Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Διαχείριση των απορριμμάτων και βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης: “καθαρές” δουλειές !!!

Διαχείριση των απορριμμάτων και βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης: “καθαρές” δουλειές !!!

0
ergostasio-aporrimmaton

Α. Η πρόσφατη πολυήμερη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στους ΟΤΑ ειδικώς στον πολύπαθο χώρο της καθαριότητας ανέδειξε τις αγκυλώσεις και τα σφάλματα του παρελθόντος. Το καθαρώς διοικητικό κομμάτι περί αξιοποίησης του ανθρωπίνου δυναμικού, αφού προηγηθεί η συστηματική απογραφή των αναγκών της Υπηρεσίας, θα μάς απασχολήσει το προσεχές διάστημα, οπότε και τότε θα επανέλθουμε. Ωστόσο κεφαλαιώδες ζήτημα ήταν και παραμένει η εκπόνηση Ενιαίας και Ολοκληρωμένης Μελέτης διαχείρισης των αστικών και μη απορριμμάτων της Πόλης και η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών καθαριότητας και δημοσίας υγιεινής του Δήμου, καθώς είναι περιττό να αναφερθεί ότι αμφότερες πρέπει να απασχολούν κατά διαρκή προτεραιότητα την Δημοτική Αρχή.

Β. Η Μελέτη στόχους μπορεί να έχει την υποβολή προτάσεων για την σταδιακή μείωση του όγκου των απορριμμάτων και των αποβλήτων διά της διαλογής σε φάσεις και στην πηγή ήδη από την κατοικία, την ευρύτατη και πραγματική ανακύκλωση, την προηγούμενη επεξεργασία συγκεκριμένων αποβλήτων, αλλά και την μη αποκομιδή άλλων (πχ ογκωδών ή ελαστικών αυτοκινήτων), την κατανομή του κόστους απορρύπανσης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, την εξουδετέρωση-διάσπαση των οργανικών στοιχείων των στραγγισμάτων των απορριμμάτων διά φωτολυτικής οξείδωσης, την ανεύρεση και δημιουργία οργανωμένης σύγχρονης εγκατάστασης προσωρινής απόθεσης των απορριμμάτων προ της μεταφόρτωσής και απομάκρυνσής τους, την σύναψη ΣΔΙΤ και ευρειών συμφωνιών με την Περιφέρεια και ιδιωτικές επιχειρήσεις για την τελική επεξεργασία και εκμετάλλευση των τέως ΧΥΤΑ. Η σκοπιμότητα συνέχισης των Προγραμμάτων Ανακύκλωσης (χαρτί, αλουμίνιο, μέταλλα, γυαλί, πλαστικό) και η εκπόνηση άλλων Προγραμμάτων περί Πιλοτικής Μονάδας Ανακύκλωσης και Λιπασματοποίησης των απορριμμάτων για τις ανάγκες του Δήμου, περί Συλλογής και Αξιοποίησης των ελαστικών αυτοκινήτων, περί διαχείρισης επικίνδυνων οικιακών απορριμμάτων, μπορούν να αποδώσουν άμεσο ταμειακό αποτέλεσμα για τον Δήμο. Πέραν αυτών η Μελέτη στόχους μπορεί να έχει την υποβολή προτάσεων για την τροποποίηση του Κανονισμού Καθαριότητας επί το αυστηρότερο διά της καθιέρωσης της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει”, την άρνηση αποκομιδής συγκεκριμένων στερεών αποβλήτων (κατ’άρ. 12 Ν. 1650/1986 Α’ 160) ή αποβλήτων συγκεκριμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή εργαστηρίων (πχ βαφεία αυτοκινήτων), τη σύντονη καθαριότητα των δημοτικών οδών, τον επανεξοπλισμό της Διεύθυνσης Καθαριότητας διά νέων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού (πχ τρίκυκλων οχημάτων για τον καθαρισμό των στενών οδών), τη διαρκή μηχανογραφική επεξεργασία της χωροθέτησης των κάδων και των δρομολογίων των οχημάτων, την περιοδική απολύμανση των φρεατίων του δικτύου αποχέτευσης, την αποψίλωση της όμορης με τον ορεινό όγκο αστικής περιοχής.

Γ.Η προτεινόμενη Μελέτη καλό είναι να αντιμετωπίσει την πιθανότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων, των αποβλήτων, των απορριμμάτων, των λυμάτων διά ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ επιχειρηματικής δραστηριότητας υπό τις προϋποθέσεις του Κοινοτικού και του Εθνικού Δικαίου και πάντα στην βάση της συμφερότερης οικονομικά για τον φορολογούμενο δημότη λύσης. Πάντως κάθε περαιτέρω καθυστέρηση ή ολιγωρία θα αποτελεί εγκληματική παράλειψη σε βάρος της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΣΑ – Νομική Υπηρεσία ΟΑΕΔ

email: ioanniskymionis@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…