Σχόλια 13-07-17

0
ilisia-1957
Ένα νέο ζευγάρι
Η εικόνα στην πλατεία Μπαλτατζή χθες. Όμορφη εικόνα, νεανική, αισιόδοξη. Ένα νέο ζευγάρι, αγόρι και κορίτσι, πιασμένο χέρι-χέρι, περπατούσαν και μιλώντας χαμογελούσαν. Έδειχναν ευτυχισμένοι. Ζούσαν στον δικό τους νεανικό κόσμο, στον έρωτά τους, ίσως.
Εικόνα όντως όμορφη αλλά και μια άλλη διάσταση που ήταν η αιτία οι περαστικοί να γυρίζουν και να βλέπουν το ζευγάρι με ένα βλέμμα απορίας και ερωτημάτων. Κι αυτά, γιατί το νεαρό ζευγάρι, δύο νέα παιδιά, βγήκαν στην κοινή ζωή και διαδρομή σε ηλικία 14 χρόνων! Κι όμως, αυτά τα δυο νεαρά άτομα, παιδιά ακόμη, είχαν αποφασίσει να πορευτούν μαζί, να γίνουν ζευγάρι, να φτιάξουν οικογένεια. Το πιθανότερο να μην τους ξαναδούμε τους νέους αυτούς. Ίσως μετά τις πρώτες ημέρες της δικής τους χαράς, να τους καταπιεί η καθημερινότητα και οι ανάγκες επιβίωσης που στο Δροσερό κυρίως είναι πολύ μεγάλες…
Γ.Δ.


Είναι θέμα
Όπως κι αν το δει κανείς, είναι ένα πρόβλημα: σκυλιά στις παραλίες μαζί με λουόμενους. Τα σκυλιά βέβαια είναι δεσποζόμενα, έχουν αφεντικά και φροντίδα. Όμως δεν έχουν οι περισσότεροι των λουομένων την άποψη ότι τα σκυλιά αυτά θα πρέπει να τα φέρνουν στις παραλίες τα αφεντικά τους. Αυτή μάλιστα είναι η επικρατούσα άποψη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Πέρα από το νόμο όμως κάποιοι επιμένουν να έχουν μαζί τους τον αγαπημένο τους σκύλο. Και τότε δημιουργούνται αψιμαχίες, αντιδράσεις και καβγάδες μεταξύ λουομένων. Κυρίως στις παραλίες που υπάρχουν και παίζουν παιδιά.
Γ.Δ.


6,46 δις ευρώ χρωστά το Δημόσιο σε ιδιώτες
Στη δημοσιότητα έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελικά κείμενα των επικαιροποιημένων μνημονίων που περιλαμβάνουν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για τους επόμενους 14 μήνες, τους όρους με τους οποίους θα γίνει η τελική αξιολόγηση του 2018. Όπως αναφέρεται, το κράτος χρωστάει σε ιδιώτες 6,46 δια ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ είναι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, 850 εκατ. ευρώ μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων, 1,05 δισ. ευρώ εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 3,2 δισ. ευρώ άλλες βεβαιωμένες οφειλές. Τα κείμενα καταγράφουν αναλυτικά τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για τη λήψη μέτρων 6,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2018-2022, τις δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και τη δεύτερη ομάδα ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας προς αξιοποίηση ή πώληση.


Δύο όμορφες Ξανθιώτισσες στο Πάρκο έναντι Ξενία. Πίσω στο βάθος διακρίνεται το κτίριο των Χειμερινών Ηλυσίων. Χρόνος 1957
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Απίστευτος μισθός
Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό που είδαν τα μάτια μου λίγες ημέρες πριν σε Εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας. Ανέφερε το ποσό των 270.000 ευρώ ως μισθό της διευθύνουσας συμβούλου του «Υπερταμείου», του Ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις διαφόρων ΔΕΚΟ και εν γένει κρατικών επιχειρήσεων.
Θα περιμένω και θα προσπαθήσω να διασταυρώσω την πληροφορία. Όμως, είναι προκλητικό να υπάρχει, εάν είναι αλήθεια, τέτοιος μισθός, την ώρα που κόβονται με βάρβαρο τρόπο οι συντάξεις και οι μισθοί.
Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια διάψευση για το δημοσίευμα.
Γ.Δ.


Δικαίωση μπαταξήδων;
Φίλος ήρθε πρωινός στο γραφείο για να μου πει τον προβληματισμό του που δεν ήταν άλλος από την πληροφορία που διάβασε στον Τύπο ότι «Έρχεται κούρεμα ως 95% σε κόκκινα καταναλωτικά και κάρτες». Ήταν εκνευρισμένος και αρπαγμένος. Αιτία ότι η πολιτεία και οι τράπεζες επιβραβεύουν όλους όσους άμυαλα προμηθεύτηκαν κάρτες για αγορά καταναλωτικών ειδών. Όλοι όσοι είχαν στο πορτοφόλι τους από πέντε έξι κάρτες και τις «φόρτωναν» χωρίς να τους απασχολεί τι μέλλει να γίνει στη συνέχεια.
Και ήρθε η συνέχεια. Και τους σβήνει το 95% των χρεών τους! Δηλαδή τους δικαιώνει και παράλληλα κοροϊδεύει τους συνεπείς και λογικούς διαχειριστές της κάρτας τους. Αυτά ήταν η αιτία του εκνευρισμού του φίλου ο οποίος ηρέμησε κάπως αφού τα είπε σε κάποιον.
-Μάλλον έχει δίκιο ο φίλος μας.
Γ.Δ.


Υποδειγματική η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αβδήρων
Τα καλύτερα λόγια άκουσα να λένε για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό όσοι χρειάστηκε να επισκεφτούν το Κέντρο Υγείας Αβδήρων. Για την φροντίδα, την άμεση εξυπηρέτηση αλλά και τη συμπεριφορά προς τον πάσχοντα ασθενή που διαπνέεται από αγάπη προς τον άνθρωπο και ανιδιοτελή προσφορά. Επίσης μιλούν για υποδειγματική λειτουργία και παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που όλοι παραδέχονται ότι υπάρχουν προβλήματα στις Μονάδες υγείας.
Εύγε λοιπόν στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων και να συνεχίσουν έτσι…
Μ.Ξ.


Τεμενάδες για …ψηφαλάκια!
Ορθώς έπραξε ο δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου και παραβρέθηκε σε γεύμα Ιφτάρ στον Κύρνο. Είναι δήμαρχος Χριστιανών και Μουσουλμάνων και ουδείς δικαιούται να τον ψέγει γι αυτό. Απ ‘ αυτό όμως έως του σημείου να προσφωνεί – όπως ακούγεται σε ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσίασε τοπικό κανάλι – ως «σοφολογιώτατο μουφτή» τον Μετέ, ενώ γνωρίζει ότι δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική πολιτεία θεσμικός ρόλος στο συγκεκριμένο άτομο, αποτελεί ατόπημα του δημάρχου γιατί ουσιαστικά του παρέχει νομιμοποίηση ως εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας. Οι αναφορές και οι χαρακτηρισμοί στον Τούρκο Πρόξενο και οι αδελφικοί χαιρετισμοί και εναγκαλισμοί με τον βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και τον δήμαρχο Μύκης Τζεμήλ Καπζά ανάγονται σε προσωπικό επίπεδο και ουδόλως θα απασχολούσαν αν δεν υπήρχε το πολιτικό ή μάλλον το ψηφοθηρικό κίνητρο κυρίως σ’ ότι αφορά τον κ. Ζεϊμπέκ. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μίχογλου εκφράστηκε υπερβολικά και στην περίπτωση του Μετέ και παράτυπα.
Μ.Ξ.


Συνέπεια στις υποχρεώσεις… των άλλων
Το κράτος απαιτεί συνέπεια για να λειτουργήσει. Είναι ένας πολυδαίδαλος μηχανισμός, που ιδίως στην χώρα μας έχει αναπτυχθεί σε άλλα επίπεδα πολυπλοκότητας, προκειμένου να εξυπηρετούνται διάφορα συμφέροντα. Την συνέπεια όμως το κράτος φαίνεται μόνο να την απαιτεί. Θέλει την δική μας συνέπεια, έχοντας τους τρόπους να την διεκδικήσει, αλλά δυσκολεύεται λίγο να είναι συνεπές το ίδιο. Κυρίως σε ζητήματα οικονομικής φύσεως αποδεικνύεται επιπλέον και ευφάνταστο. Όχι, δεν είναι πρόσωπο το κράτος. Κάποιοι το έχουν προγραμματίσει να λειτουργεί, το ρυθμίζουν και είναι πίσω από τους μηχανισμούς του. Αλλά δεν ξέρουμε εναντίον τίνος να καταφερθούμε για όλα αυτά που ζούμε και βλέπουμε, οπότε ‘’τα ακούει’’ το κράτος γενικά. Αν δεν πληρώσεις στην ώρα σου, αν δεν υποβάλεις το τάδε έγγραφο εγκαίρως, αν, αν, θα έχεις κυρώσεις. Αν καθυστερήσει το ίδιο όμως είτε να σε πληρώσει, είτε να σου προσφέρει μια υπηρεσία που δικαιούσαι, κανείς δεν πρόκειται να τιμωρήσει κανέναν. Θα περιμένεις στωικά. Έτσι και οι φαρμακοποιοί, που όπως εύστοχα σημείωσε κάποιος έχουν μετατραπεί σε μπακάληδες περιωπής. Απλήρωτοι επί μήνες από τον ΕΟΠΥΥ για αναλώσιμα που παρέχουν στους πελάτες-ασθενείς τους, λες και είναι υποχρεωμένοι να στηρίζουν το σύστημα υγείας. Άλλοι, οι πλέον άτυχοι, είχαν πελάτες από ταμεία που έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν. Φαρμακοποιός στην Ξάνθη έχει να παίρνει 40.000 ευρώ από το 2011 από πελάτες του στο ταμείο των μηχανικών. Η μια υπηρεσία περνάει τις οφειλές στην άλλη, το ένα ταμείο ρίχνει το μπαλάκι στο άλλο και περιμένεις εσύ να πάρεις τα χρήματα που έδωσες πριν κάτι χρόνια. Όλοι έχουμε υποχρεώσεις, αλλά το κράτος φαίνεται ότι εμμένει κυρίως στα δικαιώματά του.
Χ.Δ.


Με λίγα σκουπίδια μέσα στην ζέστη όλα γίνονται
Τι κι αν οι μνημονιακές δεσμεύσεις προβλέπουν μηδενικές προσλήψεις μέχρι το 2020; Η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να καθησυχάσει τους συμβασιούχους της καθαριότητας, που αντίθετα από την ιδιότητά τους κατάφεραν να μετατρέψουν τον περασμένο μήνα όλη την χώρα σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο. Οι πιέσεις τους φαίνεται ότι απέδωσαν, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα, αφού άμεσα δεν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω ανανέωση των συμβάσεών τους. Δεν έχει σχέση το γεγονός ότι η σύμβασή τους προέβλεπε συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Όλοι ξέρουμε ότι ο τομέας της καθαριότητας είναι ο νούμερο ένα για την είσοδο κάποιου στο μισθολόγιο και την μονιμότητα. Λίγες μέρες για τους προνομιούχους και λίγοι μήνες για όσους δεν έχουν τόσο ‘’γερό μέσο’’ είναι αρκετοί για να μεταφερθεί κάποιος στα γραφεία και σταδιακά να γίνει μόνιμος. Το υπουργείο ζήτησε λοιπόν από τους δήμους, και συγκεκριμένα από τις Οικονομικές Επιτροπές, να ενημερώσουν αν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα, υπάρχει πλεόνασμα που μπορεί να καλύψει την δαπάνη για τις θέσεις που θέλει κάθε δήμος. Ο δήμος Ξάνθης έχει στην καθαριότητα περισσότερα έσοδα απ’ ότι έξοδα, οπότε θα ζητήσει 31 μόνιμους υπαλλήλους για το 2020. Δεσμευτικό για μια επόμενη κυβέρνηση, ίσως σκεφτεί κανείς, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα, όταν πρέπει να ρίξεις ένα ξεροκόμματο στους εν δυνάμει ψηφοφόρους σου για να καθησυχάσεις λίγο τα πνεύματα. Οι συμβασιούχοι που αγωνίστηκαν, βγήκαν στους δρόμους και άφησαν τα σκουπίδια σε στοίβες θα έχουν επιπλέον μοριοδότηση έναντι άλλων που θα διεκδικήσουν τις θέσεις. Λίγη υπομονή, λοιπόν, και όλα θα λυθούν.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …