Σχόλια 18/07/17

0
sideridis-katoxi
Ας κάνουν αυτοκριτική πρώτα
Διάφοροι εμφανίζονται ως μνηστήρες στη δημόσια ζωή του τόπου για να διεκδικήσουν κάποιο αξίωμα. Όπως συμβαίνει στις μέρες μας από κάποιους. Οι οποίοι βέβαια εκφράζουν πρόθεση διεκδίκησης χωρίς προηγουμένως να κάνουν το αυτονόητο. Πρώτον να πραγματοποιήσουν αυτοκριτική για τις ικανότητές τους. Δηλαδή, εάν έχουν τα απαραίτητα στοιχεία ως άτομα για να προσφέρουν και βέβαια το βασικό, εάν μπορούν πραγματικά.
Δεύτερον, να εκτιμήσουν το έργο τους πριν. Είναι πετυχημένοι στον τομέα τους τον επαγγελματικό; Έχουν παραγάγει έργο σημαντικό; Είναι δηλαδή αναγνωρισμένοι και με δυνατότητες;
Διότι εάν επιθυμούν απλώς να βρεθούν εκεί σε κάποιο αξίωμα για να καταξιωθούν κοινωνικά ή για να κερδίσουν οικονομικά, τότε σίγουρα δεν είναι οι κατάλληλοι.
Γ.Δ.


Όχι πολλά λόγια
«Κάποιοι πριν εκφράσουν προθέσεις για αξιώματα, ας αναστοχαστούν και προβληματιστούν για το έργο τους μέχρι τώρα. Ας σκεφτούν τι έκαναν, αν είναι σημαντικό αυτό που έκαναν μέχρι τώρα για να επιθυμούν να προσφέρουν αλλού».
Λόγια από φίλο αναγνώστη που ακούει και διαβάζει πολλά τελευταία. Και βέβαια πολλά λόγια. Πάρα πολλά. Γι’ αυτό και ρωτάει για τα έργα τους, όπως μας είπε. Γι’αυτά που δήθεν έφτιαξαν και επιθυμούν νέα θέση για να φτιάξουν κι άλλα!
Ας σοβαρευτούν κάποιοι γιατί η Ξάνθη είναι μικρή και γνωριζόμαστε…
Γ.Δ.


Προσοχή!
Είναι γεγονός πως στην περιοχή μας οι ικανοί άνδρες- και γυναίκες βέβαια, πως δεν ασχολούνται εύκολα με τα κοινά. Κι αυτό έχει τις ερμηνείες του. Πρώτον η σύνθεση του πληθυσμού με τις γνωστές ευπαθείς ομάδες που διαμορφώνουν πλειοψηφίες. Δεύτερον υπάρχει μια κατεστημένη υπόθεση δεκαετιών που δύσκολα αλλάζει. Και τρίτον, όπως έχει διαμορφωθεί η πολιτική σκηνή, τοπική και εθνική με την επικράτηση του λαϊκισμού, ένας ευπρεπής άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με τέτοια τερτίπια. Κι έτσι ιδιωτεύει, δεν ασχολείται και επιπλέουν οι γνωστοί.
Τούτα τα λίγα για να τα έχουν υπόψιν τους όσοι θα εμφανιστούν (άρχισαν ήδη τις επαφές) για να σώσουν, για ν’ αλλάξουν, για να δημιουργήσουν. Το ζητούμενο είναι εάν έχουν αυτό το ειδικό βάρος για όλα αυτά. Διότι κάποιοι ήδη έχουν ζυγιστεί κι ευρέθηκαν ελλιπείς…
Γ.Δ.


Παρέα νεαρών Ξανθιωτών στο γεφυράκι στο πάρκο της πισίνας. Περίοδος Βουλγαρικής κατοχής. Στο άκρο δεξιά ο Φώτης Σιδερίδης
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Είμαστε τελευταίος νομός
Η απουσία και η έλλειψη ικανών ανδρών στα δημόσια πράγματα του νομού είναι δεδομένη αλλά και εμφανής. Ο νομός μας έναντι των υπολοίπων νομών της Περιφέρειας είναι ο τελευταίος σε πολλούς τομείς. Μια ματιά να ρίξει κανείς στους τέσσερις δήμους, να περιηγηθεί σ’αυτούς, θα διαπιστώσει αμέσως την ωμή πραγματικότητα, η οποία δεν είναι άλλη από την ουσιαστική έλλειψη έργων. Δεν υλοποιείται σχεδόν τίποτε. Ησυχία νεκροταφείου. Πουθενά θόρυβος μηχανών για εκτέλεση έργων, παρότι η περίοδος είναι η ιδανικότερη.
Προφανώς η ευθύνη είναι της Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων. Οι εκλεγμένοι δεν ενδιαφέρονται όσο πρέπει, οι παραπάνω ασχολούνται με άλλα πράγματα (το τι θα το πούμε μια άλλη φορά), η κυβέρνηση αδιαφορεί ή περικόπτει τους πόρους προς την Αυτοδιοίκηση ενώ δίδει αυξήσεις και επιδόματα στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ κλπ.
Και από την άλλη, οι πολίτες-δημότες, άπραγοι παρακολουθούν να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής, οι παρεχόμενες υπηρεσίες, να μην δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στους γειτονικούς νομούς. Δουλειές, κίνηση, έργα, κόσμος. Είναι θέμα ανθρώπων που βρίσκονται επικεφαλής των φορέων και μόνον.
Γ.Δ.


Προνοιακά;
Γεμάτες οι τράπεζες από την Παρασκευή με… Ρομά. Οι οποίοι προσήλθαν συν γυναιξί και τέκνοις για να εισπράξουν τα… προνοιακά τους επιδόματα Μαΐου-Ιουνίου. Χιλιάδες Ρομά έδωσαν το παρόν τους χαμογελαστοί και υπερήφανοι.
Είναι δε οι μόνοι που εισπράττουν, διότι ως γνωστόν, όλοι οι υπόλοιποι πληρώνουν. Είναι δε αυτό το προνοιακό επίδομά τους όπως και όλα τα άλλα που απολαμβάνουν, αρκετό για να ζουν χωρίς να εργάζονται.
Εργάζονται άλλοι γι’αυτούς εξάλλου. Μάλιστα τα επιδόματα αυτών αποδίδονται χωρίς καθυστέρηση, ενώ χιλιάδες άλλοι περιμένουν χρόνια για να εισπράξουν τα χρέη του δημοσίου προς αυτούς. Δυστυχώς ή ευτυχώς (η ερμηνεία δικό σας δικαίωμα) αυτή είναι η πραγματικότητα, να ζεις δηλαδή χωρίς να δουλεύεις παρά γεννοβολώντας παιδιά…
Πολλά δε εξ’αυτών, αγνώστου πατρός, άλλη πατέντα κι αυτή.
Γ.Δ.


«‘Έγραψε» ο Θανάσης Ξυνίδης …
Το κείμενο του Θανάση Ξυνίδη με το οποίο ανακοινώνει την παραίτησή του αποτελεί ένα μανιφέστο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιπλέον αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την σημερινή κατάσταση στο δήμο, λέει αλήθειες για το ποιοι κινούν τα νήματα και ποιοι ευθύνονται για την παθογένεια του όλου συστήματος, μηδέ εξαιρουμένων και των ψηφοφόρων που αποδέχονται και συντηρούν χρόνια ένα πελατειακό σύστημα. Δεν χαρίζεται σε κανένα και επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν στήριξαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών και έχει πολύ δίκιο.
Το βέβαιο είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο θα είναι πιο αποδυναμωμένο μετά την παραίτηση του Θανάση Ξυνίδη. Θα λείπει η σκέψη του, η ευθυκρισία του, η εμπειρία του, οι γνώσεις του, το χιούμορ του, η πληθωρική του προσωπικότητα που σάρωνε με τα ευθύβολα επιχειρήματα και τις τεκμηριωμένες απόψεις.
Ας ελπίσουμε τα νέα παιδιά που έρχονται να τα αντικαταστήσουν όλα αυτά με την ορμητικότητα της νιότη τους, τη διάθεση για προσφορά και την φρεσκάδα της σκέψης τους.
Μ.Ξ.


Κεραυνός εν αιθρία η …προσωρινή παραίτηση Μπένη
Ακέφαλη και η δημοτική παράταξη «Συμμετέχω» . Ο Δ. Μπένης ανακοίνωσε και αυτός την παραίτηση του επικαλούμενος «προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους. Ωστόσο δεν έκλεισε την πόρτα πίσω του όπως ο Θανάσης Ξυνίδης αλλά πέταξε ένα «έστω και προσωρινά» έτσι για να δημιουργεί την εντύπωση ότι κάπου, κάπως, κάποτε με κάποιο άλλο σχήμα ενδεχομένως θα είναι παρών. Αλλά αυτά δεν είναι επί του παρόντος…
Οι παραιτήσεις Ξυνίδη και Μπένη ποιον ευνοούν; Μα φυσικά τον δήμαρχο κ. Δημαρχόπουλο που θα τρίβει τα χέρια του γιατί χωρίς να κουνήσει το δακτυλάκι του απαλλάχθηκε από τους σημαντικότερους αντιπάλους του. Μετά απ’ αυτό αλλάζει τελείως το σκηνικό στο δημοτικό συμβούλιο.
Μ.Ξ.


Σε τεντωμένο σχοινί δικαστές – κυβέρνηση
Σκληρά δοκιμάζονται οι σχέσεις της κυβέρνησης με το δικαστικό σώμα με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες δημόσιες τοποθετήσεις και αναρτήσεις κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες μέρες με επικρίσεις για δικαστικές αποφάσεις και ενέργειες. Οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει ομαδικά πυρά από όλες τις δικαστικές ενώσεις, οι οποίες με ανακοινώσεις τους αντιδρούν σε υψηλούς τόνους και θέτουν πλέον ευθέως θέμα προστασίας της δημοκρατίας και των θεσμών. Στις ανακοινώσεις επικρίνουν ευθέως τους υπουργούς που δημόσια τοποθετήθηκαν, καταγγέλλοντας παράλληλα προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών. Το κλίμα αρχικά πυροδοτήθηκε από τις πρώτες αναρτήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι η βασική παραγραφή για φορολογικές υποθέσεις δεν μπορεί παρά να είναι πενταετής. ‘’Αστοιχείωτη’’ χαρακτήρισαν οι δικαστές την ανάρτηση Πολάκη, ενώ στήριξη του παρείχε ο Πρωθυπουργός. Την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρξε μέρα που δικαστική ένωση να μην εκδίδει ανακοίνωση κατά των δημόσιων τοποθετήσεων κυβερνητικών παραγόντων για τη Δικαιοσύνη. Ο Δ. Παπαγγελόπουλος από την άλλη άφησε να εννοηθεί ότι εισαγγελείς και δικαστές δεν έκαναν τη δουλειά τους τα προηγούμενα χρόνια για την αντιμετώπιση υποθέσεων σκανδάλων και πολιτικής διαφθοράς. Οι δικαστικές ενώσεις τόνισαν επίσης πως δεν μπορεί σε μια δημοκρατική χώρα η κυβέρνηση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να επιτίθεται σε ολομέλειες ανώτατων δικαστηρίων για τις αποφάσεις που εκδίδουν, κηρύσσοντας νόμους ως αντισυνταγματικούς, εφόσον η κυβέρνηση νομοθετεί εκτός πλαισίου Συντάγματος. Όλα αυτά από μια Κυβέρνηση που προεκλογικά διακήρυττε ότι είναι κάθε λέξη του Συντάγματος.
Χ.Δ.


Μαύρες επέτειοι και αναμνήσεις
Ο καθηγητής Οικονομικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Περικλής Γκόγκας, θυμήθηκε τα όσα είχε γράψει πέρυσι τέτοιες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον Γιάνη, με ένα –ν, Βαρουφάκη. Για την οικονομική διάνοια που όλοι άκουγαν με ανοιχτό το στόμα και που ο ίδιος αποκάλυψε ότι μόλις παρουσίασε στην τότε ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το σύστημα παράλληλων πληρωμών, του πρότειναν να τον κάνουν υπουργό Οικονομικών. Παραθέτει, λοιπόν, ο κ. Γκόγκας μερικές από τις προφητείες του ‘’Παΐσιου των οικονομικών’’, όπως τον αποκαλεί. «Το ευρώ δεν θα υπάρχει μετά το 2010», «Θα καταστραφούν οι αγορές με το ΟΧΙ [του δημοψηφίσματος]», «Θα τρομοκρατηθούν οι δανειστές με απειλή Grexit», «Θα μας δανείσουν οι Ρώσοι, Κινέζοι και η… Βενεζουέλα». Και συνεχίζει απευθυνόμενος στον μέσο Έλληνα ψηφοφόρο: «Μέσα σε 5 μήνες υπουργός κατέφερε: να γυρίσει την χώρα σε βαριά ύφεση ενώ την πήρε με 0,6% ανάπτυξη, να φύγουν από τις τράπεζες 48 δισ. ευρώ για το εξωτερικό, ενώ υποτίθεται πίεζε τους δανειστές, πλήρωσε 7,5 δισ. ευρώ ομόλογα εξαντλώντας κάθε ρευστότητα της Ελλάδας, οδήγησε την χώρα στα capital controls, εξευτέλισε και γελοιοποίησε την Ελλάδα, ως αδαής και αλαζόνας μαζί έκανε την τραγικότερη διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα νέα μέτρα και μνημόνια για σένα. Αλλά αυτός ‘’τσιμπάει’’ 50 χιλ. δολλάρια ανά ομιλία τώρα συν όλα τα άλλα και εσύ πληρώνεις -όπως και πρέπει- τον λογαριασμό γιατί οι μαλ…..ς πληρώνονται. Ο Έλληνας αν δει άσχετο ταυτίζεται. 135.000 ψήφοι στη Β’ Αθηνών, πρώτος με διαφορά σε όλη την Ελλάδα. Εύγε! Ας δούμε ποιον θα ψηφίσεις μετά».
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …