάτι απρόοπτο, αφού το πουλούσες εύκολα ή το μετέφερες στα παιδιά σου. Η κατοχή ακινήτου δημιουργούσε στον πολίτη μια αίσθηση ασφάλειας και ύπαρξης πλούτου, κάτι που καθορίζει την οικονομική του συμπεριφορά περισσότερο απ’ ότι το τρέχων του εισόδημα. Και έρχονται ντόπιοι και ξένοι φωστήρες να επιβάλλουν ξαφνικά έναν φόρο, λέγοντας ψέματα ότι είναι για μια χρονιά, καταστρέφοντας την αγορά ακινήτων και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται μ’ αυτήν. Και ξαφνικά ο Έλληνας αισθάνεται φτωχός. Πέφτει η αξία του ακινήτου του, κανείς δεν θέλει να το αγοράσει, ούτε και μπορεί να το υποθηκεύσει όπως παλιότερα. Άρα το ζήτημα είναι ο βάναυσα υφεσιακός χαρακτήρας του φόρου που, αν παραμείνει ως έχει, θα καθυστερήσει την ανάκαμψη για χρόνια.
Χ.Δ.


Δήμος Ξάνθης: σε αυτόματο πιλότο
Η εικόνα του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου με σχεδόν τους μισούς συμβούλους παρόντες και τα θέματα να περνούν χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό ή αντιδράσεις μοιάζει με την γενικότερη εικόνα που έχει ο δήμος Ξάνθης. Λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο, χωρίς διάθεση να βελτιωθεί αυτή η έρμη πόλη, χωρίς το παραμικρό έργο, χωρίς παιδικές χαρές, κολυμβητήριο και τόσα άλλα. Και οι απαντήσεις είναι αυτές που εξοργίζουν περισσότερο: «Ζούμε στην ωραιότερη πόλη της Ελλάδας». Αν πεις στην δημοτική αρχή για κάτι στραβό, η απάντηση είναι: «Έχετε πάει αλλού να δείτε τι γίνεται;». Δυστυχώς για μας και γι’ αυτούς έχουμε πάει. Και βλέπουμε και ακούμε τι γίνεται. Δήμοι που είναι σε φάση ανασύστασης, σε συνεχείς ρυθμούς έργων, υποδομών και κατασκευών, με μέριμνα για την ουσιαστική λειτουργία οργάνων που καλούνται να επιδείξουν απτό έργο στην πόλη τους. Αλλά εμείς είμαστε η μόνη πόλη, για να μην επεκταθούμε και στους υπόλοιπους δήμους του Νομού που είναι πάνω-κάτω στην ίδια αδράνεια, που βιώνουμε την οικονομική κρίση. Μια κρίση που δεν μας εμποδίζει να στοιβάζουμε χρήματα στο αποθεματικό, αλλά μας δένει τα χέρια όταν πρόκειται να κάνουμε κάτι θετικό για τους δημότες. Κατά τα άλλα, τα σκουπίδια να μαζεύονται, οι εκδηλώσεις κουτσά στραβά να γίνονται, κανέναν γνωστό να εξυπηρετούμε και μέχρι εκεί. Η λέξη όραμα και αγάπη για την Ξάνθη προκαλούν ρίγη και τρόμο σε κάποιους. Δεν εξηγείται αλλιώς. Είναι κρίμα πάντως γι’ αυτή την πόλη, γι’ αυτούς τους ανθρώπους που μέσα από συλλόγους αλλά και ιδιωτική πρωτοβουλία δείχνουν ότι έχουν και διάθεση και μεράκι και φαντασία. Τουλάχιστον ας το θυμηθούν αυτό όταν θα κληθούν να ψηφίσουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Χ.Δ.


Άρχισαν οι προετοιμασίες για τις εκλογές στα Επιμελητήρια
Άρχισαν οι προετοιμασίες στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές των Επιμελητηρίων που θα γίνουν τον Δεκέμβριο. Χρόνος βέβαια υπάρχει ωστόσο έχουν ξεκινήσει οι επαφές όσο και οι βολιδοσκοπήσεις με άτομα του επιχειρηματικού χώρου. Το ζητούμενο είναι να καταρτιστεί ένα ψηφοδέλτιο όχι όμως αμιγώς… συριζαϊκο αλλά ευρύτερων συνεργασιών από άτομα με κοινό χαρακτηριστικό την ικανότητα και τις γνώσεις. Είναι γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι προνομιακό τους πεδίο είναι μάλλον ο δημόσιος τομέας κι όχι ο ιδιωτικός γι αυτό και δεν έχουν καταφέρει να βρουν εκλογική βάση σε φορείς όπως τα επιμελητήρια κι αυτό είναι μια μεγάλη υστέρηση την οποία και θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν στις επερχόμενες εκλογές.
Μ.Ξ.


Όποιος σπέρνει ανέμους θα θερίσει θύελλες
Συνεχίζονται οι …αναταράξεις στην «Περιφερειακή Αναγέννηση» μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου να θέσει εκτός ψηφοδελτίου τον περιφερειακό σύμβουλο Μιχάλη Αμοιρίδη. Δημοσίευμα τη Δραμινής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εργασία… συν», επικαλούμενο έγκυρες πληροφορίες, αναφέρει πως έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα αμφισβήτησης του κ. Μέτιου με πρωταγωνιστές τον πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θόδωρο Μαρκόπουλο και πως σ’ αυτή συμμετέχουν οι Μιχάλης Αμοιρίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Έβρου Κωνσταντίνος Εξακουστός, ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε (ή κατά άλλους ότι εξωθήθηκε σε παραίτηση) από τη θέση του εντεταλμένου για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που του έχει αναθέσει ο κ. Μέτιος. Ο κ. Μαρκόπουλος σε επικοινωνία μας διαψεύδει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο και χαρακτηρίζει το κείμενο: «αναληθές, κακόβουλο αλλά και «ύποπτο» ως προς τα κίνητρά του». Να θυμίσουμε ωστόσο ότι ο κ. Μαρκόπουλος έχει …προηγούμενα με τον κ. Μέτιο όταν με το που ανέλαβε περιφερειάρχης τον …ξήλωσε από πρόεδρο της εταιρείας «Εργοανάπτυξη ΑΕ» με αφορμή την ακύρωση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των Λουτρών των Ελευθερών. Αλλά και ο κ. Στυλιανίδης δεν είχε ποτέ και τις καλύτερες σχέσεις με τον κ. Μέτιο ιδιαίτερα δε τώρα που ο ίδιος βρίσκεται στο περιθώριο και μετρά τις δυνάμεις του αναζητώντας ρόλο στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις είτε σε κεντρικό είτε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Μέτιος έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην παράταξή του που πάει …ντουγρού για διάσπαση. Αλλά φαίνεται πως διατηρεί ισχυρά κομματικά ερείσματα για να λειτουργεί τύπου: «Πονάει χέρι …κοβει κεφάλι»!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …