Σχόλια 07/07/17

0
tsakiris-st
Σταύρος Τσακίρης
Στους φιλότεχνους Ξανθιώτες είναι γνωστός ο συμπολίτης μας Σταύρος Τσακίρης. Το ίδιο και στα παλαιότερα μέλη της ΦΕΞ διότι από κει ξεκίνησε και στη συνέχεια προχώρησε αναδεικνυόμενος ως ένας σπουδαίος σκηνοθέτης. Ο σκηνοθέτης λοιπόν σκηνοθετεί και προσεγγίζει τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» το κύκνειο άσμα του Σοφοκλή». Πρόκειται για μια παράσταση – κοινό αφήγημα ηθοποιών και θεατών όπου πρωταγωνιστούν ορισμένοι από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του θεάτρου.
«Οιδίπους επί Κολωνώ», Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 7 και 8/7 στις 21.00. Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης, Σκηνοθεσία: Σταύρος Σ.Τσακίρης, Σκηνικά: Κένι ΜακΛέλαν, Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου, Μουσική: Μίνως Μάτσας, Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ, Δραματουργός: Λουΐζα Αρκουμανέα, Διανομή: Κώστας Καζάκος (Οιδίποδας), Δημήτρης Λιγνάδης (Ξένος), Δημήτρης Ήμελλος (Κρέων), Δημήτρης Λάλος (Πολυνείκης), Άρης Τρουπάκης (Θησέας), Κόρα Καρβούνη (Αντιγόνη), Τζένη Κόλλια (Ισμήνη), Χορός Ψαλτών: Πέτρος Δασκαλοθανάσης, Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, Θεόδωρος Παλτόγλου, Χάρης Συμεωνίδης, Χορός Πολιτών: Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Βαλέρια Δημητριάδου, Παναγιώτης Καμμένος, Ορέστης Καρύδας, Αγγελίνα Κλαυδιανού.
Γ.Δ.


Το θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ
Και με την ευκαιρία της σκηνοθεσίας στην Επίδαυρο του «Οιδίποδα επί Κολωνώ» από τον Σταύρο Τσακίρη να πούμε και δυο λόγια για τη μήτρα αυτής της θεατρικής δημιουργίας στην Ξάνθη.
Ήταν τότε, το 1974, που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΕΞ ξεκίνησε και οργάνωσε το Θεατρικό Εργαστήρι. Ένα από τα πολλά τμήματά της που συγκέντρωναν πλήθος νέων Ξανθιωτών.
Νεαρός τότε ο Σταύρος Τσακίρης. Ενθουσιώδης και ονειροπόλος κοντά στους Στέφανο Ιωαννίδη και Θανάση Μουσόπουλο. Του άρεσε το θέατρο, το αγάπησε, το υπηρέτησε και τέλος το σπούδασε.
Έγινε ένας εξαιρετικός θεατρικός σκηνοθέτης. Γέννημα θρέμμα της Ξάνθης, παιδί της ΦΕΞ, που συνεχίζει την καλλιτεχνική του προσφορά με αγάπη και υπευθυνότητα.
Τον γνωρίσαμε, χαρήκαμε για την πρόοδό του και συνεχίζουμε να χαιρόμαστε όταν μαθαίνουμε τις νέες καλλιτεχνικές του δημιουργίες.
Γ.Δ.


porto-lagos-ekklisia
Τρεις νεαρές Ξανθιώτισσες φωτογραφισμένες μπροστά από την Εκκλησία του Πόρτο Λάγος (την παλιά)
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Κτίστης
Είπε ο υπουργός Ναυτιλίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Εγώ έχτισα το ΠΑΣΟΚ». Κι αφού λοιπόν ο οικοδόμος υπουργός ολοκλήρωσε το χτίσιμο του ΠΑΣΟΚ, έβαλε πλώρη να… χτίσει και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μόνο που γκρεμίζει αντί να χτίζει. Ας είναι καλά. Είναι κι αυτό κάποιο έργο….
Γ.Δ.


Εκπτώσεις εν όψει
Από τη Δευτέρα 10 Ιουλίου ξεκινούν οι καλοκαιρινές εκπτώσεις. Για τις οποίες οι καταστηματάρχες έχουν την ελπίδα ότι ο Ιούλιος θα πάει καλύτερα από τον κακό Ιούνιο. Αυτό βέβαια είναι μια προσδοκία που ευχόμαστε να υλοποιηθεί. Διότι αρκετά έχουν υποφέρει και συνεχίζουν να υποφέρουν οι καταστηματάρχες. Που οι ίδιοι μόνον γνωρίζουν τον αγώνα και την υπομονή που κάνουν χρόνια τώρα. Οι ελπίδες των εμπόρων εδράζονται στο γεγονός πως τα νοικοκυριά δεν έχουν τα καύσιμα, τα φροντιστήρια και άλλα έξοδα που απαιτεί ο χειμώνας. Ξέρουν πως κάποια χρήματα θα μείνουν στην άκρη για να γίνουν κάποιες αγορές.
-Τους το ευχόμαστε.
Γ.Δ.


Χρυσάφι από τα απορρίμματα
Άλλοι βγάζουν χρήματα (χρυσάφι και μάλιστα αρκετό) από τα σκουπίδια. Αυτό το κάνουν οι χαζοευρωπαίοι. Ενώ εμείς οι έξυπνοι και μοναδικοί, είτε τα καίμε, τα θάβουμε ή τα πετάμε με αηδία! Αλλού δουλεύουν άνθρωποι και μηχανές αξιοποιώντας ΟΛΑ τα απορρίμματα. Με οργάνωση, μέθοδο και πρόγραμμα, τα συγκεντρώνουν και αφού τα διαχωρίσουν, τα επεξεργάζονται ανά κατηγορία, παράγοντας μάλιστα και ηλεκτρική ενέργεια για τις ανάγκες της ίδιας της μονάδας. Αυτονόητο είναι πως κάθε υλικό αξιοποιείται, όπως πλαστικό, χαρτί, μέταλλα, γυαλί, ακόμη και τα οργανικά από τα οποία παράγεται χώμα και λίπασμα.
Αυτά κάνουν οι Ευρωπαίοι, που ως γνωστόν είναι βλάκες, ενώ εμείς εδώ που τρέχει από τα μπατζάκια μας η εξυπνάδα, τα σκουπίδια δεν θέλουμε ούτε να τα δούμε.
Τα σιχαινόμαστε μάλιστα….
Γ.Δ.


Θα κόψει τον «δεσμό» με τον παρ’ ολίγο επενδυτή του κάμπινγκ Μυρωδάτου
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αβδήρων που θα γίνει μέσα Ιουλίου θα κληθεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» – όπως γράψαμε σε ρεπορτάζ μας – που προέκυψε με το κάμπινγκ Μυρωδάτου. Και μάλλον η λύση που προκρίνει ο δήμαρχος Γεώργιος Τσιτιρίδης είναι να ενεργήσει όπως ο ….Μέγας Αλέξανδρος, κόβοντας δηλαδή τον «δεσμό» με τον Βούλγαρο και τον εδώ εκπρόσωπο του που πήραν τον διαγωνισμό όμως δεν υπογράφουν τα συμβόλαια. Πρόκειται να κληθεί ο κ. Ισμέτ να εξηγήσει γιατί δεν υπογράφουν τα συμβόλαια και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αντωνιάδης να παρουσιάσει τα έγγραφα που στοιχειοθετούν την θέση του ότι το δημοτικό ακίνητο έτσι όπως είναι δεν μπορεί κάποιος να κτίσει. Να σημειώσουμε πως ο κ. Τσιτιρίδης δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και πιστεύει πως είναι ζήτημα χρημάτων που ο επενδυτής δεν υπογράφει. Να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός δεν ακυρώνεται αλλά ο δήμος έχει το δικαίωμα – κι αυτό προτίθεται να πράξει – να καλέσει τον δεύτερο ενδιαφερόμενο.
Θα’ χει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει αυτός.
Μ.Ξ.


Τώρα Ανακύκλωση και στα τηγανέλαια
Επεκτείνεται η Ανακύκλωση στο δήμο Ξάνθης. Μετά τα γυαλιά , τα πλαστικά, τα χαρτιά και τα αλουμίνια τώρα δίνεται η δυνατότητα και από την εταιρεία που διαχειρίζεται την Ανακύκλωση να ανακυκλώνει και τα σπιτικά τηγανέλαια. Να σημειώσουμε πως στα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι υποχρεωτική. Το κατά πόσο τηρείται βέβαια είναι ζητούμενο. Όσον αφορά την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ανακύκλωση τηγανέλαιου απ’ τα νοικοκυριά θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.
Μ.Ξ.


Επεισοδιακή η συνεδρίαση στο ΔΣ του ΦΔ Δέλτα Νέστου!
Άφησε τις αιχμές και πέρασε σε face-to-face αναμέτρηση με τον Κώστα Αντωνιάδη, ο Μιχάλης Αμοιρίδης, ο οποίος με την ευκαιρία της συνάντησής τους στη συνεδρίαση του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστονίδας-Ισμαρίδας, τον έθεσε προ των ευθυνών του, για τις ενέργειες, αλλά κυρίως για τις παραλείψεις, που περιβάλλουν το πρόγραμμα του Τουρισμού της Περιφέρειας. Και ο Μιχάλης Αμοιρίδης, βλέπει και ξέρει. Για όσα είχαν ξεκινήσει και τώρα βαλτώνουν. Για τις ευκαιρίες που πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για να κερδηθούν. Για τις σχέσεις που χτίστηκαν και δεν ενισχύονται. Για τις δράσεις και τις διοργανώσεις που πραγματοποιούνται με προχειρότητα και την τελευταία στιγμή. Και γνωρίζει τις συνέπειες που αυτό θα έχει, αλλά και την απόκλιση που υπάρχει από το πρόγραμμα που ψηφίστηκε επί Παυλίδη.
Ούτε πληροφορίες ούτε επαφές κράτησε για τον εαυτό του, από την περίοδο που είχε ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού, αλλά στην πραγματικότητα δεν ζητήθηκε και ποτέ η γνώμη ή η συνεισφορά του. Αυτό βέβαια, όλοι καταλαβαίνουμε γιατί συνέβη. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι οι λεπτομέρειες της κατ’ ιδίαν συζήτησης που είχαν μεταξύ τους, στο περιθώριο της συνεδρίασης… Πάντως, το έντονο ύφος της έκρηξης του Μιχάλη Αμοιρίδη δεν διέφυγε από την προσοχή κανενός!
Ε.Δ.


Επτά οι τηλεοπτικές άδειες
«Παρέκλινε» από τη μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας το ΕΣΡ και έκρινε με χθεσινή του απόφαση ότι επτά τηλεοπτικές άδειες θα πρέπει να δοθούν, σύμφωνα με τη διαγωνιστική διαδικασία που θα προετοιμαστεί για το επόμενο διάστημα.
Η έκτακτη συνεδρίαση ήταν μακρά, και διεξήχθη κατόπιν της πίεσης της κυβέρνησης να δώσει τέλος στο θέμα.
Η απόφαση του ΕΣΡ, που ήταν διαφορετική από αυτή των τεσσάρων αδειών που δημοπράτησε το Σεπτέμβριο η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ενδέχεται να δυσαρέστησε την κυβέρνηση, ωστόσο την πιθανή ενόχληση φρόντισε να κρύψει καλά ο Νίκος Παππάς, ο οποίος στις δηλώσεις του έδωσε βαρύτητα αφενός στην κατάρρευση του επιχειρήματος της αντιπολίτευσης αναφορικά με απεριόριστο αριθμό αδειών και αφετέρου στα έσοδα που «επιτέλους» θα λάβει το Δημόσιο από την αποπληρωμή του τιμήματος των αδειών.
Το τίμημα κατά πάσα πιθανότητα δε θα φτάσει στα δυσθεώρητα ύψη του προηγούμενου διαγωνισμού, αλλά θα διαμορφωθεί με βάση την προβλεπόμενη και νόμιμη διαδικασία.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …